Rodziny ptaków

Czarno-biały ptak zimorodka - Profil | Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek srokaty lub zimorodek czarno-biały jest jednym ze wszystkich sześciu gatunków zimorodków odkrytych w Kariega. Gatunki przeciwne to duże, brązowe kaptury, karłowate, półobroże i zimorodki malachitowe.

Czarno-biały zimorodek jest ptakiem o małych lub średnich wymiarach z charakterystycznymi gigantycznymi głowami, długimi, ostrymi, spiczastymi wypustkami, szybkimi nogami i krótkimi ogonami.

Czarno-biały zimorodek zjada przede wszystkim ryby, jednak zwykle można go zobaczyć zjadając żaby, robaki, a nawet węże.
Czarno-biały zimorodek ma, jak sugeruje jego tożsamość, czarno-białe upierzenie. Samiec ma czarny grzebień i koronę, białą pręgę nad okiem, większy czarny prążek na całej głowie aż do szyi oraz białą szyję i kołnierz.

Jego wyższe elementy są czarne, z białymi krawędziami, co daje efekt cętkowany, a na zadu widoczne są czarno-białe smugi. Na osłonach skrzydeł występują białe plamy.

Podkłady czarno-białego zimorodka są białe, z dwoma odmianami ładnych czarnych pasków, z których wyższa jest szersza i często uszkodzona w środku.

Dziób jest czarny i długi i wygląda jak sztylet. Oczy są ciemnobrązowe, a nogi kradzieży i czarne.

Samica czarno-białego zimorodka ma tylko jeden pas piersiowy, węższy niż u samca.

Ogon jest biały i dość długi, jego środkowe pióra i idee są czarne, a jego następcy są w locie.

Dystrybucja

Czarno-biały zimorodek zamieszkuje Środkowy Wschód, Afrykę Subsaharyjską, kontynent azjatycki i południowe Chiny.

W Afryce Subsaharyjskiej są częste obok Nilu, we wschodnim Egipcie i Pakistanie są regularnie odkrywane na równinach Sind i Pendżabie. Występują rzadko w Grecji, na Cyprze iw Polsce.
Ma szczególnie gigantyczną zmienność, a jej mieszkańcy na całym świecie nie zostali skwantyfikowani.

Jest odkrywany w dużej części Afryki Subsaharyjskiej, z wyłączeniem prawdopodobnie najbardziej suchych obszarów, do północnego Egiptu, środkowej i południowej Turcji, Izraela, Syrii, Iraku i południowo-zachodniego Iranu, a także w dużej części południowej i południowo-wschodniej Azji, począwszy od Od północno-wschodniego Afganistanu do Indochin.

To największy kurczak zdolny do prawdziwego unoszenia się w powietrzu, a także jedyny zimorodek z całym czarno-białym upierzeniem.
Ptaki te zamieszkują obok strumieni, jezior, ujść rzek, rzek, rowów irygacyjnych, kanałów, terenów zalewowych, zatok i zatoczek trzcinowych.

Ponadto zamieszkują doliny rzeczne w pobliżu obszarów górskich. Często nie występują w namorzynach i ogromnych bagnach.

Dieta i witaminy w biało-czarnym zimorodku

czarno-biały zimorodek zjada przede wszystkim ryby i typowo wodne robaki, żaby, płazy, skorupiaki i mięczaki.

Nawyki i styl życia zimorodka czarno-białego

Zimorodki srokate są dzienne, przeważnie w ciągu dnia przysiadują nad strumieniami, aby zachować energię.

Mogą nawet przysiadać na sztucznych konstrukcjach przypominających ogrodzenia, chaty i kajaki. W niektórych przypadkach rocznik srokaty typ zimorodków komunalnych.

To najważniejsze ptaki, które mogą unosić się w powietrzu przez dłuższy czas. Ich charakterystyczne zachowanie polega na wspólnym kiwaniu głową lub ogonem.

Kąpią się, wielokrotnie nurkując w wodzie, latają w linii prostej i rzadko polują na lądzie.

Lecąc, wydają hałaśliwe ćwierkanie, więc dodatkowo wydają te dźwięki podczas gniazdowania, aby zaznaczyć terytorium. Ludzie mieszkają w parach lub w luźnych gospodarstwach domowych. Te ptaki nie migrują.

Czarno-biały zimorodek Rozmnażanie

Czarno-biały zimorodek osiąga dojrzałość płciową rok wcześniej. Zaloty to pokazy tańca, które wspólnie wykonują od trzech do dwunastu samców. Samce dodatkowo dostarczają samicom posiłków przez okres około trzech tygodni.

Pary są monogamiczne, a samice i samce pomagają wykopać szczelinę w wygodnej ziemi instytucji finansowej, nad wodą lub pisać na trawiastej podłodze.

Nora może być wykopana na głębokość około jednego metra. Okres lęgowy trwa od lutego do kwietnia.

Składa się 4 do 5 białych błyszczących jaj, które wysiaduje każda osoba dorosła przez około 18 dni.

Podczas gdy gniazdo jest wykopywane i przez okres niosek i okres inkubacji, samiec kury pokazuje i przynosi posiłki dla samicy, a następnie pomaga podnosić pisklęta wcześniej niż pisklę.

Pisklęta trzymają się w gnieździe przez około trzy tygodnie.

Zagrożenia ludnościowe

W Nigerii te zimorodki są oswajane jako zwierzęta domowe, które po tygodniu stają się oswojone. Potem mogą swobodnie podporządkować się młodym ludziom, po czym niektórzy wracają na wolność.

W tej przestrzeni równie skutecznie można by zjeść niektóre ptaki. Mogą czerpać korzyści z hodowli ryb i ludzkich tam, jednak są podatne na zatrucie przez bioakumulację trucizn w rybach, które jedzą.

Ilość mieszkańców

Zgodnie z pożytecznym zasobem All About Birds, cała hodowla mieszkańców zimorodka srokatego liczy 1,7 miliona ludzi.

Ogólnie rzecz biorąc, w tej chwili gatunek ten jest sklasyfikowany jako najmniejsza troska (LC) na Czerwonej Liście IUCN.

Ekologiczny obszar zainteresowań

Głównymi drapieżnikami ryb są zimorodki srokate. Jest dowód na związek z wydrami bez pazurów, który jest mutemistyczny.

Fakty dotyczące zimorodka czarnego i białego

Obejrzyj wideo: Rysowanie ptasich skrzydeł oglądajcie od ok. 0:30! (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send