Rodziny ptaków

Australijski miód łapie kroplę wody

Pin
Send
Share
Send
Send


Uroczy ptak, przypominający z wyglądu kolibra, próbuje złapać kroplę wody spadającą z kranu. Jest to brązowy miód ssący, mały krzew i nadrzewny ptak pochodzący z regionu australijsko-papuaskiego.

Słynny 59-letni australijski przyrodnik fotograf Steve Wilson zdołał zrobić te wspaniałe zdjęcia w Parku Narodowym Purnululu w Australii Zachodniej.

- Te ptaki są niesamowicie pomysłowe i zręczne - mówi Australijczyk - jak żadne inne ptaki żyjące w tych miejscach, udaje im się złapać w locie kroplę wody spadającą na ziemię. Brązowe miódki swoim zachowaniem i wyglądem bardzo przypominają kolibra, który również potrafi wisieć w powietrzu.

Brązowe odrosty miodu lub lichmery (łac. Lichmera) - należą do klasy ptaków z rzędu wróblowych (łac. PASSERIFORMES) z rodziny krzewów miododajnych (łac. Meliphagidae). Odrabiacze miodu są szeroko rozpowszechnione w Australii, Nowej Zelandii i Nowej Gwinei, a także na Wielkich i Małych Wyspach Sundajskich, na licznych wyspach Oceanu Spokojnego, aż po Hawaje.

A ten brązowy miód jest endemiczny na kontynencie australijskim. Wszystkie miododajniki są zjednoczone w dużej grupie drzew i krzewów, żywiąc się głównie nektarem kwiatów i sokiem owocowym ptaków. Niektóre odciągacze miodu mogą również polować na owady.

Małe odkurzacze do miodu drobiowego. Większość tych ptaków ma od 10 do 15 cm długości, a tylko kilka ma 20-30 cm długości. Brązowe odrosty miodu to piękne i smukłe ptaki o małej główce. Dzioby odrostów miodowych są cienkie i długie, wyraźnie zakrzywione w dół, krawędzie dzioba są ząbkowane. Język jest długi, spłaszczony. Kiedy miód pije nektar, jego język zwija się w rurkę.

Brązowe odrosty miodu występują w różnego rodzaju lasach, w trawiastych zaroślach, na dużych bagnach Australii. Ponadto miododajki łatwo przystosowują się do życia obok człowieka, dzięki czemu można je spotkać w kwitnących miejskich parkach i ogrodach. Odrabiacze miodu latają szybko i bardzo łatwo. Jednak, podobnie jak większość małych ptaków, mogą podróżować tylko na krótkie odległości.

Pin
Send
Share
Send
Send