Rodziny ptaków

Wodniczka iberyjska / Phylloscopus ibericus

Pin
Send
Share
Send
Send


zamieszczaj zdjęcia w Galerii, komentuj zdjęcia, komunikuj się na forach, omawiaj sprzęt fotograficzny

1. Link do zdjęcia

2. Link do tej strony

3. BBcode - duży obraz

4. BBcode - podgląd z linkiem do obrazka

5. BBcode - podgląd z linkiem do strony

Kliknij wymagane pole, skopiuj kod do schowka.

1. HTML - duży obraz

2. HTML - podgląd z linkiem do obrazka

3. HTML - podgląd z linkiem do strony

Kliknij wymagane pole, skopiuj kod do schowka.


Banery reklamowe nie są wyświetlane zarejestrowanym użytkownikom!

Uwaga

Chcesz odwiedzić sekcję „Zdjęcia nie są dla wszystkich” klubu Foto.ru. Ze względu na specyfikę tej kategorii zamieszczane w niej zdjęcia mogą Cię zszokować, urazić lub zaszkodzić Twojej moralności.

Administracja klubu Foto.ru ostrzega również, że w zależności od wieku, prawo ogranicza Twoje prawo do oglądania takich zdjęć.

Jeśli chcesz rozpocząć przeglądanie tej sekcji, naciśnij przycisk „Wejdź do sekcji”
Tym samym potwierdzasz, że:

  • Masz 18 lat.
  • Ponosisz pełną odpowiedzialność za legalność swoich działań w związku z oglądaniem zdjęć w tej kategorii.
  • Całkowicie zrzekasz się wszelkich ewentualnych roszczeń wobec Administracji Klubu Foto.ru dotyczących treści i jakości zdjęć umieszczonych w tej sekcji.

Komentarze (1) (moderowane przez autora)
1 . Vitaly Gumenyuk | 23.11.2017 21:48:19 Dobrze 2. Gens54 | 23.11.2017 21:57:06 3 . Sergey Kolpakov | 23.11.2017 22:45:01 4 . nemets64 | 23.11.2017 23:15:04 5 . bushulme | 23.11.2017 23:18:59 6 . Sergey Lychagin | 24.11.2017 15:02:53

Aby móc dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Ratchet warbler, Phylloscopus sibilatrix

Wczoraj dotarłem do archiwum ze zdjęciami z Parku Narodowego Delta de l'Ebre w Katalonii. A w pierwszych klatkach natknąłem się na ptaka, którego szukałem od dawna w Rosji, a ona jest tutaj, w Hiszpanii. Jak możemy dalej robić tutaj zdjęcia? Więc zatrzymałem się przy wodniczce. podczas gdy wybierałem zdjęcia, czytając wszystko, co o niej znalazłem. tak zapadła noc, a opowieść o parku narodowym nie zaczęła się od nowa. Może w następnym tygodniu?
A więc grzechotnik (Phylloscopus sibilatrix), ważący około dziesięciu gramów.

Na pierwszy rzut oka na ptaka uderzył mnie jego kolor: wydaje się, że nie jest zbyt jasny i nie ma wielu kolorów, ale jaki piękny

Znalazłem ją szukającą smacznych owadów w jakimś dziwnym krzaku. Czy znasz nazwę tej rośliny?

Penochka okazał się energiczną osobą i nie chciał po prostu siedzieć na gałęziach, więc są takie strzały: w skoku :)))

Wskoczyła na gałąź, odwróciła się, spojrzała na mnie uważnie i odleciała

Potem natknąłem się na chiffchaff na trzcinę przy rowie irygacyjnym. Ostry strzał światła, słońce było w zenicie i bym go wyrzucił, ale fascynował mnie cień dzioba. Wdzięczny dziób - szydło :)))))

Film z YouTube

W Brateevo i Maryino ptaki te występują na wolnych działkach późną wiosną i jesienią. Odlatują jako ostatni. Mówią, że lecą bardzo daleko, gdzieś na Morzu Śródziemnym.

Podczas lotu czasami siadają, by odpocząć. Ale nie siedzą długo, półtorej godziny. Ani w Maryino, ani w Brateevo nie widzieliśmy w ostatnich latach ich miejsc lęgowych.

W latach 80-tych obserwatorzy ptaków obserwowali kilka rodzin tych wędrujących ptaków na terenie LPF, gdzie obecnie znajduje się Maryino. Niektórzy byli nawet obrączkowani. Nie wiadomo, gdzie znajdują się wyniki tych badań.

Wiosną, latem i jesienią na pustkowiach Czagińskiego, na początku wąwozu Plintowskiego, a także za ulicą, corocznie można zobaczyć szyfrę. Górne pola na początku parku leśnego Kuzminsky.

Podrząd: śpiewające wróble

Mały ptak leśny.Utrzymuje się w koronach świerkowego lasu. Gwizdki cicho i krótko. We wrześniu lecą do Afryki.

Od 2006 roku niektórzy autorzy wyróżnili dwa rodzaje, Phylloscopus i Seicercus, na osobną rodzinę Phylloscopidae z zielonobrązową górą i białawym spodem.

Jest to trzecia wodniczka szeroko rozpowszechniona w Europie i europejskiej części Rosji. Podgatunek europejski występuje latem od Morza Białego po Krym i Kaukaz, ale na Uralu jest stopniowo zastępowany przez inny - syberyjski (wodniczka syberyjska), rozprzestrzeniony w pasie leśnym Syberii do rzeki Kołyma. W Azji Środkowej, Ałtaju i Kaukazie żyją inne podgatunki tego samego gatunku, różniące się odcieniem upierzenia górnej części ciała, lotkami i piórami ogona, a także stylem życia w związku z lokalnymi warunkami.

Gajówka jest charakterystycznym mieszkańcem lasu iglastego, głównie świerkowego. Jedynie w pasie lasów liściastych i jeszcze dalej na południe występuje nawet w niewielkich lasach, na leśnych torfowiskach (np. Na Białorusi) czy w ogrodach i gajach.

Preferuje obrzeża lasów, spotykane w ogrodach i parkach, rzadziej w zaroślach krzewiastych.

Wygląda jak wierzba wierzbowa, ale w upierzeniu nie ma zielonych odcieni, brzuch jest lekko brązowawy, nogi prawie zawsze są ciemne. Najczęściej trzymany jest w koronach wysokich drzew.

Mała, krępa, słabo ubarwiona wodniczka z krótkim ogonem i zaokrąglonymi skrzydłami. Długość ciała 10-12 cm, waga samców 7-8 g, waga samic 6-7 g. W upierzeniu hodowlanym ma szaro-brązową górę, w zachodniej części pasma z niewielkim nalotem oliwkowym. Dno jest białawe, czasami z żółtawo-brązowym odcieniem na gardle i bokach.

Na brwiach znajduje się niewyraźny, krótki białawy pasek. Jesienią upierzenie staje się jeszcze ciemniejsze, żółtawy odcień po bokach praktycznie zanika (u podgatunku syberyjskiego P. tristis w ogóle się nie wyraża). Przed wędrówką zimową dochodzi do dość długiego pełnego linienia.

Nowo wyhodowane pisklęta są bardziej brązowawe u góry i żółtawo-białe poniżej niż dorosłe osobniki. Po około 10 tygodniach od upierzenia młode ptaki linieją i uzyskują strój dla dorosłych.

Dziób jest dość ostry i ciemny. Nogi są ciemne z żółtawą stopą. Zewnętrznie wygląda jak gnu, od którego łatwo go odróżnić czarnymi (i nie do końca żółtymi) nogami i charakterystycznym śpiewem - długim i miarowym powtarzaniem nagłych, teraz wznoszących się, a potem opadających dźwięków, przypominających dzwonienie kropli, coś w stylu „shadow-ting-tien-ting -tin-tien”.

Swoją rosyjską nazwę „szyfon” zawdzięcza utworze, przypominając nieco dzwonienie spadających kropel „shadow-ting-tien-shadow”. Piosenka jest dźwięczna, miarowa, monotonnie powtarzana w różnych trybach „shadow-ting-tyan-tyun”. tr. tr. cienie-cyna. ”, Płacz jak wierzba. Chiffchaff charakteryzuje się śpiewem jesiennym podczas migracji i wędrówek poplęgowych.

Wołanie jest krótkim i cichym „tyuyu”, a nie tak rozciągniętym i dwusylabowym „tyu-itt” jak w klinie wierzby. U wodniczki iberyjskiej (Phylloscopus brehmii), uważanej wcześniej za podgatunek świnki morskiej, zamieszkującej Półwysep Iberyjski i północno-zachodnią Afrykę (Algierię), pieśń jest krótsza, „tu-tu-tu-whip-whip-chitichitichitti”.

Jednak w siedliskach obu gatunków często trudno jest rozróżnić oba gatunki na podstawie samej wokalizacji. W przeciwieństwie do wierzby wierzby szyfonowej czasami upuszcza ogon. Szyfsze kaukaskie są bardziej podobne do podgatunków europejskich, mają zielonkawe odcienie i występują w pasie leśnym, rzadko wkraczając w strefę subalpejską.

W pieśni chiffchaff chiffchaff występuje od 13 do 24 sylab.

Jesienią, gdy pogoda dopisuje, szyfry śpiewają prawie jak wiosną, chętnie dołączają do mieszanych stad sikorek, piki i korolików i włóczą się z nimi po lasach i ogrodach.

Żywi się owadami i czarnymi jagodami. Gajówka jest charakterystycznym mieszkańcem lasu iglastego, głównie świerkowego.

Gniazduje również w lasach mieszanych, ale przylega do iglastych wysp. Występuje prawie wszędzie od południowej tundry po leśno-stepowy, z wyjątkiem południa wschodniej Syberii i większości Dalekiego Wschodu.

W Europie Środkowej - od połowy marca do (najpóźniej) początku listopada.

Większość ptaków zimuje w Morzu Śródziemnym.

Gnieździ się w jasnych lasach iglastych i mieszanych Europy i Azji, miejscami rozciągającymi się daleko na północ. Zimy na Morzu Śródziemnym, Azji Południowej i Afryce Środkowej. Gniazdo ma postać chaty, położonej na ziemi lub na niewielkim wzniesieniu - na pniu lub w środku buszu. Żywi się owadami i czarnymi jagodami.

Rasy w Eurazji na zachód od dorzecza Alazeya i środkowej części Kołymy. Na północy wznosi się do 67-69 ° N. sh., docierając do Taimyr w rejonie 72 równoleżnika. Południowa granica miejsc lęgowych leży mniej więcej wzdłuż południowej granicy lasów, chociaż izolowane populacje występują w północno-zachodniej Afryce, zachodniej Turcji i północno-zachodnim Iranie.

W większości swojego zasięgu jest ptakiem wędrownym, choć w miejscach lęgowych pojawia się zwykle wcześniej niż inni migranci i odlatuje jako jeden z ostatnich. Zimy w Europie Południowej, Afryce, na Bliskim Wschodzie iw Azji Południowej.

Budowa gniazda szyfszowatego jest bardzo podobna do gniazd innych gatunków świstunek, jednak nie zawsze znajduje się ono na ziemi, czasami można je spotkać niedużo (do 75 cm) nad ziemią w gęstym podszyciu świerkowym gałęzie lub w krzaku jałowca.

W miocie widać niewiele piór.

Jądra chiffchaff są mniejsze niż jądra wierzbówki i grzechotki (14-16 mm długości) i zawsze wyróżniają się białym, jak kreda, głównym tłem i bardzo ostrymi plamkami i plamkami (szare, brązowe, czerwone) rozrzucone po nim.

Warunki inkubacji i karmienia piskląt są w przybliżeniu takie same, jak w przypadku innych warbler.

W miejscach lęgowych w pasie leśnym zasiedla rzadkie lasy, polany z wysokimi drzewami i zaroślami, wśród których tworzy gniazda. Z reguły wybiera miejsca z drzewami nie mniejszymi niż 5 m wysokości, a dolną kondygnację z wysokiej trawy, jak paproć orlica lub pokrzywa.

W Europie Zachodniej preferuje lasy liściaste i mieszane - np. Obserwacje na terenie Oksfordu w Wielkiej Brytanii wykazały dominację dębu szypułkowego (Quercus robur), klonu pseudoplatanus (Acer pseudoplatanus) i jesionu wyniosłego (Fraxinus exelsior), a także zarośla malin. Na Syberii natomiast preferuje lasy z domieszką ciemnych gatunków iglastych.

Generalnie biotop lęgowy jest dość specyficzny i wyraźnie różni się nawet od innych blisko spokrewnionych gatunków wodniczek - np. Wierzba preferuje młodsze i krótsze drzewa, a grzechotka mniej gęste runo. W tundrze i leśnej tundrze występuje na terenach zalewowych rzek z krzewami wzdłuż brzegów.

W miejscach migracji zimowej jest mniej zależny od roślinności drzewiastej, a oprócz obszarów występuje również w zaroślach krzewiastych. W przeciwieństwie do wierzby wierzby, która jest dość tolerancyjna w stosunku do jałowych krajobrazów, szyfa zwyczajna przeważnie przebywa w pobliżu wody.

W ostatnich latach, w związku z ogólnym ociepleniem klimatu w Europie Zachodniej, istnieje tendencja do rozszerzania się zimowiska na północ - np. Ptaki często koncentrują się w przybrzeżnych regionach południowej Anglii oraz w okolicach Londyn. Jednocześnie część ptaków prowadzi siedzący tryb życia, a część należąca do podgatunków abietinus i tristis przenosi się z bardziej wschodnich rejonów.

Gajówka dociera na miejsca lęgowe wystarczająco wcześnie, gdy drzewa nie są jeszcze pokryte liśćmi - w europejskiej części Rosji na przełomie marca i kwietnia, na Syberii koło Krasnojarska - na początku maja. Samce przybywają pierwsi, natychmiast zajmują teren i zaczynają głośno śpiewać, siedząc na szczycie świerka lub drzewa liściastego, najwyraźniej zaznaczając to miejsce i wzywając samice. Samice pojawiają się znacznie później - 2-3 tygodnie po samcach.

Zauważywszy potencjalną partnerkę, samiec rytualnie lata wokół niej, wykonując ruchy przypominające lot motyla. Po utworzeniu się pary godowej inne pobliskie samice opuszczają terytorium, które zwykle zajmuje około 10 m w promieniu od gniazda. Obszar paszy jest znacznie szerszy i zwykle dziesięciokrotnie przekracza obszar gniazdowania. Uważa się, że samice żerują w większej odległości od gniazda niż samce.

Budową i aranżacją gniazda, a także wysiadywaniem jaj i opieką nad potomstwem zajmuje się głównie jedna samica, natomiast do zadań samca należy ochrona terytorium. W okresie lęgowym samce są dość agresywne w stosunku do nowoprzybyłych i walczą z samcami sąsiednich gniazd i innymi małymi ptakami.

Broniąc gniazda, ptaki są w stanie zaatakować nawet większe drapieżniki, takie jak gronostaj czy sójka polująca na jajka. Gniazdo ma formę domku, ustawiane jest na ziemi lub na niewielkim, do 75 cm wzniesieniu. Z reguły jest dobrze ukryty pośród jeżyn, pokrzywy, jałowca lub innej nisko rosnącej roślinności i znajduje się w pobliżu jasnego, otwartego obszaru.

Zeszłoroczne liście i trawa są wykorzystywane jako budulec, a niewielka ilość piór wykorzystywana jest jako ściółka. Gniazdo posiada boczne wejście, jego wysokość to około 12,5 cm, a jego średnica to 11 cm.

Lęg 2-7 (zwykle 5-6) białych jaj pokrytych kilkoma smugami i plamami koloru czerwonawego, fioletowego lub brązowego. Jaja są mniejsze niż wierzby - 1,4-1,9 cm długości i 1-1,3 cm szerokości. Inkubacja rozpoczyna się od ostatniego jajka i trwa 14-15 dni.

Samica siedzi bardzo ciasno, natomiast samiec jej nie karmi i często nie bierze dalszego udziału w opiece nad potomstwem. Pisklęta typu lęgowego - po wykluciu są prawie nagie (na głowie i grzbiecie jest mały szary puch), ślepe i bezradne. Zdolność do latania objawia się po kolejnych 14-15 dniach, podczas których samica zbiera pokarm i opiekuje się potomstwem.

W chłodne lub niepogodę, kiedy liczba owadów gwałtownie spada, samiec może pomóc samicy w karmieniu piskląt. Po wykluciu pisklęta przebywają w bezpośrednim sąsiedztwie gniazda przez 3-4 tygodnie i są karmione przez rodziców, chociaż intensywność karmienia stopniowo maleje. Pod koniec sezonu lęgowego ptaki często gromadzą się w małych mieszanych stadach w innych wodniczkach, po czym odlatują na zimowiska.

Pary godowe najprawdopodobniej przeżywają tylko jeden sezon, nawet gdy ptaki wracają do tych samych miejsc lęgowych. Sporadycznie obserwuje się monogamiczną poligamię. Zdarzają się pojedyncze przypadki krzyżowania wierzby wierzby - otrzymane potomstwo ma cechy wokalne obu gatunków.

Dieta jest podobna do większości innych warbler - opiera się na różnych drobnych owadach leśnych i wodnych oraz ich larwach, a także na pająkach. W dużych ilościach zjada muchy, gąsienice ćmy zimowej i inne motyle, małe chrząszcze. Jesienią żywi się czarnym bzem.

Żywi się głównie w koronach drzew i krzewów, w powietrzu w pobliżu liści. Zjada około jednej trzeciej swojej wagi dziennie, a przed jesienną migracją nabiera dodatkowego tłuszczu, który jest niezbędny do pokonania dużego dystansu.

Aż do końca XVIII wieku szyfra nie była wymieniana jako niezależny ptak, aw Europie zwykle rozumiano ją jako trzy różne, ale zewnętrznie podobne gatunki - samą szyfrę, wierzbę i grzechotkę.

Jednym z pierwszych uczonych, który dosłownie zidentyfikował te trzy gatunki, był angielski kapłan i przyrodnik Gilbert White (1720-1793) - w 1789 r. W swojej pracy „The Natural History and Ancient Monuments of Selborne” (ang. The Natural History and Antiquities of Selborne ), opisał te ptaki na podstawie cech śpiewu. Naukowe imię Sylvia collybita zostało nadane chiffchaff przez francuskiego ornitologa Louisa Villota w 1817 roku w książce Nouvelle Dictionnaire d'Histoire Naturelle.

Rodzaj gajówki (Phylloscopus), który zrzesza ponad 50 gatunków małych leśnych ptaków owadożernych o podobnej barwie (zielonkawa lub brązowawa góra i żółtawa, biała lub kożuszek leukocytarny), został opisany w 1826 r. Przez niemieckiego zoologa Heinricha Boie.

Rodzaj ten należy do rodziny wodniczek, choć od 2006 roku pojawiają się propozycje wydzielenia go do nowopowstałej rodziny szyfszowatych (Phylloscopidae) .Najbliższymi krewnymi szyfszowatych, oprócz dawnych podgatunków, są wierzbówka, grzechotnik , jasnobrzuchy i irańskie szyfry.

Rój i trzepotanie na wierzchołkach wielkich świerków, szyfszywa zdradza swoją obecność bardzo oryginalną pieśnią, bardzo różną od śpiewu, wierzby i grzechotki. W tych trzech ptakach mamy przykład uderzającej odmienności śpiewu blisko spokrewnionych gatunków. Pieśń szyfa trudno nazwać prawdziwą piosenką.Jest to wyważone powtórzenie nagłych, a następnie wznoszących się, a następnie opadających, raczej dźwięcznych tonów, jak „shadow-ting-ting-ting-tien. ”, Na czas nieograniczony.

Z oddali dźwięki przypominają głośne trzepotanie kropelek wody z luźno zakręconego kranu lub uderzenia malutkiego młotka kowalskiego w kowadło (stąd nazwa ptasiego „konika polnego”). Rozpoczynając lub kończąc śpiew, chiffchaff wydaje kilka przytłumionych, jakby „stękających” dźwięków z tym samym rytmem: „trick-trick-trick. ”, Ale można je usłyszeć tylko z bliska. Jej zwykłą chęcią jest cichy i krótki gwizdek, jak „fuy”.

Tenkovka jest jeszcze mniejsza niż wierzba (około 11 centymetrów długości). Jeśli zbliżysz się do ptaka, gdy odwróci się końcami łapy świerka, dziobiąc małe owady, zobaczysz, że jego kolor jest jeszcze szerszy i mniej rzucający się w oczy niż u wierzby wierzby.

Góra jest monotonna brązowawa, a dół jasnoszary, na piersi również brązowawy. Przez lornetkę widać, że jej nogi są czarne. Jest to charakterystyczna różnica między szyfrem a wierzbą i innymi gatunkami. Jesienią, po linieniu, szyiffchaffy (podobnie jak inne wodniczki) wyglądają jaśniej, z zażółceniem na piersi. Pisklęta są jaśniejsze i bardziej żółte niż ich rodzice.

Gniazdo szyfszy jest również budowane jako mały domek i jest bardzo podobne do gniazd innych gatunków z tego rodzaju, ale nie zawsze mieści się na ziemi. W niektórych przypadkach można znaleźć gniazdo na wysokości do 3/4 metra, np. Ukryte w grubych gałęziach młodego podszytu świerkowego lub w krzaku jałowca. W podszewce często znajdują się pióra.

Jądra chiffchaff są mniejsze niż jądra wierzby wierzbowej i grzechotki (14-16 milimetrów) i prawie zawsze różnią się jasną bielą, jak kreda, głównym tłem i bardzo zróżnicowanym kolorem oraz ostrymi plamkami i plamkami (szare, brązowo-czerwony). Warunki inkubacji i karmienia piskląt są takie same, jak w przypadku innych wodniczek.

Ze względu na rodzaj pożywienia szyfa jest zbliżona do wierzby wierzbowej, ale wśród jej ofiar przeważają małe owady z lasów iglastych. Tępi zwłaszcza wiele mszyc, czasem z całymi koloniami młodych pędów końcowych świerka, jodły i sosny żyjącymi na świeżych igłach, dziobami pająków i małymi gąsienicami ćmy i ćmy. Pod koniec lata, podobnie jak inne świnki, zjada małe jagody. Chiffchaff ma zwykle również dwie kopertówki.

We wrześniu ptaki kończą linienie i lecą na afrykańskie zimowiska.

• zachodnioeuropejski szyiffchaff, podgatunek nominatywny. Rasy w Europie Środkowej i Północnej na wschód do Polski i Bułgarii. Zimy na południe od obszaru lęgowego - w regionach Europy Południowej i Afryki Północnej przylegających do Morza Śródziemnego. Od lat siedemdziesiątych XX wieku ptaki tego podgatunku zaczęły rozszerzać swój zasięg na północ, docierając do Skandynawii, południowej granicy P. c. abietinus.

• Szyfon z Europy Wschodniej. Rasy w Skandynawii i na północy europejskiej części Rosji. Zimą przenosi się do południowo-wschodniej Europy, północno-wschodniej Afryki i zachodniej Azji do Iraku i zachodniego Iranu. W kolorze jest formą pośrednią między P. c. collybita i P. c. tristis jest matową zielonkawo-oliwkową górą z bladą żółtawą brwią i białawą poniżej (jaśniejsza niż P. c. collybita). Wokalizacja jest bardzo zbliżona do podgatunku nominatywnego. Ubarwienie jest zmienne i poza głównymi siedliskami dokładna klasyfikacja tego podgatunku i P. c. collybita może być myląca. Wokalizacja nie różni się od nominatywnych podgatunków.

• Syberyjski lub smutny szyfon. Rasy na Syberii na wschód od Peczory, Ufa i środkowego biegu Uralu. Zimy w dolnych partiach Himalajów. Kolor jest najbardziej matowy ze wszystkich podgatunków - szary lub brązowawy powyżej i białawy poniżej, bez oliwkowych i żółtych odcieni. Biała brew jest często dłuższa niż w bardziej zachodnich formach. Głos jest bardziej podobny do śpiewu muchołówek i cycków - wysoki i mniej dźwięczny utwór „teve-tevi-tive-teven” i krótki, ostry okrzyk „chiit”. Ze względu na charakterystyczne cechy barwy i wokalizacji, szyfra syberyjska jest czasami wyróżniana jako odrębny gatunek, jak to było wcześniej uczynione z szyfrem środkowoazjatyckim P. s. sindianus.

Pin
Send
Share
Send
Send