Rodziny ptaków

Olbrzymia łyska (Fulica gigantea) i nie tylko

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińska:Fulica atra
Oderwanie:Jak żuraw
Rodzina:Pasterza
Dodatkowo:Europejski opis gatunków

Wygląd i zachowanie... Ptactwo wodne wielkości małej kaczki (nieco mniejsze od kaczki krzyżówki), ciemno monochromatyczne, z bardzo krótkim ogonem i dużymi łapami o długich palcach (długość ciała 36–38 cm, masa ciała 500–1 000 g). Palce są otoczone płaskimi, skórzastymi „przegrzebkami”, które zastępują jej pływające membrany.

Skrzydła są dość krótkie i szerokie. Dziób jest spiczasty, stożkowaty, na czole połączona z nim wypukła zrogowaciała "blaszka", która może być bardzo duża, pokrywająca prawie cały czubek głowy (u starych samców w okresie lęgowym) i ledwo zauważalny (u młodych ptaków w pierwszej jesieni życia). Z łatwością różni się od wszystkich innych ptactwa wodnego monochromatycznym ciemnym kolorem w połączeniu z białym dziobem i czołem (z wyjątkiem piskląt przed pierwszym jesiennym wylinieniem). Jest najbardziej wodnym z ptaków pasterskich, najczęściej można go zobaczyć pływając.

Lądowanie na wodzie jest raczej niskie (mniej więcej jak u kaczek nurkujących), poruszając się kręci głową w przód iw tył, jak gołąb chodzący po ziemi. Występuje na wszelkiego rodzaju zbiornikach stojących lub wolno płynących (starorzecza, stawy, w tym stawy rybne, zbiorniki), z wyłączeniem bardzo małych stawów. Z reguły stara się pozostać blisko zarośli wyłaniającej się roślinności, np. Trzcin, gdzie w niebezpieczeństwie ukrywa się, nurkując lub biegając po wodzie, pomagając sobie skrzydłami. Jeśli konieczne jest latanie na znaczną odległość, po rozbiegu wznosi się z wody; w locie szerokie, zaokrąglone skrzydła i długie nogi, wyciągnięte do tyłu, zwracają na siebie uwagę. Lot jest szybki, ale nie jest zwrotny, ogólnie przypomina kaczkę. Rzadko wychodzi na brzeg, najczęściej wypływa na pagórkach i tratwach w pobliżu skraju zarośli, aby wyczyścić pióra. Na lądzie łyska swoimi zarysami przypomina przede wszystkim bezogonowego kurczaka.

Opis... Upierzenie dorosłych ptaków jest monochromatyczne, matowo czarne, dziób i płytka czołowa są czysto białe. Oczy są ciemnoczerwone. Kolor nóg może być od ołowianego szarego do brudnego żółto-zielonego, a staw piętowy odpowiednio od żółtawego do pomarańczowego. Im starszy ptak, tym jaśniejsze nogi. Pływackie palce są zawsze szare. Pisklęta pisklęta są ciemnoszare przed pierwszym wylinkiem, z brudnobiałym gardłem, policzkami i piersią, ich oczy są szaro-brązowe. Puchate pisklęta w pierwszych dniach życia są ciemnoszare z jaskrawopomarańczową głową i czerwonym dziobem; w miarę wzrostu ich kolor stopniowo zanika.

Głosować - różne nagłe, ostre okrzyki przypominające klikanie, potem krótki szloch, a następnie trzaski. Poza sezonem lęgowym milczy.

Dystrybucja, status... Obszar obejmuje Eurazję, północną Afrykę, Australię. Szeroko rozpowszechniony na południu europejskiej części Rosji. Powszechne, miejscami liczne gatunki równinnych zarośniętych zbiorników. Zimuje na południu Rosji, w Europie i na południu Azji.

Styl życia... Łyski gniazdują w osobnych parach, chroniąc granice terenu przed innymi osobnikami własnego gatunku. Samo gniazdo, konstrukcja w kształcie misy, wykonana z liści trzciny lub innego podobnego materiału, znajduje się z reguły w zaroślach w głębokiej wodzie, w lęgu do 12 jasnokremowych jaj w małej ciemnej plamce. Oboje rodzice wysiadują i wychowują pisklęta. Po rozmnażaniu, przed wyjazdem na zimę, tworzy skupiska, niekiedy dość duże, liczące po kilkadziesiąt, a nawet setki i tysiące ptaków.

Odlatuje trochę wcześniej niż większość ptactwa wodnego, nie czekając na pojawienie się lodu na zbiornikach. Wraca w kwietniu. W obecności niezamarzającej wody niektóre osobniki mogą pozostać na zimę. Zimy w dużych ilościach na Morzu Czarnym i Kaspijskim. Żywi się głównie pokarmami roślinnymi.

Nocne polowanie na zdjęcia

Zardzewiała żaba z zatrutymi strzałkami (Xiphorhynchus erythropygius). Zamieszkuje zbocza górskie do 1800m od Meksyku do Ekwadoru. Tutaj strzelanie nocą w deszczu. Milpe, ...

Peru. Puno - Arequipa

Na zachód od jeziora Lagunillas krajobraz staje się coraz bardziej suchy. Tutaj, na zachodnim zboczu Andów, sto kilometrów dalej, można już poczuć oddech peruwiańskich ...

Wesołych wakacji, kochani!

I kocham was wszystkich. Oto kilka zagranicznych kwiatów. Chuquiragua (Chuquiragua insignis) - Andyjski ogień, symbol ekwadorskich Andów. Cóż, niebieski lotos ...

Mascarene Coot / Fulica newtonii

  • Fulica newtonii: Wyginąć. Dawniej występował na wyspie Reunion i prawdopodobnie na Mauritiusie

Źródła rozpoznające ten takson

Pojęcia taksonomiczne Avibase (obecnie):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Pojęcia taksonomiczne Avibase v. 01 (sierpień 2013):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Pojęcia taksonomiczne Avibase v. 02 (maj 2014):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Pojęcia taksonomiczne Avibase v. 03 (marzec 2015):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Pojęcia taksonomiczne Avibase v. 04 (sierpień 2016):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Pojęcia taksonomiczne Avibase v. 05 (styczeń 2017):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Pojęcia taksonomiczne Avibase v. 06 (luty 2018):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Pojęcia taksonomiczne Avibase v. 07 (luty 2020):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Lista kontrolna Birdlife w wersji 00:
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Lista kontrolna Birdlife w wersji 01:
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Lista kontrolna Birdlife wersja 02:
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Lista kontrolna Birdlife wersja 03:
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Lista kontrolna Birdlife w wersji 04:
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Lista kontrolna Birdlife wersja 05 (czerwiec 2012):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Lista kontrolna Birdlife w wersji 05.1 (październik 2012):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Lista kontrolna Birdlife, wersja 06 (listopad 2013):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Lista kontrolna Birdlife w wersji 06.1 (luty 2014):
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
Lista kontrolna Birdlife wersja 07 (lipiec 2014):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Lista kontrolna Birdlife wersja 08 (październik 2015):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Wersja listy kontrolnej Birdlife 09 (grudzień 2016 r.):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Lista kontrolna Birdlife w wersji 09.1 (czerwiec 2017):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
HBW i BirdLife Taxonomic Checklist v2 (grudzień 2017):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
HBW i BirdLife Taxonomic Checklist v3 (listopad 2018):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
HBW i BirdLife Taxonomic Checklist v4 (grudzień 2019 r.):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
HBW i BirdLife Taxonomic Checklist v5 (grudzień 2020 r.):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Clements, wersja 2019:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Wersja eBird 2019:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Handbook of the Birds of the World and Birdlife (grudzień 2017):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Handbook of the Birds of the World and Birdlife (grudzień 2018):
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 3.1:
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
IOC World Bird Names, wersja 3.2:
Mascarene Coot (Fulica newtoni)
IOC World Bird Names, wersja 3.3:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 3.4:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 3.5:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 4.1:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 4.2:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 4.3:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 4.4:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 5.1:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 5.2:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 5.3:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 5.4:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 6.1:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 6.2:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 6.3:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 6.4:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 7.1:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 7.2:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 7.3:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 8.1:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 8.2:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 9.1:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 9.2:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 10.1:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 10.2:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
IOC World Bird Names, wersja 11.1:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Working Group Avian Checklists, wersja 0.01:
Mascarene Coot (Fulica newtonii)
Zoonomen - Zoological Nomenclature Resource:
Fulica newtonii

Status taksonomiczny:

Wyświetl stan: gatunki kopalne (wymarłe)

Wygląd

Ptaki należące do gatunku łyska mają czarne upierzenie. Skórzana plama na czole jest różnie ubarwiona u łysek żyjących w różnych częściach świata:

  • Łyski mają białą plamę,
  • Łysy czerwonolicy południowoamerykańskie - plamka czerwona,
  • łyski białoskrzydłe są jasnożółtą plamą.

Ptaki są małe, długość ciała około 40 cm, ale niektóre z nich mają długość ponad 60 cm (łyski rogate i olbrzymie).

Miednica i nogi przystosowane są do pływania i nurkowania. Pod ogonem gatunek ten ma miękkie i białe pióra. Struktura palców jest osobliwa: przymocowane są do nich ostrza w kształcie liścia, które otwierają się podczas pływania. Kolor nóg jest żółtawy lub pomarańczowy, kończyny czarne, ostrza prawie białe.

Łyski mają małe skrzydła, mało latają, przeważnie pływają. Ale łyski żyjące w północnych regionach wykonują loty na duże odległości.

W naszym kraju występuje jeden przedstawiciel gatunku, tzw wspólny łysy... Jest szara lub czarna, pierś i brzuch mają szaro-dymny odcień, a dziób i cętki są białe. Długość ciała zwykłej łysy wynosi tylko 38 centymetrów, waga to półtora kilograma. Kolor oczu jest jaskrawoczerwony.

Łyski mają gęstą budowę. Samce są nieco większe niż samice, ich pióra są ciemniejsze, a znak przedni jest większy. Młode samice są brązowawe z jasnoszarym brzuchem.

Gdzie mieszka

Łyski zamieszkują wiele części świata. Możesz je zobaczyć:

  • na kontynencie Eurazji,
  • w północnej Afryce,
  • w Australii,
  • na Nowej Gwinei,
  • w Ameryce.

Ogromny obszar występowania ptaków można wytłumaczyć tym, że loty na duże odległości są dla nich niedopuszczalne. Jeśli wybrałeś miejsce podczas lotu, możesz tam zostać i nie wracać do poprzedniego miejsca.

Strefy stepowe i leśno-stepowe były okupowane przez łyski na terytorium Rosji. Miejscami ich osadnictwa są zarośla trzcinowo-trawiaste w pobliżu jezior i na terenach zalewowych wolno płynących rzek.

Rodzaje łysiny

Rodzina pasterzy obejmuje tylko jedenaście podgatunków, zwanych łyskami:

  • czubaty,
  • Hawajski,
  • zwyczajny,
  • Amerykański,
  • gigantyczny,
  • żółtodzioby,
  • zaczerwieniona twarz,
  • Andyjski,
  • Zachodnie Indie,
  • rogaty.
  • białoskrzydły.

Był inny gatunek zwany łyskami mascarene. Mieszkali na dwóch wyspach na Oceanie Indyjskim (Mauritius i Reunion). W XVIII wieku gatunek ten zanikł w wyniku rozwoju i wysychania bagien, a także niekontrolowanych polowań.

Styl życia

Łyska jest aktywna w ciągu dnia. Czasami nie śpi w nocy. Ale dzieje się to tylko wiosną lub w okresie migracji podczas wieczornych lotów.

Prawie cały czas są w wodzie i doskonale pływają. Kiedy łyska pływa, naprzemiennie rozciąga się i naciska na szyję, potrząsając głową. Ogon jest zanurzony w wodzie. Na lądzie nie jest długi i porusza się powoli, próbując podnieść łapy wyżej. Zasadniczo łyska zajmuje przybrzeżny kęp, na którym czyści swoje pióra.

Jeśli łyska wyczuje zagrożenie, nurkuje na głębokość około czterech metrów lub chowa się w zaroślach traw i trzcin.

Łyska nie lubi latać, ale jeśli trzeba wystartować, rozprasza się po powierzchni wody (na długość, poruszając się osiem metrów) i gwałtownie startuje. Jej lot jest trochę ciężki i nie jest w stanie manewrować, ale jej prędkość jest wystarczająca.

Łyska leci niechętnie i bardzo rzadko pojawia się na wybrzeżu. Wychodząc na brzeg łyska zwykle znajduje przybrzeżny kęp, na którym układa swoje pióra. Ptak najlepiej czuje się podczas pływania w wodzie, więc przeważnie w niej przebywa.

Łyska z natury jest bardzo łatwowiernym ptakiem i czasami pozwala drapieżnikom i myśliwym wystarczająco blisko siebie, czasami płaci za to życiem. Ma w większości spokojny charakter, ale będzie walczyć z mieszkającymi w okolicy kaczkami lub łabędziami o smaczny kawałek jedzenia.

Łyski wykonują loty migracyjne w grupach lub indywidualnie. Przybywając na terytorium na zimowanie, łączą się w duże stada. Trasy migracji łysek nie mają określonego wzoru: lecą w ciągle zmieniających się kierunkach.

Duża liczba łysek nie osiąga zamierzonej długości życia ze względu na swoją naiwność i wpływ czynników zewnętrznych. Naukowcy odkryli, że łyska może żyć maksymalnie osiemnaście lat.

Jedzenie

Łyski wolą pokarmy roślinne. Ich dieta zawiera więcej zielonych alg. Żywią się takimi roślinami rosnącymi w wodzie:

  • rzęsa,
  • pierzasty
  • hornwort,
  • glony.

Ale czasami łapią i jedzą małe ryby, owady, narybek. Łyski niszczą siedliska sąsiednich ptaków i jedzą jajka.

Reprodukcja

Łyski tworzą pary, które mieszkają razem na stałe. Są monogamiczni. Po locie okres godowy rozpoczyna się w łyskach. Utworzona para ma ciągłe wzajemne zaloty i budowanie gniazd. Jest zbudowany na powierzchni wody w zaroślach trzcinowo-trzcinowych i zbudowany jest z łodyg i liści traw. Budowa gniazda prowadzona jest wspólnie przez pierzastą rodzinę.

Pisklę czarnego loonu

Łyska nie wpuszcza nawet krewnych ptaków ze swojego stada do gniazda i walczy z każdym intruzem, chroniąc swoje terytorium. Gniazda budowane są w odległości od 30 do 60 metrów. Jeśli na terytorium zajętym przez łyski pojawi się obcy, głośno krzyczą, wypływają do niego, wypędzają go poza jego granice.

Samica może złożyć jaja nie raz, ale dwa lub trzy razy, w ilości od 6 do 13 sztuk. Kolor jaj jest piaskowo-szary lub gliniasty. Na powierzchni muszli pojawiają się małe brązowe plamki lub fioletowo-szare plamki. Samica i samiec razem wysiadują jaja. Kiedy samica opuszcza gniazdo, aby zjeść, samiec zastępuje ją.

Pisklęta wykluwają się po trzech tygodniach. Ich rodzice karmią je przez około dwa tygodnie. Po dwóch dniach są już w stanie opuścić gniazdo i pływać z ojcem i matką.

W okresie rozmnażania się łyski chowają się przed obcymi i chowają w zaroślach. Po około 2-2,5 miesiącu pisklęta przechodzą do samodzielnego życia. Dojrzewanie u młodych ptaków następuje w następnym sezonie.

Naturalni wrogowie

Łyski mają w przyrodzie wielu wrogów. Są ofiarami następujących drapieżników:

  • kruk,
  • błotniaki bagienne,
  • sokoły,
  • orły,
  • mewy.

Łyski uwielbiają jeść: wydrę, norkę, dzika i lisa.

Populacja

Łyski są liczne. Ptaki te szybko i łatwo przyzwyczajają się do nowego miejsca. Dostępne gatunki łysk są stabilne liczebnie i nie podlegają wyginięciu.

Na świecie istnieją czynniki, które wpływają na spadek liczby ludności:

  • wycinanie trzciny,
  • odwodnienie zbiorników,
  • polowanie,
  • ekologia.

Przyczyny te nie mają istotnego wpływu na liczbę łysków. Obecnie w przypadku wielu gatunków nie ma potrzeby stosowania środków ochronnych. Ale niektórzy są pod ochroną. Na przykład łyska hawajska.

Interesujące fakty

1. Przedstawiciele gatunków łysek, zwanych rogatymi, wrzucają do wody wiele kamyków, aby ułożyć gniazdo, a na utworzonym z nich wzgórzu zakładają gniazdo. Stworzona przez nich kamienna wyspa osiąga masę nawet 1500 kg.

Łyski, zwane olbrzymami, budują gniazda na tratwach o średnicy do czterech metrów. Taka tratwa bez problemu wytrzyma osobę o wadze 75-80 kg.

2. Sezonowi godowemu towarzyszą zabawy na wodzie. Samica i samiec płyną, zbliżając się z głośnym okrzykiem, a następnie łącząc skrzydła wykonują synchroniczne ruchy. Następnie rozchodzą się w przeciwnych kierunkach. Pod koniec gry para łączy siły i płynie w pobliżu.

3. Podczas tworzenia niebezpiecznej sytuacji łyska jest chroniona w następujący sposób:

  • przeskakuje powierzchnię wody,
  • z wielką siłą uderza łapami i skrzydłami w wodę powodując rozpryski,
  • ogłusza wroga potężnymi ciosami dziobem i łapami.

Zdarza się, że całe stado atakuje wroga i broni się przed nim.

Pin
Send
Share
Send
Send