Rodziny ptaków

Ibis czerwonostopy (japoński)

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa łacińskaNipponia nippon
angielskie imieIbis czubaty
DrużynaBocian lub kostka
RodzinaIbis
Długość ciała, cmOkoło 56
Rozpiętość skrzydeł, cmOkoło 140
Masa ciała, kgOkoło 1
funkcjePtaki mają gołą czerwoną głowę, a także różowe upierzenie na dolnej części ciała. Dziób jest długi, zakrzywiony, na końcu czarny i czerwony.
NumerOkoło 1000 osobników
Stan ochronyZagrożone gatunki
SiedliskoMokradła. Z biegiem czasu wpływ środowiska ludzkiego wpłynął na życie tych ptaków. Są zmuszeni zajmować wyższe miejsca i znajdują się w innych biomach lądowych, takich jak lasy i góry.
dodatkowoZmiany w środowisku spowodowane siedliskami człowieka zmusiły ptaki do przystosowania się do żerowania na polach ryżowych. Dlatego ibisy dodawały ryż do swojej diety. Inne pokarmy roślinne obejmują orzechy, nasiona i zboża.
  • 1 Opis
    • 1.1 Liczba
    • 1.2 Struktura i wymiary
  • 2 Siedlisko
    • 2.1 Obszar
  • 3 Odżywianie
  • 4 Powielanie
  • 5 piskląt
  • 6 Zimowanie
  • 7 Migracja
  • 8 wrogów
  • 9 Ibis czerwonostopy w Czerwonej Księdze
  • 10 interesujących faktów

Opis

Ibis czerwonostopy lub toki w języku japońskim nazywa się po łacinie Nipponia nippon. W przeszłości tego ptaka można było zobaczyć we wszystkich częściach Japonii. Ze względu na nadmierne polowania i zanieczyszczenie środowiska na początku XX wieku jego liczebność gwałtownie spadła. Obecnie prądy są na skraju wyginięcia.

Ibis czerwonostopy jest znany z białego upierzenia. To, co czyni go wyjątkowym, to fakt, że w locie ma wyraźnie różowawy odcień dolnej części ciała. Ptak ma gołą czerwoną głowę, która zmienia kolor w okresie godowym. Na czubku gatunku znajdują się długie, wąskie pióra, które pełnią szczególną funkcję w okresie godowym.

Numer

Według Czerwonej Księgi Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Zasobów Naturalnych populacja ibis w Azji wynosi około 500 osobników, co odpowiada około 330 dorosłym. Według zasobu „Ewolucyjnie odrębny i globalnie zagrożony”, całkowita wielkość populacji tego gatunku wynosi 1000 osobników, w tym 480 dojrzałych ptaków.

Struktura i wymiary

Ibis czerwonostopi ma stosunkowo krótką długość ok. 56 cm, skrzydła długie, ogon zaokrąglony. Oglądane od dołu upierzenie jest białe z różowym odcieniem. Dziób jest długi i zakrzywiony, koloru czarnego z czerwoną końcówką. Twarz bez piór, odcień czerwieni. Oczy mają czerwoną tęczówkę, ich brzegi są żółte.

Nogi są koloru czerwonego do brązowego, stosunkowo krótkie, z błoniastymi palcami. Szyja jest również stosunkowo krótka i pokryta wąskimi piórami, które zwisają u nasady. Z tyłu głowy wydatny grzbiet piór. W okresie lęgowym głowa i górna część tułowia szarzeją, reszta obszaru pozostaje niezmieniona.

Średnia masa gatunku to około 1 kg, rozpiętość skrzydeł około 140 cm.

Siedlisko

Mokradła są głównym żerowiskiem dla ibisów czerwonogrzbietych. Uważa się, że w wyniku oddziaływania antropogenicznego ptaki przeniosły się z gęsto zaludnionych terenów podmokłych na obszary górskie. Preferencje siedliskowe gatunku zmieniają się w zależności od pory roku. Podczas hodowli ibisy żerują i żyją na swoich zwykłych terytoriach. Ale potem ptaki szukają pożywienia w dużych stadach w odległości do 20 km od miejsc krycia.

Powierzchnia

Ibis czerwonostopy żył kiedyś we wschodniej Azji, od środkowych Chin po północną Japonię i od południowo-wschodniej Syberii po Tajwan. Obecnie zasięg tego gatunku ogranicza się do Chin.

Jedzenie

Ibis czerwonostopy żeruje na płytkich, zalewanych obszarach błotnych, których głębokość wynosi od 10 do 15 cm. Dzioby tego gatunku sondują pokarm w mule. Po znalezieniu i spożyciu pokarmu ibisy są wstrząsane w wodzie przed połknięciem.

W diecie ptaków znajdują się ryby takie jak karp, sum, węgorz, a także żaby, traszki, kraby rzeczne, raki, chrząszcze, larwy, świerszcze, ślimaki, małże i dżdżownice.

Reprodukcja

W okresie godowym ptaki te są rozdzielane jako lęgowe lub nielęgowe. Ostatnie osobniki po prostu się nie łączą. W okresie godowym głowa ptaka zmienia kolor z białego na szary, podczas gdy reszta ciała pozostaje niezmieniona. Wiadomo, że te osobniki, które zmieniają kolor, rozmnażają się, a ptaki, które nie zmieniają koloru, nie rozmnażają się.

Zaloty samców do samicy rozpoczynają się w styczniu. Jeden ptak zbliża się do drugiego z materiałem lęgowym, potrząsając głową. Jeśli materiał nie zostanie zaakceptowany, odrzucony ibis będzie go nosił przez wiele dni, co będzie wymagało kopulacji innych samic.

Za zgodą samicy para zbliży się z podniesionymi grzebieniami, a następnie dotknie się dziobami. Również w tym czasie samica kuca i kręci głową, a samiec podskakuje i macha ogonem.

Obie płcie tworzą rozgałęziające się gniazdo o szerokości około 50-70 cm, pokryte mchem i liśćmi. Ibisy czerwonogłowe rozmnażają się od marca do sierpnia, wychowując jedno potomstwo w sezonie. Wielkość lęgów waha się od 1 do 5 jaj, średnio 3. Są one składane w odstępach 1 lub 2 dni. Jaja mają od 6,3 do 6,8 cm długości i ważą od 65 do 75 g każde. Ich kolor jest niebiesko-szary z brązowymi plamami.

Jaja obojga płci wysiadują przez 26-30 dni. Samica i samiec ponownie zagnieżdżą się, jeśli jaja zostaną zniszczone. Średni sukces lęgowy wynosi 80,2%. Straty jaj są spowodowane drapieżnictwem i interwencją człowieka.

Pisklęta

Pisklęta pojawiają się w połowie maja łyse, z małym jasnoszarym puchem i pomarańczowo-czerwonymi nogami. Rodzice karmią pisklęta odbijaniem pokarmu. Dzięki temu potomstwo szybko rośnie.

Czynniki śmiertelności kurcząt obejmują niedobory żywieniowe, drapieżnictwo i lęk u ludzi. Po miesiącu niemowlęta zaczynają chodzić po gałęziach sąsiadujących z gniazdem. Pisklęta przebywają w pobliżu gniazda do czasu, gdy rodziny gromadzą się w stadach na zimowanie na początku września. Młode zaczynają latać w wieku 45 dni. Dojrzałość płciową następuje w wieku 3 lat.

Zimowanie

Ptaki żyjące w regionach północnych przenoszą się na południowe. Wiadomo, że przedstawiciele Azji przebywają na swoim terytorium w chłodniejszych miesiącach.

Migracja

Zachowanie ibisów czerwononogich zależy od ich pochodzenia. W dawnych czasach odnotowano, że ibisy z Rosji i Japonii są wędrowne. Oznacza to, że ptaki zmieniają swoje siedliska, gdy zachodzą duże zmiany temperatury. Jednak w Chinach ptaki te mają charakter terytorialny. Oznacza to, że przez całe życie zamieszkują ten sam region.

Wrogowie

Wydaje się, że polują węże, zwłaszcza kilowy wąż wspinaczkowy - Elaphe carinata, a także łasica syberyjska - Mustela Sibirica, kuna żółtodzioba - Martes flavigula, duże ptaki drapieżne, na przykład orły, latawce i pustułki. Kruki często niszczą gniazda i jaja tego gatunku.

Ibis czerwononogi w Czerwonej Księdze

Ibis czerwononogi jest wymieniony w Czerwonej Księdze Rosji i Międzynarodowej Czerwonej Księdze. Lista Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Zasobów Naturalnych wskazuje, że jest to gatunek zagrożony.

Istnieje wiele czynników, które wpływają na liczbę dzikich ibisów czerwonogich. Utrata siedlisk ptaków wpłynęła na ich liczebność, ponieważ bagna i tereny podmokłe nie są tak powszechne jak kiedyś. Kolejnym zagrożeniem dla gatunku jest głód zimowy, co doprowadziło do tego, że śmiertelność osiągnęła rekordowy poziom w ostatnim stuleciu.

Ibisy czerwonogie uważano za wymarłe na wolności do 1981 roku. Jednak w górach Yang County w prowincji Shaanxi w Chinach znaleziono kilka ptaków. Od momentu ponownego otwarcia podjęto działania mające na celu ochronę znalezionych osób. Wolontariusze wypędzają drapieżniki z gniazd. Kiedy brakuje pożywienia, ptaki żywią się miejscowymi polami ryżowymi. Pisklęta są zbyt słabe, aby konkurować z dorosłymi o pożywienie, więc są sztucznie karmione. Prowadzono również prace metodyczne i edukacyjne w celu ochrony siedliska, zakazu polowań i stosowania pestycydów na polach.

Obecnie dziko rosnąca populacja tego gatunku rośnie. Program hodowli w niewoli trwa od 1995 roku. W marcu 2008 r. W zoo Tama w Tokio złożono dwa jaja.

Zgodnie z niedawną analizą żywotności populacji parametrami wpływającymi na losy gatunku są zmienność środowiska i katastrofy. Utrata siedlisk, polowania i zanieczyszczenie były głównymi czynnikami, które doprowadziły do ​​katastrofalnego upadku od końca XIX wieku.

Interesujące fakty

  • W Japonii ibisy czerwononogie znane są jako toki. W języku japońskim „toki-iro” - kolor toki - odnosi się do różowawego zabarwienia tych ptaków, które można zobaczyć podczas lotu.
  • W krajach azjatyckich gatunek ten nazywany jest „szczęśliwym ptakiem” - uważany jest za symbol szczęścia i szczęścia.
  • Naukowa nazwa „Nipponia nippon” pochodzi od japońskiego „Nippon” - Japonii.
  • Według azjatyckiej legendy samurajowie zbierali pióra ibisów czerwononogich, aby zrobić ozdobne strzały.
  • W okresie lęgowym głowa, czub, szyja i grzbiet ptaków szarzeją. To wyjątkowe upierzenie lęgowe jest wynikiem wytwarzania przez ptaka woskowej, żywicznej substancji. Zjawisko to znane jest jako „erozja”, ponieważ substancja rozprzestrzenia się ze specjalnej skóry głowy i szyi po całym ciele.
  • Ptak ibis czerwonostopy jest żywicielem wielu pasożytów. Pasożytują na nim przywry - Trematoda, nicienie - Nematoda, wszy - Anoplura, kleszcze - Acari.
  • Ibisy czerwonogie jako gatunek zagrożony budzą zainteresowanie ekoturystyką.
  • Grzbiety na koronie są jedną z przyczyn zniknięcia tego pierzastego przedstawiciela. W przeszłości służyły do ​​ozdabiania kapeluszy.
  • Pomarańczowo-różowy kolor piór jest wynikiem diety opartej na algach i skorupiakach, które są bogatym źródłem barwników karotenoidowych.
  • W większości części świata ibis jest ceniony za zdolność zabijania szkodliwych owadów w ogrodach i na polach uprawnych.
  • Nie są to ptaki głośne, z wyjątkiem okresu lęgowego. Następnie wydają świszczący i skrzypiący dźwięk.
  • Gatunek żyje na wolności od 8 do 15 lat i do 25 lat w niewoli.
  • Ptak ma słabo wyrażony dymorfizm płciowy. Na zewnątrz przedstawiciele obu płci różnią się od siebie tylko wielkością: samce są cięższe od kobiet o 250-300 g.
  • Przedstawiciele gatunku znaleziono zmumifikowane w egipskich grobowcach. Wynika to ze starożytnych wierzeń Egipcjan, zgodnie z którymi ibis był ucieleśnieniem boga pisma i wiedzy „Thoth”.
  • W przeszłości istniało przekonanie, że ptaki mogą zwiastować przyszłość, ponieważ pojawiły się w Egipcie przed wylewami Nilu.
  • Chociaż ibis można znaleźć tylko w krajach Azji Wschodniej, na całym świecie istnieje powszechne poparcie dla wzrostu jego liczby. Jednym z najlepszych sposobów jest stworzenie metod hodowli w niewoli, które obejmują sztuczną inkubację jaj. Ponadto opracowano międzynarodowe przepisy i regulacje dotyczące polowania i łapania tych ptaków w pułapki.
  • Wiosną 2019 roku Bank Federacji Rosyjskiej wyemitował pamiątkową srebrną monetę o nominale 2 rubli, na której przedstawiono ibisa czerwonostopego.
  • Obszary lęgowe tego gatunku w Chinach znajdują się na wysokości około 1000 m nad poziomem morza.
  • Ten upierzony przedstawiciel jest oficjalnym symbolem regionu Niigata w Japonii, a także miast Wajima i Sado.
  • Obecnie istnieje wiele legend i opowieści o ptaku ibisie. Jeden z nich mówi, że po zakończeniu potopu Noe wypuścił ją z arki. Ibis z kolei prowadził ludzi z góry Ararat do Górnego Eufratu, gdzie Noe osiedlił się z członkami rodziny.
  • W mieście Birecik w Turcji obchodzone jest święto poświęcone temu gatunkowi ptaków.
  • W Chinach preferowanymi drzewami lęgowymi tego gatunku są chińska sosna czerwona i chiński dąb korkowy.

Pin
Send
Share
Send
Send