Rodziny ptaków

Kubańczyk Todi to najbardziej kolorowy ptak na świecie (zdjęcie)

Pin
Send
Share
Send
Send


Dorosłe ptaki mają od 52 do 68 cm długości i masę ciała 2,7-3,1 kg. Takahe ma muskularne i gęste ciało, pomalowane głową w ciemnoniebieskich odcieniach ze stalowym połyskiem, co jest znakiem rozpoznawczym bezskrzydłego sułtana. Pióra lotek mają zielonkawy odcień, a ogon ptaka jest całkowicie biały. Ogon jest krótki.

Mocny i masywny dziób ma czerwonawą podstawę, łącząc się z nagą, jaskrawoczerwoną skórą na czole. Skrzydła Takahe nie są przystosowane do lotu, są zanikłe i za małe. W okresie godowym są aktywnie wykorzystywane przez ptaki do zalotów. Łapy są muskularne i głęboko ubarwione na czerwono.

Siedlisko

Pierwotnym siedliskiem bezskrzydłej sułtanki były bagna, ale po uprawie roli ptaki zmuszone były migrować na alpejskie łąki. Tam pozostają, aż spadnie śnieg, po czym schodzą w lasy i zarośla subalpejskie.

Ptaki mają wysoce rozwinięte relacje szkolne. W paczkach takaha panuje ścisłe posłuszeństwo młodszego starszym. Relacje w społeczeństwie są spokojne. W ciągu dnia ptaki aktywnie żerują, ukrywając się na noc w wysokich zaroślach. Po wschodzie słońca opuszczają swoje miejsca nocy i migrują na stoki w poszukiwaniu pożywienia.

Dieta

Głównym pokarmem dla Taki są lokalne zboża, trawy, pędy roślin i owady. Głównym składnikiem ich diety są liście Chinochloa i inne zioła alpejskie. Ptaki chętnie żerują na jagodach, kwiatach i pędach zielnych o dużej zawartości użytecznych pierwiastków śladowych i składników.

Obserwatorzy ptaków często obserwowali, jak bezskrzydła sułtanka zjadała żółtą dantonię, ściskając łodygę łapą i dziobiąc tylko jej miękką część. Kiedy zimą zasypia śniegiem na zboczach gór, ptaki jadą żerować na nizinach, skąd czerpią korzenie roślin spod zasp.

Sezon godowy

Takahe są monogamiczne, tworząc jedną parę na całe swoje długie życie (14-20 lat). Początek godów przypada na październik, kiedy w Nowej Zelandii zaczyna się wiosna, a na łąkach topnieje pokrywa śnieżna. W kolonii bezskrzydłych sułtanów ustanawia się ścisłe podporządkowanie z własnymi granicami, których nie można zmienić. Dominujące pary zdobywają najlepsze miejsca do gniazdowania, podczas gdy młode nie mogą. Czasami młode kobiety czekają w kolejce latami, aby zająć miejsce lęgowe po zmarłych krewnych.

Samiec i samica razem budują gniazdo. Jest spłaszczony i starannie zakamuflowany w gęstej trawie. W lęgu znajduje się od jednego do trzech jaj, które po kolei wysiadują ptaki. Zwykle tylko jedna trzecia piskląt wykluwa się z jaj, dlatego populacja jest tak mała. Już w wieku trzech miesięcy pisklęta samodzielnie otrzymują pożywienie. Dojrzewanie u młodych Taki następuje w wieku dwóch lat.

Pochodzenie gatunku i opis

W 1849 roku grupa łowców fok w Zatoce Duskiej napotkała dużego ptaka, którego złowili, a następnie zjedli. Walter Mantell przypadkowo spotkał myśliwych i zabrał skórę drobiu. Wysłał go swojemu ojcu, paleontologowi Gideonowi Mantellowi, i zdał sobie sprawę, że był to Notornis („ptak z południa”), żywy ptak znany tylko ze skamieniałych kości, o którym wcześniej uważano, że wymarły jako moa. Przedstawił kopię w 1850 roku na spotkaniu Towarzystwa Zoologicznego w Londynie.

Wideo: Takahe

W XIX wieku Europejczycy odkryli tylko dwie osobniki takaha. Jeden okaz został złapany w pobliżu jeziora Te Anau w 1879 roku i został zakupiony przez Państwowe Muzeum w Niemczech. Został zniszczony podczas bombardowania Drezna w czasie II wojny światowej. W 1898 roku drugi okaz został schwytany przez psa o imieniu Rough, którego właścicielem był Jack Ross. Ross próbował uratować ranną kobietę, ale ona zginęła. Kopia została zakupiona przez rząd Nowej Zelandii i jest na wystawie. Przez wiele lat był to jedyny eksponat na świecie.

Ciekawostka: Po 1898 roku nadal pojawiały się doniesienia o dużych niebiesko-zielonych ptakach. Żadnej z obserwacji nie udało się potwierdzić, więc takahe została uznana za wymarłą.

Żywe takiehe zostały niespodziewanie ponownie odkryte w górach Murchison 20 listopada 1948 r. Dwie takiehe zostały schwytane, ale po wykonaniu zdjęć nowo odkrytego ptaka powróciły na wolność. Dalsze badania genetyczne żywej i wymarłej tuhe wykazały, że ptaki z Wysp Północnych i Południowych były odrębnymi gatunkami.

Gatunek z Wyspy Północnej (P. mantelli) był znany Maorysom jako mōho. Jest wymarły i znany tylko ze szczątków szkieletu i jednego możliwego okazu. Mōho byli wyżsi i szczuplejsi niż takahē i mieli wspólnych przodków. Takahe z Wyspy Południowej pochodzi z innej linii i stanowi odrębną i wcześniejszą penetrację Nowej Zelandii z Afryki.

Dieta ptaków Kagu

Stół kagu dostarcza pożywienia bogatego w białko, którego ptak szuka na powierzchni i pod ziemią:

  • skorupiak,
  • robaki,
  • owady / larwy,
  • pająki i stonogi,
  • małe kręgowce, takie jak jaszczurki (rzadko).

Ewoluując, kagu zyskał przebiegłe tarcze, które zakrywają ich nozdrza (żaden inny ptak nie ma takiego urządzenia). Dzięki tym zewnętrznym membranom kagu może nieustraszenie roić się w ziemi bez obawy o zatkanie dzioba.

Powrót do treści

Gdzie mieszka Takahe?

Zdjęcie: ptak Takahe

Porphyrio hochstetteri występuje endemicznie w Nowej Zelandii. Skamieniałości wskazują, że niegdyś był szeroko rozpowszechniony na Wyspach Północnych i Południowych, ale kiedy „odkryto go ponownie” w 1948 r., Gatunek ten został ograniczony do Gór Murchison w Fiordland (około 650 km 2) i liczył tylko 250–300 ptaków. najniższy poziom w latach 70. i 80. XX wieku, a następnie wahał się od 100 do 160 ptaków w ciągu 20 lat i początkowo uważa się, że jest zdolny do rozmnażania. Jednak ze względu na zdarzenia związane z hormonami populacja ta zmniejszyła się o ponad 40% w latach 2007-2008, a do 2014 r. Osiągnęła minimum 80 osób.

Suplementacja ptakami z innych obszarów zwiększyła tę populację do 110 do 2020 r. Program hodowlany w niewoli został uruchomiony w 1985 r. W celu zwiększenia populacji, aby przenieść się na wyspy wolne od drapieżników. Około 2010 roku zmieniło się podejście do hodowli w niewoli i pisklęta nie były wychowywane przez ludzi, ale przez ich matki, co zwiększa szansę na ich przeżycie. Obecnie wysiedlone populacje znajdują się na dziewięciu wyspach przybrzeżnych i kontynentalnych:

  • Wyspa Mana,
  • Tiritiri-Matangi
  • Cape Sanctuary,
  • Wyspa Motutapu,
  • Tauharanui w Nowej Zelandii,
  • Kapiti,
  • Wyspa Rotoroa,
  • centrum Taruja w Berwood i innych miejscach.

A ponadto w jednym niezidentyfikowanym miejscu, gdzie ich liczebność rosła bardzo wolno, z 55 dorosłymi w 1998 roku z powodu niskiego wskaźnika wylęgu i upierzenia związanego z poziomem chowu wsobnego samicy z tej pary. Populacja niektórych małych wysp może być teraz bliska pojemności. Populacje śródlądowe można znaleźć na pastwiskach alpejskich oraz w zaroślach subalpejskich. Populacja wyspy żyje na zmodyfikowanych pastwiskach.

Co je Takahe?

Zdjęcie: Shepherd Takahe

Ptak żywi się trawą, pędami i owadami, ale głównie liśćmi Chionochloa i innych gatunków traw alpejskich. Takahe można zobaczyć skubiącą łodygę śnieżnej trawy (Danthonia flavescens). Ptak bierze roślinę jednym pazurem i zjada tylko miękkie dolne części, które są jego ulubionym pokarmem, a resztę wyrzuca.

W Nowej Zelandii zaobserwowano, że takahe zjada jaja i pisklęta innych mniejszych ptaków. Chociaż zachowanie to było wcześniej nieznane, związane z takąhe sultanka czasami żeruje na jajach i pisklętach innych ptaków. Zasięg ptaka ogranicza się do pastwisk wysokogórskich na kontynencie i żywi się głównie sokami z nasady trawy śnieżnej oraz jedną z odmian kłącza paproci. Ponadto przedstawiciele gatunku chętnie jedzą przywiezione na wyspy zioła i zboża.

Do ulubionych smakołyków Takahe należą:

  • pozostawia,
  • korzenie,
  • bulwy,
  • posiew,
  • owady,
  • ziarna,
  • orzechy.

Takahe spożywa również liściaste łodygi i nasiona Chionochloa rigida, Chionochloa pallens i Chionochloa crassiuscula. Czasami biorą też owady, zwłaszcza podczas wychowywania piskląt. Podstawą diety ptaka są liście Chionochloa. Często można je zobaczyć jedząc łodygi i liście żółtej Dantonii.

Cechy charakteru i stylu życia

Takahe jest aktywny w ciągu dnia i odpoczywa w nocy. Są silnie terytorialne, a większość kolizji między konkurującymi parami występuje podczas inkubacji. To nie są siedzące ptaki latające na ziemi. Ich styl życia ukształtował się w warunkach izolacji na Wyspach Nowej Zelandii. Siedliska Takahe różnią się wielkością i gęstością. Najbardziej optymalna wielkość zajmowanego terytorium wynosi od 1,2 do 4,9 ha, a największe zagęszczenie osobników występuje na wilgotnych siedliskach nisko położonych.

Ciekawostka: gatunek takahe to wyjątkowa adaptacja do nielotności ptaków wyspiarskich. Ze względu na swoją rzadkość i niezwykłość ptaki te wspierają ekoturystykę dla osób zainteresowanych obserwacją tych bardzo rzadkich ptaków na przybrzeżnych wyspach.

Takahe występuje na obszarze alpejskich łąk, na których występuje przez większość roku. Pozostaje na pastwiskach do momentu pojawienia się śniegu, po którym ptaki są zmuszone zejść do lasów lub zarośli. Obecnie mało jest dostępnych informacji na temat metod komunikacji między ptakami Takahe. Podczas krycia ptaki te wykorzystują sygnały wizualne i dotykowe. Pisklęta mogą rozpocząć hodowlę pod koniec pierwszego roku życia, ale zwykle rozpoczynają się w drugim roku. Takahe to ptaki monogamiczne: pary przebywają razem od 12 lat, prawdopodobnie do końca życia.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: ptak Takahe

Wybór pary obejmuje kilka opcji zalotów. Dziobanie w duecie i dziobanie w szyję u obu płci to najczęstsze zachowania. Po zalotach samica zmusza mężczyznę prostując plecy do samca, rozkładając skrzydła i opuszczając głowę. Samiec dba o upierzenie samicy i jest inicjatorem kopulacji.

Hodowla ma miejsce po zimie w Nowej Zelandii, która kończy się gdzieś w październiku. Para wyposaża głębokie gniazdo w kształcie miski na ziemi, zbudowane z małych gałązek i trawy. Samica składa lęg 1-3 jaj, które wykluwają się po około 30 dniach inkubacji. Odnotowano różne wskaźniki przeżywalności, ale średnio tylko jedno pisklę przeżyje do dorosłości.

Ciekawostka: Niewiele wiadomo na temat długości życia takaha na wolności. Źródła szacują, że mogą żyć na wolności przez 14 do 20 lat. W niewoli do 20 lat.

Pary Takahe na Wyspie Południowej znajdują się zwykle blisko siebie, gdy nie wysiadują jaj. Z kolei pary lęgowe rzadko występują razem podczas inkubacji, dlatego zakłada się, że w gnieździe zawsze przebywa jeden ptak. Samice wysiadują znacznie dłużej w ciągu dnia, a samce w nocy. Obserwacje po wykluciu wskazują, że obie płcie spędzają tyle samo czasu na karmieniu młodych. Młode są karmione do około 3 miesiąca życia, po czym usamodzielniają się.

Heroine Chicken

To był główny problem: dostanie się do doliny nie jest łatwe, a wydostanie się z niej, a nawet przy „żywych” ptasich jajach, utrzymanie niezbędnej im temperatury jest prawie niemożliwe. A potem ornitolodzy wpadli na genialny plan: zaprosić do udziału w transporcie… kurczaki karłowate, jako najbliższe wielkości takaha. Na najbliższej farmie pilnie wybierano najbardziej wytrwałe, najbardziej flegmatyczne i po prostu „uparte” koguty. Do treningu i dalszej selekcji wkładano je na jajka do małego pudełka, starannie zamykano i zaczęto kpić z tego pudełka i siedzącego w nim kurczaka w każdy możliwy sposób - kopali, pchali, przewracali, rzucali na podłogę, jechali w samochodzie po trzęsących się drogach, toczeniu się w samolocie ... generalnie stworzyli tryb „prawdziwej bitwy”. Wygrał jeden kurczak, który siedział na jajach nawet wtedy, gdy skrzynka przypadkowo spadła z dachu auta na ziemię i stoczyła się do głębokiego rowu. Kiedy pudełko zostało otwarte, kurczak nadal siedział na jajach i nie zamierzał opuszczać swojego stanowiska. Po takim wyczynie została uroczyście włączona do nadchodzącej wyprawy.

Naturalni wrogowie Takahe

Zdjęcie: Shepherd Takahe

Takahe nie miał w przeszłości żadnych lokalnych drapieżników. Populacje zmniejszyły się w wyniku zmian antropogenicznych, takich jak niszczenie i zmiana siedlisk, polowania oraz wprowadzenie drapieżników i konkurentów ssaków, w tym psów, jeleni i gronostajów.

Głównymi drapieżnikami są Takahe:

  • ludzie (Homo Sapiens),
  • psy domowe (C. lupusiliaris),
  • jeleń (C. elaphus),
  • gronostaj (M. erminea).

Wprowadzenie jelenia stanowi poważną konkurencję o pożywienie, a gronostaje pełnią rolę drapieżników. Ekspansja lasów w polodowcowym plejstocenie przyczyniła się do redukcji siedlisk.

Przyczyny spadku populacji takahe przed przybyciem Europejczyków opisał Williams (1962). Zmiana klimatu była głównym powodem spadku populacji Takahe przed osadnictwem w Europie. Zmiany środowiskowe nie pozostały niezauważone dla takaha i zniszczyły prawie wszystkie z nich. Przeżywalność w zmiennych temperaturach nie była akceptowalna dla tej grupy ptaków. Takahe żyje na alpejskich łąkach, ale epoka polodowcowa zniszczyła te strefy, co doprowadziło do intensywnego spadku ich liczebności.

Ponadto osadnicy polinezyjscy, którzy przybyli około 800-1000 lat temu, przywieźli ze sobą psy i szczury polinezyjskie. Zaczęli też intensywnie polować na takahę w poszukiwaniu pożywienia, co spowodowało nową recesję. Osady europejskie w XIX wieku prawie je zniszczyły, polując i wprowadzając ssaki, takie jak jelenie, które rywalizowały o pożywienie, i drapieżniki (takie jak gronostaje), które polowały na nie bezpośrednio.

Siedlisko, siedliska

Kiedyś Nowa Kaledonia była częścią Gondwany (olbrzymiego kontynentu na półkuli południowej), ale około 50 milionów lat temu, odrywając się od niej, wyruszył w swobodną podróż. Podróżując po Oceanie Spokojnym, wyspa ta zatrzymała się na wschodzie Australii i z czasem uzyskała unikalną florę / faunę.

Ważny! Kagu jest uznawany za jeden z endemicznych gatunków Nowej Kaledonii. Gatunek preferuje lasy tropikalne, zarówno na równinie, jak iw górach. W porze deszczowej ptaki przenoszą się w gęste zarośla, gdzie mogą chować się pod gęstymi liśćmi.

Jeszcze 200 lat temu kagoo znajdowano prawie w całej Nowej Kaledonii, ale z czasem jego siedliska zawęziły się do obszarów górskich na wyspie.

Powrót do treści

Populacja i stan gatunku

Zdjęcie: Jak wygląda takahe

Obecnie całkowitą liczbę szacuje się na 280 dojrzałych ptaków z około 87 parami lęgowymi. Populacje stale się zmieniają, w tym 40% spadek z powodu drapieżnictwa w latach 2007/08. Liczba osobników wprowadzanych na wolność powoli rośnie i naukowcy spodziewają się, że może się ona teraz ustabilizować.

Gatunek ten jest wymieniony jako zagrożony, ponieważ ma bardzo małą, choć powoli rosnącą populację. Obecny program odbudowy ma na celu stworzenie samowystarczalnych populacji liczących ponad 500 osób. Jeśli populacja będzie nadal rosła, będzie to powodem przeniesienia jej na listę wrażliwych w Czerwonej Księdze. Niemal całkowite zniknięcie szeroko rozpowszechnionej wcześniej takiejhe jest spowodowane szeregiem czynników:

  • nadmierne polowanie,
  • utrata siedlisk,
  • wprowadzonych drapieżników.

Ponieważ gatunek ten jest długowieczny, rozmnaża się powoli, dojrzewanie zajmuje kilka lat i ma duży zasięg, który gwałtownie spadł w stosunkowo niewielkiej liczbie pokoleń, poważnym problemem jest depresja wsobna. A wysiłki na rzecz powrotu do zdrowia są utrudnione przez niską płodność pozostałych ptaków.

Analiza genetyczna została wykorzystana do selekcji stada hodowlanego w celu zachowania maksymalnej różnorodności genetycznej. Jednym z początkowych długoterminowych celów było stworzenie samowystarczalnej populacji powyżej 500 Taka. Na początku 2013 roku było to 263 osobniki. W 2016 roku wzrosła do 306 taka. W 2020 roku do 347 - 13% więcej niż w roku poprzednim.

Kagoo Rhynochetos jubatus


4800


4801


4802


4803

Kagu (Rhynochetos jubatus) znajduje się na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN

Pin
Send
Share
Send
Send