Rodziny ptaków

Szarańcza lub pospolity karakar

Pin
Send
Share
Send
Send


W wersji książkowej

Tom 13. Moskwa, 2009, s. 68

Skopiuj odniesienie bibliograficzne:

CARACARS (Polyborinae), podrodzina ptaków drapieżnych z rodziny. sokół. Cztery rodzaje: zwykły K. (Caracara, 1 gatunek), czarny K. (Daptrius, 2 gatunki), górski K. (Phalcoboenus, 4 gatunki) i głośny K. (Milvago, 2 gatunki). Długość ciała 37–65 cm, waga 0,3–1,6 kg. Niektóre cechy struktury i stylu życia są podobne do przedstawicieli tego. jastrzębie, zwłaszcza na sępach. Dziób jest masywny, prosty lub lekko zakrzywiony, haczykowaty, dziób bez zęba, brak łuku brwiowego, na głowie i szyi widoczne obszary nagiej, zwykle jaskrawej skóry. Skrzydła są szerokie i tępe lub długie i ostre. Nogi są długie, palce cienkie, pazury proste i tępe lub zakrzywione, ostre. Kolor upierzenia w większości C. jest czarny lub brązowy z białymi, żółtymi i czerwonymi znaczeniami. Mieszkają w Centrum. i Yuzh. W Ameryce z południa występuje tylko karakar pospolity (C. plancus). Stanów Zjednoczonych do Cape Horn i Falklandów. Wolą otwarte przestrzenie i lasy, suche i bagniste, wznoszące się na wysokość gór. 4000 m, czarny K. również osiedla się w tropikach. lasy. Zwykle wypatrują ofiary w szybującym i aktywnym locie, w poszukiwaniu pożywienia spędzają sporo czasu na ziemi, biegają szybko. Są wszystkożerne, atakują chore i słabe zwierzęta, często żywią się padliną i śmieciami, potrafią polować na inne ptaki, a czasem zjadają dojrzałe owoce. Karakar rdzawoszyi (D. americanus) specjalizuje się w żywieniu larw os. K. budują własne gniazda, umieszczając je na drzewach, skałach i ziemi. W lęgu znajdują się 2–3, rzadziej 4–5 jaj, wysiadywane przez 26–30 dni, pisklęta karmione są od 32 dni (Milvago) do 2–3 miesięcy. Endemiczny dla ks. Guadalupe (Meksyk) gatunek Guadalupe caracar (C. lutosa) został wytępiony przez hodowców na początku. XX wiek.

29.06.2019

Szarańcza, czyli karakara pospolita (łac.Caracara plancus) należy do rodziny Falconidae i jest jednym z jej największych przedstawicieli.

Pod względem wielkości i wagi przewyższa go tylko gyrfalcon (Falco Rusticolus), który jest szeroko rozpowszechniony na półkuli północnej. Mieszka także w Ameryce Południowej.

Wśród Indian południowoamerykańskich ten drapieżny ptak jest bardzo szanowany i uważany jest za symbol męstwa militarnego. Jej imieniem nazwano Lautaro i Pelantaro, przywódców plemienia Mapuche, które zbuntowało się przeciwko hiszpańskim kolonialistom w XVI wieku w Chile. Pierwsza nazwa jest tłumaczona na język rosyjski jako „szybka kwarantanna”, a druga jako „świecąca kwarantanna”.

Gatunek został po raz pierwszy opisany w 1777 roku przez brytyjskiego ilustratora i zoologa Johna Fredericka Millera.

Rozpiętość

Siedlisko rozciąga się od południa Ameryki Południowej do dorzecza Amazonki i północnych regionów Peru. Karakar pospolity występuje w Argentynie, Boliwii, Chile, Paragwaju, Ekwadorze i Urugwaju. W drugiej połowie XIX wieku pojawiła się na Falklandach. Przypuszczalnie przywieźli go hodowcy owiec.

Łączna powierzchnia zajmowanego terenu przekracza 20 tysięcy kilometrów kwadratowych.

Ptaki unikają wysokich Andów i gęstych lasów deszczowych. Najczęściej osiedlają się na pograniczu lasów i przestrzeni półotwartych. Często te drapieżne ptaki gniazdują w pobliżu osad ludzkich. Na obszarach górskich obserwuje się je zwykle na wysokości do 1400 m nad poziomem morza. Peru zamieszkuje na wysokości 2500 m n.p.m.

Znane są 3 podgatunki. Podgatunek nominatywny żyje na południu kontynentu południowoamerykańskiego i na Falklandach.

Zachowanie

Zwykłe karakary żyją pojedynczo lub w małych grupach rodzinnych. Młode osobniki mogą gromadzić się w stadach zimą. Swoje punkty obserwacyjne ustawiają na szczytach wysokich drzew, krzewów lub żerdzi.

Szarańcza leci dość mocno, z hałasem trzepocząc skrzydłami. W przeciwieństwie do orłów i sępów nie wykorzystuje ciepłych prądów wstępujących do lotu szybowcowego, dlatego lata w poszukiwaniu pożywienia wcześniej niż inne drapieżniki i padlinożercy.

Ptak spędza dużo czasu na powierzchni gleby. Długie nogi i palce pozwalają jej szybko poruszać się po ziemi. Biegnie szybko i jest w stanie złapać ofiarę w biegu.

W poszukiwaniu zdobyczy karakar może długo krążyć w powietrzu, wydając ostre, głośne dźwięki.

Jako potencjalne trofea myśliwskie wybiera młode i chore zwierzęta. Drapieżnik uderza je wielokrotnie dziobem w oczy, usta i okolice odbytu. Trwają, dopóki ofiara nie zostanie osłabiona i nie umrze.

Jedzenie

W diecie karakarów dominuje karakar. Często przebywają w pobliżu autostrad i zjadają zwłoki zwierząt zgniecionych przez pojazdy.

Ptaki wypatrują ofiary zarówno z powietrza, jak i chodząc po ziemi. Ich ofiarami są małe jaszczurki, węże, gryzonie, żaby, owady, ślimaki i dżdżownice. Często niszczą gniazda ptaków, jedząc pisklęta i jajka. Na plażach drapieżniki znajdują lęgi żółwi i zjadają wyklute żółwie.

Szarańcza zjada również pokarm pochodzenia roślinnego. Żywią się orzechami, fasolą, awokado i palmami. Wśród nich kwitnie pasożytnictwo kleptopasożytnicze. Często biorą pokarm od słabszych ptaków.

Reprodukcja

Początek sezonu godowego zależy od warunków klimatycznych i położenia geograficznego. W Chile karakara zaczyna gniazdować w październiku, w Argentynie we wrześniu, a na południu Brazylii i Urugwaju w kwietniu i maju.

Gniazda zlokalizowane są na drzewach, kaktusach i krzewach, bardzo rzadko bezpośrednio na ziemi lub na konstrukcjach antropogenicznych. W 2010 roku para ptaków założyła gniazdo przy znaku w pobliżu autostrady. Wydarzenie to miało miejsce w Buenos Aires.

Zwykłe karakary tworzą małżeństwa na całe życie. Gniazdo zbudowane jest z gałązek i chrustu. Samica składa 2-3 kremowe lub buffy jaja z ciemnobrązowymi lub czerwono-brązowymi plamkami. Ich rozmiar to około 57x45 mm. Oboje rodzice na przemian inkubują sprzęgło.

Inkubacja trwa 28-30 dni. Pisklęta wykluwają się pokryte brązowożółtym puchem, ale ich głowy, łopatki i łata na klatce piersiowej są brązowe z fioletowym odcieniem. Dzioby są jasnoróżowe, a kończyny bladoszare.

Oboje rodzice karmią pisklęta przez 70 dni. Następnie stają na skrzydle, a po 2-3 miesiącach dołączają do grup młodzieżowych.

Opis

Długość ciała 54-65 cm, ogon 23-27 cm Rozpiętość skrzydeł 120-132 cm Waga 900-1600 g Samce są około 10% lżejsze i mniejsze od samic. Ptaki z południowych populacji są większe niż ich północne odpowiedniki.

Głównym tłem koloru jest ciemnobrązowy. Na białej głowie czarny grzebień, przednia część jest czerwona. Klatka piersiowa, szyja i ogon ozdobione są czarno-białymi paskami. Na końcu ogona znajduje się szeroki czarno-biały pasek.

Wierzchołki skrzydeł są ciemnobrązowe. Dziób jest niebiesko-szary, tęczówka oczu jest brązowa. Nogi i stopy są żółte. U młodych ptaków kolor jest mniej kontrastowy. Zamiast pasków mają przerywane linie.

Żywotność karakara na wolności wynosi 15-20 lat. W niewoli żyje do 30 lat.

Pin
Send
Share
Send
Send