Rodziny ptaków

Dzięcioł zielony jest płochliwym i ostrożnym mieszkańcem lasu

Pin
Send
Share
Send
Send


Odmówiono dostępu do tej strony, ponieważ uważamy, że używasz narzędzi automatyzacji do przeglądania witryny.

Może się to zdarzyć w wyniku:

  • Javascript jest wyłączony lub blokowany przez rozszerzenie (na przykład programy do blokowania reklam)
  • Twoja przeglądarka nie obsługuje plików cookies

Upewnij się, że JavaScript i pliki cookie są włączone w Twojej przeglądarce i nie blokujesz ich ładowania.

Identyfikator referencyjny: # f5064560-8050-11eb-82a1-7531ebefa164

Styl życia i siedlisko

Siedlisko dzięcioła zielonego: Europa, z wyjątkiem wysp Morza Śródziemnego, Irlandii, północnej Szkocji, Islandii, Finlandii, północnej Skandynawii i północy Rosji, czyli można go sklasyfikować zarówno jako ptaki Rosji, jak i ptaki na świecie. Występuje również w naszym regionie Ozersk.

Po nabraniu cierpliwości ostrożnego dzięcioła zielonego można zobaczyć również w naszej dzielnicy Ozersky.

Dzięcioł zielony różni się od swoich kongenerów tym, że częściej porusza się po ziemi niż po pniu drzewa, prawie nigdy nie „bębni” i bardzo rzadko dziobem drąży pnie drzew. Lot tego ptaka jest głęboki i falisty, z charakterystycznymi klapami skrzydeł bezpośrednio przy starcie.

Na swoje miejsce zamieszkania dzięcioły zielone wybierają lasy liściaste, w których rośnie wiele starych drzew. Mogą osiedlać się wzdłuż wąwozów, w gajach dębowych i olchowych, na obrzeżach lasów, nawet w miejskich ogrodach i parkach, głównym warunkiem jest występowanie nasłonecznionych łąk, terenów otwartych porośniętych trawą, na których można spotkać liczne mrowiska ziemne, gdyż występuje ich mieszkańcy są podstawą diety ptaków ...

Mrówki są głównym pokarmem dzięcioła zielonego.

Dzięcioły te są przeważnie osiadłe, wędrują niezwykle rzadko i tylko na krótkie odległości, ponieważ mogą również żyć w warunkach śnieżnych zim. Nawet w ciężkim i głodnym okresie zimowym zielone dzięcioły wolą oddalać się nie dalej niż pięć kilometrów od swojego obozu.

Pojawienie się dzięcioła zielonego

Długość ciała dzięcioła zielonego wynosi 26 - 33 cm, masa ciała 150 - 250 g, a rozpiętość skrzydeł 40 - 44 cm. Ciekawostką jest to, że przy długości dzioba 4,5 cm długość języka dzięcioła zielonego to aż 10 cm! Jak już zrozumiałeś, takiego kolosa nie można całkowicie wyjąć do ust. Dlatego u dzięcioła zielonego, podobnie jak u wszystkich gatunków z rodziny, organ ten jest przymocowany do nozdrza, otaczając całą czaszkę. To na pewno - język nie trzyma się zamka.

Dzięcioł zielony ma taki długi język.

Kolejną cechą głowy jest jej niesamowita siła. Dzięcioł zielony może pracować z prędkością młota pneumatycznego, wyprowadzając do 10 uderzeń na sekundę na drewnie! Więc niedługo, a mózg zamienia się w ciasto od ciągłego trzęsienia. Ale natura zadbała o jego stworzenie i zapewniła obecność gąbczastej warstwy między szarą materią a wewnętrzną powierzchnią czaszki. Ponadto wewnątrz znajdują się specjalne mięśnie, które tworzą barierę i utrzymują dziób w odpowiedniej odległości od mózgu.

Specyficzna kolorystyka, głównie zieleń o różnych odcieniach, pozwala doskonale wkomponować się w otaczającą rzeczywistość. Upierzenie dolnej części ciała jest jasnozielone lub zielonkawoszare, ze smugami biegnącymi w kierunku poprzecznym. Górna część ciała jest jaśniejsza, oliwkowozielona. Po bokach szyi i głowy upierzenie ptaka jest również pomalowane na zielono. Pióra górnej części głowy i tyłu głowy są koloru czerwonego, co wygląda jak mała czapka na głowie ptaka. Brzegi wokół oczu i cały przód głowy są czarne. Wygląda jak rodzaj maski na zielone policzki i czerwony czubek głowy. Dziób dzięcioła jest szary, a podstawa żuchwy żółta. Tęczówka oka jest żółto-biała.

Kolorystyka kamuflażu pomaga dzięciołowi zielonemu dobrze się kamuflować, wtapiając się w otaczające tło.

Górny ogon ma kolor zielono-żółty. Pod dziobem znajduje się pasek piór podobny do wąsów. Zewnętrznie mężczyźni i kobiety są do siebie podobni, różnica polega głównie na innym kolorze „wąsów”. U samic te „wąsy” są czarne, natomiast u samców rude z czarną obwódką. Również samicę dzięcioła zielonego można rozpoznać po zielonej obwódce wokół oczu. U młodych osobników „wąsy” w ogóle się nie rozwijają, aw upierzeniu często pojawiają się smugi na szyi i klatce piersiowej.

Głosować

Dzięcioła zielonego łatwiej jest usłyszeć niż zobaczyć. Jego głos jest bardzo łatwy do rozpoznania, kto raz go usłyszał, nigdy go nie pomyli z żadnym innym. Ptaki obu płci płaczą przez cały rok, a ich repertuar nie różni się od siebie. Najczęściej jednak można go usłyszeć w okresie godowym.

Odgłosy godowe dzięcioła zielonego.

Głos jest ostrzejszy w porównaniu z dzięciołem siwogłowym, w przeciwieństwie do tego drugiego, często charakteryzowany jest jako „śmiech” lub „pisk”. Wytwarza bardzo głośny, bezkompromisowy „klej-klej-klej” lub „glitch-glitch-glitch”, który może zawierać od jednej do dwudziestu sylab. Często nacisk kładziony jest na drugą sylabę, tempo śpiewu może wzrosnąć lub zwolnić, a na końcu również ustąpić. W przeciwieństwie do dzięcioła siwogłowego nie ma zmiany wysokości głosu. Aby wydać takie dźwięki, dzięcioł zielony puka w suchą gałąź.

Co je dzięcioł zielony?

Ulubionym daniem w ich wyśmienitym menu białkowym są mrówki i ich larwy. Dzięcioł zielony jest prawdziwym smakoszem, który by ucztować na mrówkach regularnie lata daleko od gniazda w poszukiwaniu mrowiska. Kiedy znajduje mrowisko, podlatuje do niego, wykopuje dołek o głębokości około ośmiu centymetrów i czeka.

Tutaj, na tym mrowisku, pracował dzięcioł zielony. Zjadłem mrówki.

Dzięcioł zielony po prostu liże mrówki, które wybiegają z dziury, długim, lepkim językiem. Jeśli dzięcioł zielony znajdzie duże mrowisko, często spędza w pobliżu dużo czasu, ucztując na mrówkach i wielokrotnie tu wracając. To niezwykle żarłoczny ptak. Na jednym posiedzeniu dzięcioł zielony jest w stanie „zgryźć” około 2000 mrówek!

Dzięcioł zielony na lunch. Zjada mrówki.

I choć mrówki są ulubionym pokarmem dzięciołów, nie gardzą też innymi pokarmami. Mogą też żerować na ślimakach, gąsienicach głogowych, larwach drwalów, dżdżownicach, pszczołach, które są łapane w pobliżu uli zawieszonych w lesie.

Po obfitym obiedzie.

Nie odmawiają też pasz warzywnych, które jedzą w znacznie mniejszym stopniu, wybierając opadłe owoce morwy, winogron, wiśni, wiśni, persymonów, gruszek i jabłek. Potrafią skubać jagody i nasiona, które wydobywają w szczególny sposób - za pomocą dzioba ptak rozszerza pęknięcia w korze drzew i umieszcza tam szyszki, aby wygodniej było wyciągnąć z nich nasiona . W zimnych porach roku, kiedy pada śnieg i mrówki chowają się pod ziemią, dzięcioły zielone w poszukiwaniu pożywienia wyłamują dziury w zaspach. W innych zacisznych zakątkach szukają śpiących owadów. Ponadto zimą ptaki chętnie dziobią zamrożony cis i jagody jarzębiny.

Reprodukcja

Ptaki osiągają dojrzałość płciową pod koniec pierwszego roku życia. Samice i samce hibernują oddzielnie od siebie, zbiegając się dopiero w okresie godowym, który rozpoczyna się w połowie lutego i trwa do końca maja. Przez cały ten czas ptaki zachowują się bardzo podekscytowane, latają z gałęzi na gałąź i piskliwie krzyczą. Wydaje się, że dzięcioły zielone bawią się ze sobą w berka. Często kilka samców może gonić jedną samicę. Najbardziej zwinny z nich przyciąga uwagę wybranego. Gry godowe kończą się rytualnym karmieniem samicy przez samca.

Pary dzięciołów zielonych powstają na jeden sezon, jednak ze względu na przywiązanie do tego samego miejsca lęgowego pary mogą się ponownie łączyć, dlatego wielu obserwatorów ptaków zgadza się, że tworzą trwałe pary, czyli do śmierci jednego z partnerów. ..

Decydując się na miejsce na gniazdo, dzięcioły preferują stare dziuplę, z jednej dziupli mogą korzystać nawet przez 10 lat z rzędu.

Dziura, w której dzięcioły zielone wyposażają gniazdo, wysiadują i karmią małe pisklęta.

W przypadku, gdy ptaki zdecydują się na zmianę lokalizacji gniazda, to nowe gniazdo będzie znajdować się nie dalej niż 500 metrów od poprzedniego. Założenie gniazda zajmuje około czterech tygodni. Zazwyczaj takie gniazdo znajduje się na wysokości od 2 do 12 m nad ziemią w bocznej gałęzi lub pniu drzewa ze zgniłym sercem lub nawet martwym drzewem. Do dziupli najczęściej wybierane są drzewa o miękkim drewnie, takie jak wierzba, osika, topola, brzoza, buk.

Wejście ma pionowo podłużny lub zaokrąglony kształt. Średnica zagłębienia wynosi 15 - 18 cm, a głębokość od 30 do 50 cm Gruba warstwa pyłu drzewnego pełni rolę ściółki w gnieździe. Samiec zajmuje się głównie aranżacją gniazda, ale samica również może uczestniczyć w tym procesie.

Samice mogą składać jaja przez kilka miesięcy - od marca do czerwca. W gnieździe z reguły znajduje się 4-8 porcelanowo-białych jaj o błyszczącej skorupce, choć w rzadkich przypadkach może ich być nawet do 11. Inkubacja trwa do dwóch i pół tygodnia. Oboje rodzice inkubują, wymieniając się co 2-2,5 godziny. Jeśli nagle sprzęgło zostanie splądrowane, samica odłoży kolejny, ale wybierze do tego nowe miejsce.

Niemowlęta rodzą się niemal jednocześnie, zupełnie nagie, a mama i tata wspólnie się nimi zajmą. Karmią niemowlęta, odbijając jedzenie przyniesione do dzioba. Przez cały czas, gdy niemowlęta są w gnieździe, ptaki zachowują się bardzo skrycie, ostrożnie, aby obcy nie zauważyli obecności piskląt w dziupli. Rodzice przez pierwsze 20 dni nie pozwalają pisklętom wychodzić z gniazda, a dopiero 23-25 ​​dnia zaczynają wychodzić z gniazda i czołgać się po drzewie, po pierwszych krótkich lotach, do których wracają gniazdo znowu.

Pisklę dzięcioła zielonego.

A kiedy dzieci są na skrzydle, potomstwo podzieli się na dwie części - jedna połowa podąży za matką, a druga połowa za ojcem. A przez kolejne 7 tygodni młode „mrówkojady” pozostaną blisko swoich rodziców, ucząc się mądrości dorosłości.

Naturalni wrogowie

Do naturalnych wrogów dzięcioła zielonego należą drapieżniki ptasie i lądowe, które potrafią polować na dorosłe osobniki i niszczyć ich gniazda. Dodatkowo do spadku liczebności przyczynia się rywalizacja z dość rozpowszechnionym dzięciołem siwogłowym oraz działalność człowieka, która powoduje wysychanie rozległych obszarów drzewostanów liściastych. Współczesne rolnictwo jest również odpowiedzialne za spadek liczebności dzięciołów zielonych. Dawno, dawno temu mrówki budowały mrowiska na nieuprawianych i niemożliwych do zagospodarowania polach. Obecnie prawie wszystkie pola są regularnie koszone i nawożone, szeroko stosuje się chemiczne środki ochrony przed różnymi szkodnikami, a mrowiska przypadkowo, celowo i celowo są niszczone. Wysoka trawa ma cień, chłód i wilgoć, a na skoszonych łąkach nie ma miejsca, w którym mrówki mogłyby budować nowe schronienia. Tym samym obszary nadające się do siedliska dzięcioła zielonego stale się zmniejszają, dlatego obecnie w naturze są one coraz mniej powszechne.

Długość życia

Średnia długość życia wszystkich gatunków dzięcioła wynosi z reguły około dziewięciu lat, ale dzięcioły zielone w swoim naturalnym środowisku niezwykle rzadko przekraczają siedmioletnią linię.

Oto one - zielone dzięcioły. I nawet jeśli „denerwują” wszystkich sąsiadów ciągłym pukaniem, nie można podjąć żadnych środków przeciwko naruszającym ciszę - „szklarnie” są wymienione w Czerwonej Księdze i są chronione.

Tatiana Gvozdeva 21 lip 2020 Bez odstępnego

Tagi: ludzie,Jeziora,polowanie na zdjęcia

Pin
Send
Share
Send
Send