Rodziny ptaków

Petrel różonogie / Ardenna creatopus

Pin
Send
Share
Send
Send


Petrel - bohater wielu lirycznych wierszy i piosenek, ptak, który niezmiennie towarzyszy statkom wraz z mewami. Te giganty są niebezpiecznymi drapieżnikami i zręcznymi łowcami, którzy potrafią latać niestrudzenie nad powierzchnią wody przez wiele dni.

Pochodzenie gatunku i opis

Petrel to ptak morski z rzędu petrel. W rzeczywistości zamówienie obejmuje wiele gatunków ptaków, które są zjednoczone pod tą nazwą. Wspólna dla wszystkich gatunków jest ich fizjologia, która pozwala im szybować nad wodą przez długi czas i jeść z oceanu. Najważniejszą cechą są rurki w dziobie, przez które wydobywa się sól.

Petrele potrzebują dużo wody, ale żyją nad słonymi morzami i oceanami, gdzie przez ogromną liczbę kilometrów nie ma źródła słodkiej wody. Dlatego, podobnie jak pingwiny, przystosowały się do picia słonej wody. Słona woda przechodzi przez „filtr” w dziobie i jest wydalana przez rurki jako sól.

Wygląd i funkcje

Zdjęcie: Jak wygląda petrel

Petrel pozornie świadczy o zdolności do szybowania przez długi czas w powietrzu nad bezmiarem oceanu. Mają krótkie ciało, mocne skrzydła i małe łapy. Okrywa petrel jest gęsta, co zapobiega zamarzaniu ptaków pod wpływem podmuchów wiatru i zamoczeniu od słonej wody i deszczu.

Interesujący fakt: Łapy petreli są tak małe i tak blisko ogona, że ​​ptaki nie mogą nawet na nich stanąć - muszą opierać się o skrzydła i klatkę piersiową. Dzioby tych ptaków są zawsze lekko spiczaste, zakrzywione na końcu - pozwala to ptakom skutecznie trzymać śliską rybę.

W zależności od gatunku petrele różnią się wyglądem, w tym wielkością.

Najpopularniejsze typy to:

  • petrel olbrzymi. To największy ptak z rodziny petrel,
  • petrel olbrzymi. Ten ptak jest mniejszy niż jego północny krewny,
  • Petrel antarktyczny. Są to średniej wielkości brązowe ptaki,
  • Petrel Cape. Nazywa się je również gołębiami przylądkowymi. Jest to średniej wielkości jasny ptak, osiągający długość 36 cm.,
  • petrel śnieżny. To mały gatunek do 30 cm długości,
  • petrel niebieski. Również średni ptak o rozpiętości skrzydeł do 70 cm.

To tylko kilka gatunków petreli. Rodzina obejmuje ponad 70 oficjalnie uznanych gatunków.

Gdzie mieszka petrel?

Zdjęcie: Petrel w locie

Petrel spędza większość swojego życia, unosząc się nad oceanami i morzami. Jego skrzydła są przystosowane do trzymania ciała petrela przez wiele dni, manewrując pod wpływem podmuchów powietrza. Trudno wymienić konkretną grupę petreli, ponieważ w przeciwieństwie do albatrosów żyją zarówno na półkuli południowej, jak i północnej. Północny petrel olbrzymi można znaleźć na Atlantyku, Pacyfiku i Oceanie Indyjskim. Miejsce lęgowe - Wyspy Georgia Południowa.

Petrel olbrzymi żyje na tych samych wodach, ale gniazduje tylko w pobliżu Antarktydy. Żyją tam również petrelle antarktyczne i śnieżne. Przylądek i petrel błękitny preferują klimat subantarktyczny, gniazdując na przylądku Horn. Petrel bagienny występuje tylko u wybrzeży Nowej Zelandii. W Atlantyku gniazdują małe, różnorodne i szare petrelle. Petrele smukłe są również ograniczone do Tasmanii u wybrzeży Australii.

Petrele nie potrzebują suchego lądu jako stałego siedliska. Mogą robić krótkie przerwy na wodzie, spać w powietrzu, po prostu polegając na rozpostartych skrzydłach i wietrze. Petrele często lądują na statkach i barkach, aby odpocząć - tak żeglarze odkryli ten widok. Petrele gniazdują tylko w okresie lęgowym, kiedy muszą składać jaja i opiekować się potomstwem. Zawsze wybierają te same miejsca do gniazdowania.

Interesujący fakt: Petrel urodzony na określonej wyspie zawsze będzie się rozmnażał tylko tam.

Teraz wiesz, gdzie znajduje się petrel. Zobaczmy, co je.

Co je petrel?

Zdjęcie: Petrel bird

Petrel to ptak drapieżny. Aby stale utrzymywać energię w ogromnym ciele będącym w locie przez wiele dni, petrel potrzebuje ogromnej ilości białka. Dlatego oprócz małych ryb w jego diecie znajdują się wszelkiego rodzaju skorupiaki i głowonogi - zwłaszcza kalmary. Petrele czasami gonią za statkami rybackimi. Tam mogą nie tylko odpocząć, ale także skorzystać z ryb z sieci. Petrele chętnie też jedzą padlinę, kradną pożywienie innym ptakom drapieżnym i ssakom.

Szczególnie duże gatunki petreli są również zdolne do polowania na lądzie. Zasadniczo niszczą gniazda mew, pingwinów i innych ptaków, jedząc jajka. Ale zdarza się, że atakują nawet pisklęta pingwinów lub młode foki. Dla dużego petrela nic nie kosztuje dziobanie małego płetwonurka podczas polowania matki.

Interesujący fakt: Pomimo tego, że pingwiny czubate są małymi ptakami, petrelki nie dotykają ich ze względu na swoją żywą naturę.

Kryl jest specjalnym pokarmem dla petreli. Dzięki cechom dzioba, które filtrują słoną wodę, petrele szybują tuż przy powierzchni wody, aby nabrać wodę do dzioba, przefiltrować ją i wchłonąć pożywny kryl w ruchu. To pozwala im przetrwać nawet w czasach głodu. Petrele aktywnie polują tylko w nocy. Mocno dociskając skrzydła do ciała, niczym rakieta zanurzają się w wodzie w miejscu, w którym zauważyli ławicę ryb. Kilka ryb jest szybko łowionych, konsumowanych bezpośrednio pod wodą i wypływających z małą rybką w dziobie. Maksymalna głębokość, na jaką te ptaki nurkują, wynosi 8 metrów.

Cechy charakteru i stylu życia

Zdjęcie: Petrel w Rosji

Ptak spędza większość czasu w locie nad wodą. Lecą w małych stadach - po 5-7 osobników. Dlatego łatwiej jest im wypatrywać ofiary pod wodą i uciec przed możliwymi zagrożeniami. Duże grupy petreli gromadzą się nad ławicą ryb, łodzią lub inną zdobyczą. Z tego powodu niektórzy żeglarze uważają je za „sępy morskie”. Żeglarze zdają sobie sprawę z niesamowitej zdolności petrela do wyczuwania zbliżającej się burzy. Przy spokojnej, bezwietrznej i suchej pogodzie ptaki te spokojnie szybują po niebie w poszukiwaniu zdobyczy. Ale jeśli zbliża się burza i silny wiatr, petrele schodzą nisko do wody i krzyczą. Ta cecha behawioralna nadaje petrelom ich imię.

Petrelle to agresywne i przebiegłe ptaki. Schodząc na statki w małych grupach, dzielą się obowiązkami: niektóre osoby odwracają uwagę żeglarzy, udając, że kradną ryby, podczas gdy inne petrele zajmują się kradzieżą i karmieniem. Na barek wędkarskich petrel może dobrze wypełniać brzuch. Ale jest też minus, do którego petrele nie lubią wchodzić na statki. Nie tylko ich łapy nie są przystosowane do normalnego chodzenia, ale także nie mogą wystartować, spadając na zbyt niską powierzchnię.

Faktem jest, że przy takim stosunku rozpiętości skrzydeł i wielkości ciała można wystartować tylko nurkując z dużej wysokości i łapiąc podmuchy wiatru. Dlatego petrele chętnie latają podczas burz, kiedy potrafią bezpiecznie manewrować między licznymi podmuchami wiatru. Agresja Petrelsa przenosi się również na inne zwierzęta. Dostrzegając małą foczkę lub pingwina jako ofiarę, mogą nie czekać na rodzica na polowanie, ale atakować na otwartej przestrzeni. Zwykle manewrowość pingwina lub foki nie wystarcza, aby odepchnąć petrela, a on zabija młode, karmi się nim przed rodzicem.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: Grey Petrel

Dymorfizm płciowy u petreli nie jest wyraźny. U niektórych gatunków samica jest nieco mniejsza od samca, ale czasami nie ma nawet takiej różnicy. Dlatego też same petrele identyfikują kobietę lub mężczyznę na podstawie pewnych sygnałów dźwiękowych i ruchów ciała.

Ptaki łączą się w duże kolonie, gdzie szukają partnera. Takie kolonie mogą osiągnąć milion osobników. Utrudnia to znalezienie dobrego miejsca do gniazdowania, więc petrele dużo walczą między sobą na wygodnym terenie. Nadal trwają walki między petrelami o prawo do krycia się z samicą. Bardzo rzadko petrel tworzy stabilne pary, które nie rozpadają się przez kilka lat.

Po tym, jak samica wybrała sobie samca, rozpoczynają się gry godowe. Samiec przynosi samicy prezenty - kamienie i gałęzie do budowy gniazda. Razem tworzą gniazdo, po którym następuje krycie i składane jest jedno jajo. Samica pozostawia jajo pod opieką samca, który odlatuje na miesiąc i żeruje w morzu. W momencie jej powrotu pisklę już się wykluły, więc zaczyna karmić go strawionym pokarmem z ich specjalnego wola. Ojciec może wlecieć do morza, aby się pożywić, ale regularnie wraca, aby nakarmić samicę i rosnące pisklę.

Pozostawienie go samego jest niebezpieczne - inne petrele z nieuzasadnionych powodów mogą zabić cielę. Petrele małe dojrzewają o dwa miesiące, duże o cztery. Dojrzałe pisklęta odlatują z gniazda i zapominają o swoich rodzicach. W sumie ptaki te żyją co najmniej 15 lat, ale najdłużej żyją w niewoli do 50 lat.

Naturalni wrogowie petrela

Zdjęcie: Jak wygląda petrel

Petrelle to duże ptaki, które potrafią sobie radzić, więc mają niewielu naturalnych wrogów. Wydrzyk na biegunie południowym często pustoszy gniazda, zjada jaja i niedojrzałe pisklęta, jeśli rodzice gdzieś przeszli na emeryturę. Ptaki te rywalizują również z petrelami o pożywienie, więc między nimi mogą wystąpić poważne potyczki.

Zagrożenie dla gniazd i piskląt stanowią również szczury i koty wprowadzone na teren gniazda. Ale młode petrele mają również własne mechanizmy obronne. Czując strach, pisklę wystrzeliwuje z ust strumień cuchnącej cieczy, która natychmiast odstrasza drapieżniki. Płyn ten jest oleisty, trudno go zmyć i długo pachnie, co komplikuje dalsze polowanie na ewentualnego drapieżnika.

Interesujący fakt: Podobnie jak w przypadku pingwinów, pomyłka płciowa czasami prowadzi do tworzenia się par tej samej płci u tych ptaków.

Również małe gatunki petreli mogą być zagrożone przez niektóre ryby i lwy morskie. Mogą zostać zaatakowane przez rekiny lub inne duże stworzenia morskie, gdy petrel zanurzy się w wodzie w poszukiwaniu zdobyczy lub gdy po prostu unosi się na falach. Te ptaki są bezbronne pod wodą, dlatego są łatwą ofiarą.

Populacja i stan gatunku

Zdjęcie: Petrel bird

Petrele są ogromne. Będąc dużymi drapieżnikami, nie interesują ich inne ptaki drapieżne i zwierzęta. Nie mając wartości handlowej, nigdy nie były przedmiotem celowego polowania przez ludzi. Liczba petreli w samym Atlantyku wynosi około 3 miliony, a Ocean Spokojny zamieszkuje około 4 miliony osobników. Petrele antarktyczne liczą ogólnie około 20 milionów osobników. Populacja jest stabilna.

Jednak niektóre gatunki są klasyfikowane jako rzadkie, chociaż nie są uwzględnione w Czerwonej Księdze.

Są to następujące typy:

  • petrel balearyczny,
  • petrel różostopie,
  • biały tajfun,
  • Tajfun na Maderze,
  • Hawajski tajfun.

Spadek liczby jest spowodowany wyłącznie czynnikami antropogenicznymi, które mają kilka przyczyn, z których jedną jest zanieczyszczenie oceanów na świecie. Petrele często pogrążają się w wyciekach ropy, myląc je ze ławicami ryb, które wkrótce umrą z powodu zatrucia. Dlatego ptaki mogą zaplątać się w plastik podczas pływania i umrzeć, nie będąc w stanie wynurzyć się ani wystartować. A także wędkarstwo masowe. Ryby te są łowione na skalę przemysłową w siedliskach petreli. Są pozbawieni zapasów pożywienia, dlatego potrzebują długich migracji w poszukiwaniu pożywienia. Wpływa również na populację.

Petrel - gigantyczny ptak, ustępujący pod względem wielkości albatrosowi. Ich wielkość, styl życia i cechy charakteru pozwoliły im stać się jednym z najliczniejszych gatunków ptaków. Nadal aktywnie towarzyszą statkom w podróżach morskich i powiadamiają żeglarzy o zbliżających się sztormach.

Petrel różonogie / Ardenna creatopus

Obszar metropolitalny Waszyngtonu. Wyjątki: Common Raven - Apalachy w Wirginii, Charadriiformes - Atlantic Coast w Atlantic City, New Jersey. Okres obserwacji trwa od 8 października do 29 grudnia 2016 r.
Lista gatunków:
Anseriformes
1) Cackling Goose - mała gęś (Branta hutchinsii)
2) kanadyjska gęś - kanadyjska gęś (Branta canadensis)
3) Krzyżówka - Krzyżówka (Anas platirhynchos)
4) Bufflehead - Mały Gogol (Bucaphala albeola)
5) Merganser z kapturem - Merganser czubaty (Lophodytes cucullatus)

Loons
6) Common Loon - Loon czarnodzioby (Gavia immer)
7) Loon rdzawoszyi - Loon rdzawoszyi (Gavia stellata)

Widłonogi
Kormoran dwuczuby - Kormoran uszaty (Phalacrocorax auritus)

Bocian
9) czapla modra - czapla modra (Ardea herodias)
10) Czapla biała - Czapla biała (Casmerodias albus)

Jak jastrząb
11) Black Vulture - American black katartu lub urubu (Coragyps atratus)
12) Sęp indyjski - aura Cathartes
13) Bielik - Bielik (Haliaeetus leucocephalus)
14) Jastrząb rudy - Buteo lineatus
15) Jastrząb czerwonogoniasty - Myszołów czerwonooki (Buteo jamaicensis)
16) Cooper's Hawk - Accipiter cooperii

Siewkowe
17) Sanderling - Gerbil (Calidris alba)
18) ostrygojad amerykański - ostrygojad amerykański (Haemotopus palliatus)
19) Laughing Mewa - Aztec Gull (Leucophaeus atricilla)
20) Mewa pospolita - Larus delawarensis
21) Mewa srebrzysta - mewa srebrzysta (Larus argentatus)
22) Mewa czarna - wielka mewa (Larus marinus)
23) Black Skimmer - Rynchops niger

Gołębi
24) Rock Pigeon - Columba livia
25) Mourning Dove - Weeping Dove (Zenaida macroura)

Skorupiaki
26) Zimorodek popielaty - zimorodek popielaty (Megaceryle alcyon)

Dzięcioły
27) dzięcioł czerwonobrzuchy - Melanerpes carolinus
28) Northern Flicker - dzięcioł złocisty (Colaptes auratus)
29) Puchaty dzięcioł - Puchaty dzięcioł (Picoides pubescens)
30) dzięcioł smugoszyi - dzięcioł czubaty (Dryocopus pileatus)

Falconiformes
31) Sokół wędrowny - Sokół wędrowny (Falco peregrinus)

Wróbel
Tyrański
32) Eastern Phoebe - Eastern Phoebe (Sayornis phoebe)

Krukowate
33) Blue Jay - Blue sójka (Cyanocitta cristata)
34) kruk amerykański - kruk amerykański (Corvus brachyrhynchos)
35) Fish Crow - Fish Crow (Corvus ossifragus)
36) Common Raven - Common Raven (Corvus corax)

Sikorki
37) Carolina Chickadee - Poecile carolinensis
38) Tufted Titmouse - Tufted Tit (Baeolophus bicolor)

Kowalik
39) Kowalik białobrzuchy - Sitta carolinensis

Wrens
40) Carolina Wren - Carolina krzew strzyżyk (Thryothorus ludovicianus)

Korolkovye
41) Kinglet z koroną rubinową - Nagietek Regulus

Kosy
42) Bluebird wschodni - Sialia sialis
43) robin amerykański - wędrowny drozd (Turdus migratorius)

Przedrzeźniacze
44) Szary Catbird - Dumetella carolinensis
45) Przedrzeźniacz północny - Mimus polyglottos

Szpak
46) szpak pospolity - szpak zwyczajny (Sturnus vulgaris)

Nadrzewny
47) Wodniczka żółtawa - Dendroica coronata

Owsianka
48) Eastern Towhee - Red Eyed Taui (Pipilo erythrophtalmus)
49) Wróbel białogardły - Zonotrichia albicollis
50) Ciemnooki Junco - Szary Junco (Junco hyemalis)

Kardynał
51) Northern Cardinal - Red Cardinal (Cardinalis cardinalis)

Zwłoki
52) Czerwonoskrzydły kos - rudobrzuchy czarny trup (Agelaius phoeniceus)
53) Cowbird brązowogłowy - Cowbird brązowogłowy (Molothrus ater)

Vorbyin
54) Wróbel domowy - Wróbel domowy (Passer domesticus)

Zięby
55) Dziwonia - Meksykańskie tancerze stepu (Carpodacus mexicanus)
56) Szczygieł amerykański - czyżyk amerykański (Carduelis tristis)

Pin
Send
Share
Send
Send