Rodziny ptaków

Bluebird (Myophonus caeruleus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Niebieski ptakzewnętrznie przypomina drozda, ale różni się dłuższym ogonem i ciemnofioletowym upierzeniem z liliowym odcieniem. Dymorfizm płciowy jest słabo wyrażony, upierzenie młodych ptaków jest podobne do koloru u dorosłych, ale ciemniejsze. Dziób jest żółty, wysoki i mocny. Nogi są długie i mocne. Długość korpusu około 350mm, skrzydło około 180mm. Te ptaki ważą 170-200g. Niebieskie ptaki są szeroko rozpowszechnione w wąwozach górskich z rzadkimi zaroślami drzew i krzewów (zwykle w pobliżu strumieni, potoków górskich i jezior) w Hindustanie, w południowo-wschodniej Azji Środkowej, w środkowych, południowych i wschodnich prowincjach Chin. Prowadzą siedzący tryb życia, ale ptaki gniazdujące wysoko w górach jesienią przenoszą się w niższe miejsca. Już w marcu w miejscach lęgowych słychać głośny, ale jednocześnie delikatny i melodyjny śpiew, składający się z oddzielnych, niezwiązanych ze sobą gwizdków. Każda para zwykle zajmuje niewielki wąwóz, w którym następnie przebywa przez cały rok i wykluwa pisklęta przez kilka lat z rzędu, inne osobniki i dorosłe pisklęta, które uniezależniły się od zajmowanego obszaru, są wydalane. W trudno dostępnych miejscach, w głębokich szczelinach między skałami lub kamieniami, zawsze w pobliżu wody, ptaki układają gniazdo, do którego czasami dociera spray.

Gniazdo jest skręcone z elastycznych korzeni roślin i mchu. Jest to masywna i gęsta konstrukcja w postaci płytkiej, grubościennej miski, która leży na grubej warstwie mchu wrzucanego przez ptaki do szczeliny. Zwykle to samo gniazdo służy parze przez kilka lat z rzędu: ptaki naprawiają je tylko co roku. W maju samica składa 4-5 białawych jaj pokrytych czerwono-brązowymi plamami w gnieździe. W drugiej połowie czerwca dorosłe pisklęta opuszczają gniazdo. Dorosłe ptaki zbierają pokarm dla piskląt i dla siebie wzdłuż brzegów gwałtownych górskich potoków, rzadziej w pobliżu górskich jezior, często chwytają zdobycz w wodzie. Ich pokarmem są owady wodne i półwodne oraz ich larwy, a także mięczaki, chrząszcze i duże mrówki. Jesienią i zimą ptaki przestawiają się głównie na pokarm roślinny: jedzą nasiona i jagody róży, morwy, dzikich winogron, głogów itp.

BLUE BIRD (Myophonus caeruleos), rodzaj ptaków z rodziny drozdów.

Wielkość kawki (długość ciała średnio 33 cm). Bardzo piękny ptak. Różni się od innych drozdów dużym rozmiarem i niebieskim kolorem. Ogon jest dość długi. Skrzydła są okrągłe, krótkie. Kolor jest czarno-niebieski, ze srebrzysto-fioletowymi cekinami na plecach, głowie i klatce piersiowej, skrzydła i ogon są ciemnoniebieskie. Z daleka ptak wygląda na czarny. Dziób jest żółty. Mieszka w Himalajach, schodząc po ich stokach do krajów Indochin. Zamieszkujemy Tien Shan i Pamir-Alai na wysokości od 1000 do 3500 m, zimą migruje poniżej. W ostatnim dziesięcioleciu rozmieszczenie tych ptaków odnotowano w republikach środkowoazjatyckich oraz we wschodniej części zasięgu.

Zamieszkuje górskie wąwozy ze strumieniami i wodospadami. Zwykły ptak osiadły i wędrowny. Trzyma się samotnie i parami na skałach, kamieniach, rzadziej na krzakach i drzewach. Podczas siedzenia ogon unosi się i opuszcza oraz przesuwa go z boku na bok.

Krzyk to ostre jji, piosenka to zestaw głośnych gwizdów na flecie. Głos błękitnika zagłusza szum wodospadu, ale barwa piosenki jest tak melodyjna, że ​​jej głośność nie jest denerwująca.

Żywi się różnymi owadami, łapie małe ryby w płytkiej wodzie, czasami poluje na małe gryzonie, jaszczurki i młode węże. Wykańcza ofiarę albo potężnym, zakrzywionym dziobem na końcu, próbując zadać silny cios, albo bije nią o kamień.

Masywne gniazdo buduje się na skale nad wodą, czasem nawet za wodospadem, tworząc je z mchu, trawy, korzeni i błota. Lęg składa się z 4-5 jasnozielonych lub różowawych jaj z ciemniejszymi plamkami.

W domu, ze względu na jego wielkość, głośny śpiew, ograniczoną strefę występowania i małą populację, nie wielu amatorów trzyma ptaka, chociaż obserwacja go w warunkach klatkowych budzi duże zainteresowanie zoologiczne. Ptaki bardzo lubią pływać, dobrze łapią małe ryby, które są wypuszczane do wody. Karmienie ich w klatce nie sprawia problemów, doskonale zjadają tradycyjną mieszankę dla ptaków owadożernych, jagody, owoce, a także biały chleb i twarożek. Spokojnie zajmij się myszą lub nornicą. Generalnie ich zachowanie w domu przypomina koty i psy. Mogą więc gryźć kość z zupy nie gorszą niż pies i bawić się kawałkiem papieru lub kokardą na sznurku jak kocięta. Niebieski ptak, nawet w niewoli, zachowuje swoją agresywność, nie znosząc żadnej rywalizacji. Nie może być w klatce ze swoimi krewnymi, dziobie ich na śmierć. Ogromnym zainteresowaniem cieszy się hodowla tego ptaka w warunkach plenerowych lub półpowierzchniowych, ze względu na jego niewielką liczbę w przyrodzie.

Encyklopedia zwierząt domowych KIRILL i METHODIA

Opis i dystrybucja

Niebieski ptak (Myophonus caeruleus) - największy gatunek w rodzinie o długości ciała 33 cm i wadze około 180 g. Upierzenie tego pięknego ptaka jest naprawdę dość jasne, niebiesko-fioletowe. Ma bardzo piękną, melodyjną piosenkę.

Niebieski ptak żyje nad brzegami górskich rzek Azji Środkowej, Kazachstanu i Himalajów.

Rozmnażanie i odżywianie

Gniazda Niebieski ptak w górskich wąwozach, w szczelinach i wąwozach wśród przybrzeżnych kamieni, często wśród tryskających wodospadów, więc nie każdy drapieżnik może dotrzeć do gniazda. Gniazdo buduje z mchu, suchej trawy i korzeni przez 6-10 dni i przykrywa je liśćmi i korą brzozy. Bluebirds wykorzystuje skałę do budowy gniazda od kilku lat, a nowe gniazdo często buduje się na starym. Ich lęg składa się z 4-6 jaj; samica wysiaduje je przez 17-18 dni. Oboje rodzice karmią pisklęta. Lęg rozpada się tydzień po opuszczeniu gniazda przez pisklęta. Przez resztę czasu ptaki żyją samotnie.

Niebieski ptak żywi się różnymi pokarmami pochodzenia zwierzęcego i chętnie zjada jagody.

Wygląd.

Rozmiar Daw. Ogon dość długi, skrzydła okrągłe, krótkie. Kolor jest czarno-niebieski ze srebrzysto-fioletowymi cekinami na plecach, głowie i klatce piersiowej, skrzydła i ogon są ciemnoniebieskie. Z daleka ptak wygląda na czarny.

Styl życia.

Mieszkaniec gór. Zamieszkuje górskie wąwozy ze strumieniami i wodospadami. Zwykły ptak osiadły i wędrowny. Trzyma się samotnie i parami na skałach, kamieniach, rzadziej na krzakach i drzewach. Podczas siedzenia ogon unosi się i opuszcza oraz przesuwa go z boku na bok.

Gniazdo zbudowane jest na skale nad wodą, zbudowane jest z mchu, trawy, korzeni i błota. Lęg 4-5 jasnozielonych lub różowawych jaj z niewyraźnymi ciemniejszymi plamkami w maju - lipcu. Krzyk to ostre jji. Piosenka to zbiór głośnych, pięknych gwizdów. Różni się od innych drozdów dużym rozmiarem i niebieskim ubarwieniem.

Pin
Send
Share
Send
Send