Rodziny ptaków

Rodzaj · Turtle Doves, czyli gołębie z Republiki Południowej Afryki - Streptopelia

Pin
Send
Share
Send
Send


Głowa i szyja są niebieskawo-różowe, po bokach szyi naszyjnik z czarnych rozwidlonych piór z szerokimi jasnymi zardzewiałymi końcami zbiegającymi się z przodu, płaszcz i lędźwie są jednolicie jasnobrązowe (czasami z lekkim czerwonawym nalotem), zewnętrzne górne osłony skrzydeł są brązowo-szare, klatka piersiowa różowawo-kasztanowa, brzuch i podogon są białe, podobnie jak koniec ogona, boki, wyściółka skrzydeł i pachy szare. Młode osobniki są matowe i brązowawe, bez czarnych rozwidlonych piór na szyi i z bladoczerwonymi krawędziami piór płaszczowych.

Oko jest białe z ciemnobrązową krawędzią tęczówki, dziób jest czarnawy lub ciemnobrązowy, nogi jasnoczerwone lub czerwono-miąższowe.

Rasa na drzewach, krzewach i budynkach od południa Hindustanu i dolnego biegu Gangesu do południowo-wschodniego krańca Arabii, Mezopotamii, południowej i wschodniej Persji oraz wschodniej części Semirechye i Buchary.

Ta żółwia nazywana jest czasem „egipską”, ale nie dociera daleko do Egiptu, gdzie żyje zupełnie inna turkawka należąca do odrębnego afrykańskiego gatunku: Streptopelia senegalensis aegyptiaca.

Ten ostatni można łatwo odróżnić po grubym i jaskrawo czerwono-brązowym kolorze głowy i płaszcza z brązowawymi środkami piór tego ostatniego, a także po tym, że grzbiet grzbietu i lędźwie mają znacznie inny kolor niż kolor płaszcz: brązowy u podgatunków egipskich i niebieskawo-szary u podgatunku północno-zachodniej Afryki (Str. Sen. Phoenicophila) i reszty (z wyjątkiem Egiptu) Afryki z Arabią, Palestyną i południowo-wschodnią częścią Azji Mniejszej (Str. Seneg . Senegalensis). W naszym kraju i ogólnie w Azji takie jaskrawe czerwonawe lub gęste czerwonawe ptaki z tej grupy z niebieskawym schabem w ogóle nie występują.

Azjatycki gatunek Little Dove dzieli się na 2 podgatunki:

Indyjski mały żółw Streptopelia cambayensis cambayensis

Różni się ciemniejszym kolorem i niewielkimi rozmiarami: skrzydło zamieszkuje Indie od podnóża Himalajów do wybrzeża Malabar i występuje w Sindh z następującą rasą:

Turkiestański mały żółw Streptopelia cambayensis ermanni (Streptopelia cambayensis ermanni)

Jaśniejszy niż typowa rasa indyjska i większy: skrzydło

Występuje w większości Turkiestanu, docierając do dolnego biegu Syr-darii i Semirechye do Karatau i północnego podnóża Chzhungarskiy Alatau (V. Selevin), w Afganistanie i Bieluchistanie, od wschodniej i południowej Persji do Mezopotamii i południowo-wschodniej Arabii. W ostatnich dziesięcioleciach przedostał się z regionu Amu-Darya do południowych części Terytorium Zakazańskiego. Osoby z Afganistanu, Belyuchistanu i Sindh mają charakter pośredni.

Z podrodzaju Spilopelia w pobliżu naszych granic występują tylko następujące gatunki:

Chiński gołąb Streptopelia chinensis (Streptopelia chinensis)

W wielu podgatunkach zamieszkuje Indie od Himalajów oraz środkowych i południowych Chin od gór Tsin-ling i Szanghaju po Cejlon, Malakkę i niektóre wyspy południowo-wschodniej Azji. Najbliższym podgatunkiem do naszych granic jest West Indian Str. rozdz. suratensis, zamieszkujący Indie od Zatoki Bengalskiej i od Assamu na północny zachód po Kaszmir, Gilgit i według niektórych wskazań Afganistan. Skrzydło wokół głowy jest winno-szare, na szyi i bokach szyi czarne pióra z białymi plamami, płaszcz jest brązowy z czerwono-różowawymi plamami, lędźwie brązowe z czerwonawymi krawędziami piór, spód jest winny -różowy, brzuch i podogon biały lub szaro-biały, ogon szaro-biały na końcach, ciemnoszara wyściółka skrzydeł, młode są jaśniejsze i bardziej brązowawe, bez czarno-białych piór na szyi.

Gołąb krótkoogonowy Streptopelia tranquebarica

Ich ogon jest zauważalnie krótszy niż dwie trzecie długości skrzydła, skrzydło jest ostrzejsze, ponieważ koło zamachowe jest najdłuższe lub tylko nieznacznie mniejsze, ich rozmiar jest bardzo mały, u dorosłych na szyi znajduje się sierp w kształcie ciemnej poprzecznej plamki, jak u gołębi zaobrączkowanych. Rzadką cechą gołębi jest ostra różnica w kolorze podłóg.

Dorosły samiec jest zazwyczaj karmazynowy lub winno-czerwony, z wyjątkiem białawego lub bladoszarego ogona, z szarą głową, dolną częścią pleców i górną częścią ogona, zewnętrznymi osłonami górnego skrzydła, bokami i dolnymi osłonami skrzydeł z pachami.

Samica jest ziemisto-brązowa z szarawym odcieniem na głowie i lekko różową szarawą na piersi; ma czarne półkole na szyi z białą obwódką. Młode osobniki są podobne do samic, ale pióra na płaszczu i klatce piersiowej mają wąskie, jasnobrązowe krawędzie.

Oko jest brązowe lub orzechowe, krawędź powiek szara, dziób czarniawy, nogi matowe lub brązowawo-czerwone.

Ogon skrzydłowy śródstopia 1,8 - 2,0 cm, dziób

Dystrybucja od Birmanu i północno-wschodnich części Indii przez Indochiny i prawie całe Chiny do Cajdamu i Alaszanu, niegdyś znaleziona w Japonii i trzykrotnie w naszych granicach: w czerwcu 1856 r. Valitsky w zakładzie w Nerchinsk w Transbaikalia, M. Yankovsky - na wyspie Askold koło Władywostoku i VK Arseniev 18 października 1908 r. - na wybrzeżu terytorium Ussuriysk, między ujściami rzek Kasga i Lugovaya.

Rodzaj żółwia

Rodzaj Turtledove - Streptopelia - (stara nazwa Turtur) - obejmuje ptaki różniące się od prawdziwych gołębi (Columba) dłuższymi śródstopiami, długim, zaokrąglonym ogonem, słabym dziobem i ostrymi skrzydłami. Dominującym kolorem upierzenia jest czerwono-brązowy kolor, większość z nich ma czarny lub czarno-białe plamy. W większości żółwie żyją w lasach i gniazdują na drzewach.

Turtle turtle to 5 gatunków występujących w Palaearktyce, Etiopii i na wschodzie. Spośród nich pospolita turkawka (Streptopelia auritus s. Communis) jest bardzo powszechna w Europie i Azji. W niewoli bardzo często trzymany jest inny gatunek, egipski lub śmiejący się gołąb (Streptopelia risorius), z niepełnym czarnym kołnierzem na karku, który jest domem zarówno dla południowo-zachodniej Azji, jak i dla Półwyspu Bałkańskiego, stąd czasami leci do Besarabii. Gołębie egipskie można łatwo odróżnić od żółwia żółwia po bardziej monotonnym, jasnym kolorze. Nazwano go „śmiech”, ponieważ jego gruchaniu zawsze towarzyszą przytłumione dźwięki przypominające śmiech.

Oprócz egipskiego gołębia, gatunek środkowoazjatycki podobny do egipskiego gołębia Streptopelia stoliczne czasami lata z Turkiestanu do europejskiej Rosji, a mianowicie do jego południowo-wschodniej części, a następnie gatunki wschodnioafrykańskie i zachodnioazjatyckie, Gimri Arabów lub Egipska turkawka Streptopelia Cambayensis, która wyróżnia się rozwidlonymi piórami na przedniej części szyi.

Na Syberii występują jeszcze dwa gatunki synogarlic, podobne do turkawicy zwyczajnej, a mianowicie turkawka stepowa (Streptopelia ferrago), występująca w południowo-zachodniej Syberii, Turkiestanu i Indiach oraz duża turkawka (Streptopelia orientalis), pospolita na południowo-wschodniej Syberii, Japonia, Chiny i Indie. Ponadto żółw mały (Streptopelia senegalensis) jest powszechny w Azji, Afryce i Australii.

Streptopelia orientalis Latham

  • Mała turkawka
    Streptopelia senegalensis
  • Ciemna turkawka
    Streptopelia lugens
  • Turkawka
    Streptopelia capicola
  • Turkawka czerwona
    Streptopelia tranquebarica
  • Turtle Dove Madagaskar
    Streptopelia picturata
  • Opis

    Gołąb krótkoogonowy (Streptopelia tranquebarica humilis) - to najmniejsza z naszych turkawek, budową bliższa „prawdziwym” gołębiom. Całkowita długość jego ciała sięga 23-24 cm, rozpiętość skrzydeł to 400-410 mm. Różni się od innych typów turkawek niewielkimi rozmiarami, stosunkowo krótkim i lekko zaokrąglonym ogonem, czerwono-brązowym kolorem grzbietu i głosu. Ubarwienie z daleka jest czerwonawo-brązowe u góry, ciemnobrązowe poniżej, szczególnie u samców. W przeciwieństwie do innych gatunków turkawki charakterystyczny jest dymorfizm płciowy w kolorze. U dorosłego mężczyzny głowa i szyja są popielato-szare, na karku znajduje się szerokie półkole w kształcie czarnego półksiężyca oddzielające szary kolor szyi od czerwonawego koloru grzbietu. Grzbiet, górna część skrzydeł i nasady kości ramiennej, klatka piersiowa i brzuch są brązowawo-winno-czerwone, z niebieskawym nalotem w świeżym upierzeniu. Ubarwienie dolnej części ciała jest jaśniejsze niż na plecach. Dolna część grzbietu, górna część ogona i górne osłony ogona są szare, ogon dolny białawy lub bladoszary. Boki tułowia, osłony pachowe i pod spodem są jasnoszare lub szaro-szare. Pióra lotek są ciemnobrązowe, pióra ogonowe są łupkowo-szare, końce zewnętrznych piór ogonowych są białe; gdy zbliżają się do środka ogona, stają się szare. Środkowa para piór ogonowych jest szaro-brązowa, ogon jest lekko zaokrąglony. U samicy górna część ciała jest ziemisto-brązowa, na klatce piersiowej jest różowo-szary odcień, głowa jest jasnoszara. Czarny półkole na szyi nie jest tak ostry jak u samca, obszyty jest wąską szaro-białą obwódką. Czoło jest białawe. Zardzewiałe felgi wierzchołkowe są słabo widoczne na osłonach skrzydeł. Górne i środkowe osłony ogona są szare z brązowawo-oliwkowym odcieniem. Spód ciała jest matowo różowobrązowy.

    Rodzaje turkawek

    Żółwiki można spotkać nie tylko na ulicach, ale są też trzymane w domu i wyprowadzane na różne wystawy gołębi, gdzie docenia się wygląd zewnętrzny i inne cechy ptaka. Aby ptak znalazł się wśród zwycięzców pod względem eksterieru, konieczne jest, aby spełniał określone standardy rasy.

    Zdrowa żółwica to ptak o twardej budowie, z gładkimi i dobrze przylegającymi do ciała piórami.

    Stopy nie powinny być pokryte piórami, skóra na nich powinna być czysta, błyszcząca i gładka. Zachowanie ptaka nie powinno być ospałe, powinno być czujne, czujne i doskonale reagować na najmniejsze bodźce. Jeśli ptak siedzi potargany, zgarbiony, z wymiętymi, rozczochranymi piórami i zamkniętymi oczami, jest to powód do niepokoju właściciela.

    Wysokość turkawki według normy powinna sięgać 16 cm, od czubka dzioba do końca ogona długość 25-28 cm. ale lekko wydłużona, przejście głowy do szyi jest gładką, pięknie zakrzywioną linią.

    CZYTAJ Ukrainiec Levkoy - cat Zdjęcia ukraińskiej rasy kotów Levkoy. Charakter, rozmiar, waga, zdrowie

    Oczy znajdują się blisko środka całej głowy i są ubarwione zgodnie z kolorem upierzenia. Tak więc turkawki z brązowymi piórami powinny mieć pomarańczowe oczy, ptaki z białymi piórami powinny mieć czerwonawy odcień, a pstrokate turkawki powinny mieć czarne oczy. Jeśli ptak jest albinosem (a jest ich), oczy takiego gołębia będą różowawe. Bardzo interesujące są również pierścienie do oczu. Mają piękny różowawy kolor.

    Sędziowie zwracają również uwagę na dziób. Jednym z wymagań jest to, aby dziób nie był zbyt krótki, nie jest to zalecane. Kolor dzioba może być inny u turkawic o różnym upierzeniu. Na przykład dzikie turkawice mają czarny dziób, białe z różowymi piórami mają dziób w kolorze cielistym, a brązowe turkawice mają ciemny dziób.

    Szyja ptaka jest krótka i gładka, nie powinno być żadnych ekscesów piór (falbanka, grzywka). Jednocześnie na szyi musi być wzór w postaci pierścienia. Skrzydła powinny być ciasno złożone na tułowiu, ich pozycja powinna być ładna, bez wypukłości, końce powinny być lekko zaokrąglone.


    Mały żółw gołąbek

    W naturze występuje około 10 gatunków żółwi. Pięć z nich znajduje się na terytorium Rosji. Jeden z domowych gatunków gołębi nie tyle śpiewa, ile się śmieje. Chodzi o małą żółwicę. Nazywany jest również śmiejącym się gołębiem.

    Ma szare upierzenie skrzydeł, brązowe z niebieskoszarymi plamami na grzbiecie, winno-czerwone na głowie, piersi i szyi. Ten ostatni ma po bokach czarne znaczenia. Lotki turkawicy mają ten sam kolor. Spośród wszystkich turkawek mała jest jedynym udomowionym gatunkiem. Ptak o wadze 130 gramów hoduje się ze względu na dietetyczne, smaczne mięso.

    Duży żółw

    Osiąga 34 centymetry długości. W tym przypadku waga wynosi około 300 gramów. Rozpiętość skrzydeł ptaka sięga 60 centymetrów. Trudno będzie zobaczyć ptaka w pobliżu osad, jak mała turkawka. Przedstawiciele dużych gatunków wspinają się w dzikie lasy. Możesz rozpoznać ptaka po brązowym grzbiecie i różowo-brązowym brzuchu.

    Gołąb zaobrączkowany

    W linii rozmiarów przedstawicieli rodziny zajmuje 2 miejsce. Długość ciała ptaka wynosi 30 centymetrów. Piętnaście z nich jest na ogonie. U gołębia obrączkowanego jest dłuższy w porównaniu z długością ciała niż u innych. Ogon ma białe i kolorowe pióra. Szarobrązowy grzbiet gołębicy obrączkowanej łączy się z przydymioną różową głową, szyją, piersią i brzuchem.

    Mniej małe. Długość ptaka wynosi 20 centymetrów, a waga nie przekracza 50 gramów. Gatunek został sprowadzony do Rosji z Australii, jest trzymany głównie w domu. Jednak część ptaków wypuszczonych z niewoli zakorzeniła się, stając się jednym z wędrownych gołębi. Po zewnętrznej stronie skrzydeł kolor staje się intensywnie szary. Wśród tego „pola” jest rozproszenie „diamentów” - białych plam.

    PRZECZYTAJ Jak rodzą się jaszczurki

    Ma do 29 centymetrów długości i waży 300 gramów. Grzbiet gołębia pomalowany na kolor ceglasty. Na piersi żółwia występuje również czerwonawy odcień. Boki ptaka są czarno-białe. Brzuch jest mleczny. Gatunki wędrowne. Zimą żółwiki przenoszą się z zachodniej Rosji do Europy i Afryki. Poza Rosją można znaleźć szmaragdową żółwicę.

    Zielone pióra na skrzydłach. W tym przypadku koło zamachowe jest czarne. Ciało ptaka jest jasnobrązowe. Na głowie turkawicy znajduje się rodzaj czapki. Składa się z piór o różnych kolorach. Dziób jest jasny i pomarańczowy. Szmaragdowe gołębie można spotkać w wilgotnych lasach tropików i subtropików, jeśli turkawka na zdjęciu ma niebieskie skrzydła, ogon i grzbiet, srebrzystą szyję i brzuch, białą głowę, to jest to gatunek ziemno-niebieski.

    Jej przedstawiciele mieszkają w Peru, Argentynie, Meksyku. Pod względem wielkości ptaki są zbliżone do małej żółwicy, ale w przeciwieństwie do niej nie tolerują suchego klimatu. W Chinach występuje gołąb cętkowany. Gatunek został sprowadzony z Chin do Ameryki i Australii. Gołąb ma brązowawy kolor. Pióra na głowie są różowe. Nazwę uzasadnia rozległa czarna plama na szyi.

    Zachowanie i głos

    Jak inne turkawki, pięknie lata. Jej lot jest szybki, szybki, z hałaśliwym trzepotaniem skrzydeł podczas startu. Siedzący ptak chowa się w gęstej koronie drzew i zachowuje się cicho i skrycie. Gołębie krótkoogoniaste latają pojedynczo lub w parach. Opada na ziemię tylko podczas karmienia i pojenia, łatwo porusza się małymi krokami.

    Głos gołębicy o krótkim ogonie różni się znacznie od głosu innych gatunków gołębi i przypomina głębokie, chrząknięte krótkie „y, y” lub „gru-gurr-goo”.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send