Rodziny ptaków

Light Song Hawk / Melierax canorus

Pin
Send
Share
Send
Send


Drapieżny ptak jastrząb jest członkiem rodziny jastrzębia. Wcześniej ornitolodzy przypisywali go do podrodziny jastrzębi, ale potem przypisywali go do monotypowej podrodziny Melieraxinae. Rodzaj jastrzębiowatych dzieli się na trzy typy: ciemne, szare i jasne. Wcześniej rodzaj obejmował jastrzębia gabar.

Ornitolodzy nazywali pierzaste „śpiewem” ze względu na umiejętność śpiewania melodyjnie. Tym różni się od swoich bliskich, którzy komunikują się ze sobą potężnymi dźwiękami „ki-ki-ki”.

Śpiewające jastrzębie w okresie godowym wabią swoimi piosenkami samice, które lubią. Ptak gra gwiżdżące melodie przypominające flet. Są przyjemne dla ludzkiego ucha i nie odstraszają.

Pierzaste żyją na afrykańskich sawannach i rzadkich lasach. Śpiewające jastrzębie są duże, dorastają do 850 g i wyglądają dość groźnie. Długość ich imponującego ciała dochodzi do 55 cm, skrzydła 36 cm, jastrzębie mają krótki dziób i długie, pisklę nogi w czerwono-pomarańczowym kolorze.

Upierzenie ptaków w różnym wieku jest inne. U młodych zwierząt pióra są brązowe, a wraz z wiekiem stopniowo rozjaśniają się i stają się szarawe. Poprzeczne jasne paski znajdują się u dołu tułowia i na ogonie.

Songhawks uwielbiają osiedlać się na dużych wysokościach. Budują swoje domy z trawy i gałęzi na wierzchołkach drzew. W sezonie samica składa lęg z 1-3 jaj o białawo-niebieskiej skorupce. Inkubacją zajmują się tylko samice. Ciągle siedzą na sprzęgle, a samce dostają pożywienie. Pisklęta rodzą się za około miesiąc. Potrzebują tej samej ilości, aby zacząć latać.

Śpiewające jastrzębie mają słaby węch, ale ostre widzenie obuoczne. Jest 9 razy silniejszy od człowieka. Również ptaki dobrze słyszą. Dlatego nie mają problemów z uzyskaniem pożywienia. Ptaki żywią się gryzoniami, wężami, jaszczurkami, szarańczą, perliczkami, mangustami karłowatymi.

Ptaki jasno planują swoje działania i starają się zaskoczyć zdobycz. Najpierw jastrząb ostrożnie tropi ofiarę, a następnie gwałtownie podskakuje i chwyta ją pazurami. Mysz czy malutka jaszczurka nie mają szans na przeżycie. Ptaki są dzienne i odpoczywają od polowania w nocy.

Śpiewające jastrzębie były wykorzystywane do sokolnictwa. Ale oswajanie ich nie jest łatwe. Ptak kocha wolność i trudno się przyzwyczaić do ludzi. Wściekły jastrząb może spowodować poważne obrażenia.

Bardzo nam pomożesz, jeśli udostępnisz artykuł w sieciach społecznościowych i polubisz go. Dziękuję za to.

Zapisz się do naszego kanału.

Przeczytaj więcej historii na stronie Bird at Home.

Ogłoszenie

Strony: 1 2 3 … 7

  • Lista
  • „Ptaki
  • »Jastrzębie (Accipitrinae)

Jastrzębie (Accipitrinae)

Bardzo duża podrodzina, obejmująca 55 gatunków.
Rodzaj True jastrzębie (Accipiter) Mają krótkie, szerokie skrzydła i długi ogon. Upierzenie jest luźne i miękkie, prawie jak u sów, dlatego np. Sokoły latają wolniej, ale dużo bardziej zwrotne. Łapy są długie, pazury najdłuższe na palcach 1 i 4. Samice mogą być 2 razy większe od samców.
Często wypatrują ofiary z zasadzki na wzgórzu lub szybującej w powietrzu. Może nadal prześladować ofiarę pieszo na ziemi.
Występujące na całym świecie małe rodzaje są typowe dla Afryki i Australii.

Oto lista wszystkich typów:

* Podrodzina jastrzębi (Accipitrinae)
o Rodzaj True Hawks (Accipiter)
+ Jastrząb (Accipiter gentilis)
+ Krogulec (Accipiter nisus)
+ Jastrząb białobrzuchy (Accipiter poliogaster)
+ Crested Hawk (Accipiter trigirgatus)
+ Jastrząb grzebieni Sulawesian (Accipiter griseiceps)
+ Jastrząb rdzawoszyi (Accipiter toussenelii)
+ Afrykański jastrząb (Accipiter tachiro)
+ Short-toed Hawk (Accipiter soloensis)
+ Jastrząb z Madagaskaru (Accipiter francesii)
+ Krogulec plamisty (Accipiter trinotatus)
+ Jasny jastrząb (Accipiter novaehollandiae)
+ Australijski jastrząb brunatny (Accipiter fasciatus)
+ Jastrząb czarny (Accipiter melanochlamys)
+ Magpie Hawk (Accipiter albogularis)
+ Jastrząb fidżyjski (Accipiter rufitorques)
+ Jastrząb białobrzuchy (Accipiter haplochrous)
+ Jastrząb molucki (Accipiter henicogrammus)
+ Jastrząb gwinejski (Accipiter poliocephalus)
+ Nowy brytyjski jastrząb białobrzuchy (Accipiter princeps)
+ Czarno-biały jastrząb (Accipiter melanoleucus)
+ Madagaskar Goshawk (Accipiter henstii)
+ Jastrząb Meyer (Accipiter meyerianus)
+ Kasztanowaty jastrząb (Accipiter castanilius)
+ Accipiter butleri
+ Europejski Tuvik (Accipiter brevipes)
+ Niebiesko-szary jastrząb (Accipiter luteoschistaceus)
+ Imitator Accipiter
+ Rudogłowy jastrząb (Accipiter erythropus)
+ Afrykański Krogulec (Accipiter minullus)
+ Krogulec japoński (Accipiter gularis)
+ Jastrząb Celebes (Accipiter nanus)
+ Collared Hawk (Accipiter cirrocephalus)
+ Nowy British Hawk (Accipiter brachyurus)
+ Krogulec zwyczajny (Accipiter rhodogaster)
+ Krogulec madagaskarski (Accipiter madagascariensis)
+ Krogulec czerwonoboczny (Accipiter ovampensis)
+ Krogulec czerwonobrzuchy (Accipiter rufiventris)
+ Tuvik turkiestański (Accipiter badius)
+ Baby Hawk (Accipiter superciliosus)
+ Jastrząb półobrożny (Accipiter collaris)
+ Jastrząb pręgowany (Accipiter striatus)
+ Jastrząb Coopera (Accipiter cooperii)
+ Kubański jastrząb (Accipiter gundlachi)
+ Dwukolorowy jastrząb (Accipiter bicolor)
+ Mniejszy Krogulec (Accipiter virgatus)
+ Accipiter chionogaster
+ Accipiter erythrauchen
+ Accipiter erythronemius
+ Accipiter ventralis
o Rodzaj Micronisus
+ Song jastrząb-gabar (Micronisus gabar)
o Rodzaj Songhawks (Melierax)
+ Mroczny jastrząb (Melierax metabates)
+ Szary jastrząb (Melierax poliopterus)
+ Lekki jastrząb (Melierax canorus)
o Rodzaj jastrzębi długoogoniastych (Urotriorchis)
+ Jastrząb afrykański (Urotriorchis macrourus)
o Rodzaj Red Hawks (Erythrotriorchis)
+ Czerwony jastrząb (Erythrotriorchis radiatus)
+ Luksusowy jastrząb (Erythrotriorchis buergersi)

Jastrząb, czyli duży jastrząb, jest największym członkiem podrodziny. A także jedyny jastrząb, pospolity na obu półkulach.
Samice są większe niż samce, jednakowo umaszczone; podczas lotu samica wygląda na bardziej otyłą.
Waga samców wynosi 0,6-1,2 kg, samice 0,8-2,1 kg, długość 50-68 cm, rozpiętość skrzydeł 97-127 cm.
Lot jest na ogół szybki, zwinny, z szybkimi trzepotami skrzydeł na przemian z szybowaniem, przypominającym lot sokołów. Podczas szybowania, co jest rzadkie, trzyma skrzydła prosto. Poluje na ptaki (jarząbka, cietrzew, głuszec), ssaki (myszy, wiewiórki, zające).


Pod redakcją Metailurus (26 marca 2008 17:08:20)

Pin
Send
Share
Send
Send