Rodziny ptaków

Tucuman Amazon (Amazona Tucumana)

Pin
Send
Share
Send
Send


Zamieszkuje górzyste regiony Boliwii i Argentyny, występuje do wysokości 2000 m npm. Mieszkaniec dziewiczych lasów deszczowych, ten gatunek Amazonii żywi się różnorodnymi owocami, nasionami, orzechami i innymi pokarmami roślinnymi. Wraz z nadejściem pory zimowej obóz tych papug schodzi z lasów górskich do cieplejszych lasów równin. Okres lęgowy przypada na grudzień i styczeń.

Główny kolor upierzenia jest ciemnozielony, z wyraźnie widoczną ciemną obwódką piór. Czoło i korona są czerwone do środka. Pióra ekstremalnego lotu, bliżej podstawy, mają obszary koloru czerwonego. Pokrywy piszczeli są pomarańczowo-żółte i tworzą jakby „spodnie” na zielonym tle dolnej części ciała. Pióra ogonowe są zielone, na końcach żółto-zielone. Ich wewnętrzna strona jest żółto-zielona. Dziób jest jasny, w kolorze rogu. Oczy są żółto-pomarańczowe; pierścienie okołogałkowe są nagie i białe.

Samiec i samica mają ten sam kolor, nie ma różnic. Wielkość dorosłych ptaków wynosi 30-31 cm Młode ptaki różnią się od dorosłych brakiem pomarańczowo-żółtych „majtek” na okrywającej kości piszczelowej.

Ten gatunek Amazonek rzadko jest trzymany w niewoli. Hodowla w niewoli jest nieznana. Papugi tego gatunku karmione są w taki sam sposób, jak wszystkie inne papugi należące do tego rodzaju.

Źródło: www.romka.biz

Jeśli znalazłeś w serwisie coś interesującego dla siebie lub po prostu chcesz napisać, zostaw swoją recenzję w księdze gości.

Księga gości

Strona główna»Podrodzina papug True»Rod z Amazonki

Pin
Send
Share
Send
Send