Rodziny ptaków

Wróbel - pokonaj złodzieja! Gdzie i jak sobie radzi gliniany wróbel?

Pin
Send
Share
Send
Send


Zięba afgańska

Zięba afgańska lub wróbel afgański to ptak śpiewający z rodziny wróblowatych. Endemiczny dla Afganistanu, gniazdujący w górach północnego Hindukuszu.

1. Taksonomia

Łuszczyca afgańska została opisana jako odrębny gatunek w 1937 r. Przez brytyjskiego ornitologa R. Meinerzhagena i ze względu na jej niezwykle ograniczony zasięg do drugiej połowy lat 70. XX wieku opisana została jedynie fragmentarycznie. Gatunek ten jest tradycyjnie określany jako rodzaj Montifringilla, jednak istnieje powszechna opinia, że ​​rodzaj ten nie jest monofiletyczny, a M. theresae należy zaliczyć do odrębnego rodzaju Pyrgilauda w oparciu o zestaw cech ekologicznych. W rezultacie w wielu biologicznych źródłach odniesienia gatunek ten pojawia się jako Montifringilla theresae, aw innych jako Pyrgilauda theresae.

2. Wygląd i styl życia

Dorosłe osobniki są szaro-brązowe z czarną uzdą i gardłem. Dziób jest szary lub czarny; samce mają ceglastoczerwoną tęczówkę oczu. Na grzbiecie i łopatkach niewielka ilość czarnych plamek, ogon jest monofoniczny, bladobrązowy, reszta upierzenia dolnej części ciała jest jasnobrązowa lub płowa. Końce średnich i dużych pokryw są płowe lub białe. Zanikające czarne rysy twarzy w miesiącach zimowych pozwalają odróżnić zięba afgańską od zięby śnieżnej Montifringilla nivalis, której zasięg obejmuje również północny Hindukusz. Dymorfizm płciowy jest minimalny: samce i samice są podobne, ale można je rozróżnić. U samców, oprócz uzdy i gardła, dolna część czoła jest pomalowana na czarno; samice są generalnie bardziej matowe, raczej brązowe niż szare, z mniejszą powierzchnią czarnych piór na głowie i białymi końcami osłon. Rozpiętość skrzydeł samców wynosi od 84,5 do 99 mm, u samic od 87 do 96 mm, długość spiczastego dzioba, który jest dłuższy niż u innych łuszczaków, wynosi 13-15 mm. Masa ciała samców 23 - 35 g, samic 24 - 28 g.

W okresie godowym przeważnie występują pojedynczo lub w parach, zimą często gromadzą się w stadach, w których razem z nimi występują inne gatunki łuszczaków, a także skowronki rogate i wróble kamienne. Lot jest bezpośredni, a nie skaczący. Żywią się ziemią, głównie nasionami turzycy, powój i Thuspeinanta persica, ale w diecie są również mrówki, kurkulionoidy i inne owady.

3. Stan siedliska i stan ochrony

Afgańskie zięby śnieżne gniazdują na ograniczonym obszarze w górach północnego Hindukuszu w Afganistanie między 67 ° a 69 ° E. na otwartych zboczach górskich, płaskowyżach i przełęczach na wysokości od 2575 do 3000 m npm. Zimą schodzą w doliny, bliżej nasadzeń rolniczych, w tym nie tylko w Afganistanie, ale także w południowo-wschodnim Turkmenistanie. W latach 1983 - 1986 obserwowano je także w Tadżykistanie w pobliżu wioski Lyaur, 25 km na południowy zachód od Duszanbe: do wodopoju przylatywały od trzeciej dekady października do listopada - grudnia przed opadami deszczu.

Chociaż zięby afgańskie żyją na ograniczonym obszarze, nie ma powodu, aby sądzić, że gatunek ten spełnia kryteria wrażliwości przyjęte przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody, oparte zarówno na obszarze występowania, jak i jego wahaniach, silnej fragmentacji tendencje spadkowe w populacji. Populacja tego gatunku jest uważana za stabilną i gęstą ze względu na swoje siedliska, dlatego też zięba afgańska została umieszczona w Czerwonej Księdze jako gatunek najmniej zagrożony.

Pin
Send
Share
Send
Send