Rodziny ptaków

Opis Bat Giant Evening Party z Czerwonej Księgi

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Tagi
  • Ptaki zaczynające się na literę C.
Nazwa łacińska:Sylvia
Angielskie imie:Gajówka ogrodowa
Królestwo:Zwierząt
Typ:Chordates
Klasa:Ptaki
Drużyna:Wróblowaty
Rodzina:Slavkov
Rodzaj:Slavki
Wzrost:15 cm
Długość skrzydeł:8 cm
Rozpiętość skrzydeł:17 cm
Waga:20 g
  • 1 Opis ptaka
  • 2 Cechy żywienia ptaków
  • 3 Rozmieszczenie wodniczki w przyrodzie
  • 4 Czy gajówka jest ptakiem wędrownym?
  • 5 Gatunki ptaków
    • 5.1 Atlas Warbler
    • 5.2 Afrykańska wodniczka
    • 5.3 Cierniówka
    • 5.4 Cierniówka
    • 5.5 Yemen Tit Warbler
    • 5.6 Wodniczka okularowa
    • 5.7 Wodniczka
    • 5,8 Gajówka pinto
    • 5,9 Prowansalski Warbler
    • 5.10 Desert Warbler
    • 5.11 Garden Warbler
    • 5.12 Wodniczka sardyńska
    • 5,13 szarej laski
    • 5.14 Slavka Rüppela
    • 5.15 Lesser Whitethroat lub Miller Warbler
    • 5.16 Wodniczka śródziemnomorska lub oliwkowa
    • 5.17.Gajówka subalpejska lub rdzawoszyja
    • 5.18 Czarnogłowa wodniczka
    • 5.19 Hawk Warbler
  • 6 Mężczyzna i kobieta: główne różnice
  • 7 karteczek w domu
    • 7.1 Wymagania dotyczące klatki
  • 8 lęgowych lasek
    • 8.1 Karmienie wodniczek
  • 9 Ciekawostek o ptaku
  • 10 Śpiew

Opis ptaka

Rodzaj ptaków śpiewających, wodniczka z rodziny wodniczek, jest największym z gatunków wróblowych i liczy ponad 20 gatunków. Wszystkie te małe, zwinne i zwinne ptaki są do siebie bardzo podobne. W ich upierzeniu dominują odcienie szarości i brązu z dodatkiem czerni i bieli. Tylko kilka gatunków ma upierzenie czerwone lub różowawe. Średnio wielkość gajówki nie przekracza wielkości wróbla pospolitego. Ich długość ciała dochodzi do 15 cm, rozpiętość skrzydeł około 17 cm, a waga do 20 g.

Cechy żywienia ptaków

Slavki to ptaki wszystkożerne. Latem chętnie jedzą owady, na przykład komary, gąsienice, ważki, muchy. Jesienią i zimą gajówki zwracają uwagę na pokarm roślinny - nasiona roślin i jagody.

Krótki i chwytliwy dziób świnki ułatwia im zdobycie pokarmu zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego.

Rozmieszczenie wodniczki w przyrodzie

Poślizgnięcia są bardzo rozpowszechnione. Ich siedlisko obejmuje całe terytorium Europy i Azji, w tym odległe regiony Syberii. Te małe ptaki śpiewające występują również w Afryce, na północy kontynentu.

Czy gajówka jest ptakiem wędrownym?

Większość gatunków warbler to ptaki wędrowne. Migrują głównie w nocy. W swoich zwykłych siedliskach ptaki lubią osiedlać się na obrzeżach lasów iw gęstych zaroślach. Czasami latają do ogrodów i parków.

Atlas Warbler

Żyje w północno-zachodniej Afryce i południowej Europie w lasach podzwrotnikowych i tropikalnych. Preferuje gniazdowanie na wysokości od 1000 do 2500 metrów nad poziomem morza. Leci na zimę do Maroka. Długość ciała ptaków wynosi 12-14 cm, rozpiętość skrzydeł do 17 cm.

Afrykańska wodniczka

Długość ciała do 12 cm, waga około 10 g. Suki i samce nie różnią się od siebie, mają brązowy grzbiet i biały brzuszek. Dziób i nogi są żółte. Gatunek pospolity w Afryce, nie przelatuje.

Świerszczak

Samce mają ciemnoszary grzbiet, brzuch jest różowy, ogon ozdobiony jest białymi paskami, a białe paski schodzą z rogów dzioba, dzięki czemu gatunek otrzymał swoją nazwę. Samice i młode są szaro-brązowe z białym brzuchem. Ptak żyje w Turcji i na Kaukazie. Zimy u wybrzeży Morza Czerwonego.

Gajówka górska

Mały ptak o długości około 14 cm i wadze do 17 g. Żyje w lasach tropikalnych i subtropikalnych Azji na wysokości 2000 - 3000 m npm (Kazachstan, Afganistan, Iran, Pakistan, Turkmenistan). Zimy w południowych Indiach i na Sri Lance.

Sikora jemeńska

Zagrożony. Mieszka w Jemenie i Arabii Saudyjskiej, w lasach tropikalnych i subtropikalnych. Długość ciała tego gatunku sięga 15 cm.

Gajówka okularowa

Mieszkaniec Europy, wodniczka okularowa, z wyglądu przypomina szarego wodniczki. Wielkość wynosi od 12 do 14 cm, masa ciała do 10 g. Głowa ptaka jest szara, gardło białe, grzbiet brązowy, pierś i brzuch różowoszare. Upierzenie na skrzydłach jest czerwono-brązowe.

Gajówka

Ten gatunek ma czarną czapkę na głowie. Plecy są brązowe, brzuszek biały. Gatunek występuje w Azji i południowej Europie.

Gajówka srokata

Mieszka na suchych sawannach Azji na wysokości od 250 do 2000 metrów nad poziomem morza. Średnia długość ciała to ok. 16 cm W utworze słychać charakterystyczny krzyk „chak”.

Gajówka prowansalska

Długość ciała od 10 do 15 cm, górna część ciała w kolorze szarym, spód w kolorze czerwonym. Samica jest nieco jaśniejsza. Gatunek występuje na południu Europy.

Gajówka pustynna

Siedliskiem gatunku jest Azja i Afryka Północna. Długość tułowia ok. 12 cm, upierzenie u góry żółtawoszare, brzuch biały z czerwonawym, ogon w białe prążki. Dziób jest cienki, żółty. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Gajówka ogrodowa

Mieszkaniec Europy i zachodniej Syberii o długości ciała 13-15 cm, wadze do 22 g. Upierzenie świnki morskiej jest szarobrązowe, monotonne, z zielonkawym odcieniem. Klatka piersiowa, brzuch i podogon są białe. Samce i samice nie różnią się kolorem, młode zwierzęta są nieco jaśniejsze.

Wodniczka sardyńska

Gatunek ten występuje powszechnie w południowej Europie. Jest to mały ptak z dużym dziobem, przypominający gajówkę prowansalską. Plecy są szare, brzuch ceglasty. Dorosłe samce mają ciemne plamy na czole. Nogi są koloru czerwonego.

Gajówka szara

Mały, zwinny ptak wielkości wróbla. Jej plecy są szaro-brązowe z czerwonymi, głowa i boki popielate, gardło białe, brzuch pomalowany na delikatny róż. Gatunek ten występuje powszechnie w Europie, Azji, zachodniej Syberii, północnej Afryce, a także w Izraelu.

Slavka Rüppel

Mieszka w Grecji i Turcji. Jest to mały szary ptak z czarnymi skrzydłami i czarnym ogonem ozdobionym białymi piórami.

Lesser Whitethroat lub Miller Warbler

Ukazuje się w Europie Środkowej. Długość ciała - do 14 cm, skrzydła - około 7 cm, masa ciała 12 - 15 g. Malowane na brązowo. Gatunek ten jest bardzo podobny do szarej laski, ale nieco mniejszy i ma na głowie ciemny pręg.

Gajówka śródziemnomorska lub oliwkowa

Gatunek ten występuje powszechnie w Hiszpanii i we Włoszech. Długość ciała do 14 cm U ptaków występuje dymorfizm płciowy. Samce są ciemnoszare powyżej z czarną głową i szarym brzuchem, obwódka wokół oczu jest czerwona. Samice mają szare upierzenie głowy, grzbiet jest brązowy, boki szarobrązowe.

Lasówka podgórska lub rdzawoszyja

Gatunek występuje w Morzu Śródziemnym. Długość ciała 12-13 cm, grzbiet intensywnie szary, brzuszek nieco jaśniejszy. Ptaki mają charakterystyczny biały pasek na piersi.

Gajówka czarnogłowa

Gatunek żyje w całej Europie i północnej Afryce. Długość ciała - do 15 cm, rozpiętość skrzydeł około 16 cm, waga - do 22 g. Kolor upierzenia brązowo-szary z lekkim brzuchem. Mężczyźni noszą na głowach czarną „czapkę” z piór, a kobiety czerwoną.

Gajówka jastrzębia

Mieszka w Europie. Jest to największy gatunek o długości ciała do 18 cm, wadze około 30 g. Grzbiet szarozielony, głowa ciemna. Górny ogon jest pomalowany na czarno-białe odcienie. Brzuch jest biały z brązowawym wzorem, który przypomina ubarwienie klatki piersiowej jastrzębia.

Mężczyzna i kobieta: główne różnice

Dymorfizm płciowy u wszystkich gatunków białek jest nieistotny. Kolorystyka ptaków jest przeważnie szaro-brązowa z niewielkimi różnicami, co pozwala im zręcznie chować się i chować w zaroślach.

Poślizgnięcia się w domu

Mali zwinni śpiewacy warbler dobrze się rozwijają w niewoli. Jeśli ptak został niedawno złapany, może początkowo zachowywać się niespokojnie, uderzając w klatkę. W takich przypadkach przykryj klatkę chusteczką i staraj się nie przeszkadzać ptakowi. W ciągu kilku dni gajówki zwykle przyzwyczajają się do ludzi, a nawet zaczynają rozpoznawać właściciela i spotykać jego wygląd z dźwięcznym śpiewem.

Charakter Białogardów jest spokojny i bardzo spokojny. Ptaki innych gatunków mogą wykazywać wobec nich agresję i obrażać wodniczki, dlatego lepiej jest je osiedlać osobno.

Wymóg klatki

Do trzymania wodniczki nadaje się przestronna woliera lub prostokątna klatka z dala od przeciągów. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna spaść poniżej 18-20 ° C, ponieważ ptaki te uwielbiają ciepło. Konieczne jest umieszczenie w klatce żerdzi, karmidła, poidła i pojemnika kąpielowego. Klatka jest dezynfekowana raz w miesiącu.

Hodowla wodniczek

W niewoli gajówki również łączą się w pary i zaczynają gniazdować. Aby to zrobić, konieczne jest posadzenie roślin w klatce lub wolierze, aby ptaki mogły zbudować gniazdo.

Samica składa jednorazowo od 4 do 8 jaj, które wysiadywane są kolejno przez oboje rodziców. Po dwóch tygodniach rodzą się pisklęta.

Pokarm dla wodniczki

Głównym pokarmem dla świstunki są różne mieszanki zbożowe, kawałki owoców i warzyw, jagody (borówki, maliny, bzu czarnego, porzeczki). W okresie gniazdowania ich dieta wzbogacana jest o pokarm dla zwierząt - owady, mączniki, mrówki jaja.

Ciekawostki o ptaku

  • Slavki są bardzo skrytymi ptakami i zręcznie ukrywają się przed ludźmi. Dlatego trudno je zobaczyć, chociaż ich dźwięczny śpiew często słychać w ogrodach i parkach.
  • Lot wodniczki na zimowanie, w przeciwieństwie do innych ptaków wędrownych, odbywa się głównie w nocy, kierując się gwiazdą polarną.
  • W naturze gajówki żyją 7-10 lat, aw domu mogą dożyć nawet 12 lat.

Śpiewanie

Zarówno samce, jak i samice śpiewają, bardzo głośno i dźwięcznie. Ponadto głosy różnią się u różnych gatunków ptaków. Jedni śpiewają rytmicznie, gwałtownie, inni - łagodniej i melodyjnie, przypominając dźwięk fletu. Slavki dobrze naśladują głosy innych ptaków, aw domu potrafią nawet naśladować ludzką mowę.

Opis zwierzęcia

Krótki opis gigantycznego nocnego:

Klasyfikacja naukowaWartość
KrólestwoZwierząt
TypChordates
KlasaSsaki
DrużynaNietoperze
RodzinaNietoperze o gładkich nosach
RodzajNieszpory
WidokGigantyczny nocny
Nazwa łacińskaNyctalus lasiopterus
otwartyW 1780r
Stan ochronyGatunki wrażliwe
SiedliskoLasy liściaste od Francji po region Wołgi z Kaukazem i Bliskim Wschodem

Jak to wygląda

Długość ciała ssaków 85-105 mm, waga 40-75 g, rozpiętość skrzydeł 40-45 cm Ubarwienie: płowo-kasztanowo-czerwone. Pysk tego nietoperza wygląda nieco przerażająco: szeroki, z wystającymi ostrymi zębami, dużymi oczami. Sierść na brzuchu jest jaśniejsza niż na plecach.

Skrzydła są spiczaste, długie - to ta cecha konstrukcji skrzydeł przyczynia się do rozwoju dużej prędkości. Cieńsze skrzydła nietoperzy, w przeciwieństwie do ptaków, manewrują dokładniej i szybciej.

Ciekawa jest budowa uszu dużych nietoperzy - są one szersze, zaokrąglone, duże. Tragus ma kształt grzyba, małżowinę uszną „patrzy” do przodu. Wrażliwe uszy odbierają sygnał ultradźwiękowy o częstotliwości 17-19 kHz.

Charakter i styl życia

Podobnie jak inne gatunki nietoperzy, gigantyczne nietoperze śpią w jaskiniach lub dziuplach w ciągu dnia. W nocy idą na polowanie. Jeśli w pobliżu nie ma gęstych lasów, osiedlają się w parkach i ogrodach. Żyją w małych grupach po 8-10 osób.

Wolą polować nad zbiornikami wodnymi. Krążąc nad wodą na dużych wysokościach, ssaki stopniowo opadają, gdzie atakują owady. Ofiary są wykrywane za pomocą ultradźwięków. W tym celu wieczorne przyjęcie nie zajmie więcej niż 10 sekund.

Te duże ssaki prowadzą skryty tryb życia; w locie są praktycznie niewidoczne, łącząc się z niebem o zmierzchu. W przeciwieństwie do innych gatunków latają bardzo cicho. Dlatego wygodnie jest je obserwować tylko w świetle księżyca. Średnia długość życia to 8-9 lat, w niewoli żyją do 20 lat.

Co oni jedza

Te duże stworzenia nie są wybredne, jeśli chodzi o jedzenie - jedzą to, co uda im się złapać. Latem dietę uzupełniają owady: chrząszcze, motyle, komary. W poszukiwaniu pożywienia często latają na duże odległości.

W okresie sezonowych wędrówek ptaków jadłospis nietoperzy staje się bardziej zróżnicowany. Skrzydlate drapieżniki często zjadają małe ptaki: gajówkę, pleszkę, szyfrę, rudzika.

Gdzie mieszka

Ten rzadki i bardzo piękny gatunek nietoperzy żyje w lasach liściastych i mieszanych. Mieszka w dziuplach starych, uschniętych drzew.

W Europie gigant nocny jest powszechny na terytorium od obszarów Orenburga w Federacji Rosyjskiej po północną Francję. Można go również znaleźć w zimnych strefach klimatycznych: w rejonach Niżnego Nowogrodu i Moskwy. Występuje również w ciepłych strefach: Iranie, Zakaukaziu, Maroku.

Od 2000 roku ukraińscy naukowcy odkryli w swoim kraju 14500 okazów nocnego giganta. Zwierzęta umieszczono w ośrodku rehabilitacji nietoperzy. Tutaj badacze zasugerowali, że schwytane nietoperze nie urodziły się na terytorium Ukrainy, ale migrowały tutaj z regionu Woroneża w Rosji.

Na terytorium można znaleźć małe populacje:

  1. Europa wschodnia i południowa,
  2. południowy Krym,
  3. Azja Środkowa i Bliski Wschód,
  4. zachodni Zakaukazie,
  5. Północna Afryka.

Reprodukcja

Samice osiągają dojrzałość płciową po 4 miesiącach. Okres godowy rozpoczyna się we wrześniu. Samiec czuje się bardzo swobodnie otoczony całym haremem samic: od 3 do 10 osobników. Aby przyciągnąć taką liczbę fanek, mężczyzna śpiewa pieśni godowe przeszywającym, grzechotającym głosem.

W społecznościach gromadzą się ciężarne nietoperze. Czasami dołączają do nich krewni: małe lub czerwone nosorożce. Przyszłe matki zbierają się w stada liczące 20-30 osobników i przygotowują się do zimowania. Takie grupy nazywane są koloniami lęgowymi.

Najliczniejsza kolonia lęgowa noktresów liczyła 66 osobników.

Młode rodzą się późną wiosną - wczesnym latem. Każda samica przynosi jedno, rzadziej dwa młode. Waga noworodków wynosi 6-7 gramów. Dziecko karmi się mlekiem matki i początkowo jest z nią nierozłączne, przylegając do jej ciała małymi pazurkami.

Miesiąc później małe myszy są już w stanie pozostać same w schronisku, czekając na rodzica z jedzeniem. Po kolejnych 10 dniach młode zaczynają latać i stopniowo usamodzielniają się.

Naturalni wrogowie

W gigantycznym nocnym nocnym świecie jest sporo nieszczęśników. I chociaż jego rozmiar jest wystarczająco duży w porównaniu z innymi nietoperzami, nocne polowania nocne. I w tym czasie na szlak myśliwski wychodzą większe drapieżniki.

Następujące zwierzęta są niebezpieczne dla dużych nietoperzy:

  • łasica,
  • kuna,
  • gronostaj,
  • szopy,
  • fretki,
  • szczury,
  • węże,
  • sokół, orzeł przedni i inne ptaki drapieżne.

Oprócz głodnych drapieżników olbrzymia mysz ma innych wrogów, nie tak dużych. Ssaki cierpią na małe pasożyty, takie jak pluskwy, pchły i kleszcze. Często te krwiożercze stworzenia zabijają zwierzęta.

Ludzie aktywnie walczą z pasożytami i gryzoniami w swoich domach. W tym celu wzywają środki dezynfekujące. Po opryskaniu pomieszczeń znikają gryzonie i owady.

Razem z nimi mogą ginąć również nietoperze na strychu. Zatrucia przemysłowe są jedną z przyczyn zmiany populacji nietoperzy olbrzymich.

Zimowanie

Latem nietoperze odpoczywają w dziuplach drzew, a zimą hibernują. Na zimowe kwatery wybierają głębokie kopalnie i jaskinie w skałach, strychy prywatnych domów.

Gigantyczne nocniki, które osiedliły się na północy, zimą migrują na południe.

Gigantyczna wieczorna impreza w Czerwonej Księdze

Ten gatunek nietoperzy uzyskał status ochrony zgodnie z załącznikami do konwencji bońskiej i berneńskiej. Gigantyczne nietoperze są wymienione w Czerwonej Księdze Rosji i Ukrainy.

Główne przyczyny wyginięcia

Główne zagrożenia dla istnienia gigantycznej populacji nietoperzy to:

  1. stosowanie pestycydów przez ludzi,
  2. niszczenie lasów liściastych,
  3. zmniejszenie liczby owadów stanowiących pożywienie dla nokturnów.
Zbliżenie na małego nietoperza. Pojedynczo na czarno.

Obecna sytuacja ludnościowa

Trudno jest określić liczbę osobników giganta nocnego, głównie ze względu na specyfikę stylu życia tych ssaków.

Obserwując nietoperze w rezerwacie Woroneż, eksperci zauważyli, że na każde 500 schwytanych czerwonych noktresów przypadał jeden gigant nocny.

Na zachodzie regionu Odessy na Ukrainie podczas migracji na 200 czerwonych myszy odnotowano jednego olbrzyma. W przybliżeniu ten sam stosunek zaobserwowano w regionie Rostowa podczas chwytania zwierząt wędrownych.

Według przybliżonych szacunków liczba gigantycznych nietoperzy w Rosji wynosi 17-27 tysięcy osobników. Ta liczba, zdaniem ekspertów, jest niewielka. Dlatego nocne ssaki skrzydlate są gatunkami rzadkimi i są na skraju wyginięcia.

Jakie środki podjęto w celu ochrony

Aby przyciągnąć noktresy do regionów, konieczne jest powstrzymanie niszczenia starodrzewu. Wszakże ssaki te żyją głównie w starych roślinach.

Ponadto konieczne jest zorganizowanie tworzenia sztucznych schronień i przeprowadzenie specjalnych badań w celu określenia tras migracji i siedlisk nocnych.

Ciekawostki o zwierzęciu

Ciekawe informacje z życia gigantycznych noktresów:

  • wytrzymałość tych ssaków jest niesamowita - potrafią swobodnie latać nad wysokimi górami i pokonywać duże odległości,
  • w locie gigantyczne nietoperze mogą osiągnąć prędkość do 40 km / h,
  • komunikując się ze sobą, myszy wykorzystują sygnały dźwiękowe niedostępne dla ludzkiego słuchu,
  • w niektórych krajach europejskich, w szczególności w Hiszpanii, ścisła obserwacja tych ssaków i próby ich fotografowania są zabronione.

Gigant nocny to rzadki gatunek nietoperzy, który jest na skraju wyginięcia. Aby zatrzymać ten proces, człowiek musi zbadać siedlisko nocnej trawy i sposoby jej migracji.

Szczególne znaczenie w życiu tych ssaków mają stare drzewa. Ścięcie ich dla dużych nietoperzy oznacza wyprowadzkę z ich domów. Ochrona lasów pomoże przywrócić liczebność gigantycznych nietoperzy.

Pin
Send
Share
Send
Send