Rodziny ptaków

Reel Twoje imię i nazwisko (wymagane) Twój e-mail (wymagane) Temat Wiadomość Skarga ▲ ▼ Problemy Informacje są niepoprawne Pisanie, nieprawidłowa pisownia i interpunkcja Informacje straciły na aktualności Niewystarczające informacje na temat Informacje na stronie są powtórzone Część tekstu na stronie nie jest interesująceObrazy nie pasują do tekstu Strona jest źle zaprojektowana Strona ładuje się długo Inne problemy userAgent gent, if (! / Android | iPad | iPhone | iPod /

Pin
Send
Share
Send
Send


Witamy, gość... Proszę zaloguj się lub zarejestruj.
Nie otrzymałeś e-maila aktywacyjnego?

  • POJEDYNCZE PTAKI ”
  • Zięby "
  • Zięba kanarek europejski "
  • Zięba kanarek mozambicki

Siedlisko

Siedlisko jest duże. Zięby występują w północnej Eurazji, na Kaukazie, na Uralu, Kamczatce, we Włoszech, w Alpach i na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Dystans podróży wraz z nadejściem zimy zależy od źródeł pożywienia.

Ptaki żyją w rozjaśnionych lasach, w tundrze, w górach, w tajdze. Można je spotkać na wsiach iw dużych parkach miejskich. Niektóre podgatunki żyją na pustyni. Zięby są zarówno wędrowne, jak i osiadłe. Zależy to od klimatycznych cech miejsca zamieszkania (z północnych miejsc zimą lecą bliżej południa).

Opis

Rozmiar zięby, ale ma mocniejszy dziób, rozwidlony ogon jest krótszy. Głowa jest czarna, lędźwie białe, okolice pachowe cytrynowożółte. Na czarnym skrzydle wyróżnia się jasnopomarańczowy pasek.

Gardło, kark, klatka piersiowa i łopatki są pomarańczowobrązowe z czarnymi smugami po bokach. Dolna część piersi i środek brzucha są białe. Spód odwłoka i ogon białawo-kłosowy. Upierzenie jest gęste i gęste. Samice są ubarwione jaśniej i ciemniej. Pieśń Yurki jest cichym śpiewem z dudniącymi trylami, więc trzymają ją nie z powodu piosenki, ale z powodu jaskrawego kontrastującego koloru upierzenia.

W przyrodzie występuje kilka podgatunków zięb. Często wszyscy bez wyjątku mają wyraźny dymorfizm płciowy, który obserwuje się w jasności upierzenia samców.

Zięba kanarkowa

Ptak żyjący od Himalajów po południową część Sahary. Długość ciała 10-12 cm, waga 13-15 gramów. Ma gruby, krótki dziób w kolorze ciemnoszarym. Nawiasem mówiąc, zięba kanarek jest najmniejszym ptakiem z rodziny zięb pospolitych w Europie. Ptak ma jasny i ciekawy kolor, dominuje kolor zielony, skrzydła są brązowe, z małymi plamkami na grzbiecie i bokach samców, au samic pigment ten znajduje się na mostku.

Ptak składa przez cały rok dwa lęgi, z których każde składa się z trzech do pięciu jaj, które wysiaduje jedna samica. Należy pamiętać, że istnieje kilka podgatunków zięby kanaryjskiej, które różnią się radykalnie różnymi kolorami.

Zięba mozambicka

Zięba mozambicka to podgatunek zięby kanaryjskiej. Mieszka w RPA, Tanzanii, Zimbabwe, Mozambiku. Ma bardziej nasycony kolor z przewagą jasnozielonej, żółtej barwy. Wielu mieszkańców utrzymuje ten podgatunek w domu. Zięby mozambickie gniazdują na sawannie, lasach, parkach. Żywi się drobnymi nasionami, larwami, owocami, miazgą.

Zięba śnieżna

Jest wróbelkiem alpejskim lub śnieżnym. Zamieszkuje Alpy, Bałkany, Kaukaz, Karpaty, Azję Środkową i Środkową. Ten podgatunek prowadzi głównie siedzący tryb życia. Gniazdo buduje się wysoko w górach lub w skałach, zachowując zasadę osadnictwa w stadach, a nie w parach. Skacze gwałtownie i szybko na ziemi.

W kolorze upierzenia tych ptaków dominują barwy białe i jasnoszare w dolnej części ciała oraz brązowe w okolicy skrzydeł. Na szyi wyraźna ciemna plamka. Dymorfizm płciowy u pary jest bardzo słaby i może objawiać się jedynie zachowaniami godowymi.

Dziób jest nieco węższy niż u podgatunku kanarka, spód jest koloru żółtego. Ptak śpiewa głośno i melodyjnie. W diecie znajdują się nasiona traw alpejskich, zboża, a także owady, chrząszcze, pająki.

Kołowrotek z czerwoną czapką lub królewski

Ptak zamieszkuje wyżyny Kaukazu, Turcji, Pakistanu, Iranu. Bliżej zimy przenosi się do Indii, na wybrzeże Morza Egejskiego.

Samiec ma żółto-zielony, jaśniejszy kolor na klatce piersiowej i głowie. Brzuch jest biały. Skrzydła, ogon i podłużne smugi z tyłu i po bokach są brązowawe. Samice i młode są bardziej matowe i mają podłużne brązowe smugi na piersiach. Różni się od czyżyka krótszym dziobem i brakiem czarnej „czapki”.

Trzyma się w stadach i parach na drzewach, krzewach i na ziemi. Osiadły i wędrowny ptak. Żywi się nasionami i owadami.

Zięba żółta

Rasy w RPA, Angoli. Jako ulubione miejsce budowy gniazda ptak wybiera stare zarośla i zarośla.

Upierzenie tego podgatunku charakteryzuje się obecnością jasnożółtych i zielonych kolorów. Na skrzydłach mogą występować brązowo-białe plamy, pręgi, ale brzuszek jest zawsze całkowicie żółty. Tęczówka oka jest czarna. Dziób jest średniej wielkości, ale ma dużą szerokość. Jest koloru jasnobrązowego. Dymorfizm płciowy między samicą a samcem jest silnie wyrażony i polega na spokojniejszym ubarwieniu samicy - dominuje w nim kolor szary, bez jasnych plam. Długość ciała 13-14 cm, waga do 17 gramów.

Zięba Galapagos

Nazywany jest także Darwinem, mieszka w grupie wysp na Oceanie Spokojnym - na Wyspach Galapagos. Ptak jest endemiczny i ma około siedmiu podgatunków. Swoje drugie imię otrzymali ze względu na starożytne pochodzenie - ponad 2,5-3 miliony lat temu. Sam Karol Darwin badał zięby z perspektywy biologii ewolucyjnej.

Zwykle te zięby nie osiągają więcej niż 20 cm długości ciała, ale bardzo różnią się od siebie kształtem dzioba i upierzeniem. Przyjrzyjmy się bliżej niektórym z nich.

Zięba kaktusowa duża

Endemiczny dla Wysp Galapagos. Godną uwagi cechą ptaka jest jego duży dziób. Zazwyczaj samce zięb kaktusów są ubrane w czarne upierzenie, podczas gdy samice są brązowo-białe. Ich dziób nie jest tak ciemny jak u samców. Ciekawe, że ten podgatunek żyje w kaktusach i wcale nie boi się bicia. Ptaki żywią się nasionami i kwiatami kaktusów, świerszczy.

Zięba ostrosłupowa

To drapieżny, mięsożerny ptak żyjący na mięsie innych zwierząt. Ptaki są również endemiczne i zamieszkują wyspy Darwin i Wolf.

Zięby ostro dziobate są krwiożercze - polując na swoją ofiarę, wymyślają całą taktykę, a kiedy ofiara jest w ich mocy, zaczynają ją dziobać, aż z ofiary zacznie płynąć krew. Faktem jest, że ten podgatunek zięb gasi w ten sposób pragnienie, ponieważ na wyspach rządzi susza. Nie zaniedbuje się również kradzieży - kradną jaja z gniazd innych ptaków i toczą je po ziemi, aż zostaną rozbite.

Zięba średnia

To bardzo zdrowy ptak, oczyszcza skórę ze zwierząt takich jak słonie i żółwie. Ten ptak ma mocny i duży dziób z pomarańczową końcówką. Upierzenie jest czarne, podobnie jak oczy. Ptak preferuje nasiona, jagody, rzadziej wykorzystuje owady.

Mała ziemna zięba

Ten ptak jest najmniejszym ze wszystkich podgatunków żyjących na wyspach - ma tylko 10-11 cm długości ciała. Są również endemiczne. Zasiedlają suche lasy, krzewy, czasem gniazdują w pobliżu gór, gdzie pozostają przez cały okres godowy. Żywi się jagodami, liśćmi, kwiatami. Ptaki niszczą szkodliwe owady z ciał innych zwierząt.

Zięba drzew namorzynowych

To bardzo rzadki podgatunek, endemiczny. Ptaki zamieszkują wyspę Isabella i są objęte ochroną. Populacja tego gatunku liczy 60-140 osobników.

Zięba namorzynowa jest szara, nieokreślona, ​​na brzuchu ma oliwkowe upierzenie. Dziób jest czarny, duży, a oczy okrągłe. Skrzydła i ogon tego podgatunku są zaokrąglone.

Ptak jest bardzo interesujący w znajdowaniu pożywienia - za pomocą gałęzi w dziobie wkopuje się w ziemię w poszukiwaniu pająków lub małych robaków.

Dzięcioł zięba

Bardzo ciekawy i zabawny ptak, który zdobywa pożywienie za pomocą ciernia kaktusa, którym umiejętnie dzierży w dziobie. Długość ciała ptaka wynosi 15 cm, waga - do 20 gramów. W rodzinie kosów panuje patriarchat - za gniazdo stoi tylko samiec, a inkubacją zajmują się oboje rodzice. Pisklęta wykluwają się po 12-13 dniach. Ptak jest również endemiczny.

Szara rolka

Właściciel potężnego głosu i wielkiego talentu wokalnego. Zamieszkuje Afrykę, gdzie jest bardzo popularny wśród miejscowych. Ludzie również nazywają go szlachetnym. Zabarwienie - szary, nieokreślony, dymorfizm płciowy nie jest w żaden sposób wyrażany.

Damara-Alario

Bardzo jasny i piękny ptak z rodziny zięb. Ale niestety ich populacja zmniejsza się tylko z biegiem lat. Rasy w Afryce Południowo-Zachodniej. Swoją nazwę zawdzięcza plemieniu Damara, na którego terytorium żyje.

Alario

Ptak śpiewający odkryty przez naukowców w XVIII wieku. Obecne jest upierzenie: czarne, rude i brązowe. Ptak ma spokojny charakter, nie jest nieśmiały i świetnie śpiewa.

Styl życia

Opływowy kształt ciała i mocne skrzydła pozwalają ptakowi latać szybko i pewnie. Podczas polowania zięba może nawet wykonać niesamowity manewr, aby złapać owada, który nagle pojawia się w polu widzenia w locie. Zięby żyjące obok ludzi mogą stopniowo przyzwyczajać się i przestać bać się ludzi, karmiąc się karmnikami.

Wspinając się wyżej - na wierzchołek drzewa lub gzyms wysokiego budynku, śpiewające zięby głośno śpiewają piękne piosenki. Ta melodia brzmi jak połączenie tryli i gwizdów, zaskakując różnorodnością dźwięków.

W dzisiejszych czasach zięby można znaleźć jako zwierzęta domowe. Oczywiście tylko ptak żyjący w takich warunkach od urodzenia jest dopuszczalną opcją trzymania zięby w niewoli.

Zięby są dziarskie, porywcze, kłótliwe, choć w istocie niezwykle towarzyskie i zabawne. Mogą być agresywne w stosunku do innych ptaków, jeśli są trzymane w tej samej klatce. Zięby są bardzo płochliwe i trudne do oswojenia.

Jedzenie

Dieta zięby składa się głównie z nasion roślin i małych owadów. Nasiona iglaste, proso, nasiona kanarka, nasiona sałaty, jabłko, niektóre mączniki, małe i duże chrząszcze to dobry wybór. Latem można zaoferować zioło wszy drzewnej, zimą - tradescantia.

Reprodukcja

Gniazduje w lasach tajgi, iglastych z domieszką brzozy, z licznymi polanami i rzadkimi krzewami. Podczas migracji i zimowania występuje głównie w lasach liściastych, wzdłuż alejek, pasów leśnych i na nasadzeniach.

Gniazduje na drzewach, w mocno splecionych gniazdach, czasami w małych rozproszonych koloniach. Od maja zwykle składa 5–7 zielonkawych lub brązowawych jaj z ciemnymi smugami, samica wysiaduje je przez około 12 dni. Pisklęta wylatują w 13-14 dniu życia. Dwa sprzęgła rocznie. Jurok to ptak szkolny, gromadzący się w licznych grupach w miejscach bogatych w pokarm. Żywi się nasionami, owocami, preferuje orzechy bukowe. Ten gatunek leśny chętnie schodzi na ziemię w poszukiwaniu pożywienia i wody. Lot jest szybki, często nieregularny. Wołanie jest ostre i nosowe.

Opieka domowa i konserwacja

Doświadczeni miłośnicy ptaków zalecają trzymanie zięb nie w klatce, ale w wolierze z innymi ptakami śpiewającymi. Te piękne i osobliwe ptaki są szczególnie skuteczne w wolierze ogrodowej na świeżym powietrzu, gdzie tworzy się krajobraz z krzewami, małymi drzewami, dużymi gałęziami i zaczepami.

O wielkości i kształcie zadaszenia decyduje wielkość pomieszczenia, w którym będzie się znajdować zagroda oraz skład przyszłych „najemców” W pomieszczeniu wolierę umieszcza się w części świetlnej, gdzie umieszcza się stelaże (w całości metalowe lub drewniane, z twardego drewna), na które naciąga się metalową siatkę z komórkami o wymiarach 1cm x 1cm.

Do trzymania ptaków nie można używać klatek i wolier, do produkcji których użyto miedzi, ponieważ tlenki miedzi są trujące dla ptaków. Ramy są mocowane za pomocą śrub, a krawędzie są starannie zszyte struganymi paskami. W jednym z narożników obudowy wykonane są drzwi o wysokości 1,5 m.

W wolierze można postawić doniczki z roślinami zjadanymi przez ptaki (tradescantia, kiełkujące nasiona owsa, proso itp.), Krzewami porzeczek, agrestem, jałowcem. W powietrzu obudowę należy otoczyć fosą o głębokości 0,5 m, w której należy ułożyć kłody i wypełnić je cementem. Środki te są konieczne, aby zapobiec przedostawaniu się do zagrody gryzoni, fretek i innych zakopujących zwierząt.

Konieczne jest umieszczenie w wolierze karmników do nawożenia pokarmowego i mineralnego, poideł, wanien, gałęzi drzew liściastych z korą oraz wzmocnienia żerdzi. Karmidła, poidła i poidła należy codziennie myć gorącą wodą i wycierać do sucha ręcznikiem.

Woliera jest całkowicie czyszczona raz w miesiącu, traktowana roztworem dezynfekującym, pozostawiana na godzinę, a następnie całkowicie zmywana gorącą wodą. Jedzenie i woda zmieniane są codziennie, woda w kostiumie kąpielowym, szczególnie latem, jest zmieniana dwa lub trzy razy dziennie. Zaleca się wypełnienie dna obudowy specjalnym drobnym piaskiem, który w razie potrzeby należy wymieniać.

Jako ściółkę można również użyć specjalnej ściółki dla drobiu, która dobrze wchłania płynną część odchodów. Ptaki domowe należy wystawiać na działanie lampy UV, ponieważ naturalne światło UV nie przenika przez szybę okienną.

Ptaki nie tolerują przeciągów, zmian temperatury, głośnych i ostrych dźwięków, przegrzania, bezpośredniego nasłonecznienia, dlatego dla długiego i szczęśliwego życia pierzaste zwierzęta muszą stworzyć komfortowe warunki. Obecnie można kupić obudowy na kółkach, które latem można wynieść w powietrze - na balkon, loggię lub na trawnik przed domem.

Wygląd

Długość ciała waha się od 10 do 14 cm Rozpiętość skrzydeł 20-23 cm Waga waha się od 9 do 24 g. Średnia waga 15 g. U samca górna część ciała jest szaro-zielona z ciemnymi podłużnymi prążkami. Wierzchołek głowy jest żółto-zielony. Ten sam kolor na gardle. Dolna część klatki piersiowej jest żółta. Brzuch jest biały. Podogon jest białawy z ciemnymi paskami po bokach. W upierzeniu samicy dominują odcienie brązowo-szare, rozmyte ciemnymi kreskami. Ogólnie jest bledsza niż mężczyzna. Młode ptaki mają brązowe upierzenie z ciemnymi żyłkami.

Zachowanie i odżywianie

Kanarek kanarek żyje wśród drzew i krzewów. Preferowane są obszary o niewielkiej ilości roślinności. Ptaka można spotkać nie tylko w lasach, ale także wśród wydm. Przedstawiciele gatunku są powszechni na wysokości do 1500 metrów nad poziomem morza. Dieta składa się głównie z pokarmów roślinnych. Pożywienie pozyskuje się z ziemi i wśród nisko rosnącej roślinności. Składa się z nasion, chwastów, ziół i owoców. Zjadane są również owady.

Kanarek jest szeroko stosowany w domu. W wyniku selekcji urodziło się wiele ptaków o różnorodnym upierzeniu. Różni się kolorem i kształtem. Szczególnie powszechne są żółte ptaki. Ale te czerwone powstały ze skrzyżowania czyżyków. Występują również żółto-zielone odcienie upierzenia. Śpiew to przyjemne ćwierkanie. Ten ptak, wraz z palmami kanaryjskimi, jest uważany za symbol wysp.

Ⓘ Afrykańskie zięby kanaryjskie

Afrykańskie zięby kanaryjskie to rodzaj ptaków śpiewających z rodziny zięb. Ukazuje się w Afryce i na Półwyspie Arabskim.

Gatunki tego rodzaju były wcześniej zawarte w rodzaju Serinus. Jednak następnie, zgodnie z wynikami badań DNA, niektóre gatunki zostały przeniesione do rodzaju Crithagra. Osiem gatunków pozostało w rodzaju Serinus.

1. Rodzaje

Rodzaj obejmuje 37 gatunków:

  • Kanarek białoskrzydły Crithagra leucopterus Sharpe, 1871
  • Kanarek żółtobrewny Crithagra whytii Shelley, 1897
  • Kanarek leśny Crithagra scotops Sundevall, 1850
  • Kanarek czarnogłowy Crithagra capistratus Finsch & Hartlaub, 1870
  • Rothschild's canary finch, arabian finch Crithagra rothschildi Ogilvie-Grant, 1902
  • Kanarek czarnogłowy Crithagra atrogularis Smith, 1836
  • Kanarek dębowy Crithagra donaldsoni Sharpe, 1895
  • Kanarek tybetański Crithagra thibetanus Hume, 1872
  • Crithagra albogularis Smith, 1833 - kanarek białobrody
  • Kanarek plamisty Crithagra striolatus Ruppell, 1840
  • Zięba kanarek grubodzioby Crithagra burtoni Gray, 1862
  • Zięba cytrynowa Crithagra citrinella Pallas, 1764
  • Kanarek mozambicki Crithagra mozambica Muller, 1776
  • Kanarek czerwono-brązowy Crithagra rufobrunneus Grey, 1862
  • Crithagra leucolaema Sharpe, 1903
  • Kanarek żółtodzioby Crithagra xanthopygius Ruppell, 1838
  • Kanarek cytrynowy Crithagra citrinipectus Clancey & Lawson, 1960
  • Zięba kanarkowa różnobarwna Crithagra gularis Smith, 1836
  • Kanarek srokaty Crithagra reichardi Reichenow, 1882
  • Kanarek białolędźwiowy Crithagra leucopygius Sundevall, 1850
  • Kanarek brunatny Crithagra canicapillus Du Bus de Gisignies, 1855
  • Papyrus canary finch Crithagra koliensis Grant & Mackworth-Praed, 1952
  • Kanarek brunatno-lędźwiowy Crithagra tristriatus Ruppell, 1838
  • Płetwa południowoafrykańska Crithagra symonsi Roberts, 1916
  • Kanarek afrykański Crithagra citrinelloides Ruppell, 1838
  • Kenijczyk kanarek Crithagra reichenowi Salvadori, 1888
  • Crithagra corsicana Koenig 1899
  • Crithagra buchanani Hartert, 1919
  • Crithagra melanochrous Reichenow, 1900
  • Kanarek pręgowany Crithagra hypostictus Reichenow, 1904
  • Kanarek białobrzuchy Crithagra dorsostriatus Reichenow, 1887
  • Kanarek czarnogoliczkowy Crithagra mennelli Chubb, 1908
  • Szaro-żółty kanarek Crithagra sulphuratus Linnaeus, 1766
  • Kanarek żółtogardły Crithagra flavigula Salvadori, 1888
  • Kanarek żółtodzioby Crithagra frontalis Reichenow, 1904
  • Kanarek przylądkowy Crithagra totta Sparrman, 1786
  • Zięba malajska Crithagra estherae Finsch, 1902
  • Kanarek jemeński Crithagra menachensis Ogilvie-Grant, 1913
  • Crithagra ankoberensis Ash, 1979

Rolka

Rolka - To najczęściej spotykany ptak z rzędu wróblowatych. Zewnętrznie jest bardzo podobny do zwykłego wróbla, ale w przeciwieństwie do niego może zmieniać kolor w zależności od pory roku. Istnieje wiele odmian zięb, aw tym artykule opowiemy o najjaśniejszych przedstawicielach tej rodziny, podamy wiele interesujących faktów na temat życia ptaka i jego wyjątkowych cech.

Pochodzenie gatunku i opis

Zięby jako odrębny gatunek zostały opisane już w połowie XVIII wieku przez szwedzkiego zoologa Karla Linneusza. Już w tym czasie ptaki zostały podzielone na osobną rodzinę, a po 100 latach uzupełniono opis wszystkich podgatunków tej rodziny.

Jednak zięby powstały jako ukończona klasa kilka tysięcy lat temu. Ptaki te są znane od starożytności, a pierwsza wzmianka o ptakach pochodzi z V tysiąclecia pne. W czasach starożytnego Egiptu ptak był uważany za towarzysza słońca, a stosunek do niego był bardzo pełen szacunku.

Gdzie mieszkają zięby?

Zdjęcie: Reel in Russia

Zięby należą do gatunków ptaków, które doskonale dostosowują się do warunków klimatycznych i doskonale znoszą nawet długie loty wielu tysięcy kilometrów.

Ptaki te świetnie czują się w całej Rosji, z wyjątkiem regionów polarnych. Mieszkają też w większości krajów europejskich (w tym w takich krajach północnych jak Szwecja i Finlandia). Ponadto zięby żyją w Afryce i niektórych krajach azjatyckich.

Prawie wszystkie gatunki zięb to ptaki wędrowne. Opuszczają swoje miejsca lęgowe w pierwszym jesiennym miesiącu i lecą do Indii, Japonii, a nawet na egzotyczne wyspy na zimowanie. Ptaki tego gatunku potrafią wykonywać długie loty na odległość 2-3 tys. Km i doskonale koordynować swoje działania nawet w dużych stadach.

Ptak woli osiedlać się w cienkich lasach, na obrzeżach dużych połaci drzew. Często można je znaleźć w parkach lub w pobliżu domu. Zięby wcale nie boją się ludzi, potrafią jeść w ogródkach warzywnych i spokojnie reagują nawet na najbardziej hałaśliwy sprzęt. Co więcej, nawet dziko wychowane zięby są łatwe do oswojenia i dobrze żyją w klatkach przez długi czas.

Teraz wiesz, gdzie znajduje się zięba. Zobaczmy, co je.

Co jedzą zięby?

Zdjęcie: Zięba ptasia

Główną dietą ptaków są małe owady.

Ponadto zięby z równym powodzeniem mogą polować na takie latające owady jak:

  • motyle,
  • muchy,
  • ważki,
  • chrząszcze wszystkich rozmiarów.

Nie myśl, że zięba może polować tylko w powietrzu. Daleko stąd. Ptak doskonale łapie robaki, pająki i gąsienice na ziemi. W rzeczywistości zatem zięba osiedla się w pobliżu mieszkania człowieka i jego ziemi uprawnej. W tych miejscach zawsze jest wystarczająco dużo owadów.

Jeśli nie ma wystarczającej liczby owadów, ptaki mogą przestawić się na pokarm roślinny. Przede wszystkim zięby zaczynają jeść nasiona babki, pszenicy i żyta, różne nasiona innych roślin. Ponadto ptaki mogą obrać szyszki, dziobać jabłka i sałatę. Ale zięby zjedzą to wszystko tylko w przypadku całkowitego niedoboru owadów. Jeśli jest wystarczająco dużo much i motyli, ptaki tego gatunku nigdy nie będą szukać pokarmu roślinnego.

Ponieważ zięby świetnie czują się w niewoli, ptaki te można trzymać w domu. Możesz je karmić w taki sam sposób, jak kanarki. Ptaki chętnie zjadają mieszankę kanaryjską, nie zrezygnują z prosa, chętnie zjedzą trawę kornikową. Jednak prawdziwą gratką dla zięb żyjących w klatce staną się mączniki, robaki (sprzedawane w każdym sklepie zoologicznym) i chrząszcze. Ale żywe pożywienie należy podawać z umiarem, ponieważ ptaki nie znają miary i będą jeść, dopóki owady się nie skończą.

Cechy charakteru i stylu życia

Zdjęcie: Zięba zimą

Pomimo niewielkich rozmiarów ptak ten ma opływowe ciało i potężne skrzydła. Wszystko to pozwala ziębom pewnie pozostać w powietrzu i latać z przyjemnością przez kilka godzin z rzędu. Bardzo interesujące jest obserwowanie, jak zręcznie i umiejętnie te ptaki polują w powietrzu, wykonując szalone salta i zmieniając kierunek lotu w jednej chwili.

Ale styl życia ptaka zależy od podgatunku, do którego należy. Część populacji zięb prowadzi wspólny tryb życia, pozostała część żyje w małych stadach liczących 10–20 osobników. Ale nawet w przypadku życia w parach ptaki wolą osiedlać się blisko siebie i często 2-3 gniazda znajdują się w tych samych krzakach.

Z natury zięba jest bardzo wesołym i wesołym ptakiem, który od rana do wieczora potrafi śpiewać bardzo melodyjne piosenki. Ta piosenka to mieszanka tryli i gwizdów o różnym stopniu tonacji. Piosenka brzmi szczególnie pięknie, gdy samce próbują zwabić samice.

Pomimo tego, że ptaki preferują stadny tryb życia, wylatują jeden po drugim, aby polować na pożywienie. Nie mają jasno określonego terytorium, ale zięby próbują polować samotnie. Ale jeśli chodzi o loty zimą, ptaki gromadzą się w stadach liczących 100-150 osobników, a lot odbywa się masowo. Ponadto ptaki mogą czekać na maruderów i utrzymywać swoją liczebność, aż dotrą do celu.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: Singing reel

Zięby to ptaki monogamiczne. Wybierają partnera na całe życie i pozostają wierni partnerowi. Nawet żyjąc w dużych stadach, para trzyma się blisko siebie i regularnie wykazuje oznaki uwagi.

W zależności od siedliska zięby wchodzą w okres godowy 1 lub 2 razy w roku. Na terytorium Rosji ptaki składają jaja raz w roku. W Afryce i na wyspach Galapagos zięby składają jaja dwa razy w roku.

Okres godowy rozpoczyna się na początku maja i trwa do początku czerwca. Samiec i samica wspólnie budują gniazdo. Zazwyczaj miejsce na gniazdo wybiera się krzewy lub najcieńsze gałęzie drzew, jak najdalej od pnia i grubych gałęzi.

Zwykle samica składa 2-8 jaj, a okres inkubacji trwa 12-14 dni. Tylko samica zajmuje się inkubacją jaj, a samiec zajmuje się pobieraniem pokarmu dla niej, a później dla piskląt.

Pisklęta rodzą się nagie, po tygodniu są pokryte puchem, a samica również zaczyna wylatywać z gniazda po jedzenie. Po kolejnych 2 tygodniach młode zięby wylatują z gniazda i same zaczynają zbierać pokarm. Dojrzałość płciowa u tych ptaków występuje w wieku 6-7 miesięcy, a długość życia zięb sięga 10-11 lat. W domu ptaki mogą żyć do 15 lat.

Naturalni wrogowie zięb

Zdjęcie: Jak wygląda kołowrotek

Podobnie jak każdy inny mały ptak, zięby mają wielu wrogów. Przede wszystkim czworonożne drapieżniki zaliczane są do wrogów naturalnych.

Następujące zwierzęta mogą polować zarówno na dorosłe ptaki, jak i na lęgi jaj:

Wszystkie te zwierzęta mają dość zwinności, aby złapać otwartego ptaka i na pewno nie odmówią sobie przyjemności zjadania właśnie złożonych jaj. Z tego powodu ptaki starają się budować gniazda jak najdalej od grubych gałęzi i pni drzew.

Węże są nie mniej niebezpieczne dla lęgów jaj. A jeśli czworonożne zwierzęta nie zawsze mogą dostać się do gniazda, węże są w stanie czołgać się nawet po najcieńszych gałęziach. Ornitolodzy twierdzą, że tylko 50-60% lęgów jaj jest zachowanych w stanie nienaruszonym, a pisklęta się z nich wykluwają.

Dla dorosłych ptaki drapieżne mogą stanowić zagrożenie. Jastrzębie i sokoły nie gardzą małymi ptakami i zawsze atakują, gdy tylko zięba otworzy się na kilka minut.

Działalność człowieka powoduje również znaczne szkody dla ludności. I tylko dzięki wysokim zdolnościom adaptacyjnym i towarzyskości ziębie potrafią utrzymać liczebność i żyć w bliskim sąsiedztwie ludzi.

Populacja i stan gatunku

Należy od razu powiedzieć, że ustalenie dokładnej liczby ptaków jest absolutnie niemożliwe. Wynika to z niewielkich rozmiarów ptaka, ogromnego siedliska i wędrownego stylu życia.

Według przybliżonych szacunków ornitologów na świecie żyje około 5-7 milionów zięb wszystkich podgatunków. Wymieranie i wyginięcie zdecydowanie nie zagrażają tym ptakom, ale ich liczba nieco spada. Wynika to głównie z faktu, że ludzie zaczęli aktywnie budować na terytoriach przodków ptaków. Ponadto spadek populacji ptaków wiąże się ze spadkiem podaży pożywienia.

Aby ptak mógł się rozmnażać i wieść pełne życie, potrzebuje owadów. W ostatnich latach ich liczebność gwałtownie spada, po czym następuje spadek liczby zięb.

Największy niepokój budzi podgatunek zięby zamieszkujący Wyspy Galapogos. Są to podgatunki endemiczne, nie mają dopływu świeżej krwi, a liczba tych ptaków systematycznie spada. Jednak nie grozi im również wyginięcie, ponieważ zawsze istnieje możliwość utrzymania liczby zięb przy pomocy sztucznej hodowli. Obecnie zięby występują we wszystkich większych ogrodach zoologicznych na świecie, a wśród obserwatorów żyje około 100 tysięcy ptaków wszystkich podgatunków.

Rolka Jest bardzo pogodnym i dobrodusznym ptakiem żyjącym na całym świecie. Ich liczba jest wysoka, a podgatunki bardzo zróżnicowane. Dość powiedzieć, że na świecie są zięby preferujące pokarm roślinny oraz zięby wampiry pijące krew innych ptaków w warunkach braku wody.

Pin
Send
Share
Send
Send