Rodziny ptaków

Kaczka białooka

Pin
Send
Share
Send
Send


Kaczki nurkujące zawdzięcza swoją nazwę zdolności do nurkowania w głębinach zbiorników pożywienia. Różnorodność tych kaczek jest szeroko rozpowszechniona w Ameryce, Azji i Europie. Czasami ptaki tej rasy występują w Afryce, średnio kaczka nurkująca waży 1-1,5 kg. Długość ciała dochodzi do 50 cm, a po wyglądzie można rozpoznać kaczkę po dużej głowie, krótkiej szyi i opuszczonym ogonie.

Jak wygląda nurkujący ptak?

Ten gatunek kaczek źle lata. Najpierw muszą długo przyspieszać, a następnie wystartować. Większość ptaków tego gatunku żyje w zbiornikach wodnych, tylko niektóre osobniki mogą żyć na lądzie, latać na drzewach.

Ptaki tego gatunku żywią się mięczakami, larwami owadów i różnymi chrząszczami. W mniejszym stopniu pokarmy roślinne dominują w ich diecie. Ze względu na preferencje żywieniowe mięso kaczek nurkujących pachnie rybą.

Kolor pióra u kaczek polarnych może być zróżnicowany. Najpiękniejsze pióra kaczych.

Odmiany tych ptaków obejmują:

  • Czarni,
  • Nurkować,
  • Kaczka różowogłowa
  • Turkusowy marmur

Jeziora, wybrzeża i rzeki to główne siedliska ptaków. Ameryka Północna ma największą liczbę cyraneczek z marmuru.

Kaczki nurkujące to ptaki o niskim ciele, średniej wielkości i wadze około 1200. Samce są nieco większe od samic. Kolor męski ciemne nurkowanie z białymi bokami. Są takie rodzaje nurkowań: czerwononosa, pampasowa, czerwonooka.

Nurkuj z czerwonymi oczami

Ten typ nurkowania ma czerwone oczy. Jest również nazywany czerwonookim. Znajdują się w:

  1. Ameryka Łacińska.
  2. centrum Afryki.

Osiedlają się na bagnach i stawach. Czerwoni nurkowie prawie zawsze żyją w stadach. Jednak w okresie lęgowym ptaki tego gatunku są podzielone na pary. Aby zbudować gniazdo, nurkowie poszukują gęstych zarośli. Jaja są inkubowane średnio przez 26 dni. Proces pisklęcia piskląt następuje bardzo szybko (do 7 tygodni). Odróżnienie samców od samic w młodym wieku jest prawie niemożliwe.... Wraz z dojrzewaniem kolory piór kobiet i mężczyzn zaczynają się różnić. Samce mają brązowe ciało i fioletową klatkę piersiową, samice mają czerwono-brązowe upierzenie.

Kaczki rudowłose latają parami na zimę. Do budowy gniazd wykorzystują łodygi roślin i własne upierzenie, którymi rozsuwają brzegi gniazda, aby ukryć je przed światem zewnętrznym. W ten sposób, aby chronić swoje potomstwo.

Marmurkowy turkus wydaje ochrypłe dźwięki. Podczas startu trzepocze głośno skrzydłami, ale leci bardzo umiejętnie i szybko. Samce cyraneczki są spokojniejsze niż samice. Cyraneczka bardzo słabo chodzi po ziemi, przeszkadza jej wydłużony korpus.

Kaczuszki spędzają w gnieździe tylko pierwsze 24 godziny. Następnie kaczka matka wyjmuje je z gniazda. Po dwóch miesiącach życia u kaczątek tego gatunku pojawia się upierzenie. Próbują latać dopiero po 3 miesiącach, kiedy skrzydła są w pełni wzmocnione. Nurkowania rude łączcie się w stadach. Przez całe życie ten gatunek uwielbia wędrować. Dobry smak mięsa, spora wielkość dorosłego osobnika zachęca do ciągłego polowania na rudowłose kaczki morskie.

Ptaki Krymu

Nazwa łacińskaKaczka podgorzałka
angielskie imieAythya Nyroca
DrużynaAnseriformes
Rodzinakaczka
Długość ciała, cm40-47
Rozpiętość skrzydeł, cm67-73
Masa ciała, kg0,4-0,6
funkcjePtak ma jednolity, ciemno-kasztanowy kolor ciała z białym brzuchem i dolną częścią ogona. Kiedy nurkowanie leci, na brzuchu pojawia się biała plama, a na skrzydłach szeroki biały pasek. Obie płcie są podobne, ale kaczor wyróżnia się jaśniejszymi kolorami upierzenia i białymi oczami.
Numer160 000-250 000
Stan ochronyW stanie bliskim zagrożenia (kurczący się).
SiedliskoKaczki zamieszkują płytkie mokradła z rodzącą się i przybrzeżną roślinnością. Ptaki występują na bagnach, stawach, błotach, trzcinach i obszarach przybrzeżnych.
dodatkowoUlubionym zajęciem tego gatunku jest nurkowanie. Wiele osobników schodzi na głębokość 2,5-3,0 mi pozostaje pod wodą przez około 15-18 sekund.
  • 1 Opis
    • 1.1 Liczba
    • 1.2 Struktura i wymiary
  • 2 Siedlisko
    • 2.1 Obszar
  • 3 Odżywianie
  • 4 Powielanie
  • 5 piskląt
  • 6 Zimowanie
  • 7 Migracja
  • 8 wrogów
  • 9 Białooka Kaczka w Czerwonej Księdze
  • 10 interesujących faktów

Opis

Kaczka białooka lub kaczka białooka (Aythya nyroca) to stosunkowo mała kaczka, która nurkuje, aby zdobyć pożywienie (larwy owadów, mięczaki i rośliny wodne).

Siedliskiem gatunku są bagna i jeziora o głębokości jednego metra. Kaczki te rozmnażają się w południowej i wschodniej Europie oraz południowej i zachodniej Azji. Pierzaste przedstawiciele migrują i zimują dalej na południe i do północnej Afryki. Jest to jeden z gatunków, do których ma zastosowanie Porozumienie o ochronie wędrownych ptaków wodnych Afryki.

Papuga rudowłosa

Długość ciała 33 - 35 cm, ogon 20 cm To bardzo piękna papuga. Upierzenie jest zielone z oliwkowym odcieniem. Ubarwienie szyi i głowy jest wiśniowe z niebieskawym odcieniem, z czerwonymi paskami na skrzydłach i wąskimi czarnymi pierścieniami na szyi. Kolor dzioba jest słomkowo-żółty. U samic dolna część ciała jest żółtawozielona, ​​głowa ciemnoszara, dziób czerwony.

1. Styl życia

Żyją w lasach tropikalnych. Trzymają się w małych stadach lub grupach rodzinnych. Żywią się drzewami różnymi owocami i nasionami, ale czasami odwiedzają uprawy, takie jak zboża, ryż i kukurydza. Rzadko żywią się ziemią. Te papugi są świetnymi lotnikami.

2. Powielanie

Obecny samiec szybko biegnie wzdłuż żerdzi, wydając dźwięki przypominające śpiew drozda i zatrzymując się, kiwa głową, wykonując szybkie ukłony. Samica składa od 2 do 6 białych jaj i wysiaduje je przez 22 - 23 dni. Młode osobniki opuszczają gniazdo po 6 tygodniach, ale samiec karmi je przez jakiś czas.

3. Spis treści

Są jednymi z najpopularniejszych ptaków w gospodarstwie domowym. Są bardzo spokojne, mają wesołe usposobienie, mają przyjemny głos, w przeciwieństwie do innych hałaśliwych papug naszyjników. Rzadko się rozmnażają. Trudność polega na doborze pary, ponieważ młode samce nie różnią się kolorem od samic.

Numer

Ze względu na powszechne występowanie liczba kaczek białookich nie jest pewna. Należy jednak zauważyć, że liczba ta poważnie spadła w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci.

Na początku lat 90. ubiegłego wieku nagłe skurczenie się czarnego rynku zaniepokoiło ekspertów. Na przykład liczba gatunków ptaków w byłym Związku Radzieckim spadła z 140 000 par w 1970 r. Do 5 200 w ciągu 15 lat.

Światową populację kaczki białookiej szacuje się na około 163 000–257 000 ptaków. W związku z tym obecnie gatunek ten znajduje się w stanie bliskim wyginięcia.

Struktura i wymiary

Kolor upierzenia ciała ptaka jest ciemnobrązowy lub czerwono-brązowy z białymi skrzydełkami. Samce są jaśniejsze i bogatsze, wyglądają bardziej czerwonawo, z nutami kasztana lub mahoniu, szczególnie w jasnym świetle słonecznym. Samice są ciemniejsze i ciemniejsze, ale w dobrym świetle wyglądają również czerwonawo. Młode osobniki są ciemniejsze niż dorosłe, częściej brązowe.

Ptak wyróżnia się szerokimi, białymi skrzydłami w locie, patrząc od dołu, a także białym brzuchem. Dorosłe samce mają białe oczy, podczas gdy samice i młode zwierzęta mają ciemne oczy. Kształt głowy jest spiczasty, dziób jest długi, w kolorze szarym.

Długość ciała gatunku wynosi 40-47 cm, rozpiętość skrzydeł około 67-73 cm, średnia waga osobników wynosi od 400 do 600 g.

Siedlisko

Kaczka białooka preferuje spokojne tereny na terenach podmokłych z bogatą roślinnością wodną, ​​rozległymi szuwarami i otwartymi wodami. W tych miejscach osobniki chowają się i gniazdują. Ptaki żyją również w małych jeziorach z gęsto rosnącymi brzegami, kanałami, na obszarach z liliami wodnymi oraz w innych miejscach.

Powierzchnia

Populacje lęgowe gatunku występują w Europie Środkowej i Wschodniej, w tym w Rumunii, Chorwacji, Azerbejdżanie, Turcji, Federacji Rosyjskiej, Węgrzech, Serbii i Ukrainie.

W południowo-zachodniej Azji populacje lęgowe występują w Mongolii, Kazachstanie, Chinach i na subkontynencie indyjskim, w tym w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu.

W Afryce te upierzone przedstawiciele znajdują się w Egipcie, Algierii i Nigerii. Zimowisko rozciąga się na Bliskim Wschodzie, w północno-wschodniej Afryce i południowo-wschodniej Azji.

Jedzenie

Kaczki zdobywają pożywienie nurkując pod wodą. Białooki nurkowie są wszystkożerni i żywią się roślinami wodnymi, bezkręgowcami, owadami, mięczakami, skorupiakami i małymi rybami. Ptaki żerują w nocy.

Pisklęta

Niemowlęta rodzą się na początku lub w połowie lipca. Oboje rodzice zajmują się wychowywaniem młodych.

W ciągu 2-3 dni po wykluciu pisklęta opuszczają gniazdo, a po osiągnięciu wieku 50-60 dni zaczynają samodzielnie latać. Niemowlęta karmią się same od pierwszych dni życia. Matka prowadzi je do źródeł pożywienia.

Migracja

Kaczka białooka migruje częściowo. Migracja zimowa występuje od początku września do połowy października. Lot do lęgowisk odbywa się od początku marca.

Wrogowie

Do wrogów gatunku należą takie zwierzęta jak trzcina błotniak i orzeł bielik. Lisy, wilki i szakale mogą polować na ptaki w chłodniejszych miesiącach.

Białookie nurkowanie w Czerwonej Księdze

Ornitolodzy nie mogą wiarygodnie wskazać głównej przyczyny spadku liczebności populacji. Uważa się jednak, że na liczbę ptaków wpływają dwa czynniki. Pierwsza wynika z faktu, że gatunek ten preferował obwody terenów podmokłych i małych płytkich stawów, w których się gniazdował. Obszary te zostały mocno osuszone, odlane i odnowione. Drugi powód dotyczy polowań, ponieważ wielu białookich nurków jest zabijanych przez myśliwych.

W przeszłości ptaki były szeroko rozpowszechnione w Grecji, ale obecnie występuje ich niewielka liczba. Szacuje się, że mieszka tam nie więcej niż 250 par lęgowych. Większość z nich zamieszkuje torfowiska Rodian w Amvra Kykos, reszta znajduje się na mokradłach Oneiros i Macedonii, bardzo niewiele na południu aż po Peloponez w jeziorze Stymphalia. Korzystnymi miejscami do życia dla tego gatunku są jezioro Heimadit w zachodniej Macedonii oraz torfowisko Kołodka w pobliżu Pargi. Zimą małe liczby występują nawet na Krecie, a podczas migracji stada obserwuje się w Kerkini, delcie Sperhei Osa i innych miejscach.

Zniszczenie siedliska na tych obszarach poważnie wpłynęło na populację nurków, a nielegalne polowania dodatkowo pogorszyły sytuację.

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody zauważa, że ​​zagrożenia dla życia gatunku obejmują degradację siedlisk, osuszanie terenów podmokłych, działalność człowieka na lęgowiskach, zanieczyszczenia rolnicze, polowania na drapieżniki i rybołówstwo.

Gatunek jest wymieniony w Międzynarodowej Czerwonej Księdze Danych, a także w Czerwonych Księgach Federacji Rosyjskiej, Ukrainy i Kazachstanu.

Interesujące fakty

  • Wokalizacja samicy jest podobna do „kerr kerr” księcia grzebieniastego, ale jest bardziej subtelna iz mocnym, specyficznym rytmem. Głos mężczyzny składa się z różnych krótkich dźwięków piskląt.
  • Są to ptaki towarzyskie, które zimą tworzą duże stada, często mieszając się z innymi kaczkami nurkującymi, takimi jak czubate kaczki i rudowłose kaczki.
  • Mała kaczka nazywa się kaczką, a dorosły samiec nazywa się kaczorem. Dorosłą samicę nazywa się kurą lub kaczką, a grupę kaczek - stadem lub stadem.
  • Wszystkie ptactwo wodne ma wodoodporne pióra ze względu na ich skomplikowaną strukturę, a także powłokę woskową, która jest nieumyślnie nakładana na każde pióro podczas czyszczenia. Pióra białookiego nurka są tak wodoodporne, że nawet gdy kaczka nurkuje pod wodą, puchowa podszewka przy skórze pozostaje całkowicie sucha. Gruczoł kości ogonowej u podstawy ogona ptaka wytwarza woskowaty olej, który pokrywa pióra.
  • Podczas budowy gniazda samica dodaje do niego miękkie, puszyste pióra, które zrywa z własnej piersi. Daje to jajom lepszą amortyzację i izolację, a także odsłania skórę matki, dzięki czemu może je wydajniej ogrzewać. Inne materiały do ​​gniazdowania kaczek obejmują trawę, błoto, gałązki, liście, trzciny i tak dalej.
  • Ptaki rzadko lądują na lądzie, ponieważ większość życia spędzają na powierzchni wody.
  • Gatunek preferuje aktywność wczesnym rankiem i wieczorem.
  • Ogólnie rzecz biorąc, białooki nurkowie prowadzą samotny i skryty tryb życia.

Pin
Send
Share
Send
Send