Rodziny ptaków

Pawie (łac

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Łaciński Pavo muticus Linnaeus
  • Klasa ptaków
  • Waga do 5 kg
  • Długość do 300 cm
  • Wiek do 20 lat

W przeciwieństwie do zwykłego pawia, zielony jest znacznie większy i jaśniejszy, ma upierzenie z metalicznym połyskiem i dłuższymi nogami, szyją i grzebieniem na głowie.

Długość samca 180-300 cm, skrzydła 46-54 cm, ogon 40-47 cm, tren 140-160 cm, waga do 5 kg.

Głowa i górna część szyi są brązowozielone. Herb składa się z piór z szerszymi pajęczynami. Okolica oka jest niebieskawo-szara.

Pióra dolnej części szyi są zielone ze złotozieloną obwódką i mają łuszczący się wzór, klatka piersiowa i górna część pleców są niebieskawo-zielone z czerwonawymi i żółtymi plamami, dolna część grzbietu jest miedziano-brązowa z brązowymi znaczeniami, ramiona i skrzydła są ciemnozielone, lotki są brązowe z czarnymi i szarymi plamami po zewnętrznej stronie wachlarza.

Pióra ogonowe są jasno kasztanowe, a bardzo wydłużone osłony są tak samo jasne i podobne w kolorze jak u pawia, ale z metalicznym miedziano-czerwonym odcieniem. Dziób jest czarny, nogi są szare.

Samica nieznacznie różni się kolorem od samca, ale jest mniejsza.

Długość życia dzikiego pawia wynosi 20 lat, w niewoli ptak może żyć do 25 lat.

Żyje na wolności na wysokości do 900 metrów na Jawie, Indochinach, północno-wschodnich Indiach, Bangladeszu, Birmie, zachodniej Malezji, Tajlandii i południowych Chinach.

W niewoli w Europie i Ameryce do XX wieku nie był rozwiedziony.

1. Paw zwyczajny lub indyjski (łac. Pavo cristatus)

Gatunek ten został po raz pierwszy odkryty w 1758 roku przez Karla Linneusza. Został nazwany Indianinem ze względu na miejsce zamieszkania - lasy deszczowe i dżungle Indii, Sri Lanki i Pakistanu. Ponadto ma inną nazwę - niebieską. Dzieje się tak, ponieważ jego głowa, szyja i część klatki piersiowej są koloru niebieskiego. Tył jest zielony, a spód ciała czarny. Samice są mniejsze i nie mają tak jasnego koloru. Poza tym nie mają tego wspaniałego „ogona”, który natura przyznała samcom.

Paw zwyczajny lub indyjski (łac.Pavo cristatus)

U samców wymiary kształtują się następująco: długość tułowia - 100-120 cm, ogon - 40-50 cm, oraz wydłużone nasadki górnego ogona (ten sam szykowny „ogon”) - 120-160 cm. na końcach pyszni się głową ...

W Indiach i ogólnie wśród Hindusów paw jest uważany za świętego ptaka i dlatego wolno mu chodzić, gdzie mu się podoba. Odważnie żywi się w pobliżu osad i na polach ryżowych. Ale taką okolicę mogą znieść tylko ci, którzy bardzo kochają i szanują tego ptaka, ponieważ pomimo ich piękna, ich śpiewu trudno nazwać słodkim głosem. Często w nocy słychać ostre, przenikliwe krzyki, które mogą bardzo przestraszyć nieprzyzwyczajonych turystów.

Herb

Zazwyczaj ich piosenki można usłyszeć przed burzą lub początkiem monsunów, aw porze deszczowej rozpoczynają zabawy godowe, w których samce chętnie pokazują samicom wszystko, do czego są zdolne. W efekcie okazuje się, że ich krzyki w jakikolwiek sposób kojarzą się z deszczem. Dlatego niektórzy miejscowi uważają, że te święte ptaki wzywają do opadów deszczu.

Ponadto w leśnym gęstwinie paw jest głównym informatorem o zbliżaniu się dużych drapieżników. Widząc ich z daleka, usadowiwszy się wygodniej na drzewie, zaczynają emitować alarmujące sygnały.

Pawie są również doskonałymi ochraniaczami węży. Z przyjemnością polują na młode kobry niedaleko osad ludzkich. Za co miejscowi bardzo je kochają. Oprócz węży żywią się nasionami, zielonymi częściami, korzeniami i owocami roślin, a także różnymi pająkami, owadami i małymi płazami.

Wraz z nadejściem pory deszczowej rozpoczyna się okres godowy pawi (kwiecień-wrzesień). W tym momencie samiec zaczyna układać taniec godowy przed samicą i robi to tak, jakby zdawał sobie sprawę z całej swojej atrakcyjności i nieodpartości.

Nie biegnie za samicą, ale powoli rozkłada swój „ogon” i zaczyna nim delikatnie potrząsać, jednocześnie wysyłając sygnały do ​​samicy. W tej chwili udaje, że go nie zauważa i nadal zajmuje się swoimi sprawami. Wtedy mężczyzna nagle odwraca się do niej plecami. Takie zachowanie dżentelmena najwyraźniej jej nie odpowiada i musi omijać mężczyznę. Znowu się od niej odwraca. I to trwa w kółko, aż samica pawia (pawa) wyrazi zgodę na utworzenie pary.

Gody taniec pawia z powrotem

Mężczyzna tańczy takie tańce przed kilkoma kobietami. W sumie w jego haremie może znajdować się do 5 kobiet. Każdy z nich składa następnie w gnieździe, w postaci małego dołu, od 4 do 10 jaj. W niewoli mogą uzyskać do 3 lęgów rocznie. Pisklęta wykluwają się po 28 dniach. Do 1,5 roku samiec jest bardzo podobny do samicy, pióra z długiego ogona zaczynają rosnąć dopiero po 3 latach.

2. Paw zielony lub jawajski (łac. Pavo muticus)

Inny rodzaj pawi azjatyckich. Mieszka w Azji Południowo-Wschodniej, na terytorium od północno-wschodniej części Indii po zachodnią Malezję i około. Jawa.

Paw zielony lub jawajski (łac.Pavo muticus)

Różni się od zwykłego pawia kolorem i rozmiarem. Zielony paw jest nieco większy. Długość ciała może sięgać 2-2,5 metra, długość piór ogonowych 140-160 cm, kolor jest jasnozielony z metalicznym połyskiem, na klatce piersiowej widać czerwonawo-żółte plamy. Nogi są nieco dłuższe, a głowę zdobi mała kępka w pełni owłosionych piór. Jego głos nie jest tak ostry i donośny jak jego brat.

Samce i samice paliny jawajskie

Liczba zielonych pawi jest znacznie mniejsza niż zwykłych. Szczególny spadek nastąpił w drugiej połowie XX wieku. Obecnie jest pod ochroną i wpisany do Międzynarodowej Czerwonej Księgi jako „wrażliwy”. Jest to narodowy symbol Myanmaru.

Płeć żeńska

Samce są bardzo agresywne w stosunku do innych pawi i innych członków rodziny bażantów. Dlatego zaleca się trzymanie ich w oddzielnej wolierze. Mogą rzucić się na ludzi, zwłaszcza jeśli uznają, że ich kobiety są w niebezpieczeństwie. Pod tym względem hodowla tych ptaków w niewoli jest bardzo kłopotliwa i problematyczna.

3. Paw kongijski lub afrykański (Afropavo congensis)

Oficjalne odkrycie tego gatunku nastąpiło dość późno, bo dopiero w 1936 roku. Zasługa należy do naukowca Jamesa Chapina. Na samym początku XX wieku pojechał z innym naukowcem do Afryki po okapi, ale tej bestii nie udało im się złapać. Ale zabrali ze sobą nakrycia głowy miejscowych myśliwych, bogato zdobione piórami różnych ptaków. Zidentyfikowano właścicieli prawie wszystkich piór oprócz jednego. Kto posiadał pozostałe pióro, pozostaje tajemnicą.

W 1936 roku Chapin zakończył pracę naukową w Belgijskim Muzeum Konga. Całkiem przypadkiem zajrzał do jednej ze starych szafek z dawno zapomnianymi eksponatami i znalazł tam wypchanego ptaka z dokładnie tymi samymi piórami, których nie mógł zidentyfikować w nakryciu głowy.

Początkowo ten ptak był mylony z młodym osobnikiem pawia i został bezpiecznie zapomniany. Okazało się jednak, że ptaki te, choć jestem spokrewniony z pawiem pospolitym, należą do zupełnie innego rodzaju. W rezultacie otrzymali swoją nazwę od pawia afrykańskiego lub kongijskiego.

Ptaki te żyją w dorzeczu rzeki Kongo oraz w lasach Zairu na wysokości 350-1500 metrów.

W porównaniu z innymi pawiami nie mają tak pięknego „ogona”, a ich rozmiar jest niewielki. Długość ciała samców wynosi zaledwie 64-70 cm, samic 60-63 cm, maść jest ciemna, na gardle obnosi się pomarańczowo-czerwona plama, a na piersiach znajdują się fioletowe pióra. Na głowie jest też „korona”.

W porównaniu z innymi pawiami, paw afrykański jest monogamiczny. Samica wysiaduje tylko 2-3 jaja, z których wylęgają się pisklęta po 3-4 tygodniach. Mieszkają z rodzicami do 2 miesięcy.

Pawie są od dawna używane w gospodarstwie domowym. W czasach Aleksandra Wielkiego, który przyczynił się do ich pojawienia się w krajach europejskich, pawie hodowano nie tylko ze względu na wspaniałe pióra, ale także ze względu na mięso. Ale pod koniec XV wieku dania z mięsa pawia zostały zastąpione przez bardziej pysznego indyka.

雀 qiāo, què

Olga ⇒ Gramatyka
09.12.2019 19:31

Ania ⇒ Ćwiczenia
09.12.2019 15:39

Jeśli dopełnienie jest dopełnieniem, można go umieścić między czasownikiem a modyfikatorem lub usunąć na końcu zdania. A jeśli dodawanie jest w jakimś miejscu, to modyfikator jest dzielony, a „miejsce” jest umieszczane między czasownikiem a modyfikatorem.

to ja ⇒ Ćwiczenia
03.12.2019 21:54

二 零零 二 年 七 月 五 号
05.07.2002
miejmy nadzieję, że pomogło)

Andrey ⇒ Artykuły
02.12.2019 13:49

Julia ⇒ Artykuły
01.12.2019 17:32

Czy informacje są nowe? Czy dotyczy to zaliczenia HSK w Chinach?

Wprowadź sylaby z numerami tonów (1-4), aby uzyskać pinyin, na przykład:
ni3 hao3nǐ hǎo

Pin
Send
Share
Send
Send