Rodziny ptaków

Myszołów

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Ptaki Aves klasy tetrapoda nadklasy
  • Zamów Falconiformes, czyli dzienne ptaki drapieżne - Falconiformes
  • Family Hawk - Accipitridae
  • Podrodzina myszołowy lub myszołów - Buteoninae
  • Rodzaj Pied Buzzards - Leucopternis

Długość 43-46 cm, rozpiętość skrzydeł do 96 cm, waga 400-600 g. Głowa, szyja, całe podwozie białe, ogon biały z czarną podstawą i pasem wierzchołkowym, grzbiet, górny ogon, górne skrzydła czarne. Voskovitsa. łapy, oczy - żółte (u innych gatunków może być pomarańczowe, szare, ciemne). U młodych ptaków na głowie i szyi pojawiają się podłużne ciemne prążki.

Ostry gatunek o wąskim zasięgu, pospolity tylko na południowo-wschodnim wybrzeżu Brazylii. W diecie dominują duże szarańcze, termity, mrówki, chrząszcze, pająki. Styl życia i biologia gniazdowania praktycznie nie są badane.

Na podstawie: E.A. Koblik. Różnorodne ptaki. Część 1. M., Wydawnictwo Moskiewskie
Uniwersytet, 2001

Cechy i siedlisko myszołowa

Myszołów ma długość ciała od 50 do 59 centymetrów, a samice są nieco większe od samców. Huśtawka skrzydło myszołowa waha się od 114 do 131 centymetrów, a długość ogona waha się od 24 do 29 centymetrów.

Waga tych ptaków drapieżnych może wynosić od 440 do 1350 gramów. Ci przedstawiciele rodziny jastrzębi często tak różnią się od siebie kolorem własnego upierzenia, że ​​spotkanie dwóch osobników o identycznych umaszczeniach jest praktycznie niemożliwe.

Niektóre ptaki mają czarno-brązowe upierzenie z poprzecznymi paskami na ogonie, podczas gdy inne mają biały grzbiet i klatkę piersiową, a inne części ciała mają bogaty szary kolor z przeplatanymi ciemnymi plamami. Łapy ptaków są zwykle bladożółte, a dziób jest najczęściej ciemny na końcu i bladoniebieski u podstawy.

Młode mają z reguły bardziej zróżnicowany kolor niż dorośli i miękką brązową rogówkę. Spojrzenie na zdjęcie myszołowamożesz sam przekonać się o niesamowitej różnorodności ich kolorów.

Znajome siedliska myszołów pospolity to prawie cała Eurazja, Wyspy Kanaryjskie, Azory, Japonia, bezdrzewne pustynie Arabii, Iranu, Azji Środkowej i Środkowej, a nawet koło podbiegunowe.

Na terytorium Federacji Rosyjskiej tego przedstawiciela rodziny jastrzębi można spotkać od Wysp Kurylskich po Sachalin oraz w surowych realiach klimatycznych Syberii. Przede wszystkim myszołowy lubią mozaikowe krajobrazy z otwartymi przestrzeniami do swobodnego polowania.

Charakter i styl życia myszołowa

Myszołów, które żyją w większości Japonii, na Kaukazie iw Europie, prowadzą głównie siedzący tryb życia. Myszołowce stepowe (lub mniejsze), które licznie zamieszkują rozległe obszary Rosji, przenoszą się na zimę do ciepłych krajów Azji i Afryki.

Wiosną ptaki przylatują do miejsc lęgowych głównie pojedynczo, w małych grupach lub w parach. Na nocleg w jednym miejscu zbiera się często kilkadziesiąt osób. Pomimo tego, że ptaki te nie latają bardzo szybko, robią to cicho i łatwo.

Myszołów można łatwo rozpoznać po przykucnięciu na drzewie lub kamieniu. Zwykle podnosi jedną łapę i trochę się kurczy. W tym momencie ptak nie tylko oddaje się miarowemu odpoczynkowi, ale także bada dokładnie otoczenie pod kątem potencjalnej zdobyczy, w poszukiwaniu której myszołów może przez długi czas bez ruchu unosić się w jednym miejscu.

Widząc zdobycz, myszołów pędzi z prędkością błyskawicy w kierunku ziemi, przyciskając skrzydła blisko ciała. Myszołów zazdrośnie strzeże swojej własnej przestrzeni powietrznej, która na wysokość ponad 200 metrów zostaje zmieciona nad wybranym przez ptaka terytorium i wypędza ptaki, które próbują zaatakować jego domenę.

Ptaki, które przelatują nad danym znakiem, pozostają bez uwagi myszołowa. Podczas bitwy o terytorium lub zdobycz, myszołów woli nie wchodzić w otwartą konfrontację, ale przyjmować różne przerażające pozy w nadziei na wypędzenie wichrzyciela.

Myszołów wyżynny jest najbardziej wysuniętym na północ przedstawicielem tej grupy i żyje głównie w Ameryce Północnej i Eurazji, zamieszkując tundrę leśną i otwartą. W celu zimowania ptaki te wolą przenieść się do Azji Środkowej i Środkowej, południowych regionów Stanów Zjednoczonych i innych ciepłych stref klimatycznych. Niektóre osoby spędzają zimę na terenie współczesnej Ukrainy.

Na zdjęciu myszołów wyżynny

Karmienie ptaków myszołów

Myszołów jastrząb jest przedstawicielem drapieżników, dlatego jego dieta prawie w całości składa się z pokarmu zwierzęcego. Norniki, szczury, wiewiórki ziemne, króliki, małe ptaki i podobne zwierzęta to ulubiony przysmak myszołowa. Według badań ornitologów, w niektórych przypadkach myszołowy nie gardzą padliną.

Mogą też polować na skowronki, kosy, kuropatwy, bażanty, żaby, krety, chomiki i małe zające. Często potrafią atakować węże, ale nie mają odporności na jad węży, a myszołów może zginąć podczas polowania na grzechotnika. To prawda, takie przypadki są bardzo rzadkie i najczęściej walka kończy się na korzyść myszołowa.

Ogólnie rzecz biorąc, populacja myszołowa zależy bezpośrednio od rozmieszczenia norników, które ptaki kochają bardziej niż inne rodzaje pożywienia, a przy wystarczającej liczbie tych gryzoni, myszołowy mogą w ogóle nie zwracać uwagi na inne zwierzęta.

Rozmnażanie i oczekiwana długość życia myszołowa

Okres godowy myszołowy zaczyna się natychmiast w drugiej połowie wiosny, kiedy samce zaczynają rozpaczliwie walczyć w nadziei na zwrócenie na siebie uwagi samicy. Utworzone pary wspólnie zajmują się budową nowego gniazda lub układaniem starego.

Najczęściej ptaki te budują swoje siedliska na drzewach liściastych lub iglastych w pobliżu pnia na wysokości od pięciu do piętnastu metrów. Ulubionym miejscem, w którym myszołowy wolą budować gniazda, są widelce ze zgrubiałych gałęzi. Ściany zbudowane są z grubych prętów, dno wyłożone jest wełną, pierzem i mchem.

Na zdjęciu gniazdo myszołowa

W przypadku jednego lęgu samica zwykle przynosi od trzech do czterech jaj, które są bladozielone z brązowymi plamkami. Samica zajmuje się inkubacją, a samiec szuka pożywienia dla swojej połowy. Jaja wykluwają się przez około pięć tygodni, po czym pisklęta rodzą się z ciemnoszarym puchem.

Pod koniec lata młode dorosną całkowicie i opuszczają rodzicielskie gniazdo. W warunkach naturalnych przeciętna długość życia myszołowów wynosi od 24 do 26 lat; zdarzają się przypadki, gdy te drapieżne ptaki dożywały 33 i więcej lat.

Siedlisko

Ptaki te można spotkać wszędzie - w Europie od północnej tundry po południowy step. Myszołów jest ptakiem wędrownym, ale migruje blisko południa, w rzadkich przypadkach do Afryki Północnej. Osiedlają się zwykle w lasach mieszanych, na wzgórzach lasów iglastych, bliżej stepu.

Myszołów w locie, niedaleko Władywostoku. Myszołów (myszołów) na niebie.

Wygląd

Jeśli spojrzysz na zdjęcie myszołowa, zobaczymy ptaka o długości ciała od 50 do 57 cm, rozpiętości skrzydeł od 114 do 130 cm, masie ciała od 500 do 1300 gramów, samice są zwykle większe niż samce. Łapy są średniej wielkości, zakończone czarnymi pazurami, dziób czarny z niebieskim odcieniem, lekko zakrzywiony na końcu. Ubarwienie myszołowa jest bardzo zróżnicowane - od płowego do ciemnobrązowego; w locie na skrzydłach ptaków widoczne są lekkie ptaki. Ptaki występują również w kolorze czarno-brązowym, na ogonie mogą występować poprzeczne paski. Spotkanie ptaków o tym samym kolorze jest prawie niemożliwe. U młodych ptaków kolor jest jaśniejszy i bardziej zróżnicowany, z wiekiem blakną.

Odżywianie i zachowanie

Jako prawdziwy drapieżnik zdobywa pożywienie podczas polowania. Dieta jastrzębia obejmuje:

  • Susły,
  • Myszy nornikowe,
  • Szczury,
  • Króliki,
  • Chomiki,
  • Żaby,
  • Bażanty,
  • Kuropatwy,
  • Skowronki,
  • Kosy.

Jeśli zdobycie pożywienia staje się bardzo trudne, ptaki te mogą jeść padlinę.

Polowanie na myszołowy, okolice Władywostoku. Polowanie na myszołowy, okolice Władywostoku. Polowanie na myszołowy. Myszołów czerwonogoniasty zjada susła, a wrony próbują wyrwać kawałek przez zuchwałe nękanie.

Na polowanie wybiera otwartą przestrzeń, szukając ofiary, jastrząb zaczyna powoli wznosić się w powietrze lub atakuje ofiarę z zasadzki lub wzniesienia. Może długo unosić się na niebie, a kiedy zobaczy ofiarę, upada, mocno przyciskając skrzydła do ciała, rozkłada je tuż przed ziemią, a po przelocie na niewielką odległość chwyta zdobycz .

Dorosły drapieżnik potrzebuje dziennie do 30 gryzoni. Ulubionym pokarmem jest mysz, jeśli jest ich dużo na innych zwierzętach, na które ptak nie zwraca uwagi.

Reprodukcja

Ptaki osiągają dojrzałość płciową w wieku dwóch lat. Myszołów jest ptakiem monogamicznym, tworząc parę partnerzy pozostają sobie wierni aż do śmierci.

Pisklę myszołowa w gnieździe. Park Narodowy „Yugyd va”. Pisklęta myszołowa w gnieździe. Pisklęta myszołowy trochę podrosły i zmieniły kolor.

Okres godowy rozpoczyna się w kwietniu, oboje przyszli rodzice zajmują się budową gniazda, wybierając dla niego drzewo lub kamień. Jako materiał budulcowy wykorzystuje się gałązki, liście, trawę i mech, które wykorzystują jedno gniazdo przez kilka lat.

Myszołów zwyczajny lub myszołów wysoko na niebie. Myszołów przygotowuje się do startu. Myszołów zwyczajny zimą.

Lęg zazwyczaj zawiera 2-4 jaja, które samica wysiaduje z samcem, po 34-36 dniach na świat przychodzą pisklęta. Na zdjęciu widać, że ciało piskląt pokryte jest śnieżnobiałym puchem, który swoim wyglądem przypomina puszyste kulki. Po pojawieniu się piskląt samica nie zostawia im ani jednego kroku, a samiec idzie po jedzenie. Po 45-50 dniach ptaki stoją na skrzydle, a po kolejnych 40 dniach rodzice wypędzają dzieci z gniazda.

Pin
Send
Share
Send
Send