Rodziny ptaków

Czapla biała Egretta alba

Pin
Send
Share
Send
Send


Filmy o naturze Amazonii i

Rozpowszechniony gatunek charakterystyczny nie tylko dla Ameryki Południowej, ale i Północnej. Jak wszystkie czaple grawituje w kierunku mokradeł - jezior, rzek, strumieni, bagien. Czapla jest łatwo rozpoznawalna - mierząca co najmniej 90 cm długości, całkowicie biała, w okresie rozrodczym posiadająca charakterystyczne długie pióra (czaple), które wcześniej były używane do ozdabiania kapeluszy damskich. Dziób jest długi i żółty, a palce i stęp są czarne. Inny gatunek czapli jest podobny do czapli - czapla mała, która różni się od pierwszego tym, że ma ciemny koniec dzioba, sam dziób jest żółtawy, palce u nóg ciemne, a nogi żółtawe. Także czapla biała jest mniejsza niż czapla biała.

Czapla biała zjada głównie ryby, ale jak wszystkie czaple zjada również małe gryzonie, płazy, owady i gady. Często występuje w miastach Ameryki Południowej jako zwierzę śmieci. Ponadto można zobaczyć, jak wieczorami wracają z wysypisk śmieci z powrotem do swoich czapli (kolonii czapli), zwykle ustawionych na drzewach. Czapla jest niezwykle inteligentna i podczas polowania na ryby często stosuje trik wędkarski - zanurzają w wodzie kawałki chleba, a gdy rybę przyciąga chleb, od razu ją łapią! Podczas lęgów budują sobie gniazda z patyków ułożonych na drzewach zgodnie z zasadą kolonialną. Dlatego po znalezieniu takiej kolonii możesz zrobić wiele interesujących zdjęć. Ponadto kolonie mogą znajdować się bezpośrednio na terenie miast, jak na przykład w niektórych miastach Amazonii.

Główny lekarz weterynarii - ornitolog Bird Hospital Green Parrot, dr Romanov V.V.

Cechy wyglądu czapli białej

Ten ptak ma imponujące rozmiary. Na wysokości dorasta do jednego metra, długość ciała do jednego metra. Dorosła czapla waży około jednego kilograma. Rozmiar skrzydeł po rozłożeniu wynosi od 130 do 150 centymetrów.

Czapla woli osiedlać się w pobliżu zbiorników wodnych.

Szyja ma kształt litery S. Ogon ptaka jest mały, ale dziób jest bardzo długi i gruby. Ciało samego ptaka jest potężne, nogi są długie. Samce tego gatunku ptaków są większe niż samice.

Kolor upierzenia czapli czapli jest śnieżnobiały, jednak w sezonie lęgowym zmienia się nieznacznie. Dziób ptaka jest żółty, kończyny szare lub czarne.

Upierzenie tego ptaka jest bosko piękne!

Gdzie żyje ptak orchidei?

To piękno występuje w strefach tropikalnych i umiarkowanych w Ameryce Północnej i Południowej, Azji i Europie, Afryce i Australii. Czapla biała występuje w Korei Południowej, południowych Chinach, Nowej Zelandii, Indiach, Madagaskarze, Japonii oraz na wyspach archipelagu indonezyjskiego.

Czapla biała została porównana do białej orchidei ze względu na podobieństwo jej uroczego upierzenia.

Styl życia czapli wielkiej

Czaple są częstymi mieszkańcami obszarów wodnych. Do wygodnego życia potrzebują tylko pobliskiej rzeki, jeziora, bagna, morza lub rowu melioracyjnego. Ponadto ptaki te występują w namorzynach, na terenach zalewowych rzek, w pobliżu terenów rolniczych.

Usłysz głos czapli

Żyją z reguły pojedynczo lub w małej grupie, tylko o zmierzchu ptaki te można zobaczyć w dużych stadach. Czapla biała żyjąca na terenach północnych jest ptakiem wędrownym, zimuje na południu, w ciepłych krajach.

Staw zapewnia pokarm czapli.

Te śnieżnobiałe ptaki latają bardzo szybko, ich prędkość w powietrzu dochodzi do 50 km / h. Chodzi po ziemi powoli, majestatycznie.

Karmienie czapli

Czapla biała żywi się pokarmem dla zwierząt. Jej codzienna dieta obejmuje ryby, różne owady i ich larwy. Ten ptak z przyjemnością zjada żaby, salamandry i kijanki. Zjada skorupiaki, małe gryzonie, mięczaki. Czasami nawet małe ptaki podchodzą do niej po jedzenie. Okazuje się, że ten piękny ptak to prawdziwy drapieżnik!

W okresie godowym fascynują tańce czapli.

Hodowla potomstwa

W okresie godowym samce opiekują się samicami stosując specjalne rytuały.

Po utworzeniu pary budowa gniazda rozpoczyna się natychmiast. Samica czapli znosi od 2 do 6 jaj w ciągu jednego sezonu. Okres inkubacji tych ptaków trwa około 25 dni. Mur jest pilnie strzeżony przez oboje rodziców.

O dziwo, jaja czapli białej mają niesamowity lazurowy odcień.

Młode czaple rodzą się całkowicie pozbawione piór, ślepe i bezradne. Po 16 dniach maluchy wstają, a po półtora miesiąca są w pełni rozwinięte. W wieku 7 tygodni pisklęta próbują wylecieć z gniazda. Od tego momentu zaczyna się samodzielne życie, choć przez około miesiąc więcej rodziców opiekuje się swoimi dziećmi.

W wylęgu potomstwa biorą udział oboje rodzice.

Dojrzałość płciową tych ptaków występuje w wieku dwóch lat i żyją około 15 lat.

Kim są naturalni wrogowie czapli

Uważa się, że dorośli nie mają wrogów, ale młode potomstwo i jaja są atakowane przez szopy, wrony i sępy.

Obserwatorzy ptaków dzwoniących czaplami. Dlatego dowiadują się nowych rzeczy o tych ptakach i śledzą liczbę populacji.

Wartość ekonomiczna

Obecnie ludzie nie używają tych ptaków w życiu codziennym, ale w minionych stuleciach na czaplę tę polowano ze względu na jej luksusowe pióra, którymi zdobiono damskie czapki.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Siedlisko

Czapla biała (Egretta alba) - najbardziej rozpowszechniony gatunek spośród wszystkich czapli. Ptak ten gniazduje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy, ale w Ameryce Północnej występuje tylko w regionach południowych. Zimą latają na Bahamy i Antyle, do Meksyku i Ameryki Środkowej. Czaple zasiedlają różnego rodzaju zbiorniki wodne: bagna, zalane łąki, wolno płynące rzeki, płytkie jeziora, spotyka się je także na wybrzeżach morskich. Dość często czaple te można zobaczyć z dala od wody: w krajobrazie antropogenicznym, zwłaszcza w uprawach ryżu, i na pastwiskach, dokąd przybywają w poszukiwaniu pożywienia.

Wygląd i funkcje

Czapla biała jest dość łatwa do odróżnienia od innych podobnych gatunków ze względu na jej duże rozmiary i czysto białe upierzenie. W upierzeniu lęgowym ptak ten ma szereg specjalnych ozdób: mały grzebień na głowie, dobrze widoczne wydłużone, luźne pióra zwisające w postaci małej grzywy w dolnej części szyi, dwa pęczki długich piór wystających poza czubek ogona, na ramionach.

Te długie (do 50 cm) pióra to słynne czaple, dla których na przełomie XIX i XX w. Czaple białe zostały bezlitośnie wytępione w dużych ilościach. Tak więc w 1898 roku tylko z Wenezueli wyeksportowano aigrette z 1538 000 czapli. Intensywne polowania w okresie lęgowym doprowadziły do ​​tego, że w niektórych czapla została całkowicie zniszczona, aw innych stała się rzadkością. Dopiero w latach 20. XX wieku ustanowiono ochronę tego gatunku z całkowitym zakazem polowania, co doprowadziło do stopniowego odnawiania jego liczebności. Obecnie czapla biała znów stała się pospolita, a na niektórych obszarach nawet licznym ptakiem.

Reprodukcja

W okresie lęgowym czaple tworzą mocne pary. Do gniazdowania preferują zbiorniki z rozległymi trzcinami i zaroślami trzcinowymi. Te czaple gniazdują w osobnych parach lub koloniach, liczących do 500 par. Gniazdo znajduje się zwykle w najbardziej niedostępnych obszarach zbiorników wodnych, często na wysepkach. Występuje na załamaniach zeszłorocznych trzcin, rzadziej na wierzbach, świerkach czy innych wysokich drzewach. Jest to dość potężna konstrukcja o średnicy około 1 metra, zbudowana z gałęzi i o luźnej budowie typowej dla czapli. Lęg składa się z 2-5 jasnoniebieskich jaj. Oboje rodzice inkubują je przez 25-26 dni. Wyklute pisklęta pokryte są białym puchem, początkowo dorosłe ptaki karmią je głównie dużymi owadami. Zaczynają wyczołgać się ze swoich gniazd i poruszać się po gałęziach lub po ziemi w wieku około trzech tygodni. Będą potrzebować mniej więcej tego samego czasu, aby założyć strój dla dorosłych, a zaczną się rozmnażać dopiero po dwóch latach.

Pin
Send
Share
Send
Send