Rodziny ptaków

Mauritius niebieski gołąb to gatunek ptaków z rodziny gołębi, które wcześniej żyły na wyspie Mauritius na Oceanie Indyjskim na wschód od Madagaskaru

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Papuga grzywka maurytyjska (Lophopsittacus mauritianus)

  • Rudowłosy pasterz maurytyjski (Aphanapteryx bonasia)

  • Mauritius Dodo (Raphus cucullatus)

  • (Alopochen kervazoi)
  • Kaczka Mauritiusa (Anas theodori)

XVIII wiek

  • Epiornis (Aepyornis maximus)
  • Pasterz Legata (Erythromachus leguati)
  • (Mascarenotus sauzieri)
  • Rodriguez Dodo (Pezophaps solitaria)

  • Guadalupe aratinga (Aratinga labati)

  • Martynika Amazon (Amazona martinicana)
  • Purpurowa Amazonka (Amazona violacea)

  • Ara Guadalupe (Ara guadeloupensis)

  • Czerwona ara jamajska (Ara gossei)

  • Reunion fodi (Foudia bruante)

  • Ulietanskiy kakariki (Cyanoramphus ulietanus)

  • Bullerov szpak (Aplonis mavornata)
  • (Aplonis ulietensis)
  • Rodriguez Dodo (Pezophaps solitaria)

  • (Eclectus infectus)

19 wiek

  • Żółto-zielona ara dominikańska (Ara atwoodi)
  • (Gallicolumba ferruginea)
  • Kaczka Amsterdamska (Mareca marecula)
  • (Necropsittacus rodericanus)
  • Tahitian pomareya (Pomarea nigra) (podgatunek)
  • (Prosobonia ellisi)
  • Tahitański brodziec (Prosobonia leucoptera)
  • Papuga obrączkowana Reunion (Psittacula eques)
  • Sęp królewski (Sarcoramphus papa)

  • Norfolk Nowej Zelandii owocożerny gołąb (Hemiphaga novaeseelandiae spadicea)

  • Grzybica czarnogrzbieta (Myadestes obscurus) (podgatunek)

  • Niebieska gołębica Mauritiusa (Alectroenas nitidissimus)

  • Raven aplonis (Aplonis corvina)

  • Bonin Earthbird (Zoothera terrestris)

  • (Carpodacus ferreorostris)
  • Wyspa Emu Kangaroo (Dromaius novaehollandiae baudinianus) (podgatunek)
  • Biała sułtanka (Porphyrio albus)

  • Moho-oahu, (Moho apicalis)

  • Pasterz z Dieffenbach (Gallirallus pacificus)
  • Papuga Mascarene (Mascarinus mascarinus)

  • Zielono-żółta ara jamajska (Ara erythrocephala)

  • Alka bezskrzydła (Pinguinus impennis)

  • Kyoea (Chaetoptila angustipluma)
  • Tahitian kakariki (Cyanoramphus zealandicus)
  • Tasmański emu (Dromaius novaehollandiae diemenensis) (podgatunek)
  • Szpak Grzywacz Mascarene (Fregilupus varius)
  • (Mascarenotus murivorus)
  • Mała moa leśna (Megalapteryx didinus)
  • Kormoran Steller (Phalacrocorax perspicillatus)
  • Kusayen Pogon (Porzana monasa)

  • Nestor cienkodzioby, (Nestor productus)

  • Gołąb białobrody Lord Howe (Columba vitiensis godmanae) (podgatunek)

  • Jamajski Mały Lelek (Siphonorhis americana) lelek

  • Lori z Nowej Kaledonii (Charmosyna diadema)

  • Kubańska Ara (Ara tricolor)

  • Skacząca papuga czerwonoczelna (Cyanoramphus novaezelandiae)

  • Kuropatwa himalajska (Ophrysia superciliosa)

  • Maura Samoa (Gallinula pacifica)

  • Szara kaczka (Anas strepera couesi) (podgatunek)

  • Labrador eder (Camptorhynchus labradorius)
  • Przepiórka nowozelandzka (Coturnix novaezelandiae)

  • (Nycticorax caledonicus crassirostris)

  • Macquarie Striped Shepherd (Gallirallus philippensis macquariensis) (podgatunek)
  • Rodriguez naszyjnik papuga (Psittacula exsul)

  • Jamaican monochromatyczny pasterz (Amaurolimnas concolor concolor) (podgatunek)
  • Seszele obrączkowana papuga (Psittacula wardi)

  • Hawajski straszydło (Porzana sandwichensis)

  • Mikronezyjski alcyone Ryukyu (Todiramphus miyakoensis) (podgatunek)

  • Skacząca papuga Macquarie (Cyanoramphus erythrotis)
  • Tristan moorhen (Gallinula nesiotis)
  • Żółtogardły sierpowaty hawajski (Hemignathus lucidus)
  • Świetna miarka komo (Otus pauliani)

  • Zięba żółtogłowa Flower Girl (Rhodacanthis flaviceps)

  • Palm Hawaiian Flower Girl (Ciridops Anna)
  • (Psittacara maugei)
  • (Thryomanes bewickii)

  • (Akialoa lanaiensis)
  • Zięba wielkokwiatowa (Chloridops kona)

  • (Poodytes rufescens)

  • Zięba pomarańczowodzioba Flower Girl (Rhodacanthis palmeri)

  • Dziewczyna-mamo z żółtymi ustami, (Drepanis pacifica)

  • Amazonka portorykańska (Amazona vittata)

XX wiek

  • Królik Sowa (Athene cunicularia) (podgatunek)
  • Chatham Shepherd (Cabalus modestus)
  • Guadalupe caracara (Caracara lutosa)
  • Gołąb bonin (Columba versicolor)
  • Tahitański pasterz czerwonodzioby (Gallirallus pacificus)
  • Trznadel czerwonogłowy (Loxigilla portoricensis grandis) (podgatunek)
  • Śmiejąca się sowa o białej twarzy (Sceloglaux albifacies albifacies) (podgatunek)
  • Śmiejąca się sowa o czerwonej twarzy (Rubify Sceloglaux albifacies) (podgatunek)
  • Strzyżyk domowy (Troglodytes aedon) (podgatunek)
  • Krzew strzyżyk nowozelandzki (Longipes Xenicus)

  • Wielkie Arboretum Hawajskie (Viridonia sagittirostris)

  • Moho żółtookie (Moho bishopi))

  • (Anthornis melanocephala)
  • Dzięcioł szydłodzioby złoty (Colaptes auratus) (podgatunek)

  • Czarny kwiat mamo (Drepanis funerea)
  • Guia z wieloma rozliczeniami (Heteralocha acutirostris)

  • Fernandez Fire-capped Hummingbird (Sephanoides fernandensis) (podgatunek leyboldi)

  • Papuga Caroline (Conuropsis carolinensis) (podgatunek ludovicianus)
  • Auckland Merganser (Mergus australis)
  • Grzywacz grubodzioby (Microgoura meeki)
  • Bagienny grackle (Quiscalus palustris)

  • Burzyk z Guadalupe (Oceanodroma macrodactyla)

  • Papuga Caroline (Conuropsis carolinensis) (podgatunek carolinensis)
  • Wędrujący gołąb (Ectopistes migratorius)
  • Sowa leśna (Heteroglaux blewitti)

  • Owca czubata (Tadorna cristata)

  • Finch Hawaiian Flower Girl Munro (Dysmorodrepanis munroi)

  • Hawajska gajówka (Acrocephalus familiaris) (podgatunek znajome)
  • Kukułka z Madagaskaru Delaland (Coua delalandei)
  • (Gerygone insularis)
  • Drozd górski (Turdus poliocephalus) (podgatunek vinitinctus)

  • (Himatione fraithii)
  • Srebrny białooki (Zosterops lateralis) (podgatunek tephropleurus)

  • Szary fantail (Rhipidura fuliginosa) (podgatunek cervina)
  • Kaczka różowogłowa (Rhodonessa caryophyllacea)

  • Norfolk aplonis (Aplonis fusca) (podgatunek hulliana)

  • Papuga płaskoogoniastaPsephotus pulcherrimus)

  • Gołąb Liverpool (Caloenas maculata)

  • Środkowa gęś kanadyjska (Branta hutchinsii leucopareia)

  • (Loxops wolstenholmei)

  • Grzybica czarnogrzbieta (Myadestes obscurus) (podgatunek)

  • Niebiesko-szara hiacyntowa ara (Anodorhynchus glaucus)
  • Cietrzew (Tympanuchus cupido cupido)

  • Szlachetny moho (Moho nobilis)

  • Grzybica czarnogrzbieta (Myadestes obscurus) (podgatunek)

  • (Paroreomyza montana) (podgatunek montana)

  • (Akialoa ellisana)
  • (Akialoa obscura)

  • Struś syryjski (Struthio camelus syriacus)

  • Laysan pogonysh (Porzana palmeri)

  • Obudź Shepherd (Gallirallus wakensis)

  • Dzięcioł cesarski (Campephilus imperialis)
  • Orzeł węża madagaskarskiego (Eutriorchis astur)
  • (Eurostopodus exsul)
  • Jamajskie kolorowe zwłoki (Icterus leucopteryx) (podgatunek bairdi)

  • Pintail żółtodzioby (Anas georgica) (podgatunek niceforoi)

  • Turkusowy szary (Anas gracilis) (podgatunek remissa)

  • Kakao (Paroreomyza flammea)

  • (Hemignathus hanapepe) (podgatunek)
  • (Nesoclopeus poecilopterus)
  • Krzew nowozelandzki strzyżyk (Longipes Xenicus) (podgatunek)

  • (Akialoa stejnegeri) (podgatunek)

  • Strzyżyk domowy (Troglodytes aedon) (podgatunek)

  • Ara niebieska (Cyanopsitta spixii)

  • Krzyżówka Mariana (Anas oustaleti)
  • Eskimo Curlew (Numenius borealis)
  • Bahamski Chiffchaff Songbird (Vermivora bachmanii)

  • Moho łuskowate (Moho braccatus)

  • Hawajskie drzewo-drzewo-akepa (Loxops coccineus)

  • (Ammodramus maritimus) (podgatunek nigrescens)
  • (Paroreomyza maculata)
  • Perkoz atitlan (Podilymbus gigas)
  • Dziewczyna kwiat papugi (Psittirostra psittacea)
  • Trznadel żółtobrzuchy (Sporophila nigricollis)

  • (Hemignathus affinis)

  • (Hemignathus hanapepe)

21 wiek

  • Hawajska dziewczyna z czarną twarzą (Melamprosops phaeosoma)

  • Muchomor karłowaty (Tachybaptus rufolavatus)

2. Opis

Dość duży gołąb, który wyglądał na zauważalnie większego i silniejszego niż inne pokrewne gatunki. Charakterystyczne ubarwienie ciała pozwoliłoby na jego jednoznaczne zdeterminowanie, gdyby nie wyginięcie. Pióra na głowie, szyi i górnej części klatki piersiowej są wydłużone, srebrzystobiałe, tworzą wokół szyi szeroki, sztywny w dotyku kołnierz. Okazy muzealne mają jasnoczerwony obszar nagiej skóry na czole, w okolicy oczu, wędzidełka i na policzkach. Dziób zielonkawy, na końcu ciemniejszy. Ubarwienie głównej części ciała charakteryzuje się kolorami indygo, z lekkim metalicznym połyskiem na plecach, ramionach i skrzydłach. Pióra ogonowe są koloru ciemnoczerwonego, kasztanowego, z wyjątkiem czarno-niebieskiej podstawy zewnętrznej pary ogonów. Stalowoszare nogi. Oczy są czerwono-pomarańczowe z żółtym pierścieniem wewnętrznym. Całkowita długość wynosiła około 30 cm, skrzydło miało 208 mm, dziób 25 mm, a śródstopie 28 mm.

W latach dziewięćdziesiątych XVIII wieku do Holandii sprowadzono żywego gołębia, który był trzymany w menażerii księcia Williama V Orange przez około trzy miesiące, zanim zmarł z powodu obrzęku. Nadworny artysta dwukrotnie przedstawił tego ptaka na rysunkach, jeden w kolorze, drugi w czerni i bieli, aw obu przypadkach na czole było upierzenie w kolorze - czerwonym. Okazy, które przeżyły, nie mają takiego upierzenia, ale rozwija się ono u samców i samic innego pokrewnego gatunku, błękitnego gołębia Seszeli. Słynny brytyjski paleontolog Julian Hume inż. Julian Pender Hume zasugerował, że w muzeach są kobiety, a autor przedstawił mężczyznę, który według Cossigny'ego, który go widział, był „nieskończenie piękniejszy” niż kobieta. Istnieje zapis obserwacji gołębi dokonany około 1815 r. Przez mieszkankę wyspy, w której między innymi uwzględniła kolor zielony, wymieniając kolory upierzenia. Wiadomo, że młode osobniki z Seszeli i Komorów mają zielone pióra, prawdopodobnie to samo dotyczy gatunku Mauritiusa.

Na niektórych ilustracjach, podobnie jak we wcześniejszych opisach, gołąb Mauritiusa jest przedstawiany z czerwonymi nogami, podobną cechą jest niebieski gołąb Madagaskar. U wszystkich ocalałych okazów pierwotny kolor nóg wyblakł. W tym samym czasie nogi skór przechowywanych w Szkocji i na Mauritiusie pozostały nienaruszone i nabrały żółto-brązowego koloru, podczas gdy te wystawione w Paryżu zostały celowo pomalowane na czerwono, najwyraźniej aby odpowiadać dowodom z dokumentów. Wreszcie, późniejsze wizerunki ptaka ukazały guzy na odsłoniętej skórze głowy, podobne do tego u gołębia z Seszeli. Uważa się, że ta cecha jest błędna, ponieważ nie jest wspomniana we wczesnych źródłach.

3. Styl życia

Do tej pory zachowało się tylko kilka zapisów, z których można uzyskać skąpe informacje na temat stylu życia gołębia Mauritiusa. Rękopisy pozostawione przez zawodowego biologa Desjardinsa mogły mieć pewną wartość, ale wkrótce po jego śmierci zaginęły. Portret żywego ptaka w menażerii Wilhelma V z Orange, stworzony przez holenderskiego artystę pod koniec XVIII wieku, przedstawia podekscytowanego samca z opuchniętym kołnierzem z piór. Podobna postawa, której towarzyszą również wibracje, jest typowa dla innych gołębi błękitnych. Na odwrocie rysunku dyrektor menażerii Arnout Vosmaer, Arnout Vosmaer, zostawił następującą notatkę:

Te, które szybko powtarzały się jedno po drugim 10 - 12 razy. W ciągu dnia wydawała dźwięki przypominające gruchanie.

Uważa się, że gołąb żył w parach lub w małych grupach w wilgotnych, wiecznie zielonych lasach wyspy - w podobnych biotopach jak jego wymarli krewniacy. Półkopalne szczątki ptaków często znajdują się w zachodniej, wschodniej i południowo-wschodniej części wyspy, co wskazuje na ich dawne występowanie. Najprawdopodobniej gwałtowny spadek liczby ludności nastąpił w okresie rządów francuskich od 1715 do 1810 roku, kiedy na płaskiej części wyspy nie pozostał prawie żaden las. Francuski przyrodnik Jacques-Gerard Milbert, który mieszkał tu w latach 1800-1812, wspominał, że w dolinach rzek spotykał tylko pojedyncze osobniki. Głównym pokarmem dla ptaków były najprawdopodobniej owoce i orzechy roślin drzewiastych - świadczy o tym w szczególności opis zawartości przewodu pokarmowego, który Cossigny wysłał listem do Paryża do Rene Réaumur. W liście przyszły minister kolonii francuskich poinformował, że dokonał sekcji ptaka, którego złapał i znalazł w jego żołądku i wole, orzechy należące do gatunku Calophyllum tacamahaca lub gatunku Labourdonnaisia ​​calophylloides. Komory i Seszele niebieskie gołębie żywią się owocami pierwszej z tych roślin. Podobnie jak inne spokrewnione ptaki, gołąb Mauritiusa najprawdopodobniej trzymał się w górnym rzędzie lasu.

Gołąb Madagaskar

Innym godnym przedstawicielem rodziny niebieskiej jest gołąb madagaskarski (Alectroenas madagascariensis). Ptaki te mają dość niezwykłe upierzenie nawet dla gatunków niebieskich:

  • dominują w nim srebrno-niebieskie pióra (grzbiet, głowa, dolna część ciała),
  • pierś jest niebieska z szarym odcieniem,
  • ogon jest fioletowo-czerwony.

Oczy gołębi z Madagaskaru są żółte, otoczone dużymi czerwonymi obszarami nagiej skóry. Dziób jest zielony, zakończony złotą lub żółtą końcówką.

Wielkość ptaków z Madagaskaru może z łatwością konkurować z dzikimi indykami lub kaczkami. Dorośli łatwo dorastają do 25 cm, masa ciała sięga 2 kg.

Styl życia i odżywianie

Nawiasem mówiąc, gołębie Madagaskaru niewiele ustępują innym przedstawicielom niebieskiej rodziny. Wolą osiedlać się wysoko w koronach drzew (często chowają swoje gniazda na wysokości 12-15 m). Gniazda ptaków są dość surowe i prostolinijne - duża platforma wykonana z gałęzi, liści i trawy.

Gołębie żywią się owocami, a pożywienie próbują zbierać na ziemi, gdzie jednocześnie mogą znaleźć owady, które są uważane za przysmak dla ptaków. Piękności Madagaskaru są bardzo nieśmiałe - wystarczy niewielki hałas, aby ukryły się w zieleni drzew.

Reprodukcja

Reprodukcja piękności Madagaskaru przypada na początek jesieni. Jak w przypadku większości niebieskich ptaków, lęgi są małe - tylko 1-2 jaja. Potomstwo jest zwykle wysiadywane po kolei - podczas gdy jeden z rodziców udaje się w poszukiwaniu pożywienia, drugi pozostaje w gnieździe.

Pisklęta pojawiają się za miesiąc. Mieszkają z rodzicami około 7 tygodni. Pary po wylęgnięciu potomstwa i wychowaniu piskląt nie rozpadają się - gołębie zbiegają się tylko raz w życiu.

Siedlisko

W warunkach naturalnych gołębie Madagaskaru można znaleźć tylko w lasach tropikalnych Madagaskaru i preferują wilgotne strefy podzwrotnikowe lub tropikalne.

Gatunek lubi migrować, ale przemieszcza się tylko między częściami wyspy. W porze deszczowej ptaki wolą mieszkać w zachodnich lasach. W pozostałej części roku wracają do północnej części wyspy.

Niebieska gołębica Mauritiusa

Niestety znajomość z tym gatunkiem błękitnych ptaków ogranicza się jedynie do dokumentów, zdjęć i badań skór w trzech muzeach na całym świecie (Paryż, Edynburg i Port Louis).

Ten rodzaj wymarł w XIX wieku - bezlitośnie wycinano naturalne siedliska.

Niebieska gołębica Mauritiusa

Dumne i piękne ptaki żyły tylko na wyspie Mauritius, położonej w pobliżu Madagaskaru. Według zachowanych opisów wielkość gołębi tej rasy jest dość duża - około 30 cm.

  • Upierzenie jest niezwykłe - srebrzystobiała głowa (pióra są wydłużone i przypominają grzywę),
  • plecy i klatka piersiowa w kolorze indygo,
  • ciemnoczerwony ogon z niebieską podstawą z piór ogonowych.

Cechą charakterystyczną koloru jest metaliczny połysk, który nadaje gołębiom niezwykłego wyglądu. Na głowie dwie duże plamki bez piór, znajdują się wokół oczu.

Seszele niebieski gołąb

Rodzina gołębi z Seszeli do dziś jest jedną z najliczniejszych. Niebieskie ptaki można zobaczyć w wielu kolekcjach gołębi:

  • łatwo się rozwodzą,
  • mieszkać wygodnie w domu,
  • nie wymagają specjalnej opieki.

Gołębie są eleganckie i atrakcyjne. Głowa i plecy są srebrzystoszare, często z metalicznym połyskiem. Na głowie są też czerwone pióra, które wspaniale komponują się ze srebrzystym kolorem. Dziób jest brązowy lub ciemnopomarańczowy. Plecy, dolna część ciała, dumnie wystająca klatka piersiowa są ciemnoniebieskie. Pierścienie wokół oczu, wosk, a nawet znaczna część policzków są nagie, bez piór. Nogi są szare, prawie czarne.

Komory niebieski gołąb

Niestety, ten gatunek gołębi również jest zagrożony całkowitym wyginięciem. Komory znajdują się na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych i prawie niemożliwe jest ich odnalezienie w zbiorach nawet najsłynniejszych gołębników.

Wielkość gołębi z Komorów w niczym nie ustępuje ich odpowiednikom z Madagaskaru czy Sechelles. Długość ciała ptaków wynosi 25-27 cm, waga dorosłych może osiągnąć 3 kg.

Podobnie jak większość niebieskich ptaków, gołębie z Komorów nie mogą pochwalić się jednolitym niebieskim kolorem ciała. W upierzeniu dominują srebrno-szare odcienie. Głowa, klatka piersiowa, szyja są szare.

Szczególną uwagę zwracają pióra umiejscowione dokładnie na szyi. Są długie, puszyste i od razu przyciągają uwagę. W dolnej części ciała gołębie są prawie czarne lub ciemnobrązowe. Grzbiet i ogon są niebieskie, równego, błyszczącego koloru. Boki mogą mieć zielonkawy odcień.

Pin
Send
Share
Send
Send