Rodziny ptaków

Świergot ptaków Mauritiusa - oryginał popadł w zapomnienie

Pin
Send
Share
Send
Send


Russian Ornithological Journal 2015, tom 24, wydanie ekspresowe 1109: 602-609

Świergot ptaków Mauritiusa - oryginał popadł w zapomnienie

Albert Arkadyevich Lastukhin. Centrum Ekologiczno-Biologiczne „Karasz”,

św. Cooperative, 4, Cheboksary, Chuvash Republic, 428000, Rosja. E-mail: [email protected] Alexander Nikolaevich Shiryaev. Ambasada Federacji Rosyjskiej na Mauritiusie, P.O. Box 10, Queen Mary Avenue, Floreal, Mauritius

Otrzymano 21 stycznia 2015 r

Fauna wysp jest pod silnym wpływem obcych zwierząt i roślin. Niektóre z nich z powodzeniem aklimatyzują się i zajmują dominujące pozycje w naturalnych ekosystemach, często wypierając gatunki rodzime i tworząc z nimi hybrydy. Opierając się na tych ogólnych rozważaniach i ustalając zakres takich zmian, przeprowadziliśmy badanie, monitorując transmisję dźwiękową głosów ptaków w jednym z chronionych obszarów wyspy Mauritius. Na podstawie tego monitoringu i zdjęć w ciągu dwóch lat (2013 i 2014) zebraliśmy i przetworzyliśmy bazę danych składającą się z 642 plików, 30 folderów o łącznej objętości 1,12 GB, którą prowadzą autorzy. Sygnały dźwiękowe głosów zostały nagrane na rejestratorze WAV / MP3 R-05 w trybie stereo o następujących parametrach technicznych: zakres nagrywania do 48 kHz [częstotliwość próbkowania], jakość 256000 (bps) [bitrate of MP3], 2 kanały (stereo ). Nagrania analizowano za pomocą programów: MP3Direct Cut, Sound Forge Pro 11.0 oraz Spectra Layers Pro 2.0.

Figa. 1. Krater wulkanu Trou aux Cerfs. Miejsce odsłuchu ptaków. 17 października 2014 r. Zdjęcie: A.N. Shiryaev.

Zbocze wulkanu Trou aux Cerfs (20,3179 ° S, 57,5132 ° E, Trou aux Cerfs) stało się modelową platformą do naszego monitoringu dźwiękowego ptaków na wyspie. Jest to krater wygasłego wulkanu o średnicy 300 mi głębokości 80 m, w pobliżu miasta Cureppe (dystrykt Plein-Vilém, Republika Mauritiusu). Z tego wulkanu narodziła się wyspa Mauritius. Znajduje się na drodze łączącej Cürpip z Floreal. Na dnie krateru znajduje się małe jezioro otoczone bujną roślinnością leśną.

W sumie, według stale aktualizowanej bazy danych, w ptasiej faunie Mauritiusa występuje 100 gatunków ptaków, w tym 6 gatunków endemicznych i 19 gatunków obcych (Atkinson, Caddick 2013, Avibase 2015).

Wyniki naszego monitoringu transmisji dźwiękowej głosów ptaków na zboczu Trou aux Cerfs przedstawiono w tabeli.

Monitoring transmisji dźwiękowej głosów ptaków na zboczu wulkanu Trou aux Cerfs.

Zobacz afrykańsko-indyjsko-malajski eurazjatycki Madagaskar endemiczny dla Mauritiusa

Razem 3 5 2 3 2

% 20 33.3 13.3 20 13.3

W wyniku przetwarzania danych zidentyfikowano: gołębicę Columba livia Gmelin, JF, 1789, turkawkę madagaskarską Nesoe-nas picturata (Temminck, 1813), turkawkę plamistą Spilopelia chinensis (Scopoli, 1786), turkawkę włochatą Geopelia striata ( Linneusz, 1766) mauretański salangan Aerodramus francicus (Gmelin, JF, 1789), ślepowron Butorides striata (Linnaeus, 1758), wrzosiec Gallinula chloropus (Linnaeus, 1758), wrona Corvus splendens Vieillot, 1817, jaskółka mascarene 1789) prawdziwy rudy bulbul Pycnonotus jocosus (Linnaeus,

1758), maurytyjski białooki białooki Zosterops mauritianus (Gmelin, JF, 1789), myna Acridotheres tristis (Linnaeus, 1766), wróbel domowy Passer domesticus (Linnaeus, 1758), wielki tkacz masek Ploceus cucullatus (Statius Müller 1776) Foudia madagascariensis (Linnaeus, 1766), astrilda astrilda falista (Linnaeus, 1758), zięba kanarek mozambicki Crithagra mo-zambica (Statius Müller, 1776).

Figa. 2. Samiec mieszańca czerwonego madagaskarskiego smakosza Foudia madagascariensis (cały spód ciała jest czerwony) i mauretańskiego smakosza Foudia rubra (tylko głowa i gardło są czerwone) oraz gniazdo zbudowane przez tę parę tkaczy. 17 października 2014 r. Zdjęcie: A.N. Shiryaev.

Figa. 3. Mauritius białooki białooki Zosterops mauritianus - gatunek endemiczny dla wyspy Mauritius. Krater wulkanu Trou aux Cerfs, 9 października 2014. Zdjęcie A.N. Shiryaev.

Figa. 4. Sonogram głosów Mauritiusa białookiego Zosteropsa mauritianus.

Jak widać z tabeli, tylko 2 gatunki, czyli 13,3%, należą do fauny rdzennej, reszta jest inwazyjna (z wyłączeniem Cecropis sp.). Wskazuje to na prawie całkowitą degradację lokalnej awifauny na zboczach wulkanu Trou aux Cerfs. Chór ptasi, naturalny dla wyspy Mauritius, prawie całkowicie zniknął. Spośród endemitów wyspy tylko głos maurytyjskiego białookiego został zidentyfikowany i zarejestrowany w ciągu dwóch lat (6,7%) (ryc. 3, 4). Ponadto 70-80% eteru wokalnego jest wypełnione mieszańcami smakoszy Foudia madagascariensis x F. rubra i prawdziwym bulbulem Pycnonotus jocosus o czerwonej twarzy, przywiezionymi na wyspę przez człowieka.

Figa. 5. Bulbul o czerwonych policzkach RusnoshoSrzhsh - dominujący śpiewacy na wyspie Mauritius. Wybrzeże wyspy, 5 grudnia 2014. Zdjęcie A.N. Shiryaev.

Do tej pory na wyspie Mauritius zidentyfikowano tylko jeden gatunek jaskółek - jaskółkę mascarene fedina Phedina borbonica (Avibase 2015, Sinclair, Landgrand 2003), która również gniazduje na terenie naszego badania. Dlatego wiadomość o jakiejś „czerwonej” jaskółce

posłużyło jako bodziec do dokładniejszego zbadania tej kwestii. 17 października 2014 roku, podczas wycieczki o godzinie 8:30, drugi autor sfotografował tę niezwykłą jaskółkę z czerwonawym odcieniem pod spodem. Ponieważ obraz okazał się niewyraźny, poszukiwania lepszej jakości kontynuowano przez kolejne cztery miesiące. Nie udało się jednak znaleźć więcej podobnych ptaków. Niemniej jednak na fotografii można z całą pewnością dostrzec ślady jaskółki z rodzaju Cecropis F. Boie, 1826. W sumie w tym rodzaju znanych jest 9 gatunków i 28 podgatunków (Turner, Rose 1989).

Figa. 6. Mascarene fedina połyka PbvSta bogotca w miejscach lęgowych. Mauritius, kaskada siedmiu wodospadów. 4 stycznia 2015 r. Zdjęcie: A.N. Shiryaev.

Figa. 7. Jaskółka z rodzaju Cecropis. Mauritius, krater wulkanu Trou aux Cerfs. 17 października 2014 r. Zdjęcie: A.N. Shiryaev.

Figa. 8. Jaskółka rdzawoszyja Cecropis semirufa. Zdjęcia z internetu.

Zdjęcia tej jaskółki ujawniły następujące elementy kolorystyczne: ciemne lotki i pióra ogonowe, pomarańczowy brzuch, podogon i szyja, dolne osłony pierwotnych i wtórnych piór lotnych, cienki i długi ogon złożony w locie, ale rozwidlony w warkocze, krótka zaokrąglona głowa . Odpowiednie gatunki pod względem rozmieszczenia i wyglądu to: Cejlon

jaskółka czerwonoszyja Cecropis hyperythra (jej kolor całkowicie pokrywa się, ale uważa się, że występuje endemicznie na Cejlonie i nie odlatuje od niej przez cały rok), dwóch mieszkańców tropikalnej Afryki - jaskółka czerwonoszyja Cecropis semirufa (jej kolor całkowicie pokrywa się z obserwowanym przez nas, patrz ryc. 8) i jaskółką olbrzymią Cecropis senegalensis (jej dolne osłony pierwotnych i wtórnych piór lotek są jasnoszare); nie można wykluczyć, że jest to jaskółka czerwonoróżowa Cecropis daurica . Na podstawie dostępnych danych jesteśmy najbardziej skłonni uwierzyć, że jest to Cecropis semirufa.

Figa. 9. Mauritius dodo Vlpsh cisi lish na Mauritiusie można znaleźć wszędzie, ale tylko w formie pamiątek. 1 stycznia 2013 r. Zdjęcie: A.A. Lastukhin.

Tak więc, zgodnie z wynikami dwuletniego monitoringu dźwiękowego ptaków wyspy Mauritius na stanowisku modelowym położonym na zboczu krateru wulkanu Trou aux Cerfs, prawie całkowita degradacja lokalnej awifauny i jej zastąpienie przez ujawniono gatunki wprowadzone na wyspę przez człowieka lub w inny sposób przeniknięte tutaj. Z gatunków endemicznych zidentyfikowano i zarejestrowano tylko głos Mauritiusa białookiego. Na wyspie Mauritius powietrze śpiewu ptaków jest reprezentowane głównie przez gatunki imigrantów. Mauritius Foudi Foudia rubra, bardzo rzadki endemiczny gatunek Mauritiusa, jest podatny na hybrydyzację z czerwonym Madagaskar Fudi. W rezultacie może wkrótce zniknąć, pozostając jedynie w postaci pamiątek, jak słynny maurytyjski dodo Raphus cucullatus.

Atkinson P.W., Caddick J.A. 2013. Listy kontrolne ptaków Afryki // www.africanbirdclub.org http://www.africanbirdclub.org/countries/checklists/index.html

Sinclair I., Landgrand O. 2003. Ptaki Wysp Oceanu Indyjskiego: Madagaskar, Mauritius,

Reunion, Rodrigues, Seszele i Komory. Struik: 1-184. Turner A., ​​Rose C. 1989. Jaskółki i Martins: przewodnik i podręcznik identyfikacji. Hełm: 1-258.

Russian Ornithological Journal 2015, tom 24, wydanie ekspresowe 1109: 609-612

Spotkania czapli wielkiej Casmerodius albus na zbiorniku Rybińsk w rejonie Jarosławia

Dmitrij Władimirowicz Kułakow. Petersburski oddział Instytutu Geoekologii im E.M.Sergeeva RAS, Sredny Ave., 41, St.Petersburg, 199004, Rosja. E-mail: [email protected]

Otrzymano 13 lutego 2015 r

Czapla biała Casmerodius albus jest gatunkiem kosmopolitycznym, szeroko rozpowszechnionym w strefach tropikalnych i umiarkowanych, zamieszkującym wszystkie kontynenty z wyjątkiem Antarktydy i Australii. W Europie Wschodniej północny obszar gniazdowania tego gatunku rozciąga się na południe od regionów Białorusi, Briańska, Tambowa i Samary (Grishchenko 2011). Obecnie obserwuje się przesunięcie zasięgu występowania tego gatunku w kierunku północnym. Fakt gniazdowania czapli stwierdzono w rejonie Kaługi (Gorszkow 2014), spotkania tego gatunku odnotowano w Pskowie (Fetisow 1998, 2007, Fetisov, Iwanow 2003, Gorchakov 2014), Leningradzkiej (Kovalev 2001, 2013, Boguslavsky 2010, Golovan 2011), Nowogród (Aleksandrow 2008, Zueva 2008), Wołogda (Klucz 2000), Twer (Nikołajew, Szmitow 2008), Iwanowo (Melnikow i in. 2005), obwody riazańskie (Cheltsov, Cheltsov 2003) oraz w Moskwie (Avilova 1990). Wędrowną czaplę białą zaobserwowano nawet na jeziorze Lacha w okręgu Kargopol w obwodzie Archangielskim (Andreev 2004).

Jako rzadki gatunek włóczęgi, czapla biała została odnotowana w Rezerwacie Darwina (Nemtsev 1988); została znaleziona podczas powodzi Kostroma w Zbiorniku Gorkiego, gdzie zaobserwowano ją żerującą w płytkich wodach wśród licznych kolonialnych czapli siwych Ardea cinerea ( Golubev 2011).

Pin
Send
Share
Send
Send