Rodziny ptaków

Green Bulbul / Eurillas ansorgei

Pin
Send
Share
Send
Send


Bulbul o czerwonych policzkach (łac. Pycnonotus jocosus) to ptak śpiewający z rodziny Bulbul (Pycnonotidae) z rzędu Passeriformes.

Pochodzi z Azji Południowej, woli osiedlać się w regionach o ciepłym klimacie - Indiach, południowych Chinach i Nepalu.

Przedstawiciele tego gatunku początkowo żyli w lasach, ale z powodu wylesiania przenosili się do sadów i nasadzeń miejskich, wcale nie bojąc się sąsiedztwa z ludźmi.

Ptaki te zostały wprowadzone do USA i Australii, gdzie z powodzeniem się zakorzeniły. W Australii jest ich wielu na przedmieściach Melbourne i Sydney, w USA wybrali słoneczną i ciepłą Florydę.

Zachowanie

Bulbule z czerwonymi policzkami to dobroduszne i towarzyskie stworzenia, żyjące w trybie osiadłym. W nocy gromadzą się, aby spędzić noc w koronach drzew. Wraz z pierwszymi promieniami słońca hałaśliwe stado ptaków wyrusza w poszukiwaniu pożywienia.

Przez cały dzień niemal bez przerwy odbijają się między sobą wysokimi i donośnymi głosami. Ich słownictwo jest dość obszerne, a bardzo melodyjnym śpiewem wyrażają złożone emocje.

W poszukiwaniu pożywienia ptaki zwykle trzymają się w małych grupach po 3-6 osobników, poruszając się razem wzdłuż gałęzi drzew i szukając dojrzałych jagód i pąków kwiatowych.

Ich ulubionym pożywieniem są owoce palm, papaja i przejrzałe owoce drzew owocowych leżących na ziemi. Oprócz tych przysmaków cebulki jedzą nektar kwiatowy, pajęczaki, motyle, muchy i ich larwy.

Mrówki są szczególnie cenione przez smakoszy. Dziobują je powoli, wygodnie siedząc na gałęziach. Poza okresem lęgowym bulbul czerwonolicy żyją w małżeństwach, gorliwie strzegąc swoich miejsc, jednak przy dużej ilości pokarmu tworzą stada liczące nawet kilkadziesiąt osobników.

Reprodukcja

Okres lęgowy trwa od połowy zimy do późnego lata. W tym czasie mężczyzna niespokojnie śpiewa krótkie, ale znaczące piosenki wypełnione melodyjnymi trylami i krzykliwym ćwierkaniem. Wzywa więc swoją przyszłą bratnią duszę i demonstruje konkurentom, że domowa działka jest zajęta, a wkrótce pojawi się na niej szczęśliwe rodzinne gniazdo.

Samiec staje się niezwykle wojowniczy i bezlitośnie wypiera konkurentów ze swoich ziem, których rozmiary wahają się od 3000 do 7500 metrów kwadratowych. m. W tym okresie, w niektórych regionach Azji, samce łapie się na hazardowe walki ptaków.

Po stworzeniu małżeństwa Bulbuls przystępuje do budowy gniazda. Jest złożony i zbudowany z trawy, łodyg i małych gałązek. Jego ściany są tkane w taki sposób, aby woda deszczowa mogła wypływać nie pozostając w brodziku.

W lęku znajduje się 2-4 jaja o jasnoróżowym kolorze, ozdobione brązowymi plamkami. Jest inkubowany na przemian przez oboje małżonków przez 11-12 dni. Pisklęta wykluwają się bezradnie i nago, ale trzeciego dnia otwierają oczy i rozwijają się dość szybko.

Rodzice karmią swoje potomstwo gąsienicami, owadami i larwami. Pisklęta w wieku dwóch tygodni opuszczają gniazdo i odbudowują się, aby zasadzić pokarm, ale nadal pozostają pod opieką rodziców.

Po kolejnym tygodniu już dobrze latają i rozpoczynają samodzielne życie. W ciągu jednego sezonu jednej parze udaje się uszczęśliwić świat 2-3 lęgami.

Opis

Długość ciała 19-21 cm, waga 26-39 g. Z tyłu jest pomalowana na brązowo, a korona jest czarnawa. Policzki i szyja są białe, brzuch jasnobeżowy.

Ogon i skrzydła są brązowo-szare, ogon czerwony. Na głowie kępka czarniawych piór. Po bokach pod oczami znajdują się wydłużone czerwonawe plamy.

Ogon składa się z szerokich piór z białawą obwódką na brzegach.

Łapy są szare. Na nich 3 palce są skierowane do przodu i 1 do tyłu. Wszyscy są uzbrojeni w ostre pazury. Średniej wielkości, prosty dziób zakończony spiczastym końcem.

Oczekiwana długość życia bulbul z czerwonymi policzkami w warunkach naturalnych wynosi około 5-6 lat.

Pin
Send
Share
Send
Send