Rodziny ptaków

Piranga czerwona i czarna Piranga olivacea

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Piranga czerwona (łac. Piranga flava) to gatunek ptaka z rodziny kardynalskich. Wcześniej rodzaj piranga (łac. Piranga) należał do rodziny tanagerów, ale ze względu na podobieństwo upierzenia i wokalizacji z ptakami z rodziny kardynalnej zmienili klasyfikację. Wymieniony jako Least Concern (LC) przez Czerwoną Listę IUCN.

Nazwa w języku łacińskim wskazuje na kolor upierzenia o żółtym lub złotym odcieniu. Zachowanie czerwonej pirangi jest podobne do zachowania pirangi rudowłosej.

Obszar ten rozciąga się od południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych - stanów Arizona, Nowy Meksyk, a także od południa stanów Kalifornia i Kolorado po północną Argentynę.

Istnieją trzy grupy podgatunków pirangi czerwonej, które mogą być odrębnymi gatunkami: Piranga hepatica - żyje na północy Nikaragui w lasach sosnowo-dębowych, Piranga lutea - żyje w górach od Kostaryki po północno-zachodnią część Ameryki Południowej obrzeża lasów i Piranga flava - żyje w Ameryce Południowej w otwartych lasach.

Ptaki podgatunku północnego są większe i bardziej krępe niż inne podgatunki. Mają stosunkowo krótki ogon i gruby dziób z obowiązkowym jasnym upierzeniem na czole i gardle, mają szare boki, ciemne policzki i ciemne oczy. Upierzenie samicy jest żółte, a samiec czerwony. Średnia waga to 38 gramów. Średnia rozpiętość skrzydeł wynosi 31,8 centymetra. Ptak ma 20,3 centymetra długości. Świst ptaka jest cichy i brzmi jak „chup”. Śpiew jest wyraźny. Gwizdek podczas lotu jest chrapliwy, narasta i brzmi jak bicz.

Szuka pożywienia w liściach drzew, poruszając się powoli i metodycznie, różne osoby stosują różne strategie. Latem dieta podgatunków północnych składa się głównie z owadów, pająków i niektórych owoców. W Meksyku zaobserwowali użycie nektaru. W południowej Oaxaca polują na stada koczowniczych mrówek. Zwyczaje i zachowanie podgatunków północnych nie zostały jeszcze w pełni zbadane.

Wygląd i odżywianie

U mężczyzny czerwono-czarna piranga (Piranga olivacea) wyjątkowa suknia ślubna. Upierzenie na głowie i tułowiu jest lśniąco czerwone, skrzydła i ogon czarne. Jednak zimą upierzenie samca jest oliwkowozielone, podobnie jak upierzenie samicy, skrzydła i ogon pozostają czarne. Pomimo bogactwa kolorów czerwono-czarna piranga jest trudna do znalezienia na drzewie, gdzie szuka jagód, owoców, owadów, pająków i ślimaków. Dziób w kształcie stożka jest zagięty na końcu do dołu.

Dystrybucja i reprodukcja

Obszar gniazdowania piranga czerwona i czarna znajduje się we wschodnich Stanach Zjednoczonych i na południowym wschodzie Kanady, ale ten ptak zimuje w Ameryce Południowej, zamieszkując lasy, ogrody i parki. W okresie lęgowym samica przylatuje kilka dni po samcu na terytorium lęgowe, które samiec zajmuje już na drzewach. Na wysokim drzewie samica buduje gniazdo i składa w nim 3-5 jaj, które wysiadują przez 13-14 dni.

Najlepsze zdjęcia

  • ryba (35)
  • wilk (32)
  • ptaki (30)
  • niedźwiedź (27)
  • pies (26)
  • akwarium (22)
  • ryba (22)
  • ryba (22)
  • kot (20)
  • małpa (16)
  • łoś (15)
  • wielbłąd (13)
  • słoń (13)
  • lis (12)
  • jeleń (11)
  • Zoogalaxy
  • »
  • Zdjęcia zwierząt
  • »
  • Ptaki
  • »
  • Wróblowaty
  • »
  • Nadrodzina Passeroidea
  • »
  • Kardynał
  • »
  • Piranga czerwono-czarna

Świat

  • Zwierzęta kontynentów
  • Ssaki
  • Ptaki
  • Historie zwierząt
  • Gady (gady)
  • Dla dzieci
  • Płazy (Płazy)
  • Ryba
  • Bezkręgowce
  • Złote zdjęcia
  • Filmy o zwierzętach
  • Dźwięki zwierząt

Najpiękniejsze zdjęcia zwierząt w środowisku naturalnym oraz w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Szczegółowe opisy stylu życia i niesamowite fakty dotyczące dzikich i domowych zwierząt od naszych autorów - przyrodników. Pomożemy Ci zanurzyć się w fascynującym świecie przyrody i zbadać wszystkie dotychczas niezbadane zakątki naszej rozległej planety Ziemia!

PRAWA AUTORSKIE © 2012-2021 Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiały zawarte w witrynie są przeznaczone wyłącznie do użytku prywatnego. Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów opublikowanych w serwisie w celach komercyjnych jest możliwe tylko za zgodą właściciela praw autorskich: edukacyjno-edukacyjnego portalu internetowego „Zoogalaktika ®”.

Fundacja Promocji Rozwoju Edukacyjno-Poznawczego Dzieci i Dorosłych „ZOOGALAKTIKA ®” PSRN 1177700014986 INN / KPP 9715306378/771501001

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia funkcjonalności serwisu. Kontynuując współpracę z witryną, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych użytkownika i politykę prywatności.

Pin
Send
Share
Send
Send