Rodziny ptaków

Clark, s Perkoz (nieletni) (Aechmophorus clarkii)

Pin
Send
Share
Send
Send


Zamów perkoz - Podicipediformes - - ptactwo wodne i dobrzy nurkowie. I często mylone są z kaczkami, nie mają z nimi nic wspólnego. Oprócz tego, że różnią się wyglądem od kaczek, siedzą również znacznie głębiej w wodzie, wynika to z faktu, że kości perkozy, w przeciwieństwie do wielu innych ptaków, w większości nie są puste i są mniej wypełnione powietrzem.

Mocne, krótkie nogi noszone daleko do tyłu w stosunku do ciała, pomagają perkozom dobrze pływać i nurkować. Palce nie są połączone membranami, ale są obszyte z boków sztywnymi ostrzami ze skóry o szerokości do centymetra, nie mniej wygodnymi do wiosłowania. W tym przypadku trzy palce są skierowane do przodu, a czwarty do tyłu. Muchomory nie wiosłują stopami, jak na przykład kaczki czy mewy. Nogi bardzo efektywnie pracują z tyłu, tworząc rodzaj śruby okrętowej.

Ptaki nurkują jednym ostrym rzutem głową do przodu. W takim przypadku ciało czasami całkowicie podnosi się z wody. Przy takim skoku perkozowi udaje się nurkować pod prawie prostym kątem i nurkować na dużych głębokościach. W tym przypadku skrzydła pozostają mocno dociśnięte do ciała, tj. perkozy nie wykorzystują ich do poruszania się pod wodą, jak pingwiny czy nury.

Z reguły nurkują przez 10 - 40 sekund, podczas gdy mniejsze gatunki perkozy przebywają średnio mniej pod wodą niż duże. Zdarzały się przypadki zanurzania ptaków pod wodą na jedną minutę, a maksymalny czas zanurzenia wynoszący 3 minuty odnotowano u perkoza rdzawoszyiego. Głębokość nurkowania to zwykle 1 - 4 m, ale znany jest przypadek wykrycia muchomora zaplątanego w sieć na głębokości 30 m. Przedstawiciele tej rodziny są w stanie pokonywać dość duże odległości pod wodą w kierunku poziomym.

Chociaż cofnięte nogi pomagają perkozom doskonale chodzić w wodzie, praktycznie nie nadają się do chodzenia po lądzie. Z reguły ptaki wychodzą z wody tylko na odpoczynek lub w drodze do gniazda. Jednocześnie na lądzie przedstawiciele tej rodziny są raczej niezdarni i poruszają się, trzymając swoje ciała prawie pionowo.

Startują stosunkowo ciężko: aby unieść swoje ciężkie ciało w powietrze, perkozy przez długi czas rozpraszają się po wodzie, pomagając sobie skrzydłami. W razie niebezpieczeństwa wolą nie startować, ale nurkować. Po wzbiciu się w powietrze ptaki latają dobrze i mogą pokonywać duże odległości.

Niektóre gatunki perkozów są wędrowne. Krótkoskrzydły rolllandia, nielotny perkoz Tachanowskiego i wymarły perkoz Atitlan stracili zdolność latania. Ponieważ na lądzie prawie nie ma muchomorów, konieczne jest czyszczenie i smarowanie upierzenia na wodzie. Robiąc to, leżą po jednej stronie, potem po drugiej. Stopy zamarznięte w zimnej wodzie nie ogrzewają się jak kaczki, chowając je w upierzeniu brzucha, ale unosząc je z wody na bok.

Miękkie, gęste upierzenie muchomorów jest wodoodporne. Każdy muchomor ma średnio ponad 20 tysięcy piór. Wystają ze skóry prawie pod kątem prostym, lekko skręcone na końcach. Dociskając pióra do ciała, perkozy mogą regulować swoją pływalność. Często pływają, prawie całkowicie zanurzone w wodzie, podczas gdy tylko głowa i szyja pozostają nad wodą.

W ciągu roku większość gatunków ulega zauważalnym zmianom w upierzeniu. W okresie godowym ubiory wyróżniają się jaskrawymi kolorami na szyi i głowie, wyczuwalnymi grzebieniami, kołnierzykami, zaczesanymi do tyłu szczoteczkami do oczu, „bokobrodami” na policzkach. W pozamałżeńskim stroju dominują natomiast szare i brązowe kolory. U perkozy nie ma wyraźnego dymorfizmu płciowego, u samców czasami można zauważyć jaśniejsze kolory w upierzeniu i są one średnio nieco większe niż u samic. W każdym razie te różnice nie są wystarczające, aby odróżnić je na wolności.

Wielkość perkozy waha się od 23 do 74 cm, waga - średnio od 120 do 1500 g. Istnieją dwa główne typy perkozy: z długimi, ostrymi dziobami, które żerują głównie na rybach i mają długie szyje, natomiast gatunki żywiące się wodne stawonogi mają krótsze szyje i dzioby. Wymarły perkoz Atitlan miał dziób, który był idealny do łapania skorupiaków.

Perkozy są powszechne na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Żyją w regionach tropikalnych, umiarkowanych i subpolarnych. Jedynie perkoz rdzawoszyi występuje na północ od koła podbiegunowego; odległe regiony polarne, w przeciwieństwie do nurów, nie zostały opanowane przez perkozy. Zasięg występowania niektórych gatunków perkozów ogranicza się do pojedynczych wysp, takich jak Madagaskar czy Nowa Zelandia.

Trzy gatunki perkozów żyjące w Ameryce Południowej mają wyjątkowo małe obszary występowania: każdy gatunek ma tylko jedno własne jezioro. Zamieszkujący jezioro Titicaca, położone na pograniczu Peru i Boliwii, niewielkie brązowe, z czerwonawym grzebieniem, pagórek z krótką szyją zupełnie zapomniał, jak latać, więc nie może gdzieś samodzielnie się ruszyć. Perkoz Atitlan, który żył nad jeziorem Atitlan w Gwatemali, również miał słabo rozwinięte skrzydła. Dlatego nigdy nie rozstała się ze swoim jeziorem. Zasięg perkoza tachanowskiego ogranicza się do jeziora Yunin w Peru.

Wszystkie gatunki w okresie lęgowym żyją w zamkniętych zbiornikach wodnych, głównie na płytkich jeziorach o piaszczystym dnie i bez prądów. Rzadko można spotkać przedstawicieli perkozy na wolno płynących rzekach. Dwa gatunki, perkoz magellana i perkoz zachodni, czasami gniazdują w spokojnych zatokach morskich. W Ameryce Południowej niektóre gatunki wybrały wyjątkowo wysokie alpejskie jeziora Andów, gdzie gniazdują na wysokości 4000 m n.p.m.

Jedyny przedstawiciel perkozów, perkoz lub perkoz, na niektórych obszarach występuje w sztucznych zbiornikach, w Europie Środkowej opanował nawet stawy w parkach miejskich.

Tylko w pozostałej części tego okresu, poza gniazdowaniem, wiele gatunków zamieszkuje morze. Podczas gdy perkoz magellana można spotkać kilka kilometrów od brzegu na otwartym morzu, pozostałe gatunki wolą pozostać w strefie przybrzeżnej.

Gatunki żyjące w strefach tropikalnych i subtropikalnych są osiadłe i latają wyłącznie do pobliskich mórz. Gatunki umiarkowane to ptaki częściowo lub całkowicie migrujące; poza sezonem lęgowym najczęściej trzymane są w dużych grupach, na przykład jesienią około 20000 osobników perkoza nad jeziorem IJsselmeer lub 750 000 osobników muchomora czarnoszywego nad jeziorem Mono w Kalifornii.

Muchomory są przeważnie dzienne, ale mogą być również aktywne w nocy, kiedy jasno świeci księżyc w pełni. Wiele gatunków to ptaki samotne, w okresie lęgowym żyją w parach, niektóre z nich zimą w grupach.

Siedem gatunków: perkoz zausznik, perkoz białogłowy, kijanka, perkoz srebrzysty, muchomor Tachanovsky, perkoz zachodni i muchomor Clarka prowadzą inny sposób życia i gniazdują w koloniach.

Jak wspomniano, istnieją dwa główne typy perkozy: te, które żywią się rybami i te, które specjalizują się w stawonogach wodnych. Do pierwszego typu należą np. Muchomory wielkie i zachodnie, do drugiego - muchomory małe i czarnoszyje. Specjalizacja oznacza jedynie, że głównym pokarmem tych gatunków są ryby lub stawonogi. Oprócz ryb duże gatunki jedzą stawonogi, a te, które polują głównie na owady i małe skorupiaki, uzupełniają swoją dietę małymi rybami.

Duże gatunki muchomorów mogą połykać ryby o długości do 20 cm i szerokości do 7,5 cm. Wśród owadów wodnych, które żywią się mniejszymi przedstawicielami muchomorów, są larwy ważek, jętki, kamicy, pluskwiaki i chrząszcze wodne. Ponadto muchomory jedzą ślimaki wodne, skorupiaki, kijanki i dorosłe żaby.

Ślady roślin wodnych często można znaleźć w żołądkach muchomorów, które najprawdopodobniej trafiają tam przypadkowo. Małe kamienie muchomora są połykane jako gastrolity do siekania jedzenia. Perkozy czasami połykają własne pióra, głównie z klatki piersiowej lub dolnej części ciała. Połknięte pióra otaczają niestrawne resztki jedzenia, a następnie zwracają się na zewnątrz w postaci grudek. Muchomory prawdopodobnie robią to w celu ochrony wyściółki żołądka przed uszkodzeniami, które mogą być spowodowane przez ostre kości ryb.

Wszystkie perkozy tworzą w okresie lęgowym pary mogonamiczne. Przed utworzeniem pary odbywa się rytuał godowy, który u niektórych gatunków, np. Perkoz białogłowy, może być prosty, podczas gdy u innych może być dość złożony. Dla filogenetyków szczególnie interesująca jest analiza porównawcza rytuału godowego perkozy. Małe gatunki, takie jak perkoz mały i perkoz dwuczuby, a także duży gatunek perkoz magellana (który jest jednak wyjątkiem) mają prosty taniec godowy. Natomiast większość przedstawicieli rodzaju Podiceps, a także muchomor zachodni, ma zadziwiająco widowiskowe, bardzo złożone rytuały godowe. Zsynchronizowanym ruchom podczas ceremonii zaślubin towarzyszą wyrafinowane ruchy partnerów, które są bardzo podobne do prawdziwego tańca. Na przykład w wielkim muchomorze taki taniec kończy się wzajemnym ofiarowaniem glonów. Perkozy zachodnie, po zsynchronizowanym biegu po wodzie z wyciągniętymi szyjami, jednocześnie nurkują w wodzie.

Krycie perkozy odbywa się na lądzie. Następnie rozpoczyna się okres, w którym partnerzy chronią terytorium przyszłego gniazda przed przedstawicielami zarówno własnego, jak i innych gatunków, takich jak kaczki. Agresywne zachowanie siedmiu wcześniej wymienionych gatunków gniazdujących w koloniach jest znacznie mniej wyraźne. Te muchomory mogą gniazdować nie tylko obok przedstawicieli własnego gatunku, ale także obok innych ptaków. W Europie takimi ptakami mogą być mewa pospolita i rybitwa białonoga. W takich mieszanych koloniach mewy i rybitwy ostrzegają perkozy przed zbliżającymi się wrogami.

Z roślin wodnych, gałęzi i liści obaj partnerzy budują pływające gniazdo, które jest przyczepione do roślinności, takiej jak trzcinowe zarośla. Średnio średnica gniazda wynosi 30-50 cm, w rzadkich przypadkach - do jednego metra. Mniejsze gatunki zwykle budują mniejsze gniazda, ale na rozmiar gniazda mają również wpływ takie czynniki, jak fale lub materiał użyty do budowy.

Samice składają od dwóch do siedmiu białych, żółtych lub niebieskich jaj, które po pewnym czasie pokrywają się brązowymi plamami. Jaja perkozów są stosunkowo małe. Waga jednego jaja muchomora to około 3 - 6% masy dorosłego ptaka. Bezwzględna wielkość jaj waha się od 3,4 x 2,3 cm (u muchomora czarnoszywego) do 5,8 x 3,9 cm (u muchomora zachodniego). Małe muchomory wykluwają się do trzech lęgów rocznie, duże - jedno lub najwyżej dwa.

Inkubacja jaj trwa około 20 - 30 dni. Muchomory zaczynają inkubować lęg z pierwszego jajka. Aby nie zwracać uwagi na swoje gniazdo, wiele gatunków zbliża się do niego pod wodą. Oboje partnerzy często opuszczają gniazdo na kilka godzin, ale zarodki są niezwykle odporne na hipotermię. Przed opuszczeniem lęgu ptaki go zakrywają, rośliny, z których zrobione jest gniazdo, gniją i dodatkowo podgrzewają jaja od spodu. Dodatkowo muchomory, zakrywając gniazdo, maskują je przed wrogami.

Muchomory wykluwają się w różnym czasie, natychmiast wspinają się na grzbiety rodziców i chowają się tam przez jakiś czas. Daje to dorosłym ptakom możliwość wyklucia pozostałych później złożonych jaj. Samica wysiaduje pozostałe jaja, a samiec karmi już wyklute pisklęta. Wylęg piskląt trwa zaledwie kilka minut, gdyż długotrwała ekspozycja na wilgotne środowisko zagraża życiu piskląt. Pisklęta wszystkich muchomorów (z wyjątkiem muchomora zachodniego i muchomora Clarka) mają typowy strój w paski. Te paski najpierw przechodzą przez całe ciało, później pozostają tylko na gardle i głowie. Pisklęta mogą samodzielnie pływać i nurkować od samego początku po wykluciu. Ponieważ jednak nie są wystarczająco dobre, aby regulować temperaturę ciała i szybko schładzać się, pisklęta spędzają większość czasu na plecach rodziców. Podczas gdy jeden z rodziców pływa z pisklętami na plecach, drugi szuka pożywienia. Nowo wyklute pisklęta mają nagą plamę skóry na czubku głowy, która zmienia kolor na czerwony w wyniku napływu krwi, jeśli pisklę jest pod wpływem stresu spowodowanego głodem lub (prawdopodobnie) przegrzaniem. Istnieje błędne przekonanie, że muchomory mają pod skrzydłami kieszenie, w których pisklęta znajdują schronienie, gdy dorosłe ptaki nurkują pod wodą. Dorosły ptak transportujący pisklęta zwykle pozostaje na powierzchni wody i nie nurkuje.

W zależności od gatunku młode pisklęta muchomorów pozostają na plecach rodziców od 44 do 79 dni. Dopóki pisklęta nie opuszczą swoich pleców, między nimi toczą się walki o pożywienie, w których rodzice nie przeszkadzają. Takie walki często prowadzą do śmierci słabszych piskląt. Prawdopodobieństwo, że młode pisklę muchomora przeżyje przez pierwsze dwadzieścia dni, wynosi około 40-60%.

Kolejność obejmuje 6 współczesnych rodzajów i 20 gatunków (2 gatunki wyginęły), inny gatunek można uznać za wymarły z dużym prawdopodobieństwem. Rosyjska nazwa „muchomor” pochodzi od obrzydliwego smaku ich mięsa, które ma nieprzyjemny zapach ryb.

Informacje o użytkowaniu

Photo "Clark 's Grebe (juvenile) (aechmophorus clarkii)" może być wykorzystywane do celów osobistych i komercyjnych zgodnie z warunkami zakupionej licencji Royalty-free. Obraz jest dostępny do pobrania w jakości wysokiej rozdzielczości do 5472x3648.

  • Kraj: Stany Zjednoczone
  • Lokalizacja: Na zewnątrz
  • Orientacja obrazu: Poziomo
  • Pora roku: Zima
  • Pory dnia: Dzień
Depositphotos
  • Informacje o magazynie zdjęć
  • Nasze plany i ceny
  • Rozwiązania biznesowe
  • Blog Depositphotos
  • Program Polecający
  • Program partnerski
  • Program API
  • Wakaty
  • Nowe obrazy
  • Darmowe obrazy
  • Rejestracja dostawcy
  • Sprzedawaj zdjęcia stockowe
  • język angielski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rosyjski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksyk)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazylia)
  • Magyar
  • ukraiński
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informacja
  • Często Zadawane Pytania
  • Wszystkie dokumenty
  • Ptak w locie - Magazyn fotograficzny
Łączność
    +7-495-283-98-24
  • Czat na żywo
  • Skontaktuj się z nami
  • Recenzje o Depositphotos
Przeczytaj nas
  • Facebook
  • Świergot
  • VK
Dostępne wDostępne w

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Stany Zjednoczone. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Pin
Send
Share
Send
Send