Rodziny ptaków

Opis Saker Falcon z Czerwonej Księgi

Pin
Send
Share
Send
Send


Witamy, gość... Proszę zaloguj się lub zarejestruj.
Nie otrzymałeś e-maila aktywacyjnego?

  • POJEDYNCZE PTAKI ”
  • Ptaki innych rzędów i rodzin ”
  • Ptaki drapieżne i sowy ”
  • Saker Falcon (Falco cherrug)

Temat autora: Falco cherrug (czytano 5919 razy)

0 członków i 1 gość przegląda ten temat.

  • POJEDYNCZE PTAKI ”
  • Ptaki innych rzędów i rodzin ”
  • Ptaki drapieżne i sowy ”
  • Saker Falcon (Falco cherrug)

Opis ptaka

Zgodnie z klasyfikacją ptak należy do rodziny sokołów. Ze względu na swoją przyzwoitą wagę i duże rozmiary stworzenie to jest czasami nazywane „złotym orłem”. Zobaczmy, jak wygląda Saker Falcon i co je.

Jak to wygląda

Kolor upierzenia może być jednolity lub w paski. Kolor waha się od czekoladowo-brązowego do kremowego. Na wewnętrznych piórach ogona można dostrzec blade plamy. Samice są znacznie większe niż samce. Ważą 950-1300 g. Ciało ma długość około 125 cm, waga samców sięga 1090 g.

Gatunek wyróżnia się słabymi czułkami po bokach głowy. 2 lata po urodzeniu grzbiet sokoła nabiera ciemnoszarego odcienia. Stopy żółkną.

Długie i szerokie skrzydła są skierowane ku końcowi. Są lekko prążkowane. Ogon jest jasnobrązowy. Charakterystyczną cechą jest jasnokremowa głowa.

W naturze występuje kilka rodzajów sokołów:

  • zwyczajny,
  • Syberyjski,
  • Turkiestan,
  • Mongolski,
  • Ałtajski,
  • aralokaspian.

Wszystkie różnią się kolorem i środowiskiem. Na wolności długość życia ptaka sięga 20 lat.

Samice dominują nad samcami. Często kradną sobie nawzajem zdobycz.

Charakter i styl życia

Nie widać, jak Saker Falcon buduje swoje gniazdo. Zwykle sokoły okupują domy innych ludzi, a nawet wypierają ich poprzednich właścicieli. Nie są stworzeniami społecznymi i wolą osiedlić się z dala od innych par.

Wcześniej ten gatunek był używany do polowania na grubego zwierza. Ptak jest w stanie zabić gazelę. Potrafi godzinami siedzieć w zasadzce i obserwować zdobycz. Bieliki polują wczesnym rankiem lub wieczorem. Śpią w nocy.

W trudno dostępnych miejscach na skalnych i górskich półkach gniazdują sokoły.

Ptaki rzadko dają głos. Prawie zawsze milczą. Krzyk sokoła brzmi szlachetnie i jednocześnie groźnie. Jest bardzo znany myśliwym. Saker Falcon krzyczy na wypadek odstraszenia drapieżników z gniazda.

Co je

ptak używa ostrych pazurów do chwytania zdobyczy. Potężny dziób jest w stanie przeciąć ciało ofiary. W sezonie lęgowym Saker Falcons żeruje na wiewiórkach naziemnych, zającach, chomikach, jerboach. Osoby te stanowią 60-90% diety.

Sokoły mogą jeść jaszczurki, kaczki, czaple. Nie mają nic przeciwko jedzeniu ryb i owadów. W niektórych regionach Europy ptak poluje na szczury i myszy, gryzonie, a także gołębie.

Saker Falcon leci blisko ziemi i na otwartych przestrzeniach. Główne zalety widoku to duża manewrowość i szybkie przyspieszenie. Sokół atakuje z powietrza poziomo, a nie pionowo.

Gdzie mieszka

Siedlisko jest dość rozległe. Orzeł przedni żyje na obszarach półpustynnych i zalesionych. Występuje na terytorium od Europy Wschodniej po centrum Azji. Ptaki migrują do Afryki i Azji Południowej. Próby rozmnażania sokołów zostały ostatnio zidentyfikowane w Niemczech.

Saker Falcons mieszka w różnych krajach. Obejmują one:

  • Republika Czeska,
  • Bułgaria,
  • Austria,
  • RF,
  • Armenia,
  • Gruzja,
  • Moldova.

Gatunek występuje w Chorwacji, Iraku, na Węgrzech. Każdego roku Saker Falcons zimują we Włoszech, Egipcie, Etiopii, Sudanie, Izraelu, na Cyprze.

Ptaki gniazdują na wysokości 15-20 metrów. Żyją na drzewach w otwartych lasach.

Reprodukcja

Okres godowy rozpoczyna się w kwietniu. Jeśli para hibernuje razem, składają jaja wcześniej niż inne. Lęgi w miesiącach letnich są spowodowane złymi warunkami naturalnymi. Sokoły są monogamiczne.

Sokoły Saker służą do rozrodu wron, orłów czy myszołowów. Jaja składane są w drugiej połowie marca. Samica składa zwykle 4 jaja.

Rzadko jest ich 5. Muszla wyróżnia się czerwonawym kolorem i małymi ciemnymi plamkami. Potomstwo wysiaduje samica, a ojciec przyszłych piskląt poluje na zdobycz.

Młode rodzą się za 36-38 dni. Po 48 dniach młode sokoły są na skrzydle. W tym samym czasie uczą się polować, trenują do samodzielnego atakowania zdobyczy. Pisklęta osiągają dojrzałość płciową w wieku dwóch lat.

Jeśli drapieżnik zaatakuje pisklę, upadnie na grzbiet i wysunie nogi do przodu dla ochrony. Rodzice opiekują się potomstwem przez około 1,5 miesiąca.

Naturalni wrogowie

Na wolności Balobanie praktycznie nie mają wrogów innych niż ludzie. Powodem jest agresywność sokołów.

Niektóre drapieżniki stanowią zagrożenie dla dzikich gatunków. Obejmują one:

  • kuna,
  • fretka,
  • lis.

Potrafią niszczyć gniazda sokołów, niszczyć jaja i pisklęta. Aby zdobyć pożywienie, dorosłe sokoły muszą opuścić swój dom. W tym czasie pojawiają się przedstawiciele fauny leśnej.

Około 70% piskląt umiera przed osiągnięciem dorosłości. Z tego powodu sokoły są bardzo odpowiedzialne za ochronę gniazd i starają się je monitorować przez całą dobę.

Aby chronić dom, ptaki są w stanie okazywać desperackie poświęcenie. Kiedyś sokoły rzuciły się na dużego psa, który zamierzał ucztować na pisklętach.

Zimowanie

Miejsce, w którym ptak leci na zimowanie, zależy od jego siedliska. W zimne dni sokoły udają się w różne miejsca:

  • Śródziemnomorski,
  • Chiny,
  • Afryka,
  • Indie,
  • Bliski Wschód.

Gatunki górskie wędrują w granicach swojego gniazda.

Orły syberyjskie wyruszają na zimę na początku października. Miejscami odległych migracji są Pakistan i Tien Shan. Ptaki wracają w marcu. Trasa lotu może osiągnąć 400 km dziennie.

Główne przyczyny wyginięcia

Często gatunek cierpi z powodu następujących czynników:

  • porażenie prądem na liniach przesyłowych,
  • brak wydobycia spowodowany degradacją suchych pastwisk w wyniku działalności rolniczej,
  • wtórne zatrucie spowodowane użyciem pestycydów.

Lokalne wymieranie populacji wiąże się z polowaniem na sokoły.

Liczebność gatunków zaczęła aktywnie spadać jeszcze przed latami 90. Od kilkudziesięciu lat populacja zmniejszyła się o około 47%.

Wiele gniazd sokołów jest zakażonych infekcją. Osoby mogą zostać zatrute pestycydami, które dostają się do organizmu gryzoni, które są zatrute przez ludzi. Zatem przyczyny zniknięcia są w jakiś sposób związane z działalnością człowieka.

Obecna sytuacja ludnościowa

Liczba Saker Falcons pozostaje przedmiotem badań. Analiza dostępnych danych wykazała, że ​​na świecie jest około 18-28 tysięcy par. Większość orłów przednich żyje w Chinach, Mongolii i Kazachstanie.

Stan ochronny sokoła sugeruje, że trend demograficzny jest negatywny. Gatunek jest zagrożony.

Populacja na Węgrzech znacznie rośnie dzięki kontroli nielegalnego handlu. Jednak hodowla w niewoli nadal ewoluuje.

Czy muszę podejmować środki w celu ochrony

W latach 90. różne stany wprowadziły kontrolę handlu sokołami. Miało to pozytywny wpływ na liczebność gatunków. W niektórych regionach obecnie tworzone są sztuczne gniazda dla sokołów. W Mongolii jest około 5000 takich konstrukcji.

Globalny plan ochrony dzikich sokołów został opracowany w 2014 roku. Zachowanie gatunku doprowadziło do korzystnych trendów demograficznych. Obecnie osoby są śledzone za pomocą systemów satelitarnych w celu wykrywania migracji i przygotowania terenów lęgowych.

Opis i funkcje

Wśród różnorodnych odcieni upierzenia przeważa jasnoszary poniżej i brązowo-czerwony powyżej. Młodzi i starsi sakers są pomalowani na jaśniejsze kolory. Na ramionach i skrzydłach poprzeczne wydłużone plamy w kolorze ochry.

Wosk, łapy i nieopierzone pierścienie wokół oczu młodych są szare z błękitem. Mocny, wygięty dziób tego samego koloru, na końcu czarny. Gdy Saker Falcon dorośnie, kolor w tych obszarach, z wyjątkiem dzioba, zmienia się na żółty.

Ptaki uzyskują swój ostateczny stały strój po pierwszym pełnym wylince, które następuje po półtora roku. Rozpoczyna się w maju i trwa 5 miesięcy. Skrzydło 37–42 cm, ogon 24 cm, długość ciała nieco ponad pół metra. Zdjęcie Balaban nie różni się jasnością, ale wygląd jest surowy i elegancki.

Rozmiar jest nieco gorszy od gyrfalcon. W locie różni się od sokoła dużym rozmiarem ogona, rozpiętością skrzydeł. Samice ważą 1,3 kg, samce 1 kg. Ptak jest czasem nazywany przyzwoitą wagą i rozmiarem orzeł złoty balaban... Ale to nieprawda. Orzeł przedni jest największym z sokolnictwa, z wyjątkiem padlinożerców. Jego waga jest czterokrotnie większa niż Saker Falcon. Różni się od sokoła wędrownego brakiem ciemnych pasów biegnących wzdłuż szyi.

W locie trzepotanie jest rzadkie. Ptak szybuje i szybuje przez długi czas za pomocą przepływających strumieni. Samce różnią się od samic mniejszymi rozmiarami, upierzenie jest identyczne. Podczas gier godowych, niebezpieczeństw, Saker Falcon wydaje różne dźwięki, a nawet ochrypłe tryle. Zasadniczo jest to głuchy i szorstki „hack”, „heck” i „boo”.

Istnieje sześć rodzajów balabanów, różniących się miejscami osiedlenia i upierzeniem:

  1. Sokół syberyjski

Żółto-pręgowane plamy na brązowym grzbiecie tworzą poprzeczki. Głowa jest również brązowa, ale jaśniejsza o kilka tonów, ozdobiona ciemnymi smugami. Brzuch jest biały z zażółceniem. Boki, upierzenie piszczeli są lekkie ze słabo zaznaczonym wzorem.

Zamieszkuje górzyste regiony środkowej Syberii.

  1. Saker Sokół

Górna część ciała jest brązowa. Pióra na krawędziach są pomalowane na kolor ochry. Głowa wyróżnia się jaśniejszym szarobrązowym odcieniem z czarnymi smugami. Na szyi wspólny balaban tak zwane wąsy są słabo widoczne. Na białym brzuchu ciemne plamy w kształcie łezek. Pod ogonem po bokach upierzenie jest monochromatyczne.

Populacja występuje w południowo-zachodniej Syberii w Kazachstanie.

  1. Turkestan Saker Falcon

W przeciwieństwie do poprzedniego gatunku, kolor Turkestan Saker Falcon, który żyje w Azji Środkowej, ma bardziej nasycone odcienie. Brązowo-czerwonawa głowa przechodzi w brązowo-szare upierzenie grzbietu i ogona z wyraźnie widocznymi poprzecznymi wzorami.

  1. Sokół mongolski Saker

Głowica lampy wyróżnia się na tle brązowego grzbietu z poprzeczkami. „Spodnie” i boki ozdobione są wzorem w ciemne paski i plamki. Mongolski Saker Falcon mieszka w Transbaikalia w Mongolii.

  1. Altai Saker Falcon

Pod względem wielkości przedstawiciele gatunku są podobni do zwykłego balabana, tej samej wielkości. Głowa jest ciemna, ciało ciemnobrązowe z szarym odcieniem w okolicy lędźwiowej. Na upierzeniu nóg i boków wyraźne poprzeczne paski. Obszar dystrybucji obejmuje górzyste obszary Ałtaju i Sajanu w Azji Środkowej.

  1. Sokół aralokaspijski

Mieszka w zachodnim Kazachstanie na półwyspie Mangyshlak, wyróżnia się jasnym, brązowawym grzbietem z jasnymi poprzeczkami. Lędźwie są szare, a „majtki”, po bokach podłużne ciemne paski.

Styl życia i siedlisko

Saker Falcon występuje w całej Azji Środkowej i Mniejszej, Armenii, Południowej Syberii i Kazachstanie. Kilka osób widziano na Węgrzech, w Rumunii. Miejsca na osiedla są wybierane jako otwarte z pobliskimi klifami lub skrajami lasu.

Sokoły górskie wędrują pionowo, nizinne lecą na wybrzeże Morza Śródziemnego, do Chin, Indii. Niewiele grup można spotkać nawet w Etiopii i Egipcie. Saker Falcons z południowych regionów prowadzi siedzący tryb życia. Wobec braku miejsc do gniazdowania ptaki budują je na podporach linii wysokiego napięcia, mostów kolejowych.

Lubią osiedlać się wśród czapli, ale wzajemne korzyści płynące ze wspólnego życia naukowców nie zostały jeszcze zbadane. Czaple mają ostrzegać sokolnictwo przed niebezpieczeństwem.

Saker Falcon rozpoczyna polowanie wcześnie rano lub wieczorem, siedząc wyżej na samotnym drzewie, skalnej półce lub unosząc się nad stepem. Widząc odpowiedni obiekt, unosi się nad ofiarą w locie. Nurkuje z dużą prędkością lub łapie zdobycz w locie poziomym.

W tej chwili nie słychać żadnego dźwięku. Wszystkie żywe stworzenia ukrywają się w schronach, czekając na niebezpieczeństwo. Saker Falcon jest w stanie nie tylko rzucić się na ofiarę, ale także ścigać ją jak jastrząb na otwartym polu lub w krzakach. Dlatego polowanie zawsze kończy się sukcesem.

Chwytając zdobycz pazurami, sokół przenosi ją do suchego, wzniesionego miejsca, gdzie rozpoczyna posiłek. Upał dnia czeka na drzewie w cieniu korony. Wraz z nadejściem zmierzchu odlatuje na noc.

Tereny łowieckie każdej pary rozciągają się 20 kilometrów od gniazda. Fakt, że Saker Sokół nie dostaje mięsa w pobliżu miejsca zamieszkania, jest wykorzystywany przez mniejsze ptaki. Żyją i rozmnażają się spokojnie w sąsiedztwie, czując się chronieni. Doświadczeni sokolnicy twierdzą, że Saker Falcon można wyszkolić do polowania w ręku w ciągu dwóch tygodni.

Właściciel przede wszystkim nawiązuje z ptakiem silną niewidzialną więź. Aby to zrobić, biorą ją za rękę tak często, jak to możliwe, traktują kawałkami mięsa. Trening bażanta rozpoczyna się podczas zbierania młodych. Umiejętności i zdolności łowieckie będą rosły wraz z nimi.

Na polowania sportowe zabierają do domu pisklęta z gniazda lub pisklęta. Niewielu może oswoić dorosłego balabana. Uczą chwytania zwierzyny nie tylko z ręki, ale także z lotu. W drugim przypadku zakłada się obecność psów myśliwskich. Trenowany na określony rodzaj trofeum. Może to być ptak lub dzikie zwierzę.

Jedzenie

Lista obiektów łowieckich sokół balaban ornitolodzy badali pozostałości pożywienia w miejscach lęgowych, wypluwki. Okazało się, że małe ssaki preferują przede wszystkim ptaki:

  • susły szare i czerwone,
  • myszy nornik,
  • chomiki,
  • jerboas,
  • młode zające.

Oprócz zjadania gryzoni, które niszczą uprawy rolne, sokoły zjadają jaszczurki, liczne gatunki małych i średnich ptaków. Sokół chwyta zdobycz w locie lub z ziemi.

W diecie są ptaki z rodzin:

  • gołąbkowaty (turkawka, grzywacz),
  • krukowate (kawka, sójka, gawron, sroka),
  • kaczka (kulik, krzyżówka, kaczka),
  • kosy,
  • bażant (kuropatwa).

Z największych gęsi, dropów, czapli, dropi łapie się w szpony balabana. Okres dokarmiania potomstwa charakteryzuje się produkcją licznych małych skowronków, gryzoni, zabieranych przez rodziców w odległości 5–15 km od miejsca lęgowego.

Pin
Send
Share
Send
Send