Rodziny ptaków

Cętkowane gęsi

Pin
Send
Share
Send
Send


Magellan Goose lub Upland Goose, Latin Chloephaga picta) to jedyna gęś, u której samce i samice są różnie ubarwione.

Długość 60-72 cm, waga 2,7-3,2 kg. Samiec jest biały z brązowawym grzbietem, ogonem i skrzydłami, szyjami, boki ciała nakrapiane czarnymi cienkimi poprzecznymi paskami, występuje faza koloru z prążkowaną klatką piersiową i brzuchem. U samicy biały kolor na ciele zastępuje ochrowo-czerwony, prążki są bardziej rozwinięte. Nogi samca są czarne, samicy jasnożółte. Dziób i oczy są czarne u obu płci; na skrzydle znajduje się białe lustro.

Występuje na południu kontynentu szerzej niż inne, żyje w Patagonii i południowym Chile aż po Ziemię Ognistą, a także na Falklandach. Zimą migruje na północ z południowych części pasma, koncentrując się na łąkach w pobliżu przybrzeżnych lagun. Z wodą ma to niewiele wspólnego. Rasy we wrześniu i listopadzie; puchowe kurtki są oliwkowo-szare z brązowymi plamami.

Ruda gęś magellana - Chloephaga rubidiceps to duża gęś, która gniazduje na skrajnym południu Ameryki Południowej. Występuje na trawiastych równinach Ziemi Ognistej, Chile i Falklandów. Rzadko wszędzie. Ruda gęś magellana zimuje na równinach południowej Argentyny, w pewnej odległości od miejsc gniazdowania. Na Falklandach populacja jest stała.

W gnieździe otoczonym trawą samica składa 4-11 jaj. To ptak lądowy, woli trzymać się skraju lasu, pasie się na łąkach, gryzie trawę. Rzadko pływa. Z reguły trzyma się w stadach, łącząc się z siwogłymi gęsiami magellanowskimi.

Ruda gęś Magellana jest gęsto zbudowanym ptakiem o długości 45-50 cm z jasnoszarym grzbietem i spodem w czarne paski. Głowa i dekolt w pięknym kolorze katany. Samce i samice mają podobne upierzenie, młode są słabo ubarwione. W locie widoczny jest czarny spód ciała i białe skrzydła z jasnozielonym paskiem. Płacz samca to delikatny gwizd, a płacz kobiety to szorstki krzyk.

Na Falklandach populacja rudowłosych gęsi magellana jest stosunkowo duża, ale konkurentami pokarmowymi ptaków są owce i bydło. Populacja kontynentu liczy zaledwie kilkaset ptaków. Głównym powodem spadku liczebności gęsi jest drapieżnik lęgowy - lis argentyński, który został wprowadzony w celu regulacji liczebności królików.

Reklamy

  • Jeśli podniosłeś zamrożonego ptaka
  • Ukazał się artykuł "Ptaki w zimowym lesie" Konstantina Michajłowa
  • Już zarejestrowany? Wejść
  • Zameldować się

Społeczność

  • Wrócić do
  • Społeczność
  • Forum
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • zasady
  • nasz zespół
  • Użytkownicy online
  • Czynność

    • Wrócić do
    • Czynność
    • Cała aktywność
    • Szukaj
    • Stwórz.

    Wszystkie materiały na tej stronie, w tym struktura umiejscowienia informacji i projekt graficzny (projekt), podlegają prawu autorskiemu. Kopiowanie informacji do zasobów i witryn osób trzecich w Internecie, a także jakiekolwiek inne wykorzystanie materiałów witryny bez uprzedniej zgody właściciela praw autorskich NIE JEST DOZWOLONE.

    W przypadku kopiowania materiałów serwisu (w przypadku uzyskania zgody właściciela praw autorskich) wymagane jest umieszczenie aktywnego, zindeksowanego hiperłącza do serwisu.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send