Rodziny ptaków

Ara glaucogularis

Pin
Send
Share
Send
Send


Ara błękitnopłetwa (Ara glaucogularis) mieszka w północno-wschodniej części Boliwii, a także na granicy między Boliwią, Argentyną i Paragwajem. Zamieszkują ją lasy deszczowe (dorzecze Amazonki), obrzeża selwy, sawanny z gajami palmowymi oraz sezonowo zalewane sawanny.

Dieta ara błękitnoskrzydła obejmuje: dojrzałe i niedojrzałe owoce, kwiaty, orzechy (kokosy), nasiona, owoce i warzywa, jagody, owady i ich larwy, kiełki.

Reprodukcja

Poza sezonem lęgowym papugi te trzymają się w grupach rodzinnych do pięciu osobników. Para tworzy się na całe życie. Gniazdo Ara niebieskogardła układa się w zagłębieniach starych lub martwych palm. W lęgu znajduje się 2-4 białych jaj, ale przeżywa przeważnie 1-2 pisklęta. W ciągu dnia rodzice karmią je co 3-4 godziny. Pisklęta wychodzą w wieku 3 miesięcy, ale do roku młode ptaki trzymają się blisko rodziców.

Zagrożenia istnienia

W naturze gatunek ten jest zagrożony wyginięciem, występuje tylko w miejscach o dziewiczej roślinności, do końca XX wieku udokumentowano w naturze 50-100 osobników. W Paragwaju papugi nie widziano od początku XX wieku, w północno-zachodniej Argentynie ostatnio odnotowano ją w latach 40. XX wieku. Indianie polowali na te ptaki dla pożywienia, a pióra były używane do dekoracji podczas ceremonii.

Lat. Ara glaucogularis, inż. Ara błękitnopłetwa

Natura hojnie udekorowała niebieskoogardą arę jasnymi kolorami. Ma barwne upierzenie z zielonkawo-niebieskim odcieniem z tyłu głowy, szyi i gardła, na czole i ogonie. Jednocześnie pierś i brzuch papugi skutecznie kontrastują z ogólnym kolorem, ponieważ mają bogaty, jasnożółty kolor. Pod ogonem pióra są pomarańczowe, a spód skrzydeł jest żółty. Papuga ma kolorową, zapadającą w pamięć głowę z małymi policzkami, które są prawie nagie. Pokryte są małymi zielonkawo-niebieskimi piórkami, które ułożone są w osobne paski.

Ogon ptaka jest długi, stopniowo zwężający się ku końcowi. Ma potężny czarny dziób, który spełnia bardzo ważną funkcję. To z jego pomocą, a także językiem, ptak dokładnie bada otoczenie. Łapy są wytrwałe, ciemnoszare i mają taką cechę - dwa palce skierowane do przodu, a dwa skierowane do tyłu.

Ta papuga jest jedną z największych, dorosły dorasta do 85-90 cm, rozpiętość skrzydeł 90-95 cm, waga ptaka jest imponująca i wynosi 600-1000 gram.

Jeśli porównamy kolor samca i samicy ara niebieskogardła, to być może różnic nie można znaleźć, różnią się one tylko wielkością. Oczywiście samiec jest cięższy i większy, a także ma większą głowę. Młodego ptaka można odróżnić od dorosłego po tęczówce oka - u dorosłych oczy są żółte, au młodych - brązowe, a długość ogona - u młodych zwierząt ogon jest znacznie krótszy niż u dorosłego ptaki.

Dane głosowe ptaka oddają go z daleka, ponieważ ma wysoki muzyczny tryl.

Jako siedlisko ara błękitnoskrzydła preferuje miejsca z dziewiczą roślinnością, a mianowicie lasy deszczowe w dorzeczu Amazonki, gaje palmowe, las galeryjny i okresowo zalewane sawanny. Mieszka w Boliwii, między Paragwajem a Argentyną. Przybliżona powierzchnia bytowania tych egzotycznych przedstawicieli fauny wynosi około 18 000 metrów kwadratowych. metrów.

Ara błękitnopłetwa dużo wie o jedzeniu, woli bardzo dojrzałe i słodkie owoce, jagody, nie zrezygnuje z kwiatów, a nawet niektórych rodzajów warzyw. Jego dieta zawsze obejmuje nasiona niektórych roślin, a także owady i ich larwy.

Te ptaki są monogamiczne, ponieważ raz na całe życie wybierają sobie partnera. Jeśli sezon lęgowy jeszcze się nie rozpoczął, ptaki gromadzą się w przyjaznych rodzinach liczących do pięciu osobników.

Ara błękitnopłetwa jest bardzo ostrożnym ptakiem. Zawsze buduje gniazdo w zagłębieniu starych palm i jest głównie zmuszona do siedzenia na drzewie i niestrudzenie czuwając nad bezpieczeństwem swojego domu. Ten ptak jest odważny i aktywny, a jednocześnie uwielbia chłonąć ciepłe krople deszczu.

Aby otrzymać potomstwo, papugi muszą osiągnąć wiek 3-6 lat, a ich wiek rozrodczy jest znaczny i wynosi około 30-35 lat. Okres godowy ptaków trwa od grudnia do kwietnia, samica zwykle składa 2-3 jaja. Średnio inkubacja piskląt trwa 28 dni. Po narodzinach dzieci pełne rozwinięcie się zajmuje im kolejne 90 dni. Dopiero potem mogą opuścić dom przodków i rozpocząć samodzielne życie, którego średni czas trwania wynosi około 30-50 lat.

Niestety niebieskogardłe ary mają tragiczny los. Ten ptak zawsze przyciągał mieszkańców nie tylko swoim zewnętrznym pięknem, ale także mięsem, które lubili. Jasne upierzenie odegrało z nią okrutny żart, ponieważ Indianie polowali na nią również w poszukiwaniu cennych piór, z których robili luksusową rytualną biżuterię. Z tych powodów populacja ara niebieskogardła zaczęła gwałtownie spadać. Na przykład pod koniec XX wieku w środowisku naturalnym było tylko 50-100 osobników. W Argentynie ptak był ostatnio widziany na wolności w latach 40. ubiegłego wieku.

Dziś jest dobra wiadomość i potwierdzenie, że naukowcy odnieśli pewne sukcesy w hodowli tych papug w niewoli, co oznacza, że ​​jest szansa, że ​​będzie mogła zachwycać ludzi swoim pięknem i upiększać otaczającą przyrodę.

Informacje o użytkowaniu

Wideo „Mężczyzna bawi się arą niebieskoszyją. Ara glaucogularis siedząca na suchej gałęzi w parku ptaków. Papuga canindian z dziobem dotykającym ludzkiej dłoni. Kolor dzikiej przyrody” może być używany do celów osobistych i komercyjnych zgodnie z warunkami zakupiona licencja royalty-free. Wideo jest dostępne do pobrania w jakości wysokiej jakości w rozdzielczości do 3840x2160.

Depositphotos
  • Informacje o magazynie zdjęć
  • Nasze plany i ceny
  • Rozwiązania biznesowe
  • Blog Depositphotos
  • Program Polecający
  • Program partnerski
  • Program API
  • Wakaty
  • Nowe obrazy
  • Darmowe obrazy
  • Rejestracja dostawcy
  • Sprzedawaj zdjęcia stockowe
  • język angielski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rosyjski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksyk)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazylia)
  • Magyar
  • ukraiński
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informacja
  • Często Zadawane Pytania
  • Wszystkie dokumenty
  • Ptak w locie - Magazyn fotograficzny
Łączność
    +7-495-283-98-24
  • Czat na żywo
  • Skontaktuj się z nami
  • Recenzje o Depositphotos
Przeczytaj nas
  • Facebook
  • Świergot
  • VK
Dostępne wDostępne w

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Stany Zjednoczone. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Pin
Send
Share
Send
Send