Rodziny ptaków

Zięba ogoniasta

Pin
Send
Share
Send
Send


Zięba ogoniasta (łac. Stagonopleura bella ) Jest australijskim ptakiem śpiewającym z rodziny tkaczy zięb.

1. Opis

Zięba ogoniasta ma od 10 do 13 cm długości i waży 14 g, nieco mniej niż zięba diamentowa. Nie ma dymorfizmu płciowego.

Upierzenie jest przeważnie oliwkowo-brązowe. Biała klatka piersiowa ma cienkie ciemne paski. Na głowie czarna maska ​​z bladoniebieskimi kręgami wokół oczu i grubym, czerwonym dziobem. Ciało jest fioletowe. Stęp jest różowy. Skrzydła są krótkie i zaokrąglone, a ogon krótki i zaokrąglony. Młode ptaki mają mniej kolorowe upierzenie z mniejszą maską na oczach i czarnawym dziobem.

2. Rozpowszechnianie

Zięba ogoniasta występuje endemicznie w południowo-wschodniej Australii. Obszar dystrybucji rozciąga się od Newcastle aż po wyspę Kangaroo. Ptak najczęściej występuje na wyspie Tasmanii i innych wyspach. Mieszka na przybrzeżnych nieużytkach, lasach i gęstych zaroślach, nigdy daleko od wody. Ogólnie jest to nieśmiały ptak. Jednak na Tasmanii gniazduje nawet w ogrodach i parkach. W dużym mieście Hobart gnieździ się nawet w ogrodach przed domem.

3. Zachowanie

Zięba ogoniasta jest uważana za siedzącego ptaka. Poza okresem lęgowym można go obserwować w niewielkich grupach liczących do 12 ptaków. W australijskiej Nowej Południowej Walii czasami dołączają nawet do stad czerwonobrązowych Astrild. Lot jest bardzo prosty i często bardzo szybki. Jest to zauważalne, gdy ptak przelatuje nad otwartymi łąkami na stosunkowo gęstym zalesionym obszarze.

4. Odżywianie

Zięba ogoniasta żywi się głównie nasionami traw, a także nasionami kazuaryny i drzewa herbacianego. Czasami pokarm uzupełniają małe owady i ślimaki. Większość poszukiwań pożywienia odbywa się na ziemi, a ptaki mogą skakać na duże odległości z dużą prędkością. W razie niebezpieczeństwa cicho wtulają się w ziemię i stają się ledwo rozpoznawalne ze względu na kolor upierzenia.

5. Powielanie

W okresie lęgowym od października do stycznia zięba ogoniasta buduje gniazdo w gęstym listowiu bliżej ziemi. Gniazdo zbudowane jest z cienkich słomek z trawy i wypchane piórami. Przypomina butelkę z długim, przypominającym tunel wejściem z boku, które prowadzi do miejsca lęgowego.

Oboje rodzicielki budują gniazdo, wysiadują od 5 do 8 jaj przez około 20 dni i karmią lęg, który opuszcza gniazdo po 20 dniach. Uspokajają się po 4 tygodniach i dojrzewają po 9-12 miesiącach.

6. Spis treści

Zięba ogoniasta nie odgrywa znaczącej roli w europejskim utrzymaniu ptaków ozdobnych, aw Australii jest również rzadko trzymana w niewoli. Pierwsza para ptaków sprowadzonych do Europy została przeniesiona w maju 1870 roku do londyńskiego zoo. Ptaki są bardzo trudne do trzymania w niewoli, ponieważ w ogóle nie nadają się do trzymania w klatce.

Notatki (edytuj)

  1. Boehme R.L., Flint V.E. Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski. / pod redakcją generalną Acad. V.E.Sokolova. - M .: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - P. 448. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0
  2. Nicolai i in., S. 23
  3. Nicolai i in., S. 24
  4. Nicolai i in., S. 24 i S. 25

Literatura

  • Jürgen Nicolai (Hrsg), Joachim Steinbacher (Hrsg), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken - Australien, Ozeanien, Südostasien... Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2001, ISBN 978-3-8001-3249-4
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Zięby i wróble - przewodnik identyfikacyjny, Christopher Helm, Londyn 1993, ISBN 0-7136-8017-2
Ściągnij
Niniejsze streszczenie jest oparte na artykule z rosyjskiej Wikipedii. Synchronizacja zakończona 21.07.11 12:46:32
Podobne streszczenia: Pi bella cosa, Mi gorda bella, Bella ciao.

Pin
Send
Share
Send
Send