Rodziny ptaków

Black Backed Kingfisher Bird - Profil | Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek czarnogrzbiety jest rozumiany pod wieloma zupełnie różnymi imionami, razem z zimorodkiem wschodnim, po prostu zimorodkiem czarnogrzbietym, zimorodkiem miniaturowym, zimorodkiem malajskim i zimorodkiem trójpalczastym.

Czarnogrzbiety zimorodek karłowaty

Ten kochany kurczak jest jednym z najbardziej kolorowych gatunków zimorodka; jest to również jeden z wielu najmniejszych gatunków zimorodka, mierzący prawie 5 cali.
Zimorodki karłowate należą do rodziny zimorodka rzecznego lub Alcedinidae. Ich ofiarami są owady, żaby i jaszczurki.

Rzadko jedzą ryby. Plemię Dusun z Borneo uważało te drobne zimorodki za niezdrowe znaki.

Podobnie jak większość zimorodków, zimorodek czarnogrzbiety gniazduje w tunelach lub norach. Tunel gniazdowy może mieć nawet metr długości!

Typowy rozmiar lęgu to od trzech do sześciu jaj, a inkubacja, prowadzona przez każdego tatę i mamę, trwa około 17 dni. Każdy tata i mama opiekują się rosnącymi pisklętami. Pisklę następuje około 20 dni po wykluciu.
Gatunek ten charakteryzuje się szczególnie dużą zmiennością i dlatego nie wyznacza progów dla wrażliwości poniżej kryterium zróżnicowanego wymiaru (zasięg występowania <20000 km2 zmieszany ze spadkiem lub fluktuacją każdego wymiaru, zasięgu siedliska / wysokiej jakości lub wymiaru mieszkańców i różnorodność miejsc lub skrajne rozdrobnienie).

Nawet jeśli struktura mieszkańców wydaje się zmniejszać, uważa się, że spadek ten nie jest wystarczająco szybki, aby określić progi dla wrażliwych poniżej kryterium wzorca mieszkańca (> 30% spadek w ciągu dziesięciu lat lub trzech pokoleń).

Wymiar mieszkańca nie został określony ilościowo, jednak uważa się, że nie wyznaczono progów dla wrażliwych poniżej kryterium wymiaru mieszkańca (10% w ciągu dziesięciu lat lub trzech pokoleń lub przy określonej konstrukcji mieszkańców). Z tych powodów gatunek jest oceniany jako najmniejszy niepokój.

Różnią się

Gatunek ten występuje w wielu rejonach południowo-wschodniej Azji, od Indii po Indonezję.

Rozmiar zimorodka czarnogrzbiego

Te malutkie zimorodki mają 12-13 cm długości i ważą 14 g.

Siedlisko

Zimorodek czarnogrzbiety występuje w tropikalnych lasach deszczowych, namorzynach i suchych lasach tropikalnych, głównie wzdłuż rzek, strumieni i bagien.

Będą również obecne na plantacjach. Jest obecna w stopniu morza aż do wysokości 1300 m.

Dieta

Żywią się gekonami, skinkami, krabami, ślimakami, żabami, świerszczami i ważkami.

Hodowla

Te ptaki rozmnażają się w czerwcu-wrześniu. Gniazdo to poziomy tunel o wielkości nawet jednego metra, w którym samica składa 4-5 jaj.

Jaja są inkubowane przez 17 dni, a pisklęta wychodzą na płód 20 dni po wykluciu.

Ochrona zimorodka czarnogrzbiego

IUCN na stojąco - LC (Least Concern)

Ten gatunek ma naprawdę masową hodowlę i jest zróżnicowany; jednak jest opisywany jako rzadki.

Podejrzewa się, że liczba mieszkańców w regionie spada ze względu na trwające niszczenie siedlisk, jednak w chwili obecnej zagrożenie dla zimorodka czarnogrzbiego nie będzie.

Obejrzyj wideo: Oriental dwarf kingfisher Ceyx erithaca (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send