Rodziny ptaków

Jaskółka, pnącze pierzaste

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Afrykańska jaskółka (łac. Ptyonoprogne fuligula) to gatunek małych ptaków wróblowych z rodziny jaskółek (Hirundinidae).

Żyją w Afryce i Azji Południowo-Zachodniej na wschód od Pakistanu. Lęguje się głównie w górach, ale także na niższych wysokościach, zwłaszcza na terenach skalistych iw okolicach miasta oraz, w przeciwieństwie do większości jaskółek, często z dala od wody. Ptak ma 12-15 cm długości i przeważnie ma brązowe upierzenie, jaśniejszy kolor na górnej części klatki piersiowej i pod upierzeniem. Mężczyźni i kobiety są do siebie podobni.

Zewnętrzne oznaki jaskółki skały

Jaskółka skalna ma długość ciała 140 - 150 mm. Rozpiętość skrzydeł sięga 32,0 - 34,5 cm, waga 17 - 30 gramów. Kolor upierzenia na plecach jest szaro-szary. Górna część głowy jest brązowa. Górny ogon jest czerwonawy. Ogon jest brązowy, szeroki, z niewielkim nacięciem na krawędzi.

Jaskółka skalna (Ptyonoprogne rupestris).

Niektóre pióra ogonowe mają owalną białą plamę. Spód ciała jest jasny z odcieniem ochry. Gardło jest białe z ciemnymi plamkami. Górna część piersi jest brązowo-szara z ciemnymi plamkami.

Jaskółka skalna jest podobna do jaskółki brzegowej z brązowawym odcieniem upierzenia.

W locie jaskółka skalna jest rozpoznawana przez ciemny spód z brązowym pod skrzydłami. Samce i samice praktycznie nie różnią się kolorem upierzenia.

Rozprzestrzenianie się jaskółki skały

Jaskółka skalna występuje w Eurazji. Granica dystrybucji przebiega na 48 ° szerokości geograficznej północnej. W Rosji mieszka w Ałtaju, na Kaukazie, w Tuwie. do wysokości 3500 m nad poziomem morza. m. Zimuje na południu terytorium, rozprowadzane z Morza Śródziemnego i Afryki Północnej.

Siedlisko jaskółki skalnej

Rocky Swallow żyje na terenach górskich na słonecznych, niezalesionych zboczach. Zamieszkuje wybrzeża morskie. Wznosi się na wysokość 1,8 - 2 tysiące metrów. Zamieszkuje wąwozy, podziemne chodniki, pod mostami, wiaduktami, na wsiach pod dachami domów.

Jaskółka skalna ma niepozorny kolor piór.

Gniazdowanie i rozmnażanie jaskółki skalnej

Okres lęgowy jaskółek skalnych trwa od maja do lipca. Na miejsca lęgowe docierają pod koniec lutego. Jaskółki skaliste gniazdują w suchych, nasłonecznionych miejscach osłoniętych od wiatru. W Alpach Północnych i Wschodnich gniazduje nisko nad szeroką doliną.

W Alpach Południowych i Zachodnich wybiera wyższe miejsca, ale zawsze unika północnych stoków. Kolonie jaskółek skalnych są małe, zwykle 2-5 par lęgowych. Niezwykle rzadko można znaleźć grupę 15 lub więcej rodzin ptaków.

Ptaki budują gniazdo pod gzymsami, mostami, półkami skalnymi, czasem pod kalenicą budynku przy ruchliwej ulicy w mieście. Jako materiał budowlany służą ciasno przylegające do siebie bryły gliny. Wejście znajduje się w górnej części. Pióra, sierść zwierzęca, sierść końska, włókna drzewne służą jako podszewka. Samica składa 3-4 jaja w ciągu jednego dnia.

Są eliptyczne. Kolor muszli jest biały z szarymi i czerwonymi smugami, słabo rozrzuconymi na powierzchni, tworzącymi skupiska tylko na tępym końcu. Inkubacja trwa około 2 tygodni. Tylko samica ogrzewa lęg, samiec nawet jej nie przynosi. Rozwój piskląt trwa 24 - 28 dni.

Jaskółki górskie nie tworzą licznych kolonii.

Przez następne dwa tygodnie rodzice karmią swoje potomstwo owadami. Przy sprzyjających warunkach atmosferycznych możliwe jest drugie ułożenie. Następnie pisklęta opuszczają gniazdo na początku października. Młode jaskółki potrafią latać 24-25 dni po pojawieniu się.

Nieporządkowane gniazda i ciągle spadające odchody, grudki brudu psują wygląd budynków w miastach i miasteczkach, plamią ściany, nadając niechlujny wygląd domom i budynkom. Ponadto odchody, rozpuszczając się w wodzie podczas deszczu, tworzą związki, które powodują korozję ścian starożytnych budowli. Dlatego zabytki architektury o znaczeniu historycznym chronione są specjalnymi sieciami, w obecności których jaskółki skalne nie będą w stanie budować gniazd.

Preferowanym miejscem na gniazdo jaskółki skalnej są płatwie dachu domu.

Cechy zachowania jaskółki skały

Rocky Swallow nie jest bardzo hałaśliwym ptakiem, nie tworzy dużych stad. Łapie owady w locie, wykonując ciągłe ruchy w różnych kierunkach wzdłuż powierzchni skał. Jaskółka rzadko unosi się wysoko w powietrze, a podczas lotu naprzemiennie wznosi pionowe wynurzanie w górę z ostrym nurkowaniem w dół.

Ten gatunek ptaków prawie zawsze utrzymuje się w pobliżu stromych zboczy gór. Kiedy pojawia się osoba, nie wykazuje oznak strachu, być może dlatego, że nie spotkała ludzi, którzy rzadko wspinają się po skałach. Zimą znosi niesprzyjające warunki, popadając w oszołomienie. Wraz z nadejściem ciepła staje się aktywny i stale karmi się powietrzem.

Lęg jaskółki górskiej składa się z 3-5 jasnych plamistych jaj.

Karmienie jaskółek skalnych

Jaskółki skalne łapią owady: komary, muchy, motyle. Ofiara dogania w locie. Nie siedzą na ziemi.

Stan ochrony jaskółki skalnej

Jaskółka skalna jest chroniona Konwencją berneńską (załącznik II).

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send