Rodziny ptaków

Trujące gatunki ptaków: nazwy, cechy i zdjęcia

Pin
Send
Share
Send
Send


Około godziny 16 dotarliśmy do miejscowości Avash.

Awasza jest stolicą Państwa Narodów i Narodowości Południa.

Miasto położone jest na wysokości 1708 m npm nad brzegiem jeziora o tej samej nazwie, które należy do systemu jezior Rift Valley.

Jezioro Avasha ma 16 kilometrów długości i 9 kilometrów szerokości, przy maksymalnej głębokości 10 metrów. Brzegi jeziora są niezwykle malownicze. Żyją tu pelikany, flamingi i inne ptaki.

Miasto liczy 125 tysięcy mieszkańców.

Głównymi atrakcjami Avashy są kościół św. Gabriela i stadion. Miasto słynie również z uniwersytetu. Głównym zajęciem mieszkańców jest wędkarstwo.

Od razu polubiłem Avasę. Nie było tu zbytniej uwagi obcokrajowcom. Mieszkańcy uśmiechali się uprzejmie i nie brali żadnej prowizji za ich uśmiechy.

Zameldowaliśmy się w hotelu za 300 birr, ze wspaniałą łazienką i pięknym balkonem z widokiem na jezioro.

Do jeziora prowadzi szeroka aleja. Niestety nabrzeże nie jest wyposażone w nic romantycznego, poza okazjonalnymi ławkami i niestacjonarnymi stoiskami z popcornem i colą.

Istnieje możliwość pływania łodzią za 250 birr za całą łódź, ale niewielu ma ochotę. Nie chcieliśmy jeździć, postanowiliśmy po prostu przejść się brzegiem jeziora.

Naszej promenadzie towarzyszyły Sidamskie dzieci z wesołymi afrykańskimi piosenkami, których już zdążyliśmy się nauczyć „seleme, seleme, yuyu”.

Pierzasty świat Etiopii jest niezwykle bogaty i różnorodny - w tym kraju występuje ponad 800 gatunków ptaków.

W Etiopii występują 23 znane endemiczne gatunki ptaków.

To właśnie w Avash (i całkiem sporo w Arba Minch) odkryliśmy ogromnego Marabou (Leptoptilos crumeniferus) (po amharsku - „assyri”).

Ze względu na swój „uroczysty” chód i ściśle wojskowy kolor, ptak ten jest również nazywany „przybocznym”.

Z wyglądu marabut nie oznacza, że ​​jest przystojny: czarno-biały, z brudnymi naroślami na dużym dziobie i łapach, z niezgrabnym puchem na różowej głowie, z różowym, zupełnie nieprzyzwoitym wolem.

Tutaj na placu co 20 minut wyrzucane są odpady z sąsiednich restauracji, a marabut gromadzą się tu w ogromnych ilościach.

Podobnie jak bociany, są to romantyczne ptaki. jedząc padlinę.

Ci sanitariusze rzucają się na swoich poległych pacjentów iz łatwością odbijają ofiary swoimi potężnymi dziobami od sępów, szakali i innych padlinożerców.

Każdego dnia marabut zjada około kilograma całej padliny i różnych drobiazgów.

Worek na gardło wisi z przodu szyi marabuta.

Ponieważ marabut musi grzebać w gnijącym mięsie, praktycznie nie ma upierzenia na głowie i szyi.

W przeciwnym razie bakterie chorobotwórcze szybko rozmnażałyby się w piórach.

Ptak ten waży do 5 kg, a rozpiętość skrzydeł sięga 3 m. Dla ptaków lądowych to najwyraźniej rekord.

Nawet największe orły i kondory mają krótsze skrzydła.

Ptaki te przypominały nam zaniedbanych starych ludzi - zgarbionych, z rzadkim białym puchem na łysej głowie, gołą pomarszczoną szyją, łzawiącymi oczami i smutno opadającym nosem.

Wydaje się, że marabut jest bardzo smutny.

Czarnozobik (Calidris alpina)

- gatunek ptaków z rodziny bekasów. Dorosły biegus osiąga rozmiary od 17 do 21 cm, a rozpiętość skrzydeł wynosi od 32 do 36 cm. Dunlin zimuje w Afryce, preferując jako siedlisko błotniste brzegi, bagna, nieużytki i łąki o niskiej roślinności.

Zimorodki (Alcedo) to rodzaj ptaków z rodziny zimorodków.

Ptaki są małe, mają jasne kolory, prosty, ostry dziób i krótki ogon. Żyją w pobliżu zbiorników wodnych. Podstawą pożywienia są ryby, skorupiaki, owady wodne.

A co powiesz na bagno bez czapli? A nie jak! Są tam wcześniej.

Jacana Africanus, Actophilornis africanus

Jednym z najciekawszych mieszkańców bagien jest osobliwy brodziec - yakana. Ma długie, cienkie palce, których obecność pozwala jej spokojnie poruszać się bez wysiłku po dywanie roślinności wodnej. Mogą chodzić tam, gdzie po prostu wpada większość innych ptaków. To prawda, że ​​te długie palce nadają jakanom bardzo śmieszny wygląd. Ale to nie jest najciekawsze. Ich podejście do życia rodzinnego jest ciekawe.

Samica nawet nie myśli o tym, żeby usiąść na gnieździe - to nie jest sprawa kobiety. a raczej nie jaka. Składa jaja w gnieździe samca, który ją w tym momencie przyciągnął i zostawiając „szczęśliwego” sam na sam z przyszłym potomstwem, trafia do kolejnego wybranego, z którym wszystko powtarza się w tej samej kolejności. a ona sama nadal chodzi po liściach lilii wodnych, jak gdyby nic się nie wydarzyło.

Gęś ostroga (Plectropterus gambensis).

Gęś ostroga to duży ptak z rodziny kaczek, zbliżony do gęsi i kaczek ziemnych, ale różniący się od nich szeregiem cech anatomicznych. To największy przedstawiciel kaczek i gęsi na kontynencie afrykańskim - jego długość ciała może dochodzić do 75-100 cm, a waga do 5,9 kg.

Gęś ostrogowa wyróżnia się kolorowym upierzeniem i wyrostkiem w górnej części dzioba. Osiada w pobliżu różnych zbiorników słodkowodnych. Występuje na stepie lub na polach obsadzonych zbożem. Żywi się wegetatywnymi częściami roślin wodnych i przybrzeżnych. Łapie owady - chrząszcze, termity, gąsienice motyli. Młode ptaki żywią się również małymi rybami.

Na tym samym drzewie pokojowo współistnieją kormorany, czaple, marabut i ibis.

Country Weaver (Ploceus cucullatus)

Prawie wszędzie w Afryce Subsaharyjskiej, zwłaszcza na otwartej przestrzeni, spostrzegawczy podróżnik zauważy duże kule trawy zwisające spod koron drzew i krzewów. To gniazda tkaczy, jednej z najliczniejszych afrykańskich rodzin ptaków.

Czapla biała (Egretta garzetta)

- średniej wielkości ptak brodzący z rodziny czapli, rozpowszechniony w ciepłym klimacie półkuli wschodniej. Zamieszkuje brzegi różnych zbiorników wodnych ze słodką, słonawą lub słoną wodą morską. Preferowane są miejsca płytkie, nie zarośnięte - otwarte bagna, płytkie jeziora, potoki rzeczne, łąki zalewowe, laguny morskie z przypływami i odpływami, kanały irygacyjne, pola ryżowe. Gniazduje w namorzynach.

Czajka ostrogoskrzydła (Vanellus spinosus, Hoplopterus spinosus, czajka ostrogi, sieweczka ostrogowa). Z wyjątkiem bladobrązowego grzbietu i skrzydeł, ta czajka jest czarno-biała. Istnieją osiadłe populacje zamieszkujące Afrykę między Saharą a równikiem iw Dolinie Nilu, a także migrujące, rozproszone po całej Azji Mniejszej i Azji Południowej.

Niezbyt wybredny pod względem siedliska, zajmuje głównie suche, otwarte przestrzenie niedaleko wody.

Spacer był bardzo przyjemny i spokojny. I do widzenia - zachód słońca.

Przepiórka zwyczajna

Przepiórka zwyczajna (Coturnix coturnix) to mały ptak wędrowny z rodziny bażantów. Te małe, okrągłe ptaki mają brązowo-białe upierzenie, a samce mają biały podbródek. Jak powinno być z naturą wędrowną, ptaki te mają długie skrzydła. Długość ciała wynosi około 18,0-21,9 cm, a waga 91-131 g.

Jeśli przepiórka odżywia się niektórymi roślinami (w tym nasionami marynaty), jej mięso może stać się trujące. Osoba spożywająca toksyczne mięso ptaka może zachorować na tzw. Koturnizm. Jej objawami są bolesność mięśni. Czasami powoduje również niewydolność nerek.

Gęś szponiasta

Gęś szponiasta (Plectropterus gambensis) to duży ptak z rodziny kaczek. Jednak gatunek ten ma wiele cech anatomicznych i dlatego jest przypisany do swojej podrodziny Plectropterinae... Ptaki są powszechne na terenach podmokłych w Afryce Subsaharyjskiej.

Dorosłe osobniki dorastają do 75-115 cm długości i ważą średnio 4-6,8 kg, podczas gdy samce są zauważalnie większe od samic. To największe afrykańskie ptaki wodne. Ten ptak jest często trujący ze względu na zjadane przez niego chrząszcze pęcherzykowe. Trucizna kantarydyna zawarta w tkankach ptaka prowadzi do zatrucia tych, którzy jedzą szponiastą gęś. Około 10 mg kantarydyny może zabić człowieka.

Pitohu

Pitohu (Pitohui) to rodzaj ptaków endemicznych dla Nowej Gwinei. W rzeczywistości jest to jedyny znany rodzaj trujących ptaków. Co najmniej trzy gatunki muchołówek kosów zawierają silną toksynę w skórze i piórach. Dwukolorowy muchołówka żałobna i lotna muchołówka to najbardziej śmiercionośne gatunki ptaków.

Skóra i pióra niektórych Pitohui zawierają silne neurotoksyny, batrachotoksyny (również wydzielane przez żaby kolumbijskie, straszne pnącza z rodzaju Phyllobates). Uważa się, że jad chroni ptaki przed pasożytami zewnętrznymi lub drapieżnikami, takimi jak węże, ptaki drapieżne lub ludzie.

Ptaki prawdopodobnie same nie wytwarzają batrachotoksyn. Najprawdopodobniej trucizna jest wytwarzana dzięki diecie pito, a mianowicie chrząszczy z rodzaju Choresine.

Trujące właściwości pito odnotowano dopiero w 1989 roku. Jack Dumbacher był sieciami na Nowej Gwinei i złapał dwukolorowego muchołówki. Wyjmując z sieci, Jack otrzymał zadrapania od ptaka. Wziął zadrapany palec w usta, a wargi i język miał zdrętwiałe. To wydarzenie doprowadziło do bardziej znaczących wyników w społeczności naukowej.

Ifryt z niebieską główką


Niebieskogłowy ifrit (Ifrita kowaldi) - ptak z rzędu wróblowych. Jest to mały owadożerny ptak, który występuje endemicznie w lasach deszczowych Nowej Gwinei.

Ptak ma do 16,5 cm długości i żółtawo-brązowe upierzenie z niebiesko-czarną koroną. Samiec ma biały pasek za okiem, podczas gdy samica ma matowo żółty kolor. Ifryt o niebieskich głowach czołga się po pniach i gałęziach drzew w poszukiwaniu owadów.

Ten enigmatyczny ptak należy do jednego z trzech rodzajów znanych z trujących ptaków. Skóra i pióra niebieskogłowego ifrytu zawierają najsilniejszą truciznę - batrachotoksynę. Po dotknięciu ptaka pojawia się drętwienie i mrowienie.

Muchołówka leśna

Muchołówka leśna (Colluricincla megarhyncha) - jeden z gatunków ptaków z rodziny australijskich whistlerów. Ptaki te pochodzą z subtropikalnych lub tropikalnych wilgotnych lasów nizinnych / górskich Australii i Nowej Gwinei. Podczas badania toksyczności ptaków z rodzaju Pitohu przebadano dwie próbki muchołówki gąsiorek. Jedna z tych próbek zawierała ślady batrachotoksyny podobne do tych znalezionych w odchodach żabek z Ameryki Środkowej i Południowej.

Niewątpliwie istnieją inne gatunki ptaków, które mają toksyczne mechanizmy samoobrony, ale dziś pozostają one nam nieznane.

Pin
Send
Share
Send
Send