Rodziny ptaków

Sęp płowy ptak

Pin
Send
Share
Send
Send


Białogłowy i Czerwona Księga. Chodzi o sępa. Białogłowy gatunek tego ptaka jest zagrożony wyginięciem. Ptak znalazł się na liście zagrożonych w czasach ZSRR. Wtedy Armenia była częścią unii. W październiku 2017 roku uratowano tam zwierzę z Czerwonej Księgi, choć nie w skali gatunkowej. Pomógł jednej osobie znalezionej w pobliżu wioski Nerkin.

Według danych rentgenowskich kości prawego skrzydła wychudzonego drapieżnika były łamane przez 3 tygodnie. Sipa został uzdrowiony, ale nie mógł przywrócić zdolności latania. Teraz ptak jest podziwiany w jednym z ogrodów zoologicznych w Armenii. A dokąd się udać, aby podziwiać wolne sępy?

Opis i cechy sępa płowego

Sęp płowy odnosi się do jastrzębi, ponieważ wiele z nich żywi się padliną. Rzadki gatunek w Rosji. Światowa Unia Ochrony Przyrody nie przejmuje się sytuacją ptaka.

Jednak spadek liczby sępów płowych obserwuje się na całym świecie. Jednak skurcz jest powolny. Ornitolodzy przypisują to zjawisko cyklicznemu rozwojowi dowolnej populacji.

Sęp płowy - ptak duży. Długość ciała pierzastego wynosi 92-110 centymetrów. Rozpiętość skrzydeł sięga prawie 3 metry. Bohater artykułu może ważyć 15 kilogramów.

Jednak głowa nie odpowiada takiej masie. Na tle ciała jest malutki. Krótkie piórko dodatkowo podkreśla zdrobnienie głowy. Rośnie również na długiej szyi, która z tego powodu wydaje się cienka.

Na skrzyżowaniu szyi w tułowiu sępa widoczny jest kołnierz z długich piór. Są już brązowo-czerwone. To jest kolor całego ciała siwogłowego ptaka. U kobiet i mężczyzn „kolor” nie różni się.

Patrzeć na zdjęcie Gdzie sęp płowy szybuje, widoczna jest szerokość skrzydeł i długość ogona. Ich powierzchnia jest zwiększona, dzięki czemu masywny ptak pozostaje w powietrzu. Sęp z trudem się do niego wznosi. Z płaskiego terenu ptak nie może wystartować.

Karmienie sępa płowego

Bohaterem artykułu jest padlinożerca. Znalezione zwłoki rozdziera sęp z haczykowatym dziobem i pazurami o tym samym kształcie. Ptaki nie zjadają kości i skóry zdobyczy. Ptaki jedzą wyłącznie z tkanką mięśniową, czyli mięsem.

Nie ma konkurencji dla znalezionej padliny. Na ucztę gromadzą się dziesiątki białogłowych ludzi. Dlatego jeśli jedna osoba znalazła posiłek, inni nie muszą już myśleć, co zjeść.

Sęp płowy woli padlinę, jednak w przypadku jej braku rozpoczynają polowanie. Ofiary jastrzębi są zwykle małe. Łapią zające, gryzonie, a nawet węże. Jednak sam rozmiar ptaka skłonił wielu do przypuszczenia, że ​​kradnie owce, a nawet dzieci.

Są to wierzenia, które istniały w Europie Zachodniej od średniowiecza. W tym samym czasie, widząc białogłowy pożerające zwłoki, zaczęli się bać, że ptaki niosą choroby i nieczystości.

Kupa lęków i obaw związanych z białogłowymi ptakami spowodowała ich zniszczenie w Europie. W XXI wieku sęp tam, podobnie jak w Rosji, jest rzadkością. Tymczasem zwierzę, będąc padlinożercą, porządkuje naturę, pozbywając się mięsa, które w ciągu kilku dni może stać się źródłem infekcji.

Wrogowie Sępa Płowego znaleziono również w starożytnym Egipcie. Tam ptak został zniszczony ze względu na pióra strażnicze. Wykorzystywano je do ozdabiania domów szlacheckich, nakryć głowy i innych atrybutów faraonów.

Tysiące lat później sępy czują się swobodnie na terytoriach egipskich. We współczesnym stanie ptaki białogłowe nie są dotykane.

Powielanie i oczekiwana długość życia

Ptaki białogłowe są monogamiczne. Sępy szukają nowego partnera tylko wtedy, gdy umrze pierwszy, a brakuje im jednego sezonu godowego.

Białogłowe drapieżniki gniazdują w grupach po około 20 par. Szukają nisz na skalistych klifach, bezpiecznie ukrywając gniazda. Wykonane są z gałązek, wyłożonych suchymi ziołami.

Trzeba znaleźć dużą wnękę na gniazdo, wysokość budynku sięga 70 centymetrów, a średnica często przekracza 2 metry. Robią gniazdo na chwałę, aby służyło przez co najmniej kilka lat.

Przed kopulacją sępy wykonują taniec godowy. Samce kucają przed samicą, lekko rozkładając skrzydła. Jedno jajko staje się wynikiem zalotów. Dwa są rzadkie i już nie występują.

Gniazdo sępa płowego w skale

Jaja sępów są białe, mają około 10 centymetrów długości. Wylęgają się przez około 55 dni. Rodzice okresowo odwracają jajka, aby je równomiernie podgrzać.

Białogłowe drapieżniki są gotowe do składania jaj w marcu. Podczas gdy jedna osoba wysiaduje potomstwo, druga leci w poszukiwaniu pożywienia. Matka i ojciec się zmieniają.

Rodzice karmią wyklute pisklę, zwracając ofiarę. Żyją w tym trybie przez 3-4 miesiące. Jak na ptaki, sępy późno wstają na skrzydło. Przez kolejne 3 miesiące nastolatki są częściowo karmione.

Pisklę sępa płowego

Po sześciu miesiącach sęp jest gotowy do samodzielnego życia. Jednak ptak może rozmnażać się dopiero w wieku 7 lat. W ciągu 40-letniego życia białogłowego i jego wielkości - standardowy wzorzec rozwoju.

W niewoli bohater artykułu może dożyć nawet pół wieku. Ogrody zoologiczne muszą rezerwować duże wybiegi dla sępów. Przeciwnie, w ciasnych warunkach ptaki żyją mniej niż powinny.

Pin
Send
Share
Send
Send