Rodziny ptaków

Głosy ptaków Jak śpiewa Whistler Nightingale (Luscinia sibilans)

Pin
Send
Share
Send
Send


Druga edycja. Pierwsza publikacja: Gerasimov Yu.N. 2012. Whistler nightingale Luscinia sibilans na Kamczatce // Ekologia, ewolucja i systematyka zwierząt. Ryazan: 216–217.

Tekst pracy naukowej na temat "Whistler Nightingale Luscinia sibilans na Kamczatce"

Dow D.D. 1965. Rola śliny w przechowywaniu żywności przez Grey Jay // Auk 82: 139-154. Irving L. 1960. Ptaki Przełęczy Anaktuvuk, Kobuk i Old Crow. Studium adaptacji arktycznej //

NAS. Nat. Mus. Byk. Waszyngton. Kendeigh S. Ch., Dolnik V.R., Gavrilov V.M. 1976. Bioenergetyka // Dynamika populacji,

energetyka, wpływ na ekosystem i zwalczanie szkodników ptaków ziarnożernych. Edynburg. Lasiewski R.C. 1972. Funkcje układu oddechowego ptaków // Biologia ptaków. Nowy Jork, Londyn, 2: 287–342.

Haftorn S. 1972. Hipotermia sikorek podczas arktycznej zimy // Skandowanie Ornisa. 3: 153-166. Vaurie C. 1959. Ptaki fauny palearktycznej. Londyn, 1.

Veghte J.H. 1964. Reakcja termiczna i metaboliczna Graya Jay na stres związany z zimnem // Physiol. Zool. 3: 316-328.

Russian Ornithological Journal 2015, tom 24, wydanie ekspresowe 1162: 2378-2381

Whistler nightingale Luscinia sibilans na Kamczatce

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 2012 r. *

Whistler nightingale Luscinia sibilans nadal pozostaje stosunkowo słabo zbadanym gatunkiem. Najbardziej szczegółowe informacje na temat jego biologii zawiera monografia „Ptaki wyspy Sachalin” autorstwa VA Nechaeva (1991). Obszar lęgowy Whistler Nightingale znajduje się w Azji Wschodniej od grzbietu Salair i regionu jeziora Teletskoye na wschód do wybrzeża Morza Beringa, Morza Ochockiego i Morza Japońskiego (Nechaev , Gamova 2009). Na Półwyspie Kamczackim Whistler Nightingale gniazduje w starych wysokich lasach liściastych, mieszanych i iglastych z zaroślami krzewiastymi na północy do rzek Leśnej i Karagi.

Materiały dotyczące rozmieszczenia, liczebności i biologii Whistler Nightingale zbierano w latach 1990-2011 w różnych rejonach Kamczatki. Zliczenia przeprowadzono metodą transektu z pasmem detekcji 100 m. Znalezione gniazda opisano zgodnie ze standardową techniką.

Najwięcej słowików gwizdków odnotowano na południowo-zachodniej Kamczatce. W starodrzewie zalewowym wzdłuż rzeki Plotnikovej występował najliczniej ten gatunek o gęstości zaludnienia 81,7 par / km2. Tak wysoka gęstość zaludnienia to maksimum nie tylko dla Kamczatki, ale zapewne dla całego obszaru. W pobliskich brzozowych lasach z kosodrzewiną liczebność słowików whistler była również wysoka i maksymalna jak na tego typu las - średnio 26,0 par / km2. Poruszając się na zachód

* Gerasimov Yu.N. 2012. Whistler nightingale Luscinia sibilans na Kamczatce // Ekologia, ewolucja i systematyka zwierząt. Ryazan: 216–217.

Na Kamczatce, na północy, gęstość zaludnienia na terenach zalewowych nieznacznie spada, ale słowik whistler nadal występuje licznie, a na niektórych obszarach leśnych z dużą liczbą zgniłych i dziupli przewyższa wszystkie inne gatunki. Na przykład w lasach łęgowych o wysokich łodygach rzeki Anava gęstość zaludnienia sięga 22,2 par / km2. W kamienistym brzozowym lesie na tym samym terenie doliczyliśmy słowiki-gwizdki w ilości 2,2 par / km2.

Na południowo-wschodniej i wschodniej Kamczatce liczebność słowika whistler jest mniejsza niż na południowo-zachodniej. W rejonie Jelizowa, w starodrzewie zalewowym i kamiennych lasach brzozowych, gęstość zaludnienia w 2010 r. Była w przybliżeniu taka sama - odpowiednio 7,5 i 7,0 par / km2. W przybliżeniu taka sama gęstość zaludnienia występowała w dolnym biegu rzeki Chodutki w 2002 r. (6,3 par / km2 - w kamiennym brzozowym lesie nie liczono na terenach zalewowych) oraz w pobliżu ujścia Kamczatki w latach 2008-2011 (kam. rzeź - 3,2-4,9 par / km2, las łęgowy - 9,1 par / km2).

W południowej części Doliny Środkowej Kamczatki, na wysokości 450 550 m n.p.m. (górne odcinki rzek Bystrej i Pravaya Kamczatka) większość słowików-gwizdaczy stwierdzono w kamiennych brzozowych lasach z rozwiniętym poszyciem karłowatym. sosna (12,2-21,2 par / km2). Jest ich mniej w brzozowych lasach parkowych - 4,1-11,5 par / km2, aw lasach łęgowych - 7,4-7,7 par / km2.

W centralnej, najszerszej i najniższej części doliny Kamczatki - na odcinku od Milkova do Kozyrevska słowiki są na ogół znacznie mniejsze. Nie ma tu kamiennych lasów brzozowych. Na terenach zalewowych (Kamczatka i Bystra) gęstość zaludnienia wynosiła 2,025,0, w łęgach liściastych i mieszanych 0-22,0 par / km2 (na wielu obszarach tego biotopu gatunek ten nie występował), w modrzewiu rodzimym lasy (rzeka Bystra) - 0-6,7 par / km2, w różnych typach lasów mieszanych - 0-1,3 par / km2, w lasach świerkowych - 0-0,8 par / km2.

Więcej gwiżdżących słowików występuje w północnej części doliny środkowej Kamczatki. W lasach łęgowych z dużą liczbą starodrzewów w pobliżu wsi Klyuchi gęstość zaludnienia wynosiła 44,1, w brzozowym brzozowym - 36,7 par / km2. Na tym samym terenie, w kamiennym brzozowym lesie na zboczach grzbietu Kharchinsky, policzyliśmy te ptaki w ilości 28,1 par / km2. Gęstość zaludnienia była nieco niższa (19,6 par / km2) w lasach liściastych nad brzegiem jeziora Charchinskoe (główne gatunki drzew: brzoza kamienna i płaskowzroczna oraz osika), w kamiennym brzozowym lesie na zachodnich zboczach grzbietu Kumoroch (11,5 par / km2) oraz w lasach łęgowych w dolnym biegu rzeki Elovka (3,8-6,3 par / km2). W lasach mieszanych w pobliżu południowego stoku wulkanu Sheveluch zagęszczenie gatunków oszacowano na 0,6-3,0 par / km2.

Przenikanie się słowików whistlerów w góry zależy oczywiście od dostępności miejsc dogodnych do gniazdowania. Na południowo-zachodniej Kamczatce dalej

Na zboczach grzbietu Dalniy (rzeka Sukhaya) na wysokości 580 m n.p.m. odnotowano śpiewającego samca. W tym miejscu wśród zarośli karłowatych rosły tylko niewielkie skupiska brzóz kamiennych. W centralnych rejonach półwyspu, w górnym biegu rzeki Pravaya Kamchatka i na grzbiecie Sredinny (rzeka Samka), odnotowaliśmy go w okolicach granicy wzrostu brzozowego lasu kamiennego - 800-840 m npm, na zboczach grzbiet Ganalsky - do 900 m npm ...

Przybycie Whistler Nightingale wiosną do południowo-zachodniej i środkowej części Kamczatki odnotowano 3 czerwca 2006, 2007 i 2008 roku. Szczególnie później gatunek ten pojawia się w południowo-wschodniej części półwyspu. E.G. Lobkov (1986) w latach 70. i pierwszej połowie lat 80. odnotował pojawienie się tego gatunku średnio w dniach 5-17 czerwca (n = 4) - 11 czerwca. W latach 90.-2000., według naszych danych, gwizdek-słowik pojawił się nieco wcześniej w rejonie Pietropawłowsk-Kamczacki - średnio 3-10 czerwca (n = 10) - 6 czerwca. Ponieważ pojawienie się tych ptaków udało nam się zarejestrować dopiero po pierwszych śpiewach samców, faktyczna data ich pojawienia się może być nieco wcześniejsza.

Z 49 gniazd, które znaleźliśmy, 46 znaleziono w lasach łęgowych. Z tej liczby w 31 przypadkach ptaki używały do ​​budowy olchy, aw 15 - wierzby. Wysokość położenia gniazd nad ziemią wynosiła 0,3-5,5 m, średnio 2,1 m, częściej (76% przypadków) układano je na wysokości 1,53 m. duże zagłębienia i nisze w chozeniach do gniazdowania, jednak topoli nie udało się ich znaleźć. Gniazda układane są w niszach typu zamkniętego, powstałych w zbutwiałym rdzeniu drzew i zgniłych „patykach”. U wierzb i olchy wejście (czasami dwa) jest zwykle szczelinowe. Jedno z gniazd znalezionych na terenach zalewowych znajdowało się w bardzo wąskiej niszy powstałej za dopływem kory. Dwa gniazda znalezione w kamiennym brzozowym lesie znajdowały się w dużych naturalnych zagłębieniach na wysokości 2,8 i 5 m nad ziemią.

Ciekawe miejsca do gniazdowania wykorzystują słowiki whistler w rodzimym lesie modrzewiowym z dużą liczbą połamanych pni. Na wierzchołkach takich pęknięć modrzewia znajdują się wgłębienia, które powstają w momencie zawalenia się drzewa i są składane przez skrajne kawałki drewna w kierunku środka w postaci chaty. W jednej z tych wnęk na wysokości 4,5 m ptaki założyły gniazdo. Zakładamy, że co najmniej dwie pary whistlerów gniazdujących w pobliżu korzystały z podobnych schronień, gdyż w pobliżu nie było dziupli ani zgniłych drzew. Jednak nie można było zbadać wszystkich takich niszowych chat.

Ptasie gniazdo i jego wyściółka składa się z suchej trawy (często dużej) i liści (w tym szkieletowych), korzeni, włókien łykowych i małych kawałków zgniłego drewna. Czasami zielony

mech i świeże źdźbła trawy, kora brzozy, czarne strzępki grzybów strzępkowych.

Pełne sprzęgło składa się z 5-7 jaj. Wielkość jaj (n = 10, 3 lęgi), mm: 19,9-20,8x14,1-15,2, średnio 20,3 ± 0,5x14,7 ± 0,4. Muszla jest biaława, zielonkawa lub zielonkawo-niebieska. Tło pokrywają małe i bardzo bladobrązowe plamki, które pogrubiają się na tępym końcu lub tworzą wokół niego koronę.

Aktywny śpiew gwiżdżących słowików rozpoczyna się niemal natychmiast po przyjeździe i trwa do końca czerwca, w pierwszej dekadzie lipca stopniowo zanika. Ostatnia rejestracja śpiewającego mężczyzny miała miejsce 21 lipca 2010 r. (Niedaleko Elizova).

Znaleźliśmy gniazda w budowie między 10 a 23 czerwca. Pojawienie się pierwszego jaja odnotowano 18, 19 i 24 czerwca, wylęg piskląt 20, 28 czerwca i 5 lipca. Masowe wylęganie się piskląt z gniazd następuje w dniach 15-20 lipca.

Słowiki Whistler mają jeden lęg w sezonie, znamy jednak przypadek bardzo późnego zakończenia budowy gniazda - 18 lipca 2001 r. Niestety, dalsze losy tego gniazda nie zostały prześledzone.

Jesienna migracja świstaków słowików odbywa się w sierpniu, ze szczytem w drugiej połowie miesiąca, kiedy to stosunkowo często rzucają się w oczy. Ostatnie spotkanie odbędzie się 6 września.

Lobkov E.G. 1986. Gniazdujące ptaki Kamczatki. Władywostok: 1-304. Nechaev V.A. 1991. Ptaki wyspy Sachalin. Władywostok: 1-748.

Nechaev V.A., Gamova T.V. 2009. Ptaki rosyjskiego Dalekiego Wschodu (katalog z uwagami). Władywostok: 1-564.

Russian Ornithological Journal 2015, tom 24, wydanie ekspresowe 1162: 2381-2382

Mieszane sprzęgło pustułki Falco tinnunculus i kaczki krzyżówki Anas platyrhynchos

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 1987 r. *

W 1983 roku, badając niewielki obszar średnio-wieku sosnowego lasu o powierzchni 6 hektarów wśród piasków chirskich w pobliżu wsi Ob-Livskaya (obwód rostowski), zwartej osady pustułki zwyczajnej Falco tinnunculus został odkryty, zagnieżdżając się w starym

* Belik V.P. 1987. Mieszany lęg pustułek i kaczek // Ornithology 22: 201.

YORUMLAR • 11

Dziękuję, ciekawe, pouczające
Miejskie dzieci nie słyszą, widzą mnie, piękna przyrody. niestety

Cudownie, nie spodziewałem się takiego śpiewu z puszki

Niespodziewanie Stwórca dał ptakom struny głosowe, które emitują niepowtarzalne dźwięki. Nawet cała muzyczna orkiestra raczej nie powtórzy śpiewu słowika. Tak, stworzenie Stwórcy jest wspaniałe dla tego świata. Ludzkość musi cenić i chronić przyrodę. Wystarczy usłyszeć magiczny śpiew ptaków, usłyszeć odgłosy natury. Pobłogosław twórcę filmu, który sprawił, że usłyszeliśmy ten śpiew. Amen

Pin
Send
Share
Send
Send