Rodziny ptaków

Rodzaj Kruki - Corvus

Pin
Send
Share
Send
Send


Kup ten obraz za jedyne $1 dzięki naszemu abonamentowi elastycznemu Get

Informacje o użytkowaniu

Zdjęcie „Torresian Crow (Corvus orru) in Lake field National Park, Australia” może być wykorzystywane do celów osobistych i komercyjnych zgodnie z warunkami zakupionej licencji Royalty-free. Obraz jest dostępny do pobrania w jakości wysokiej jakości w rozdzielczości do 5184x3456.

  • Kraj: Japonia
  • Lokalizacja: Na zewnątrz
  • Orientacja obrazu: Poziomo
  • Pora roku: Wiosna
  • Pory dnia: Dzień
Depositphotos
  • Informacje o magazynie zdjęć
  • Nasze plany i ceny
  • Rozwiązania biznesowe
  • Blog Depositphotos
  • Program Polecający
  • Program partnerski
  • Program API
  • Wakaty
  • Nowe obrazy
  • Darmowe obrazy
  • Rejestracja dostawcy
  • Sprzedawaj zdjęcia stockowe
  • język angielski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rosyjski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksyk)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazylia)
  • Magyar
  • ukraiński
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informacja
  • Często Zadawane Pytania
  • Wszystkie dokumenty
  • Ptak w locie - Magazyn fotograficzny
Łączność
    +7-495-283-98-24
  • Czat na żywo
  • Skontaktuj się z nami
  • Recenzje o Depositphotos
Przeczytaj nas
  • Facebook
  • Świergot
  • VK
Dostępne w Dostępne w

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Stany Zjednoczone. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Rodzina Raven

Rodzaj kruka - Corvus - łączy duże ptaki o czarno-czarno-szarym upierzeniu z metalicznym połyskiem, czarnym dziobem, w dorosłe gawrony o białej podstawie. Długość ciała waha się od małych kawek Corvus monedula, które są nieco większe niż wróble, po duże kruki.

Lot - trzepotanie z okazjonalnymi klapami skrzydeł lub szybowanie. W wietrzne dni często ćwiczą „powietrzne akrobacje”, unosząc się nad wysokimi budynkami, iglicami i dzwonnicami.
Typowy jest zwyczaj kruków i ich bliskich do gromadzenia się na nocne pobyty grupowe.

W lęgu znajduje się 3-7 żółtawo-niebieskich jaj z brązowymi plamkami.

Istnieje 40 lub więcej gatunków, które są powszechne wszędzie z wyjątkiem Ameryki Południowej i Antarktydy. W Rosji występuje siedem gatunków.

Etymologia nazwy

Według jednej wersji ptaki zawdzięczają pojawienie się tej nazwy dominującemu kolorowi ich upierzenia. W językach słowiańskich przymiotnik czarnypochodzi z łodygi wrona, czyli czarny garnitur. W dialektach indoeuropejskich pokrewne słowo oznaczało „palić”, „palić”, „palić”, „czernieć”. Inna wersja mówi o pochodzeniu słowa z „dzieła” onomatopei, które występuje również w imieniu wróbla.

Zdjęcie: TagaSanPedroAko, CC0

Kruki: zdjęcie i opis. Jak wyglądają te ptaki?

Rodzaj obejmuje największe ptaki z rzędu Passeriformes. Samce są nieco większe niż samice. Wielkość ciała kruków bez ogona wynosi od 33 do 70 cm, długość ogona - do 19,4 cm, waga - od 150 g do 1,6 kg (według niektórych źródeł do 2 kg), dziób do 6,7 cm , rozpiętość skrzydeł do 1,5 m Najmniejszym przedstawicielem rodzaju jest kawka dauryjska (Coloeus dauuricus) o długości ciała do 32 cm, największą jest zwykła wrona (Corvus corax) 60-70 cm długości, wadze od 0,8 do 1,6 kg (lub nawet 2 kg).

Głowa tych ptaków jest duża, z masywnym, ostrym, prostym lub lekko zagiętym, stożkowatym dziobem, często z wypukłym grzbietem dzioba, z nozdrzami pokrytymi włosiastymi piórami.

Większość przedstawicieli rodzaju ma czarny dziób, podczas gdy dorosłe gawrony mają białą podstawę.

Zdjęcie: Francesco Schiavone, CC BY 4.0

Oczy kruków są duże, z prawie okrągłą szczeliną. Umieszczone są na głowie w taki sposób, że stwarzają możliwość okrągłego widoku.

Wzrok ptaków jest doskonały, sto metrów to dla nich dobrze widoczna odległość. Rogówkę chroni trzecia powieka, która mrugając, napina oko w postaci białego filmu.

Zdjęcie: Martin Kraft, CC BY-SA 3.0

Kruki charakteryzują się zwartym ciałem i dużymi, mocnymi nogami, aż po śródstopie pokryte piórami. Śródstopie od góry chronione jest solidną płytą lub dużymi, dobrze oddzielonymi tarczami. Na łapach ptaków znajdują się 4 palce z ostrymi pazurami, z których 3 skierowane są do przodu, 1 - do tyłu.

Ogon jest prosty lub stopniowany, średniej długości ze ściętym lub zaokrąglonym brzegiem.

Zdjęcie: Franco Folini, CC BY-SA 2.0

Skrzydła ptaków są długie lub krótkie, ale zawsze szerokie ze spiczastym wierzchołkiem. W powietrzu pióra skrzydeł charakterystycznie otwierają się jak wachlarz.

Lot kruka jest niespieszny, trzepocze, od czasu do czasu unosi się i opada lub szybuje. Maksymalna prędkość to 50 km / h.

Zdjęcie: Myburgh, CC BY-SA 3.0

Istnieją całkowicie czarne wrony lub z niewielką ilością szarych i białych piór, z niebieskim, zielonkawym lub fioletowym metalicznym połyskiem. Występują gatunki o kontrastowym ubarwieniu, w upierzeniu niektóre z nich są białe, inne są czarne. Pióra czołgów są lancetowate, zawsze wzniesione (potargane).

U tych ptaków nie ma różnic płciowych, ale młode są bardziej matowe. Ptaki linieją raz w roku wczesną jesienią. Ich pióra są wymieniane nie chaotycznie, ale w określonej kolejności. W okresie linienia ptaki jedzą więcej pokarmu dla zwierząt, ponieważ zawiera kompletne białka niezbędne do prawidłowego tworzenia się powłoki.

Wrony albinosy nie na próżno są przyczyną pojawienia się jednostki frazeologicznej „biała wrona”. Podobnie jak różni ludzie w społeczeństwie, nie są tolerowani w stadzie, ale dziobani i wyrzucani z niego.

Genialny wrona albinos (po lewej) (Corvus splendens). Zdjęcie: Bjørn Christian Tørrissen, CC BY-SA 3.0

Z wyjątkiem okresu lęgowego wrony żyją w stadach. Stale komunikują się z członkami swojej grupy i odpowiadają na głosy innych ptaków. Kruki odbierają i są w stanie odtworzyć najsubtelniejsze dźwięki. Dlatego można je łatwo wyszkolić, aby naśladowały ludzką mowę. W mowie wrony istnieją subtelne, ale znaczące różnice: wydaje nam się, że po prostu rechoczą, ale ich intonacje różnią się w różnych populacjach, podobnie jak języki u różnych ludów.

Naukowcy z Nowej Zelandii doszli do wniosku, że ptaki tego rodzaju mają 250-300 oddzielnych sygnałów. Ale wiele dźwięków jest po prostu niezauważalnych dla ludzkiego ucha. Twierdzą również, że kruki mają dialekty, a populacje, które żyją zdalnie, nie rozumieją nawzajem sygnałów.

Gdzie mieszkają wrony?

Corvus pierwotnie wyewoluował z Azji Środkowej. Stamtąd udali się do Ameryki Północnej, Europy, Afryki, Australii i na niektóre wyspy. W Rosji występuje 7 gatunków z rodzaju kruków. Zostali sprowadzeni do Ameryki Północnej podczas kolonizacji kontynentu przez Europejczyków. Ich liczebność wzrosła wraz z rozwojem rolnictwa, gdyż wrony są częściowo ptakami antropodozależnymi. Często mieszkają w miastach i wioskach obok ludzi. Zimą zbierają się w duże stada, w których jest nawet 200 osobników, a pożywienia szukają na wysypiskach lub w pobliżu centrów handlowych. Tylko w Ameryce Południowej i na Antarktydzie nie ma przedstawicieli tego rodzaju.

Kruki można znaleźć od tropików po Arktykę. Większość gatunków żyje na południowych szerokościach geograficznych. Na północy Eurazji i Ameryki Północnej żyje tylko kruk pospolity. Ptaki zajmują różnorodne siedliska: podmokłe łąki, gęste lasy, wyżyny, pustynie i krajobrazy kulturowe.

Zdjęcie: Neo, Mr. Anderson, CC BY-SA 4.0

Styl życia kruków na wolności

Kruki są dzienne. Zaczynają latać przed świtem. Do południa zwierzęta aktywnie poszukują pożywienia, strzegąc myszy przy norach, pustosząc ptasie gniazda i zbierając resztki na wysypiskach śmieci. Do południa zbierają się na drzewach, aby odpocząć i wymienić „wrażenia”. Potem znowu polują i jedzą. Nocują na drzewach w parkach i ogrodach, często tworząc duże skupiska.

Po odejściu i rozstaniu z rodzicami młode ptaki najpierw trzymają się samotnie. W październiku zbierają się w stadach i zaczynają zapamiętywać swoje głosy. W tym celu w grupie odbywa się „apel”, po czym jeden ptak krzyczy, podczas gdy inne milczą i pamiętają jego głos.

Zdjęcie: Masa Sakano, CC BY-SA 2.0

Wszystkie kruki znają się i potrafią się rozróżnić, mają podział hierarchiczny. O wysokiej inteligencji tych ptaków świadczy ich zdolność do zabawy. Na przykład ulubioną grą wrony jest „pałka z pałką”: jeden ptak skacze, trzymając gałąź w dziobie, drugi łapie ją i podnosi przedmiot, biorąc pałkę. W tym samym czasie pierwszy ptak nie stawia oporu, ale natychmiast rzuca się w pogoń za drugim. Kruki „tańczą”, rzucają kamykami, udają ranę, aby drażnić psy i robią wiele innych rzeczy, które nie są bezpośrednio niezbędne do przeżycia. Wspólnie biorą pożywienie od psów i kotów. Jeden ptak chwyta ssaka za ogon, a drugi w tym czasie zabiera smakołyki. W parze kradną jaja ptakom, następnie jeden wypędza kurę z gniazda, a drugi ciągnie jaja.

Przedstawiciele rodzaju to ptaki osiadłe, zimujące, rzadziej wędrowne lub wędrowne. Dobrze dostosowują się do zmian warunków zewnętrznych. Wrony są przeważnie osiadłe, wrona kapturowa migruje na południe od głównego zasięgu, gawron lata na zimę w ciepłych regionach. W strefie umiarkowanej ta ostatnia występuje we wszystkich porach roku, ale są to różne populacje. Zimą przybywają tu stada z terenów północnych, a gniazdujące tu osobniki latem migrują na niższe szerokości geograficzne.

Zdjęcie: Estormiz, CC0

Co jedzą wrony?

Kruki to ptaki wszystkożerne, a ich dieta jest bardzo zróżnicowana. Zjadają prawie wszystko, w tym inne ptaki, mięczaki, kraby, dżdżownice, małe ssaki i płazy, a nawet zające i żaby. Jedzą padlinę, orzechy, owoce, jajka, nasiona zbóż, drzewa iglaste, trawy polne (gryka ptasia, powój polny). Wrony rybne zbierają ryby, kraby i krewetki wyrzucone lub zgubione przez rybaków z wybrzeża. Największe gatunki z rodzaju jedzą głównie padlinę, często zabijają ranne zwierzęta, a nawet mogą zabijać słabe owce.

Wrona nowozelandzka poluje spod kory larw chrząszcza za pomocą gałęzi drzewa, uprzednio ściętej i oczyszczonej z nadmiaru kory. Nie tylko używa narzędzia, ale także je przekształca. Wiele ptaków żeruje na larwach owadów z grzbietu bydła.

Wrona kapturowa ma zwyczaj gromadzenia nadmiaru pożywienia w rezerwie. Ukrywa je w doniczkach, rurach wodociągowych, w luźnej ziemi pod krzakami.

Gawrony to głównie ptaki owadożerne. Jedzą również paszę roślinną.

Zdjęcie: GerifalteDelSabana, CC BY-SA 4.0

Klasyfikacja rodzaju Wrony (Corvus)

Według bazy danych datazone.birdlife.org (dane z 01.10.2019), rodzaj Corvus obejmuje 44 ocalałe gatunki (są one wymienione poniżej) i 17 wcześniej wymarłych.

  • Corvus albus - srokata wrona
  • Corvus albicollis - Barnacle Raven
  • Corvus bennetti - Kruk Bennetta
  • Corvus brachyrhynchos - American Raven
  • Corvus capensis - Cape Raven
  • Corvus dauuricus - Kawka dauryjska
  • Corvus caurinus - Kruk północno-zachodni
  • Corvus corone - Czarna wrona
  • Corvus corax - Wrona zwyczajna
  • Corvus coronoides - wrona australijska
  • Corvus crassirostris - Brązowa Kruk
  • Corvus cryptoleucus - Wrona białoszyja
  • Corvus edithae - Pygmy Raven, Somali Raven
  • Corvus enca - Mały Kruk
  • Corvus florensis - Flores Raven
  • Corvus frugilegus - Wieża
  • Corvus fuscicapillus - Giant Raven
  • Corvus hawaiiensis - Hawaiian Raven
  • Corvus imparatus - meksykański kruk
  • Corvus insularis
  • Corvus jamaicensis - Jamajski Kruk
  • Corvus kubaryi - Guam Raven
  • Corvus leucognaphalus - Kruk Antyli
  • Corvus macrorhynchos - Wrona wielkokwiatowa
  • Corvus meeki
  • Corvus mellori - Wrona z Australii Południowej
  • Corvus monedula - Kawka
  • Corvus moneduloides - Kruk Nowej Kaledonii
  • Corvus nasicus - Kubański Kruk
  • Corvus orru - Australijski Raven
  • Corvus ossifragus - Fish Raven
  • Corvus palmarum - Palm Raven
  • Corvus pectoralis
  • Corvus rhipidurus - Wrona szczeciniasta
  • Corvus ruficollis - Kruk pustynny z brązową głową
  • Corvus sinaloae - Sinaloian Raven
  • Corvus splendens - Shiny Raven
  • Corvus tasmanicus - Tasmanian Raven
  • Corvus tristis - Wrona z kapturem
  • Corvus typicus - Sulawesian Raven
  • Corvus unicolor - Bangai Crow
  • Corvus validus - Moluccan Raven
  • Corvus violaceus
  • Corvus woodfordi - Kruk białodzioby

Zdjęcie: ZankaM, CC BY-SA 4.0

Rodzaje kruków, imiona i zdjęcia

Poniżej znajduje się opis kilku gatunków ptaków z rodzaju Corvus.

  • Corvus corone (Linneusz, 1758) - Czarna wrona

Jest to czarny ptak z metalicznym i fioletowym połyskiem na górnej części ciała. Długość ciała dorosłych samic 50-54 cm, samców 54,5-56,5 cm. Rozpiętość skrzydeł 97-105 cm, długość skrzydeł 31-37,5 cm, waga 600-690 g. Czarna wrona jest często mylona z wieża. Dziób wrony jest grubszy, ale krótki, a nozdrza pokryte są piórami. I krzyczy głośniej niż wieża, wyraźnie wymawiając dźwięk „r”.

Czarna wrona żyje w Europie Środkowej i Zachodniej, Azji Wschodniej i Środkowej, Afryce Północnej i Ameryce Północnej. W Rosji występuje głównie na Syberii Wschodniej i na Dalekim Wschodzie. Osadza się na obrzeżach lasów, w parkach i ogrodach, w zaroślach dolin rzecznych, w zagajnikach, rzadziej na zboczach nadmorskich klifów i na skałach.

Zdjęcie: Judy Gallagher, CC BY 2.0

  • Corvus corone cornix, Corvus cornix (Linneusz, 1758) -Szarywrona

Jest to podgatunek czarnego, chociaż niektóre klasyfikacje wyróżniają go jako niezależny gatunek. Jest to popielaty ptak z czarnymi piórami na ogonie, głowie (kapturze), gardle, wole (przód koszuli) i skrzydłach. Na ogonie i skrzydłach pióro z metalicznym połyskiem. Dziób i nogi ptaka są czarne. Młode osobniki wyróżniają się obecnością brązowawego odcienia w szarym ubarwieniu i ogólną miękkością pióra.

Ogon jest zaokrąglony, w locie rozwija się jak wachlarz. Długość skrzydeł 30,5-34 cm, rozpiętość około 1 m, długość tułowia bez ogona 48-52 cm, ogon 17,5-18,5 cm, średnia waga 510 g. Dziób 4-5 cm lekko zagięty wzdłuż łyżwy. U dorosłych ptaków oczy są ciemnobrązowe, u młodych matowoniebieskie. Wrona leci powoli i mocno, z prędkością 50 km / h. Głos ptaka jest dobrze rozpoznawalny - jest to głośny „kraa” lub „carr”.

Wrona kapturowa żyje w zachodniej i środkowej Azji, w północnej, wschodniej i zachodniej Europie (Irlandia, Szkocja, Skandynawia, Polska, Węgry, Niemcy, Włochy, Wielka Brytania, Dania). W Rosji mieszka w części europejskiej wszędzie, z wyjątkiem tundry, oraz na zachodniej Syberii, aż do jeziora Bajkał. Prowadzi siedzący tryb życia i koczowniczy tryb życia. Gatunki północne migrują na południe na zimę. Zamieszkuje doliny rzeczne, obrzeża lasów różnego typu, osady ludzkie. Zimą osiedla się we wsiach i miasteczkach.

Zdjęcie: Marta Boroń, CC BY 2.0

  • Corvus corax (Linneusz, 1758) -Kruk, lub kruk pospolity

Całkowicie czarny kruk, z niebieskawym lub liliowym metalicznym połyskiem na górnej stronie tułowia i zielonkawym na spodzie. Ptak z masywnym dziobem i wydłużonymi piórami na szyi - „brodą”. To największy przedstawiciel rodzaju, jego waga sięga 1–1,6 kg, długość ciała od 60 do 70 cm, rozpiętość skrzydeł 120–150 cm, oczy są ciemnobrązowe. Różni się od czarnej wrony masywnym dziobem, gęstą budową i siedzącym trybem życia.

Kruk żyje na kontynentach Eurazji i Ameryki Północnej, żyje w Afryce Północnej, Grenlandii, Islandii. Łatwiej jest wymienić regiony i części kontynentów półkuli północnej, na których nie mieszka: w Tajmyr, Jamale, na wyspach Oceanu Arktycznego, na pustyniach Kazachstanu i Azji Środkowej, w środkowo-wschodnich stanach Stany Zjednoczone, rzadkie w Europie Zachodniej i Środkowej.

W pobliżu północnych granic ich występowania wrony gniazdują na półkach skalnych, zwykle na klifach wzdłuż brzegów rzek lub morza, w kanionach małych strumieni oraz na płaskich terenach - na krzakach i drzewach.

Ptaki te żywią się gryzoniami, polują na młode i osłabione zające, pustoszą gniazda ptaków, łowią ryby w płytkich wodach, dziobią różne jagody. Ale pierwszeństwo mają polegli.

Zdjęcie: Frank Schulenburg, CC BY-SA 4.0

  • Corvus tristis Lesson & Garnot, 1827 - Hooded Raven

Różni się od czarnej i olbrzymiej wrony stosunkowo długimi piórami na ogonie i krótkimi nogami. Wielkość jest porównywalna z czarną wroną. Wśród czarnego upierzenia dorosłego ptaka można znaleźć białe plamy na ogonie i skrzydłach. Nieletni mają szare ciało, różowy dziób i nogi.

Siedliskiem wrony kapturowej jest Nowa Gwinea i małe pobliskie wyspy. Zajmuje lasy wszelkiego rodzaju, w górach wznosi się do 1350 m npm.

Zaczerpnięte ze strony: www.enciclopedino.it, CC BY-SA 3.0

  • Corvus frugilegus Linneusz, 1758 - Wieża

Ptak z czarnym błyszczącym upierzeniem. U podstawy dzioba dorosłych znajduje się łata jasnej skóry, pozbawiona pióra. W przeciwieństwie do wron, gawrony są smuklejsze, mają spiczaste, długie skrzydła i ostry dziób, oczy są ciemnobrązowe, a nogi czarne. Długość skrzydła wieży 28-34 cm, rozpiętość 80-100 cm, długość dzioba 5,4-6,3 cm, długość ciała 45-47 cm, waga 300-500 g. Gawrony są wszystkożerne, ale żywią się głównie robakami, owadami i ich larwami.

Gawron pospolity jest szeroko rozpowszechniony w Europie, z wyjątkiem Dalekiej Północy, gdzie również czasami lata. Występuje na południu Syberii i na Dalekim Wschodzie Rosji, w Azji Środkowej i na północy Egiptu.W rejonach północnych jest ptakiem wędrownym, zimuje w Wielkiej Brytanii, południowej Europie, na Kaukazie, w Azji Mniejszej, Centralnej, Wschodniej i Południowo-Wschodniej. W południowych rejonach swojego zasięgu wieża prowadzi siedzący tryb życia. Zamieszkuje obrzeża lasów liściastych i mieszanych, pasów leśnych, zagajników w pobliżu siedlisk ludzkich, w górach występuje do wysokości 1600 m npm.

Zdjęcie: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5

  • Corvus typicus (Bonaparte, 1853) - Sulawesian Raven

Długość ciała 35-40 cm, waga 175 g. Ogon ptaka jest krótki, dziób cienki, upierzenie czarno-białe. Spód ciała i pierścień na szyi są białe, reszta ciała, nogi i dziób są czarne.

Gatunek ten występuje endemicznie na wyspach Sulawesi, Muna i Butung z Archipelagu Sunda. Kruk żyje w wysokogórskich lasach tropikalnych do 1600 m n.p.m., na nizinach i na wzgórzach.

Zdjęcie: Kama Jaya Shagir, Wszelkie prawa zastrzeżone

  • Corvus caurinus (Baird, 1858)

Najmniejsza wrona o długości ciała od 33 do 41 cm, stosunkowo krótkich nogach i cienkim dziobie. Upierzenie ptaka jest czarne z metalicznym połyskiem, dziób i nogi czarne. Od amerykańskiej wrony (Corvus brachyrhynchos) gatunek różni się jedynie wielkością, więc tylko specjalista może rozróżnić ptaki.

Żyje w północno-zachodniej części Ameryki Północnej, Kanadzie i USA. Mieszka u wybrzeży Alaski, w stanie Waszyngton w Stanach Zjednoczonych i Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie. Zamieszkuje również pobliskie wyspy. Żywi się owadami, ich larwami, a także roślinami, np. Figami.

Zdjęcie: Ianaré Sévi, CC BY-SA 3.0

  • Corvus ossifragus Wilson, 1812 - Fish Raven

Na zewnątrz prawie nie odróżniamy go od amerykańskiej wrony, z wyjątkiem wydłużonych piór na szyi i udach lub w bardziej miękkim i jedwabistym upierzeniu. Prawda jest trochę mniejsza. Długość korpusu 36-41 cm, górna część z niebiesko-zielonym połyskiem, dolna z bardziej zielonym metalicznym odcieniem. Oczy są ciemnobrązowe.

Występuje na wschodzie i południu Stanów Zjednoczonych, osiadając na wybrzeżach oceanów, na brzegach rzek, jezior i bagien.

Ryby kruk jest wszystkożerny, ale woli kraby, krewetki, ryby, jajka i pisklęta, orzechy i ziarna, resztki ludzkiego jedzenia.

Zdjęcie: Katka Nemčoková, CC BY-SA 3.0

  • Corvus monedula Linneusz, 1858 - Kawka

Niektóre klasyfikacje klasyfikują tego ptaka jako oddzielny rodzaj. Coloeus... Baza danych datazone.birdlife.org (z dnia 01.10.2019) klasyfikuje ptaka jako kruka (Corvus).

Ptak jest mniejszy niż wrony, ma gęste upierzenie i krótki dziób. Długość tułowia po uwzględnieniu ogona 34-39 cm, rozpiętość 65-74 cm, waga 136-265 g. Skrzydła, ogon i czubek głowy kawki są czarne z niebieski lub fioletowy odcień. Reszta jego upierzenia jest szara.

Kawki spędzają okres lęgowy w Europie, Afryce Północnej i Azji Zachodniej. W Rosji granica ich dystrybucji pokrywa się z południowymi obrzeżami tajgi. Zimują w Azji Środkowej, Europie Południowej i Afryce Północnej. Niektóre populacje prowadzą siedzący tryb życia.

Zdjęcie: MatthiasKabel, CC BY-SA 3.0

Hybrydy ptaków kruka

Wielu taksonomistów przypisuje szare i czarne wrony do tego samego gatunku, ale do różnych geograficznych ras lub podgatunków. Pojawienie się zdolnych do życia hybryd również świadczy o ich bliskim związku. Później naukowcy odkryli różnice między nimi w zestawie genów w składzie jednego chromosomu, więc niektóre klasyfikacje definiują te ptaki jako 2 różne gatunki.

Ptaki urodzone podczas krzyżowania tych odmian wron nie różnią się oczekiwaną długością życia od swoich rodziców, ale generalnie ich żywotność jest nieco ograniczona. W ich kolorze dominują czarne, szare pióra tworzą kołnierz o różnych konfiguracjach i rozmiarach lub szary grzbiet z czarnymi smugami. Brzuch jest często szary.

Wrony i kruki z kapturem również mają potomstwo, ale ich hybrydy nie są zdolne do rozmnażania. Są ciemnoszare z czarną głową, skrzydłami i ogonem.

Wronie gniazda na drzewach. Zdjęcie: Dominicus Johannes Bergsma, CC BY-SA 4.0

Jaka jest różnica między czarnym krukiem a zwykłym krukiem?

Te absolutnie czarne ptaki są trudne do odróżnienia na pierwszy rzut oka. Ale bliższe spojrzenie pokazuje, że:

  • dziób kruka jest grubszy niż dziób kruka,
  • wrony są na ogół większe, ich długość ciała sięga 60-70 cm, natomiast wrony nie przekraczają 50 cm,
  • u starych kruków pióra wola są charakterystycznie najeżone,
  • kruki rzadko gromadzą się w grupach, wolą samotność lub życie we dwoje, kruki natomiast gromadzą się w stadach,
  • kruk „mówi do nosa”, wymawiając dźwięki przypominające kombinację „ka”, potrafi klikać, kruk wydaje gardłowe okrzyki „ka” lub „kra”.

Lewa czarna wrona, fot.Dan Davison, CC BY 2.0. Po prawej wrona, fot. Diliff, CC BY-SA 3.0

Różnice między wieżą a wroną

  • Dziób kruka jest czarny i gruby, w wieży jest cieńszy, jego podstawa jest lekka, a wokół dzioba nie ma upierzenia.
  • Wieża jest mniej masywna, jej waga to 300-500 g, kruk waży do 1,5 kg.
  • W locie widać, że ogon kruka ma kształt klina, a wieży - z prostą krawędzią.
  • Skrzydła kruka są spiczaste, wieża prosta.
  • Wrona porusza się po ziemi szerokimi krokami, ale nigdy nie skacze, jak to często robi wieża.
  • Kruki wolą jeść padlinę, gawrony - owady i nasiona.

Wieża po lewej, fot. Nottsexminer, CC BY-SA 2.0. Po prawej wrona, fot. Wolfgang Krause, CC BY-SA 3.0

Hodowla kruków

Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku 5 lat, samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 3 lat. Ich sezon lęgowy rozpoczyna się pod koniec zimy. W tym czasie samce wron przejawiają klasę „akrobacji”, wykonują ostre zakręty w locie, startują pionowo w górę i przewracają się w powietrzu. Podczas zalotów partnerzy pokazują sobie pióra na gardłach.

Kruki często łączą się w pary na długi czas lub na całe życie, a młode pozostawione z rodzicami od zeszłego roku pomagają im strzec gniazd i karmić pisklęta. Ptaki budują gniazda na koronach drzew, skałach, budynkach dla ludzi i słupach linii energetycznych. Wykonane są z suchych gałęzi, spięte kawałkami kory, trawy, drutu i wyłożone piórami, wełną lub szmatami. W budowę zaangażowani są zarówno mężczyzna, jak i kobieta. Budynek był używany przez kilka lat z rzędu. Czasami przedstawiciele rodzaju mogą osiedlać się w gniazdach ptaków drapieżnych. Składają jaja nie tylko w gniazdach, ale także w dziuplach drzew, pod dachami domów, w dołach, w szczelinach skał.

Zdjęcie: Vijayanrajapuram, CC BY-SA 4.0

Okres lęgowy kruków trwa od 30 do 40 dni. Ptaki składają od 3 do 9 zielonkawo-niebieskich jaj z brązowymi plamkami.

Masa jajka 19 g, długość 42 mm, średnica 29 mm. Kiedy pierwsze lęgi zostaną utracone, ptaki odkładają drugie. Samica wysiaduje jaja przez 19-22 dni. Samiec ją karmi.

Zdjęcie: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Wyklute wrony żyją w gnieździe przez 6-10 tygodni. Matka i ojciec karmią je gadami, mięczakami, gryzoniami, owadami, robakami, padliną, jajami i pisklętami innych ptaków, bezwzględnie niszcząc gniazda i budki dla ptaków.

Po wyjeździe długo pozostają pod opieką rodziców.

Zdjęcie: Reju.kaipreth, CC BY-SA 3.0

Kruki wiedzą, jak bronić swoich gniazd. Wszystkie sąsiednie ptaki lecą na krzyk zaatakowanej pary. Sokoły często osiedlają się obok nich oraz w starych bocianich gniazdach. Ta okolica ratuje również ich potomstwo. Sokoły również nie pozostają w długach: po usłyszeniu ostrzegawczego krzyku wron atakują błotniaki bagienne, myszołowy i inne drapieżniki.

Zdjęcie: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Pisklę na zdjęciu ma zaledwie 10 dni. Zdjęcie: Bugaga, Public Domain

Ile lat żyją wrony?

W naturze wrony żyją do 15-20 lat, kawka do 7,3 roku. W niewoli oczekiwana długość życia sięga 40-70 lat.

Wrogowie w naturze

Wrona Hooded jest drugorzędnym żywicielem dla gniazdujących pasożytów, takich jak kukułka plamista i sroka europejska. W tym samym czasie cierpi własne potomstwo wron. Ponadto najgorszym wrogiem osobników z rodzaju Corvus jest sowa, atakuje ptaki w nocy. Wrony są mściwe i długo mszczą się na oprawcy.

Również przedstawicieli rodzaju polują orły przednie, jastrzębie, bieliki, sokoły wędrowne.

Kruki towarzyszą dużym drapieżnikom (niedźwiedziom, lisom, lisom polarnym, wilkom) w nadziei na złapanie resztek zdobyczy i jednocześnie wpadnięcie w ich łapy.

Zdjęcie: Park Narodowy Yellowstone, domena publiczna

Kruki krzywdzą

Przy dużej koncentracji na jednym terytorium i braku pożywienia wrona kapturowa niszczy gniazda brodzących, kaczek i wielu innych ptaków, które otwarcie gniazdują. Ale przeważnie w jej żołądku znajdują się resztki jaj wróblowych i gołębi.

Inwazja stada wron w ogródki warzywne i sady też nie wróży dobrze. W miastach ptaki niosą odpadki ze składowisk, hałasują i zanieczyszczają pomniki odchodami.

Twierdzenie, że wrony przenoszą tę chorobę, jest fałszywe. I właśnie to usprawiedliwiają swoje okrucieństwo łowcy (fani strzelających ptaków). Wrony są padlinożercami, a ich żołądki zawierają dużą ilość stężonego kwasu, który zabija chorobotwórczą mikroflorę. Ich wysoka temperatura ciała i odporność na infekcje sprawiają, że są bardzo czystymi zwierzętami. A jedząc martwe zwłoki ptaków i gryzoni, przeciwnie, niszczą infekcję, oczyszczając ludzkie osady.

Zdjęcie: PJeganathan, CC BY-SA 4.0

Korzyści z kruków

W starych gniazdach wron żyją często sokoły, merliny, pustułki, uszatki. Wrona kapturowa jest głównym dostawcą gniazd dla tych ptaków.

Kruki żywiące się padliną są ptakami żłobkowymi. W miejscach, gdzie uprawia się zboża, niszczą gryzonie. Ich rola jest również istotna w regulacji liczebności owadów. Na przykład wrona kapturowa gryzie wiele larw liścia dębowego, chrząszcza majowego, ponieważ 60-70% jego pożywienia pochodzi od owadów. Gawrony jedzą również szkodliwe owady: chrząszcze trawiaste, trujące czerpaki, ryjkowce, żółwie żółwie, gąsienice ćmy łąkowej.

Kruki uwielbiają gromadzić zapasy. Przechowując nasiona roślin, chowają je w różnych szczelinach, dołach i często o tym zapominają. Nasiona kiełkują i dają początek nowym fitocenozom. Okazuje się, że za występowanie sosen i dębów w dużej mierze odpowiedzialne są wrony i sójki.

Zdjęcie: Rajatsharma10695, CC BY-SA 4.0

Trzymanie wrony w domu

Wrony z kapturem i czarne, a także pospolite, zwłaszcza gdy są młode, są łatwe do oswojenia. Są bardzo inteligentnymi, ale niespokojnymi, złodziejskimi i hałaśliwymi ptakami. Jeśli właściciel ma cierpliwość, można go nauczyć mówić i oswoić. Gadający kruk przyciąga swoją egzotyką. Ale jak trzymać takiego ptaka obok siebie?

Wrona domowa powinna mieszkać w przestronnej wolierze lub okonie, przymocowanej łańcuchem. W każdym razie musi mieć codziennie czas na latanie i poruszanie się po domu. Musi „chodzić” przez co najmniej 1,5 godziny. Ptaka należy kąpać 1 raz w ciągu 2 dni, a także wyprowadzić na słońce.

Możesz karmić ptaka w niewoli:

  • surowy kurczak i wołowina,
  • gotowany kurczak
  • przepiórki,
  • myszy,
  • pisklęta jednodniowe,
  • króliki,
  • zboża (gryka i płatki owsiane),
  • twarożek niskotłuszczowy,
  • marchew,
  • jagody
  • jabłka,
  • gotowane jajka kurze,
  • sucha karma dla psów (ale nie więcej niż 1/3 całej diety).

  • wieprzowina
  • słone potrawy
  • pomidory,
  • ziemniaki,
  • owoce cytrusowe,
  • czarny chleb
  • mleko.
powrót do treści ↑

Pin
Send
Share
Send
Send