Rodziny ptaków

Metodyczny rozwój gry Birds

Pin
Send
Share
Send
Send


Kurczaki wielkogłowe lub chwastowate (łac. Megapodiidae) - rodzina ptaków z rzędu kurczaków, składająca się z 6 rodzajów i 19 gatunków.

Rozpiętość

Bigfoots są powszechne w Australii i na wyspach położonych na północ od niej. Jednocześnie zasięg geograficzny jest dość szeroki. Należą do nich Tonga i Vanuatu, Wyspy Salomona, Archipelag Bismarcka, Nowa Gwinea, Filipiny, Indonezja i Wyspy Nikobar.

Reprodukcja

W przeciwieństwie do większości innych ptaków, duże nogi nie wysiadują jaj, ale zakopują je w ziemi lub w stosie próchnicy, gdzie rozwijają się pod wpływem ciepła słonecznego lub ciepła wytwarzanego przez gnijące rośliny. Samiec czuwa nad jajami. Delikatna skóra wewnątrz dzioba jest dla niego swego rodzaju „termometrem”. Samiec z jego pomocą monitoruje temperaturę wewnątrz „inkubatora” iw zależności od jej wahań albo wykopuje jaja, albo zasypia piaskiem. Kiedy pisklęta się wykluwają, wyczołgują się spod piasku i odpoczywają. Ale po kilku godzinach są już w stanie biegać, a po dniu mogą latać.

Wędrowny albatros

Albatros wędrowny (łac. Diomedea exulans) to duży (117 cm długości) ptak morski o silnych muskularnych skrzydłach, których rozpiętość może sięgać 363 cm. Ten ptak ma największą rozpiętość skrzydeł wśród ptaków w ogóle, a wśród albatrosów (łac. Diomedeidae) w szczególności . Oczekiwana długość życia wynosi od 10 do 30 lat, a od i do 50 lat. Rozpiętość skrzydeł albatrosa jest 3 razy większa od ciała.

Taksonomia

  • Rodzaj Shrub biglegs (Alectura
    ) Krzew Bigfoot (
    Alectura lathami
    )
  • Rodzaj Moluccan biglegs (Eulipoa
    )
      Moluccan Bigfoot (Eulipoa wallacei
      )
  • Rodzaj krzewów kury (Aepypodius
    )
      Szarawa Wielka Stopa (Aepypodius arfakianus
      )
  • Wielkostopia brunatna (Aepypodius bruijnii
    )
  • Rodzaj Kurczaki Weed (Talegalla
    )
      Wielka Stopa z czerwonodzioba (Talegalla cuvieri
      )
  • Czarnodzioby Wielka Stopa (Talegalla fuscirostris
    )
  • Obroża Bigfoot (Talegalla jobiensis
    )
  • Rodzaj Ocellated Chickens (Leipoa
    )
      Kurczak Ocellated (Leipoa ocellata
      )
  • Rod Maleo (Makrocefalon
    )
      Maleo (Maleo makrocefalonu
      )
  • Rodzaj Bigfoot (Megapodius
    )
      Moluccan Bigfoot (Megapodius wallacei
      )
  • Polinezyjska Wielka Stopa (Megapodius pritchardii
    )
  • Mikronezyjska Wielka Stopa (Laperouse Megapodius
    )
  • Nicobar Wielka Stopa (Megapodius nicobariensis
    )
  • Filipiński Bigfoot (Megapodius cumingii
    )
  • Sulian bigfoot (Megapodius bernsteinii
    )
  • Dark Bigfoot (Megapodius freycinet
    )
  • Nowa Gwinea Bigfoot (Megapodius affinis
    )
  • Megapodius eremita
  • Megapodius layardi
  • Megapodius reinwardt

    Albatros Tristana

    Albatros Tristan (łac. Diomedea dabbenena) to ptak morski zamieszkujący archipelag Tristan da Cunha. Dzięki dużej rozpiętości skrzydeł (350 cm) doskonale nadaje się do szybowania nad powierzchnią oceanu. Ze względu na podobne upierzenie uważano wcześniej, że należą one do podgatunku wędrownego albatrosa. To bardzo rzadki ptak, któremu grozi całkowite wyginięcie.

    Albatros amsterdamski

    Albatros amsterdamski (łac.Diomedea amsterdamensis) to kolejny duży przedstawiciel rodziny albatrosów. Ten przystojny mężczyzna jest tylko 10 cm za albatrosem Tristana. Jego rozpiętość skrzydeł wynosi 340 cm, gniazduje wyłącznie na Wyspach Amsterdamskich, stąd jego nazwa. Liczebność (ok. 100 osobników) albatrosa amsterdamskiego jest w stanie krytycznym, dlatego należy do gatunku zagrożonego wyginięciem.

    Kondor andyjski

    Kondor andyjski (łac. Vultur gryphus) to największy ptak drapieżny na półkuli zachodniej i jeden z najwyższych ptaków latających na naszej planecie. Długość ciała kondora andyjskiego wynosi około 115-135 cm, a rozpiętość skrzydeł około 275 do 320 cm. Ponadto kondor andyjski jest jednym z długowiecznych ptaków, których wiek może sięgać 50 lat lub więcej.

    Opis

    | ]

    Są to ptaki średniej wielkości. Maksymalna długość ciała przedstawicieli rodziny różnych gatunków waha się od 28 do 70 cm, a masa ciała od 500 do 2450 g. Krępe, gęsto zbudowane, z dużą głową, o dość wysokich nogach, często o długich ogonach, ptaki te doskonale poruszają się po ziemi - chodzą, biegają ... Tylko skrajna konieczność sprawia, że ​​startują. Te ptaki lądowe charakteryzują się masywnymi, mocnymi nogami z mocnymi palcami i krótkimi, lekko zakrzywionymi pazurami.

    Bigfoots są przykładem kombinacji adaptacji morfologicznych, ponieważ składają duże jaja (do 10-15% wagi samicy), samce posiadają narządy zmysłów, które pozwalają im określić temperaturę w komorach inkubacyjnych. Mają złożony wrodzony scenariusz behawioralny związany w szczególności z budowaniem i utrzymywaniem temperatury w inkubatorze oraz elastycznym zachowaniem, które pozwala ptakom szybko reagować na zmiany temperatury w inkubatorze.

    Kolor jest często matowy. Na głowie niektórych gatunków obserwuje się obszary nagiej skóry. W 4 rodzajach skrzydło jest eutaksyczne (liczba lotek i dużych pokryw jest dokładnie taka sama), w 3 rodzajach jest diastataksyczne (są dodatkowe pokrywy górne i dolne). Pióra sterowe 12-18.

    Kurczaki chwastów prowadzą lądowy tryb życia, mało latają, żyją na terenach zalesionych, większość z nich jest koloru brązowego lub czarnego, są gatunki o jasnobrązowym upierzeniu i białych plamkach. Latają niechętnie i mało. Próbują uciec przed niebezpieczeństwem, chowając się w zaroślach. Na ziemi używa się różnorodnych pokarmów roślinnych i zwierzęcych.

    Afrykański marabut

    Afrykański marabut (łac. Leptoptilos crumeniferus) jest mieszkańcem afrykańskich sawann i innych otwartych przestrzeni tego kontynentu. Marabut należy do rodziny bocianów, dlatego jest obdarzony ogromnym dziobem, typowym dla wszystkich członków tej rodziny. Jest największym przedstawicielem rzędu bocianów (długość 115-152 cm). Rozpiętość skrzydeł wynosi 287-320 cm, ten padlinożerca unosi się nad sawanną, rozpościerając ogromne skrzydła w poszukiwaniu pożywienia.

    Albatros królewski południowy

    Albatros królewski południowy (łac. Diomedea epomophora) to duży ptak (107-122 cm długości, waga - 8 kg). Rozpiętość skrzydeł albatrosa królewskiego wynosi około 280-320 cm, średnia długość życia to około 58 lat. Długi rozwój ptaka i jego niską płodność rekompensuje niska śmiertelność osobników dorosłych i ich długa żywotność. Według statystyk co roku giną tylko 3 na 100 ptaków.

    Sęp himalajski lub sęp śnieżny lub kumai

    Sęp himalajski lub sęp śnieżny lub kumai (łac. Gyps himalayensis) to ptak drapieżny żyjący na wyżynach (od 2 tys. Do 5 tys. M) Himalajów, Tybetu, Mongolii, Tien Shan, Pamir, Sayan itp. skrzydła tego dość dużego (116-150 cm długości) ptaka mają 310 cm, a dzięki swoim potężnym skrzydłom sęp himalajski może wznieść się na wysokość 8 tysięcy metrów.

    Struś afrykański

    Powszechnie wiadomo, że nie każdy ptak potrafi latać. Uderzającym przykładem jest struś afrykański, największy ptak na ziemi. Są uważani za najbardziej „wielkich oczu”. Narządy wzroku strusi ważą więcej niż ich mózgi. Ze względu na wyjątkowo wydłużoną cienką szyję i spłaszczony kształt strusie mają bardzo komiczny wygląd. Ich wysokość czasami sięga ponad 2,5 m przy wadze 175 kg. Struś w pełni rekompensuje swoją niezdolność do latania umiejętnością szybkiego biegu.

    Sęp czarny lub sęp brunatny

    Sęp czarny lub brązowy (łac. Egypius monachus) to ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych. Jest to stosunkowo licznie występujący gatunek występujący w Europie Południowej, Azji Środkowej i Ameryce Północnej. Sęp brunatny codziennie przemierza odległości do 400 km w poszukiwaniu pożywienia. Szybuje wysoko na niebie za pomocą ciepłych podmuchów powietrza. Rozpiętość skrzydeł waha się od 300 do 310 cm.

    Jak widać, ptaki ćwiczące szybowanie na dużych wysokościach mają największą rozpiętość skrzydeł. Najszczęśliwsi piloci szybowcowi to ptaki morskie latające nad oceanem.

    Ptaki są bardzo interesującymi stworzeniami, uderzająco różnią się od wszystkich innych zwierząt, a nawet od siebie nawzajem. Niektóre ptaki spędzają prawie całe życie w powietrzu, drugie są generalnie pozbawione skrzydeł i piór i mogą biegać tylko po ziemi, a jeszcze inne wolą wyłącznie element wody.

    Największy ptak

    To naturalnie, struś... Wzrost największych osobników strusia afrykańskiego sięga 2,80 metra przy wadze 170 kilogramów.

    Najmniejszy ptak

    Ten rekord należy do koliber... Najmniejszy koliber waży zaledwie 1,5 grama przy długości ciała około 5 centymetrów.

    Najszybszy ptak latający

    Wśród latających ptaków Sokół wędrowny po prostu nie ma sobie równych. Na prostej odległości sokół wędrowny jest w stanie rozpędzić się do 200 km / h, aw tzw. Opadaniu nurkowym podczas polowania pierzasty drapieżnik rozwija prędkość do 325 km / h. Nawiasem mówiąc, sokół wędrowny to nie tylko najszybszy ptak, ale także najszybsze zwierzę na planecie.

    Najszybciej biegający ptak

    Prawdopodobnie nie jest to dla nikogo tajemnicą strusie są najlepszymi biegaczami wśród wszystkich ptaków. Potrafią poruszać się z prędkością 80 km / h. Przy takim biegu krok strusia może osiągnąć nawet 8 metrów długości.

    Najcięższy ptak latający

    Tutaj pierwsze miejsce zajmuje duży Afrykanin drop i dudak... Co zaskakujące, ptaki te ważą 18-20 kg.

    Najdłużej żyjący ptak

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send