Rodziny ptaków

Olbrzymi lelek: dlaczego tak krzyczą i co ma z tym wspólnego koza?

Pin
Send
Share
Send
Send


Ptak o złowieszczym imieniu lelek i nietypowym wyglądzie jest rzadko widywany i widywany. A wszystko dlatego, że po mistrzowsku maskują się i prowadzą prawie całkowicie nocny tryb życia. Wszystko to zrodziło wiele legend i plotek. Co jest prawdą, a co fikcją - czytaj dalej.

Co ma z tym wspólnego koza?

Ze względu na swoją nieuchwytność i „dzikie” krzyki (o nich nieco dalej), lelki stały się bohaterami wielu mitów i horrorów. Na przykład ich imię jest właśnie związane z taką historią. Często ptaki te widziano w pobliżu zwierząt gospodarskich, zwłaszcza kóz. Dlatego rolnicy założyli, że jedzą kozie mleko. Stąd zabawna nazwa - lelek. To oczywiście mit. Zdecydowanie nie jedzą mleka. Ich ulubioną dietą są owady. Zwierzęta hodowlane przyciągają owady i muszki, więc lelki zawracały wokół kozy.

Teraz o krzykach

Samce lelków wydają bardzo niezwykłe dźwięki. Czasami wyglądają jak szczekanie, czasami jak pomruki i warczenie, a czasami jak przerażające krzyki. Inna starożytna indyjska legenda głosi, że te dźwięki to nic innego jak głos „z innego świata”.

Co ciekawe, zakres tryli lelków może sięgać nawet 1900 różnych dźwięków na minutę! Jest też podgatunek, który żyje w jaskiniach i za pomocą swoich dźwięków wykorzystuje metodę echolokacji do komunikacji i orientacji w przestrzeni.

Ani gałąź, ani gałązka, ani mały wierzchołek

Leleczki mają bardzo kamuflażowe upierzenie, co pozwala im w jednej chwili udawać gałąź drzewa lub po prostu kawałek kory. Zwykle mają pióra w odcieniach brązowo-szarego, czarnego, brązowego.

Ten kamuflaż jest szczególnie przydatny dla samic podczas gniazdowania, wysiadywania i karmienia piskląt. Ponadto nie robią specjalnych gniazd, mogą składać jaja w dziupli lub „szczelinie” drzewa, a także osiedlać się bezpośrednio na ziemi, między głazami, pod liśćmi i ogólnie na kupie śmieci.

Oprócz cech upierzenia ptaki te wiedzą również, jak przyjmować ciekawe pozy, zamrażać i całkowicie łączyć się z drzewami. Ta zdolność przejawia się nawet u piskląt. Samce różnią się od samic białymi plamami na skrzydłach i ogonie. Ogólnie ogon tych okruchów jest dość duży, a podczas lotu otwierają go jak wachlarz.

Dorośli mają szeroką i płaską głowę. Ich oczy są wystarczająco duże, a podczas snu nie zamykają się całkowicie. W nocy lśnią przerażająco i błyszczą w ciemności, co sprawia, że ​​ten ptak jest jeszcze bardziej złowieszczy.

Co ciekawe, mimo mistrzowskiego przebrania lelki nie uciekają ani nie odlatują, jeśli ktoś je zauważy. Na początku będą udawać gałązkę i zamarzną. A potem mogą nawet pozwolić osobie, na przykład, do nich przyjść. Jeśli nie wyczują żadnego niebezpieczeństwa, nie ustąpią. A jeśli jest najmniejsze zagrożenie, otworzą usta, zaczną krzyczeć i trzepotać skrzydłami. Brrr!

Siedlisko

Zwykle ptaki te żyją na nieużytkach, w otwartych lasach, głównie iglastych, na polanach oraz na świeżo ściętych obszarach leśnych. Najliczniej występują w południowej Anglii, a także w Walii, południowo-wschodniej Szkocji i Afryce. W Afryce można je znaleźć dosłownie wszędzie iw różnych podgatunkach. To jest dokładnie tam, gdzie nie żyją lelki - jest to w Arktyce i Antarktydzie. Jednak kochające ciepło historie grozy.

Uwielbiają też migrować sezonowo. Na przykład podgatunek lelka europejskiego zmienia swoje siedlisko z Europy na Afrykę Południową iz powrotem. Tam, gdzie jest cieplej, tam zimą. Leldy są bardzo ruchliwe w locie. Są w stanie polować i łapać latające owady, takie jak ćmy.

Uwielbiają też ucztować na chrząszczach, pająkach i innych drobiazgach. Kształt dzioba w różnych podgatunkach różni się w zależności od preferowanego pokarmu. Ale prawie wszystkie z nich są w stanie wyciągnąć odpornego robaka lub pająka z kory, z norek, a następnie skierować go do pyska. A wszystko to w locie!

Ciekawy! Te ptaki potrzebują dzioba nie tylko do zdobycia pożywienia. A także do wywoływania piękna. Czeszą włosy i prostują pióra, oczyszczają je z pasożytów i kurzu. Oprócz dzioba używają w tym celu specjalnych „nacięć” na środkowych palcach każdej stopy.

Leleczki rozmnażają się zwykle od sierpnia do grudnia. Jak już opisano powyżej, składają jaja na ziemi lub na drzewach, nie dbając o wygodne środowisko. Najczęściej składają 2 jaja, a następnie starannie wykluwają się, zastępując się nawzajem - samicę w ciągu dnia i samca w nocy.

Pin
Send
Share
Send
Send