Rodziny ptaków

Jaskółka przybrzeżna, Beregovushka, Riparia riparia, Sand Martin

Pin
Send
Share
Send
Send


Martynka błotna i błotna błotna od dawna uważane są za jeden gatunek. Martina blada jest mniejsza i smuklejsza niż zwyczajna, z płytszym wycięciem na ogonie. Górna część jest jaśniejsza i bardziej szaro-brązowa niż u pospolitego ptaka brzegowego, taśma na klatce piersiowej jest jaśniejsza, a także bardziej szaro-brązowa. Pas piersiowy jest nie tylko jaśniejszy, ale także mniej wyraźny niż u pospolitego ptaka brzegowego, a zatem mniej kontrastowy, zwłaszcza na dolnej, rozmytej granicy. U niektórych ptaków chusta łączy się na środku klatki piersiowej, u innych jednak środek klatki piersiowej jest tylko nieznacznie ciemniejszy niż reszta dna i sprawia wrażenie rozerwanej chusty o bladym środku zlewającym się z ciemniejszym boki. Głowa jest również znacznie jaśniejsza niż u zwykłej ławicy, zwłaszcza na wierzchu i na uszach okrywowych, które są bardzo jasne i wyraźnie kontrastują z ciemnymi oczami i ciemniejszą uzdą. Ten kontrast jest znacznie mniej zauważalny u zwykłej martwicy piaskowej. Granica między osłonami uszu a nieco jaśniejszym gardłem jest niewyraźna, zamazana. U zwykłego chrząszcza przybrzeżnego osłony uszu są znacznie ciemniejsze, z wyraźną obwódką i ostrym kontrastem z jasnym (często prawie czysto białym, czasami w kolorze ochry) gardłem. //

Rozpiętość

Głównie w Azji Południowej, Środkowej i Środkowej. Słabo zbadana północ pasma zajmuje część Syberii. Podgatunki 2 lub 3 różnią się odcieniem upierzenia. R & D. gavrilovi - Centralna Syberia. R & D. transbavkalica - Transbaikalia. Być może zostanie opisany jeszcze jeden podgatunek z Jakucji.

Biologia

Blady piaskowy jest pospolity, miejscami obfity, rozmnażający się migrant. Zamieszkuje gliniaste lub piaszczyste klify rzek, jezior i stawów. Podczas migracji występuje również na pustyniach i w trzcinowych zaroślach, gdzie blade błotny w dużych ilościach spoczywają we wspólnych stadach z jaskółkami płomykówki. Przylatuje na początku - w połowie kwietnia w niewielkich stadach po 20-50 ptaków, osiedla się w koloniach liczących po kilkadziesiąt ptaków, często razem z pospolitą świnką morską. Oboje rodzice wykopują otwór lęgowy i wyścielają komorę lęgową suchą trawą i piórami. Lęgi po 3-5 jaj na przełomie maja i czerwca. Oboje rodzice karmią pisklęta. Pisklęta wylęgają się pod koniec czerwca - w połowie lipca. Jesienny wyjazd rozpoczyna się w połowie sierpnia. Martynka blada lata głównie we wrześniu w stadach mieszanych z oknami płomykówki i oknami płomykówki. Ostatnie odlatujące ptaki odnotowano na początku października. //

Pin
Send
Share
Send
Send