Rodziny ptaków

Wodniczka: opis ptaka, zdjęcia, żywienie i rozmnażanie, siedlisko i główne gatunki

Pin
Send
Share
Send
Send


    Rodzina Skowronek - Alaudidae
      Skowronek białoskrzydły (Melanocorypha leucoptera)

Rodzina Jaskółka - Hirundinidae

    Jaskółka białoczelna (Petrochelidon pyrrhonota)

Barn Swallow lub Killer Whale (Hirundo rustica)

Berengian Yellow lub East Siberian Pliszka (Motacilla tschutschensis)

Hawk Warbler.
Spód tułowia białawy z łuszczącym się brązowym wzorem, przypominającym kolor klatki piersiowej jastrzębia,
od którego ptak ma swoją nazwę.

Zamieszkuje Europę na wschód do zachodniej Syberii i Azji Środkowej.


Rodzina Sikory długoogoniaste - Aegithalidae

    Sikora długoogoniasta (Aegithalos caudatus)


Rodzina Wilga - Oriolidae
    Wilga zwyczajna (Oriolus oriolus)

    Dzierzba czerwonogoniasta lub Dzierzba czerwonogoniasta (Lanius isabellinus)


Rodzina Krukowate - Corvidae
    Kuksha (Perisoreus infaustus)


Rodzina Passerines - Passeridae
    Saxaul Sparrow (przechodzień ammodendri)

    Kołowrotek lub Yurok (Fringilla montifringilla)

    Dziczyzna lub dzięgiel zwyczajny (Carduelis chloris)

    Styl życia i odżywianie wierzbówki

    Wierzbówka żyje głównie w lasach, choć często spotyka się ją w zagajnikach i zagajnikach. Czasami można go znaleźć nawet w parkach i na placach. Doliny rzeczne z młodymi brzozami i olchami to jedne z najpopularniejszych miejsc występowania wierzb.


    Tryle wierzbówki są bardzo dźwięczne.

    Jedną z głównych zalet tego ptaka jest jego piękny eufoniczny śpiew. Mężczyźni posiadają arsenał od 7 do 20 różnych rodzajów piosenek. Te piosenki mają ścisłą strukturę i sekwencję dźwięków. Powstają w najwcześniejszym wieku tego ptaka, a następnie rozmnażają się przez niego z wielką dokładnością. Różne wariacje i kombinacje tych pieśni łączą się w piękne tryle.

    • Lasówka o brązowych policzkach (Phylloscopus laetus
      )
    • Laura's Penny (Phylloscopus laurae
      )
    • Gajówka rudowłosa (Phylloscopus ruficapilla
      )
    • Phylloscopus budongoensis
    • Ugandan Warbler (Phylloscopus umbrovirens
      )
    • Lasówka czarnogłowa (Phylloscopus herberti
      )
    • Wierzbówka (Phylloscopus trochilus
      )
    • Kanaryjski Chiffchaff (Phylloscopus canariensis
      )
    • Chiffchaff warbler (Phylloscopus collybita
      )
    • Gajówka iberyjska (Phylloscopus ibericus
      )
    • Phylloscopus tristis
    • Phylloscopus brehmii
    • Chiffchaff z Azji Środkowej (Phylloscopus sindianus
      )
    • Irańska laska (Phylloscopus neglectus
      )
    • Gajówka jasnobrzucha (Phylloscopus bonelli
      )
    • Phylloscopus orientalis
    • Ratchet warbler (Phylloscopus sibilatrix
      )
    • Lasówka brunatna (Phylloscopus fuscatus
      )
    • Smoky Warbler (Phylloscopus fuligiventer
      )
    • Gajówka himalajska (Phylloscopus affinis
      )
    • Gajówka chińska (Phylloscopus subaffinis
      )
    • Gajówka indyjska (Phylloscopus griseolus
      )
    • Penochka Armanda (Phylloscopus armandii
      )
    • Gajówka grubodzioba (Phylloscopus schwarzi
      )
    • Lasówka w złote paski (Phylloscopus pulcher
      )
    • Gajówka szarogardła (Phylloscopus maculipennis
      )
    • Gajówka Korolkovaya (Phylloscopus proregulus
      )
    • Phylloscopus chloronotus
    • Phylloscopus kansuensis
    • Phylloscopus yunnanensis
    • Gajówka himalajska (Phylloscopus subviridis
      )
    • Warbler Warbler (Phylloscopus inornatus
      )
    • Dim warbler (Phylloscopus humei
      )
    • Gajówka Talovka (Phylloscopus borealis
      )
    • Gajówka zielona (Phylloscopus trochiloides
      )
    • Gajówka żółtobrzucha (Phylloscopus nitidus
      )
    • Wodniczka kaukaska (Phylloscopus lorenzii
      )
    • Gajówka blado-stopa (Phylloscopus tenellipes
      )
    • Gajówka sachalińska (Phylloscopus borealoides
      )
    • Gajówka długodzioba (Phylloscopus magnirostris
      )
    • Gajówka smukła (Phylloscopus tytleri
      )
    • Gajówka zielonoskrzydła (Phylloscopus occipitalis
      )
    • Świstogłowa wodniczka (Phylloscopus coronatus
      )
    • Idzhim warbler (Phylloscopus ijimae
      )
    • Gajówka Korobovidny (Phylloscopus reguloides
      )
    • Phylloscopus hainanus
    • Phylloscopus emeiensis
    • Gajówka bielik (Phylloscopus davisoni
      )
    • Lasówka czarnobrązowa (Phylloscopus cantator
      )
    • Slater's Penny (Phylloscopus ricketti
      )
    • Penochka Cebu (Phylloscopus cebuensis
      )
    • Gajówka (Phylloscopus trivirgatus
      )
    • Phylloscopus sarasinorum
    • Phylloscopus presbytes
    • Phylloscopus poliocephalus
    • Wodniczka filipińska (Phylloscopus olivaceus
      )
    • Phylloscopus makirensis
    • Kulambangrish warbler (Phylloscopus amoenus
      )
    • Phylloscopus rotiensis

    Powielanie wierzby

    W centralnej Rosji wierzba pojawia się od początku do połowy kwietnia. Samce jako pierwsze przybywają na miejsca lęgowe. Strzegą swoich miejsc tak uważnie, że na początku nie tylko inne samce, ale nawet samice nie mają wstępu do nich po przybyciu. Po przybyciu na miejsce dość szybko formują się pary. Niemal natychmiast po utworzeniu pary samica zaczyna szukać najlepszego miejsca na gniazdo. Gdy tylko miejsce zostanie znalezione, samica przystępuje do budowy. Jeśli jednak pogoda nie jest wystarczająco dobra, proces ten może być bardzo opóźniony. Samce śpiewają bardzo intensywnie w okresie od przybycia do początku budowy gniazda. Kiedy samica zaczyna budować gniazdo, intensywność śpiewu dramatycznie spada. Wynika to z faktu, że podczas budowy samiec jest zajęty ochroną samicy. Przez większość czasu podąża za kobietą, śpiewając niską piosenkę.


    Gniazdo wierzbówki i sprzęgło jajowe.

    Gniazdo znajduje się zwykle na powierzchni ziemi. Z góry maskuje go sucha trawa i liście. Gniazdo ma kształt kuli z bocznym wejściem. Materiał do jego budowy to mech, suche źdźbła trawy, igły i korzenie. Miot na dnie gniazda składa się z małych łodyg i piór.

    Samica zaczyna składać jaja od początku maja. Jedno sprzęgło zawiera od 4 do 8 jaj. Te jajka są białe z brązowymi plamami. W Europie ptaki łapią 2 lęgi w ciągu jednego sezonu. W Rosji w większości siedlisk wierzby wierzby składają tylko jedną lęgę jaj w sezonie. Tylko w południowych regionach naszego kraju ptaki robią 2 lęgi. Jaja wysiaduje wyłącznie samica. Okres inkubacji trwa do 2 tygodni. Rodzice karmią wschodzące pisklęta średniej wielkości pokarmem, takim jak mszyce, pająki, komary i małe gąsienice. W 2 tygodnie po urodzeniu pisklęta już wylatują z gniazda. Po wyjeździe rodzice przez tydzień nadal karmią potomstwo. Dojrzałość płciową tych ptaków następuje w wieku około roku.


    Wierzby żyją około 12 lat.

    Szacuje się, że europejska populacja wierzbówki liczy do 40 milionów par. Żywotność niektórych osób sięga 12 lat.

    Zawartość domu

    Te urocze ptaki są często trzymane w domu przez miłośników ptaków. Opieka nad nimi wcale nie jest trudna i nie sprawi problemów nawet początkującym hodowcom ptaków. Tylko na początku gajówki mogą zachowywać się niespokojnie w klatce. W tym przypadku klatka jest pokryta tkanką.

    Muszę powiedzieć, że te maluchy bardzo szybko przyzwyczajają się do niewoli i po dwóch tygodniach można je wypuścić i latać po mieszkaniu. Ciecierzyca ma spokojny i spokojny charakter, łatwo dogaduje się z innymi gatunkami. Ale nie zostawiajcie razem kilku samców, którzy mogą rozpocząć walkę o samicę.

    Podgatunek wierzby wierzby


    Istnieją trzy podgatunki wierzbówki.
    Podgatunki różnią się wielkością osobników i ich umaszczeniem. Istnieją trzy główne podgatunki wierzby wierzby:

    • Ph. t. yakutensis Ticehurst - mieszka na terytorium od rzeki Anadyr do rzeki Jenisej,
    • P. t. acredula Linnaeus - znaleziona od Jeniseju na zachód do południowej części Karpat i Fennoskandii,
    • Ph. t. trochilus Linnaeus - zamieszkuje terytorium od Polski, południowej Szwecji i Karpat po zachodnią granicę pasma. Na południe do Włoch, Jugosławii, środkowej Francji i północnej Rumunii. Oddzielne kolonie tego podgatunku występują na Sycylii, w Pirenejach i na Półwyspie Apenińskim.

    Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

    Opis

    | ]

    Ołówki są małe i smukłe. W porównaniu do warblers (Sylvia

    ) mają krótszy ogon i dłuższe nogi. Dziób jest cienki. Ogólnie rzecz biorąc, gajówki są pomalowane na bardzo niepozorne i mało kontrastowe kolory, a wiele gatunków jest do siebie bardzo podobnych. Upierzenie jest przeważnie żółte, zielone lub brązowe, spód jest zwykle jaśniejszy. Niektóre gatunki azjatyckie charakteryzują się lekkim obramowaniem skrzydeł i ogona oraz jasnymi paskami nad oczami. Cechą wspólną wszystkich gatunków jest brak dymorfizmu płciowego w ubarwieniu, który również nie różni się u osobników młodocianych i dorosłych. W równym ogonie jest 12 dużych piór.

    Rozpiętość

    Rasy w Eurazji na zachód od dorzecza Alazeya i środkowego biegu Kołymy. Na północy wznosi się do 67-69 ° N. sh., docierając do Taimyr w rejonie 72 równoleżnika. Południowa granica miejsc lęgowych leży mniej więcej wzdłuż południowej granicy lasów, chociaż izolowane populacje występują w północno-zachodniej Afryce, zachodniej Turcji i północno-zachodnim Iranie. W większości swojego zasięgu jest ptakiem wędrownym, choć w miejscach lęgowych pojawia się zwykle wcześniej niż inni migranci i odlatuje jako jeden z ostatnich. Zimy w Europie Południowej, Afryce, na Bliskim Wschodzie iw Azji Południowej.

    W miejscach lęgowych w pasie leśnym zasiedla rzadkie lasy, polany z wysokimi drzewami i zaroślami, wśród których tworzy gniazda. Z reguły wybiera miejsca z drzewami nie mniejszymi niż 5 m wysokości, a dolną kondygnację z wysokiej trawy, jak paproć orlica lub pokrzywa. W Europie Zachodniej preferuje lasy liściaste i mieszane - np. Obserwacje na terenie Oksfordu w Wielkiej Brytanii wykazały dominację dębu szypułkowego (Quercus robur), klonu pseudoplatanus (Acer pseudoplatanus) i jesionu wyniosłego (Fraxinus exelsior), a także zarośla malin. Na Syberii natomiast preferuje lasy z domieszką ciemnych gatunków iglastych.

    Generalnie biotop lęgowy jest dość specyficzny i wyraźnie różni się nawet od innych blisko spokrewnionych gatunków wodniczek - np. Wierzba preferuje młodsze i krótsze drzewa, a grzechotka mniej gęste runo. W tundrze i leśnej tundrze występuje na terenach zalewowych rzek z krzewami wzdłuż brzegów. W miejscach migracji zimowej jest mniej zależny od roślinności drzewiastej, a oprócz obszarów występuje również w zaroślach krzewiastych. W przeciwieństwie do wierzby wierzby, która jest dość tolerancyjna w stosunku do jałowych krajobrazów, szyfa zwyczajna przeważnie przebywa w pobliżu wody. W ostatnich latach, w związku z ogólnym ociepleniem klimatu w Europie Zachodniej, istnieje tendencja do rozszerzania się zimowiska na północ - np. Ptaki często koncentrują się w przybrzeżnych regionach południowej Anglii oraz w okolicach Londyn. Jednocześnie część ptaków prowadzi siedzący tryb życia, a część należąca do podgatunków abietinus i tristis przenosi się z bardziej wschodnich rejonów.

    Rudowłosy król


    Wielkość ptaka nie przekracza 9 cm, waga sięga 7 g, ale średnio 5,1 g. Ten piękny ptak swoją nazwę zawdzięcza czerwonej plamce na głowie. Grzbiet jest żółto-zielony, końce skrzydeł ciemne, a pierś szaro-biała. Głowa jest czarna, z dwoma paskami wokół oczu i jasnym grzebieniem.

    Mieć rudowłosy chrząszcz duża głowa i krótka szyja, tak że fasola zwykle przypomina kulkę. Ukazuje się z Europy do Afryki. Preferuje gnieżdżenie się w lasach liściastych, rzadko mieszanych, ale przede wszystkim uwielbia lasy dębowe. Jak wszystkie chrząszcze, do karmienia wybiera małe stawonogi z miękkimi skorupami.

    Naturalni wrogowie

    Te małe ptaki mają wielu naturalnych wrogów. W części europejskiej są to lisy, dzikie koty i ptaki drapieżne. W przypadku ptaków żyjących w Azji dodaje się do nich węże i jaszczurki. Drapieżniki są szczególnie niebezpieczne dla gniazd. W końcu jaja i pisklęta są bardzo łatwą zdobyczą, a zielone pisklęta często gniazdują bezpośrednio na ziemi.

    To interesujące! Spośród czynników wpływających na życie i liczebność tych ptaków, główny ma charakter antropogeniczny.

    Wylesianie, osuszanie zbiorników wodnych i działalność rolnicza mają negatywny wpływ na liczebność szyfrów zielonych. Jednak ze względu na dużą liczbę tych ptaków ich populacja utrzymuje się na wysokim poziomie.

    Powrót do treści

    Chrząszcz żółtogłowy


    Długość rzadko przekracza 9 cm, waga do 7 g. Chrząszcz żółtogłowy wyróżnia się z ptasiego bractwa dzięki żółtej kępce z czarną obwódką, przypominającej bogate nakrycie głowy. Szare upierzenie głowy przechodzi w oliwkowozielony grzbiet, spód jest szaro-oliwkowy.

    Na północnych szerokościach geograficznych Kinglet zastępuje kolibry, więc ten ptak jest szybki i lekki. Obszar dystrybucji jest niezwykle szeroki. Żółtego króla można spotkać nad brzegiem Morza Czarnego, w Karelii, w lasach Kaukazu i Ałtaju. Występuje również na Sachalinie, a nawet na Wyspach Kurylskich.

    Woli osiedlać się w lasach iglastych, rzadziej - mieszanych, gdzie buduje swoje okrągłe gniazda z małą dziurką do lotu. Gniazda te zawieszone są dość wysoko, na wysokości 6-8 m, rzadziej - do 15 m, dobrze zakamuflowane w gałęziach.

    Ⓘ Gajówka sachalińska

    Wcześniej uważany za podgatunek bladonogiej świnki Phylloscopus tenellipes. Różnice w wokalizacji wodniczki bladonogiej i sachalińskiej były głównym powodem izolacji tego ostatniego jako samodzielnego gatunku. Ostatnio zostało to potwierdzone przez porównanie ich mtDNA.

    1. Opis

    Długość skrzydeł samców 64,6 - 68,4, samic 61,7 i 62,0, średnio 66,5 i 61,9 mm, stępu samców 18,7 - 20,9, samic 18,7 - 19,2, średnio 20,1 i 19 mm, masa ciała 8,5-10,7 g. świstaka, głowa i kark są ciemnoszare, grzbiet i górny ogon zielonkawe. Nogi są różowe.

    3. Migracje

    Wiosną pierwsze wodniczki pojawiają się w Japonii między 17 kwietnia a 5 maja, na południu Sachalina, w pierwszych dziesięciu dniach maja. Przyjazd intensywny - w drugiej połowie maja. Wyjazd na zimowanie - w drugiej połowie sierpnia-września.

    4. Siedliska

    Na Sachalinie zasiedla różne typy lasów, od dolinowo-wierzbowo-wierzbowych po górską brzozę ciemno-iglastą na wysokości do 1000 m npm. Preferuje zbocza poprzecinane górskimi potokami i wąwozami, zaśmiecone drzewami o wywróconych korzeniach i porośnięte zaroślami krzewów i traw. Często trzyma się blisko stromych brzegów rzek.

    5. Zagnieżdżanie

    Gniazda. Są umieszczane w różnych schronach i nie są widoczne z zewnątrz. Gniazdo jest konstrukcją masywną, często zaokrągloną, rzadziej owalną, szerokość przeważnie przekracza wysokość, boki i spód są grube, zawsze jest dach i wcięcie. Kształt nasadek uzależniony jest od wielkości wybranych do nich wnęk. Gniazda powstają z cienkich kawałków korzeni i gałęzi zielonego mchu nasączonych wodą 70 - 80% ilości materiału lęgowego. Czasami używa się skrawków liści turzycy i bambusa kurylskiego. Tace gniazdowe są wyłożone kawałkami cienkich korzeni i łodyg, gałązkami zielonego mchu, „puchem” z pędów paproci i sierścią zwierzęcą.

    Kamieniarstwo. 6-7 białych jaj. Wymiary: 14,5 - 16,5 x 11,0 - 13,0 mm. Inkubacja trwa 12-13 dni.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send