Rodziny ptaków

Jastrząb kamczacki Accipiter gentilis albidus

Pin
Send
Share
Send
Send



Oficjalna nazwa jastrzębia kamczackiego to Accipiter gentilis albidus. Ogólny gatunek ptaków ma dużą populację, ale podgatunek kamczacki wymaga ochrony. Są to duże i silne ptaki. Waga sięga nawet 1,5 kg.

Jastrząb kamczacki Accipiter gentilis albidus

Historia gatunku

Jastrzębie nie mają zmniejszonej populacji. Gatunek jest szybko przywracany. Głównym problemem ptaków kamczackich jest ich siedlisko. Na Kamczatce rozwinęły się niekorzystne warunki do rozmnażania gatunku.

Negatywne zmiany w środowisku wpłynęły na liczebność jastrzębi. Infekcje, które w coraz większym stopniu dotykają ptaki, aktywnie namnażają się na tle zmian klimatycznych.

W rezultacie podgatunek kamczacki wymaga dodatkowej ochrony. Nie potrzebuje pilnych i globalnych środków.

Cechy zewnętrzne

Jastrząb kamczacki jest wybitnym przedstawicielem jastrzębi. Wyróżnia się dużym korpusem. Samce są mniejsze niż samice. Główna charakterystyka:

  • waga waha się od 600 g do 1,6 kg,
  • długość całkowita ciała 55 cm,
  • rozpiętość skrzydeł wynosi 104 cm.

Samice tego gatunku wyróżniają się masywniejszym ciałem. Ich minimalna waga to 860 g. Maksymalna waga dla samców to do 1,6 kg. Długość ciała 61 cm, rozpiętość skrzydeł 115 cm.

Wszystkie jastrzębie mają charakterystyczny kolor. Białe paski znajdują się nad oczami, podobnie jak kolor piór. Tworzą wygląd białych brwi. Jastrząb ma szeroką linię, która kończy się z tyłu głowy.

Kolor oczu jest jasny, czerwony. W rzadkich przypadkach jest bardziej brązowy. Im młodsza osoba, tym jaśniejsze oczy. U młodych zwierząt są żółte.

Kolor samców i samic jest taki sam. Ogólny odcień to szary, niebieski lub czarny. Kolor zależy od siedliska. Tył z głową jest ciemniejszy. Dolna część ciała jest jaśniejsza, pojawiają się na niej zmarszczki.

Ogon jest jasny, przeważnie szary. Jest na nim kilka jasnych pasów. Młode zwierzęta różnią się ogólnym umaszczeniem. Głowa i skrzydła są brązowe, z jasnobrązowymi paskami na piersi.

Krótki opis gatunku

Jastrząb kamczacki preferuje tereny leśne lub górskie. Ptak potrzebuje przestrzeni do latania, a także miejsca do polowania. Łagodny klimat Europy i Rosji jest odpowiedni dla tego gatunku. Szybko się przystosowuje, toleruje stosunkowo niewielkie mrozy.

Jastrząb jest bardzo odporny na nagłe zmiany temperatury.

Idealne dla rasy są lasy iglaste. W lesie samice budują gniazda, zajmują się wychowywaniem potomstwa. Stary las jest bardziej niezawodny dla widoku. Im rzadziej zarośla, tym mniejsze szanse na spotkanie stada jastrzębi.

Gatunek jest osiadły. Wybrano jedno terytorium do życia, dorośli rzadko migrują. Wśród podgatunków kamczackich nie ma podgatunków wędrownych.

Aby uzyskać potomstwo, powstaje para. Gnieździ się na określonym obszarze. Ochrona gniazda jest zawsze priorytetem. Ptak może być agresywny i niebezpieczny.

Jedzenie

Jastrzębie to ptaki drapieżne. Polują na ssaki. W niektórych regionach ptaki odnajdują gady.

Waga ofiary jest znikoma, może stanowić połowę wagi jastrzębia. Dieta zależy od siedliska.

Reprodukcja

Główna reprodukcja odbywa się raz w roku. Szczyt aktywności przypada na koniec wiosny. Na kilka miesięcy przed złożeniem jaj para buduje gniazdo. Jest ustawiony w pobliżu pnia.

Całkowita średnica gniazda to co najmniej 1 m. W lęgu są co najmniej 2 jaja, a maksymalnie 4. Maksymalny termin wylęgu to 38 dni.

Status zwierząt

Jastrzębia nie ma w międzynarodowych dokumentach ochronnych. W Czerwonej Księdze Federacji Rosyjskiej ptak ma status 3 - rzadki gatunek.

Pin
Send
Share
Send
Send