Rodziny ptaków

Gatunek: Łabędź amerykański

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa naukowa - Cygnus columbianus (Ord, 1815)

Łabędź - Cygnus columbianus Ord, 1815

Kategoria rzadkości: 3 - rzadki gatunek na obrzeżach zasięgu.

Rozpiętość: Główny obszar znajduje się na północy. Ameryka. W Rosji gniazdowanie odnotowano na wschodzie. wybrzeże Zatoki Kolyuchinskaya, w dolinie rzeki. Uusanvey na zachodzie. od wioski. Whalen. Dane ankietowe potwierdzają opinię o stosunkowo rozległym obszarze lęgowym łabędzia amerykańskiego na Półwyspie Czukockim. Znane loty do około. Bering i Sachalin, liczne obserwacje nielęgowych łabędzi amerykańskich w przybrzeżnym pasie Czukotki na południu aż do przylądka Navarin.

Siedlisko: Na terenach lęgowych grawituje w kierunku otwartych przestrzeni przybrzeżnej tundry bogatej w jeziora. Dzięki doborowi siedlisk, a także najważniejszym cechom reprodukcyjnym, jest analogiem łabędzia małego (C. bewickii) szeroko rozpowszechnionego w Rosji. Odnotowano przypadek ich hybrydyzacji: w pobliżu Zatoki Kolyuchinskaya znaleziono mieszaną parę z czerwiem. Sporadycznie zimuje w Japonii w stadach małych łabędzi.

Numer: Nieznany w rosyjskiej części zakresu. W 1989 roku średnia zimowa populacja na Alasce i Zachodzie. Kanada liczyła 169,3 tys. Osób.

Bezpieczeństwo: Znajduje się w Załączniku 2 Konwencji berneńskiej, Załącznikach do umów dwustronnych zawartych przez Rosję z USA i Japonią w sprawie ochrony ptaków wędrownych.

Źródło: 1. Lista kontrolna ptaków północnoamerykańskich, 1983, 2. Kishchinsky i in., 1975, 3. Tomkovich, Sorokin, 1983, 4. Stejneger, 1887, 5. Gizenko, 1955, 6. Fujimaki, 1989, 7. Williams , 1990. Opracował A.Ya. Kondratiev. Czerwona księga Rosji

Siedlisko

Rzadki gatunek, w Rosji znajduje się zachodnia granica zasięgu.

Długość skrzydła 550-580 mm. Strefa tundry.

Rozpiętość. Rasy w północno-wschodniej Czukotce w pobliżu miejscowości Uelen - w dolnym biegu rzek Uusanvey, Utavaam, Usinvey, a także w południowej części Zatoki Kolyuchinskaya (1, 2). Okazjonalnie lata do Anadyr i Wysp Dowódczych.

Poza Rosją występuje w tundrze i częściowo w leśnej tundrze Ameryki Północnej. Zasięg gatunku znacznie się zmniejszył (3). Rasy w nisko położonej otwartej tundrze, bogatej w jeziora, w dolnym biegu rzek.

Numer. W rejonie Uelen w latach 1974 - 1976. W okresie lęgowym odnotowano 46 obserwacji łabędzia amerykańskiego, ale udokumentowano gniazdowanie tylko dla dwóch par. W 1974 r. W południowej części Zatoki Kolyuchinskiej napotkano jeden lęg mieszanej pary łabędzi amerykańskich i tundry (1).

Czynniki ograniczające. Nieznany.

Środki bezpieczeństwa. Wśród innych łabędzi jest chroniony przepisami łowieckimi. Nie opracowano specjalnych środków bezpieczeństwa.

Źródła informacji: 1. Kishchinsky, Flint, Zlotin, 1975, 2. Tomkovich, Sorokin (w druku), 3. Isakov, Ptushenko, 1952. Opracował V. G. Krivenko.

Wygląd i rozmieszczenie

Amerykański łabędź lub amerykański łabędź tundra (Cygnus сolumbianus) - mały łabędź, pospolity w tundrze półkuli północnej. Niektórzy obserwatorzy ptaków uważają małego łabędzia za podgatunek C. c. bewickii, żyjący w Palaearktyce, wyróżnia się jako odrębny gatunek, jednak większość naukowców nadal uważa, że ​​jest to jeden z dwóch podgatunków łabędzia tundrowego. Drugi podgatunek C. c. columbianus dystrybuowane w Ameryce Północnej. Jest najmniejszym ze wszystkich łabędzi występujących na półkuli północnej: długość 115-146 cm, rozpiętość skrzydeł 170-195 cm, waga 4-9,5 kg. Wzór dzioba ma indywidualny kolor dla każdego osobnika iw przeciwieństwie do łabędzia krzykliwego, kolor czarny przeważa w nim nad żółtym.

Amerykański łabędź tundra jest szeroko rozpowszechniony w tundrze i częściowo w leśnej tundrze Ameryki Północnej od Alaski do Ziemi Baffina. Mieszka w najbardziej odległych i niedostępnych miejscach. Zimy wzdłuż wybrzeża Pacyfiku w Ameryce Północnej do Kalifornii i Atlantyku na Florydę; występuje również w Rosji na Anadyrze, Wyspach Komandora i Czukotce.

Styl życia i reprodukcja

Amerykański łabędź tundrajak wszystkie łabędzie, monogi. Młode ptaki zwykle łączą się w pary pod koniec zimy. Łabędzie zajmują miejsca lęgowe w ostatniej dekadzie maja - na początku czerwca, zanim w tundrze zacznie topnieć śnieg. Para aktywnie broni obszaru wokół gniazda, który czasami wynosi 2 km2.

Łabędzie gniazdują w nisko położonej tundrze mchowej na obrzeżach otwartych zbiorników wodnych. Gniazdo zbudowane jest z mchu, jego górna część składa się z suchych łodyg roślin tundry (turzyca, mech itp.), Taca pokryta jest mchem. Szczególnie dobrze zlokalizowane gniazda są wykorzystywane przez ptaki od kilku lat. W ciepłych latach w gnieździe jest 4-5 jaj, czasem tylko 2, czasem nawet 7, w bardzo zimnych latach - ptaki często w ogóle odmawiają lęgów. Samica wysiaduje jaja przez 35-40 dni, podczas gdy samiec jest zawsze w pobliżu, chroniąc terytorium i gniazdo. Jeśli z jakiegoś powodu gniazdo zostanie zniszczone, łabędzie nie wykonują już drugiego lęgu.

Gdzie mieszkają łabędzie?

Dzięki nowoczesnym narzędziom służącym do śledzenia ruchu dzikiego ptactwa, o obszarach ich występowania wiadomo znacznie więcej niż 50 lat temu. To, gdzie żyje łabędź, zależy nie tylko od jego wyglądu, ale także od sposobu życia. Najliczniejsze gatunki północne to zwykle ptaki wędrowne. Latem występują w tundrowych i leśnych regionach Ameryki i Europy. Tutaj, w porze obfitości, próbują wychowywać pisklęta i same się karmić.

Niektóre gatunki tych wyjątkowych ptaków aktywnie rozprzestrzeniają się w strefie środkowej. Zależy to w dużej mierze od tego, czy w danym regionie znajdują się zbiorniki słodkiej wody, które mogą zapewnić tym dużym ptakom niezbędną ilość pożywienia. Zazwyczaj północne gatunki łabędzi migrują na zimę do bardziej południowych regionów, osiadając w zbiornikach wodnych Afryki, Indii i niektórych odległych wysp. Uzyskanie tych informacji było możliwe dzięki czujnikom, które ornitolodzy badają zachowanie tych ptaków przyczepionych do nóg poszczególnych osobników. Okazało się, że ptaki te nie zawsze wracają do tego samego miejsca zimowania, co w latach ubiegłych.

Opuszczając północne łąki, amerykański łabędź próbuje znaleźć odpowiedni zbiornik na południu, czyli na wybrzeżu Kalifornii i Florydzie, gdzie będzie niezawodnie chroniony przed ludzkimi oczami i drapieżnikami. Gatunek ten objęty jest ochroną ze względu na niezbyt dużą liczebność. Łabędź biały może czasami hibernować na środkowym pasie, zasiedlając duże zbiorniki miejskie, w których woda nie zamarza. Tutaj ptaki polegają na regularnym karmieniu przez ludzi. Dokładne kryteria wyboru miejsca zimowania nie są znane.

Dzięki dumnej postawie te piękne stworzenia są znane na całym świecie.

Małe populacje żyją w Azji Środkowej i północnej Afryce. Ponadto ptaki występują w Nowej Zelandii i Australii. W regionach, w których temperatura powietrza nie spada do poziomu krytycznego, ptaki mogą nie dokonywać długich migracji. Zamieszkują tropikalne bagna i jeziora. Zazwyczaj ptaki te żyją w parach przez cały rok, chroniąc wybrany przez siebie obszar przed innymi ptakami. Żaden z gatunków łabędzi nie będzie tolerował sąsiadujących z nimi najeźdźców. Zaciekle bronią swojego terytorium.

Czarny łabędź

Mieszkaniec Australii - łabędź czarny ma najdłuższą szyję, posiada 31 kręgów, co pozwala na żerowanie z dużych głębokości. Upierzenie jest czarne, a krawędzie skrzydeł zdobią kręcone, jakby kręcone pióra. Dziób jest czerwony z białą ramką wokół krawędzi, oczy są pomarańczowe, ale są brązowe, a nawet beżowe.

W niewoli czarny łabędź doskonale się zakorzenia, jest trzymany w parkach i rezerwatach. Dojrzały osobnik waży zwykle od 4 do 9 kg, jego długość wynosi od jednego metra do półtora. Samica waży znacznie mniej niż samiec.

Czarny łabędź jest popularnym ptakiem ozdobnym

Czarny łabędź wybiera płytkie zbiorniki słodkowodne. W naturze limit cyklu życiowego wynosi 10 lat, w ogrodach zoologicznych jest znacznie dłuższy. Żywi się glonami, ale równie dobrze lubi kukurydzę i pszenicę.

Jajka mają zielonkawy kolor i nieprzyjemny zapach. Chociaż samce próbują pomóc samicy w inkubacji, nie udaje im się to tak dobrze: mogą usiąść za lęgiem lub zapomnieć o przewróceniu jaj. Ale rodzice wspólnie karmią swoje młode, a po 5 miesiącach zaczynają je uczyć wznoszenia się nad ziemię.

Ten typ łabędzia czasami tworzy pary składające się z dwóch samców, wypędzają samicę, która złożyła jaja i samodzielnie wykluwają pisklęta.

Ptak jest niezwykle piękny i pełen wdzięku. Krzycząc głośno, wita swoich bliskich, dlatego najpierw podnosi wysoko głowę, a następnie wdzięcznie wygina szyję. Ta rasa jest bardzo dekoracyjna i zdobi wody domowe na całym świecie, nadając im magiczny nastrój.

Samica wysiaduje jaja w czarnych łabędziach

Łabędź czarnoszyi

Osobliwością tego gatunku jest czarna głowa i szyja, ciało ma zwykły biały kolor, dziób tej rasy ma duży czerwony odrost, młode osobniki go nie mają. Łabędź czarnoszyi jest niewielkich rozmiarów, maksymalna waga samców to 6,5 kg, ciało małe, długość nie przekracza 132 cm, żywi się nie tylko glonami, ale także planktonem, małymi rybkami i kawiorem.

Łabędź czarnoszyi leci wystarczająco szybko, do 65 km / h, wydając dźwięk przypominający gwizd.

Jeśli w naturze łabędź czarnoszyi żyje tylko dziesięć lat, to w niewoli, w dobrych warunkach, oczekiwana długość życia wzrasta 3-krotnie. Pisklęta są bardzo zwinne i ruchliwe, często podróżują na plecach z rodzicami. Upierzenie dorosłe ubrane jest w wieku 1 roku.

Łabędzie czarnoszyje mogą żyć do 30 lat

Łabędź niemy

Niemy to duży łabędź, dobrze żerujący w niewoli, przybiera na wadze do 15 kg. Rozpiętość skrzydeł tego przystojnego mężczyzny dochodzi do 2,5 m. Jego kolor jest biały, głowa ma odcień ochry, dziób jest czerwony z nagietkiem, a nogi są czarne. Szyja jest szczególnie pięknie zakrzywiona z łacińską literą S. Młode osobniki są koloru brązowego, ale w miarę dojrzewania zmienia kolor na biały.

Łabędź krzykliwy

Ptak ma imponujące rozmiary, jego waga sięga 12 kg, ciało ma około półtora metra. Jeśli rozłoży skrzydła, odległość między ich końcami wyniesie 2,6 m. Szyja i nadwaga są mniej więcej tej samej długości, dziób jest cytrynowy z czarną końcówką. Kiedy leci, wydaje głośne krzyki, to stało się jego wizytówką.

Młode osobniki w wieku do 3 lat zachowują szary kolor z ciemniejszą głową. Charakterystyczną cechą jest to, że tworzenie rodziny odbywa się głównie raz w życiu, jeśli jedna z par umiera, mężczyzna lub kobieta pozostają sami. Ptaki uwielbiają zaciszne zakątki i gorliwie strzegą swojej części terytorium przed swoimi towarzyszami.

Łabędzie krzykliwe tworzą pary na całe życie

Łabędź trąbkowy

Łabędź trąbkowy to rasa, która przypomina krzykacza, ale ma czarny dziób. Długość samca sięga 180 cm, a waga często dochodzi do 13 kg. Samica przesiaduje na jajach przez miesiąc i składa 9 jaj.

Łabędź trąbka, komunikując się ze swoimi kongenerami, wydaje dźwięczne okrzyki rozchodzące się na duże odległości, dzięki czemu zyskał przydomek. Łabędź trębacz ma gęste upierzenie, które chroni go przed mrozem.

Ptak zwykle zjada pokarm roślinny, ale nie porzuca mięczaków, małych skorupiaków, owadów. Po wyciągnięciu z wody całej kiści rośliny łabędź trębacz oderwie z niej tylko kilka liści, reszta pozostaje na powierzchni wody. W rezultacie cały orszak małych ptaków pływa za nim, korzystając z efektów jego pracy.

Łabędź trąbka jest wymieniony w Czerwonej Księdze i jest chroniony prawem

W parze łabędź trębacz pozostaje wierny przez całe życie. Rodzina buduje gniazda o średnicy do półtora metra, wykorzystuje je przez wiele lat, co roku wracając na swoje stare miejsce. W lęgu znajduje się zwykle od 3 do 7 dużych jaj, samica wysiaduje je przez 7 tygodni, a ojciec rodziny chroni przed drapieżnikami. Młode łabędzie zaczynają latać bardzo wcześnie, już po 2 miesiącach potrafią wspiąć się na skrzydło.

Warto zauważyć, że startując, łabędź trębacz musi przyspieszyć, a do tego będzie potrzebował 100 metrów, nie mniej, więc woli duże zamknięte zbiorniki lub rzeki.

Kiedyś łabędzi trębacz bardzo cierpiał z powodu człowieka: z jego piór robili przybory do pisania, ozdoby do ubrań, a puch służył do nakładania proszku. Dziś populacja łabędzia trębacza jest aktywnie przywracana i wkrótce zniknie niebezpieczeństwo utraty tego gatunku.

Mały łabędź

Mały osobnik, maksymalna długość to 140 cm, w locie rozpiętość skrzydeł nie przekracza 2 m 10 cm, dziób nie jest zbyt długi o kontrastującym żółto-czarnym kolorze. Jest również wymieniony w Czerwonej Księdze i jest podobny do swojego amerykańskiego odpowiednika, ale mieszka na północy Rosji. W niewoli mieszka około 20 lat.

Teraz wiele osób używa łabędzi do ozdabiania parków i stawów, niektórzy marzą o hodowaniu ich w swoim gospodarstwie. I to nie jest utopia, jest zadowolony z takiej samej troski jak domowe ptactwo wodne, a jedzenie również nieco się różni, dlatego jest dość przystępne dla tych, którzy mają taką możliwość.

Galeria: łabędź ptak (25 zdjęć)

Klasyfikacja

| edytuj kod]

W styczniu 2020 r. Do rodzaju zalicza się 6 gatunków:

  • Czarny łabędź ( Cygnus atratus
    )
  • Łabędź czarnoszyi ( Cygnus melanocoryphus
    )
  • Łabędź niemy ( Cygnus olor
    )
  • Łabędź trąbkowy ( Cygnus buccinator
    )
  • Łabędź amerykański ( Cygnus columbianus
    )
    • Mały łabędź ( Cygnus columbianus bewickii
      )
    • Łabędź krzykliwy ( Cygnus cygnus
      )

      Czasami koskoroba jest mylona z łabędziem, ale ten ptak należy do rodzaju Coscoroba

      i chociaż jest większy niż rozmiar gęsi, niemniej jednak bliżej mu do kaczek niż do łabędzi.

      Stwierdzono następujące gatunki skamieniałości należące do łabędzi:

    • Cygnus csakvarensis
      (późny miocen, Węgry)
    • Cygnus mariae
      (wczesny pliocen, USA)
    • Cygnus verae
      (wczesny pliocen, Sofia, Bułgaria)
    • Cygnus liskunae
      (środkowy pliocen, zachodnia Mongolia)
    • Cygnus hibbardi
      (prawdopodobnie wczesny plejstocen, Idaho, USA)
    • Gwiazdozbiór Łabędzia
      sp. (Wczesny plejstocen, Dursunlu, Turcja: Louchart et al., 1998)
    • Cygnus falconeri
      (Środkowy plejstocen, Malta i Sycylia)
    • Cygnus paloregonus
      (Środkowy plejstocen, zachodnie wybrzeże USA) - obejmuje synonimy
      „Anser” condoni
      i
      C. matthewi
    • Cygnus equitum
      (środkowy i późny plejstocen, Malta i Sycylia)
    • Cygnus lacustris

    Mały łabędź ( Cygnus columbianus bewickii

    Styl życia łabędzi

    Głównymi elementami tego ptaka są takie elementy jak powietrze i woda. Dzięki swojej unikalnej budowie ciała i bardzo gęstemu upierzeniu te majestatyczne stworzenia są w stanie wznieść się na wysokość około 8000 m. Łabędzie są stworzeniami monogamicznymi. Całe życie spędzają ze swoim partnerem. Jeśli jeden z ptaków umrze, drugi może znaleźć dla siebie nową parę, pod warunkiem, że jest wystarczająco młody. Stare osoby mogą spędzić resztę życia samotnie. Większość gatunków tych ptaków dokonuje długich wędrówek. Jednocześnie są tacy, którzy prowadzą siedzący tryb życia. Łabędzie, podobnie jak wszystkie ptactwo wodne, spożywają różnorodne pożywienie, które mogą dostać się do zbiornika i wokół niego. Dieta ptaków zwykle obejmuje:

    • wodorost,
    • korzenie,
    • małe owady wodne,
    • żaby,
    • Mała ryba,
    • skorupiaki,
    • zioła.

    Zachowanie łabędzi w okresie lęgowym

    Pomimo tego, że ptaki przybywają na miejsca lęgowe dość wcześnie, zabawy godowe w nich rozpoczynają się głównie późną wiosną, kiedy temperatura jest już stabilna. Po pierwsze, para łabędzi angażuje się w zaloty, wykonując specjalne zsynchronizowane ruchy, które pozwalają odnowić istniejący związek. Następnie łabędź, znajdując ustronne miejsce w turzycach, zaczyna budować gniazdo. Miejsce to powinno być na tyle duże, aby samica mogła w przyszłości bezpiecznie wysiadywać jaja. Może mieć średnicę od 1,5 do 3 m. Gniazdo łabędzia może osiągać 0,8 m. W lęgu przeważnie znajduje się od 3 do 9 jaj.

    Z reguły samica zajmuje się inkubacją. Okres inkubacji wynosi zwykle od 33 do 40 dni.

    Nie wszyscy znają imię małego łabędzia. W rzeczywistości nie ma osobnego określenia dla młodych zwierząt tego gatunku. Jednocześnie od dawna zwyczajem jest nazywanie łabędzi piskląt „brzydkimi kaczątkami”. Na zewnątrz istnieje pewne podobieństwo. Pisklęta mają zwykle szare upierzenie. Po wykluciu młode wysychają i pod czujnym okiem rodziców mogą od razu rozpocząć samodzielne żerowanie. To najbardziej niebezpieczny okres w życiu piskląt.Drapieżniki mają tendencję do biesiadowania na młodych zwierzętach, więc ich bezpieczeństwo zależy od czujności dorosłych.

    Pisklęta w domu

    Bardzo często trzymanie łabędzi w domu zaczyna się od zakupu piskląt. Młode łabędzie są dość bezpretensjonalne i niezależne, nie potrzebują sztucznego karmienia i są w dobrym zdrowiu. Śmiertelność niemowląt wśród piskląt jest bardzo niska. Lepiej kupować dzieci w wieku 14 - 20 dni. Aby pisklęta dobrze rosły i rozwijały się, potrzebują woliery i zbiornika, a także kilku suchych obszarów z domem lub gniazdem. Karmienie piskląt jest proste. Niemowlętom można podać:

    • Narybek żywej ryby,
    • Kukurydza,
    • Ziarno porośnięte
    • Warzywa i owoce, warzywa korzeniowe,
    • Świeża posiekana trawa
    • Nabiał,
    • Gotowane jajka
    • Mieszanka paszowa.

    Pisklęta spędzą większość czasu w wodzie, zbierając z dna różne bezkręgowce i rośliny wodne. Zaleca się zainstalowanie kilku podajników w pobliżu zbiornika, do którego będzie zasypywana pasza.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send