Rodziny ptaków

Dudek szablasty / Rhinopomastus cyanomelas

Pin
Send
Share
Send
Send


Dudki to niewielka grupa ptaków z rzędu dudków. W sumie występuje 10 gatunków tych ptaków, wśród których znajduje się zwykły dudek, częściej nazywany po prostu dudkiem, oraz dudek drzewny. Te ostatnie z kolei dzielą się na dwa rodzaje - dudki leśne i szablodziobe. Krewnymi wszystkich tych gatunków są dzioborożce i rogate kruki.

Dudek pospolity (Upupa epops).

Bardzo zapadający w pamięć wygląd dudka zwyczajnego, jest to mały ptak do 28 cm długości i wadze około 70 g. Ptak ten charakteryzuje się podłużnym tułowiem, skrzydłami i średniej długości ogonem, a także długim, lekko zakrzywiony, cienki dziób. Pióra na głowie dudka tworzą długi ruchomy grzebień, który ptak najczęściej trzyma w zagięciu. Drewniane dudki mają te same wymiary i proporcje, tylko ich ogon jest znacznie dłuższy, a na głowie nie ma w ogóle grzebienia. Ponadto dziób dudka szablastego jest znacznie bardziej zakrzywiony niż u innych gatunków. Kolor dudka jest bardzo różnorodny: główny kolor ciała waha się od żółtawo-brzoskwiniowego do pomarańczowego, na skrzydłach i ogonie są poprzeczne czarno-białe paski, końce piór w grzebieniu są również czarno-białe. Barwa drewnianych dudków jest znacznie skromniejsza, w ich upierzeniu przeważają ciemne odcienie - ciemnoniebieskie, fioletowe, poszczególne części ciała (głowa, dziób, łapy) można pomalować na jaskrawe kolory. Ale upierzenie dudków nadrzewnych często mieni się metalicznym połyskiem. Samce i samice tych ptaków mają ten sam kolor, tylko u dudków nadrzewnych samce mogą różnić się od samic dłuższym i jaśniejszym dziobem.

Samce dudka purpurowego (Phoeniculus damarensis) mają czerwony dziób, a samice czarny.

Dudki to ptaki ciepłolubne. Wszystkie gatunki dudków nadrzewnych żyją wyłącznie w Afryce i prowadzą osiadły tryb życia. Dudek pospolity ma najbardziej rozległy zasięg i przeniósł się dalej na północ niż jego odpowiedniki. Ten ptak żyje w całej Eurazji, Afryce (z wyjątkiem Sahary) i na Madagaskarze. Dudki z północnych części pasma na zimę odlatują na zimę w jego południowych częściach - w Afryce, Zakaukaziu, Indiach, Birmie, południowych Chinach. Należy powiedzieć, że dudki omijają regiony północne i tajgi, a także regiony o dużej wilgotności, więc nie występują na północy strefy umiarkowanej, na skrajnym zachodzie Europy, na Wyspach Brytyjskich, w Alpach. Ogólnie rzecz biorąc, ulubionymi siedliskami tych ptaków są stepy leśne, sawanny, rzadkie lasy z krawędziami, półpustynie z krzewami i roślinnością drzewiastą. Dudki nie osiedlają się na całkowicie otwartych przestrzeniach, gdzie nie ma gdzie ukryć gniazda, ani w ciągłych lasach, ponieważ pożywienie zdobywają na otwartej przestrzeni.

Dudek leci do gniazda z jedzeniem.

Wiosenne przybycie dudków trwa od lutego do maja (w zależności od regionu), migracja jesienna rozpoczyna się wcześnie - w sierpniu i może trwać do października. Podczas lotów dudki nie tworzą gęstych stad i latają głównie w nocy lub o zmroku. W południowych częściach pasma osiadłe dudki mogą również dokonywać niewielkich migracji w poszukiwaniu pożywienia. W normalnych porach (nie podczas lotów) ptaki te są aktywne tylko w ciągu dnia.

Dudki to ptaki samotne, najczęściej można je spotkać pojedynczo lub w parach, dudki nadrzewne trzymane są w stadach po 4-15 osobników. Chociaż ptaki te mają bardzo wyraźne ubarwienie, spotkania z nimi nie są tak częste. Zachowują się ostrożnie, nie mają wyraźnego zachowania demonstracyjnego, nie śpiewają też dźwięcznych piosenek. Jednocześnie głos dudka jest wyraźnie słyszalny, choć nie jest melodyjny, dźwięki jego głosu przypominają „up-up-up” (nawet łacińska nazwa europejskiego dudka brzmi jak „upupa epops”), głosy dudków drzew przypominają ćwierkanie lub śmiech. Dudki nie organizują głośnych walk między sobą a innymi ptakami i ogólnie zachowują się jak spokojni i spokojni mieszkańcy. W miejscach, w których ptaki te nie są niepokojone, chętnie podchodzą do ludzkiego siedliska, nie boją się obecności człowieka, a nawet osiedlają się w jego budynkach. W zaroślach dudki wykonują krótkie loty od drzewa do drzewa, potrafią zręcznie wspinać się po pniach, na otwartej przestrzeni poruszają się po ziemi szybkimi krokami.

Dudek białogłowy (Phoeniculus bollei) jest jedynym gatunkiem zdolnym do żłobienia drzew w poszukiwaniu pożywienia jak dzięcioł.

Ptaki te żywią się owadami i ich larwami. Dudek woli szukać ofiary na ziemi, a raczej w ziemi, wbijając w nią długi dziób i wyciągając stamtąd larwy jak pęsetą. Dudki drewniane szukają pożywienia w pęknięciach kory pni drzew (tę metodę może również stosować dudek zwyczajny). Ponadto ptaki te potrafią polować na owady w powietrzu i trawie (szczególnie lubią szarańczę i koniki polne), a czasami potrafią złapać małą jaszczurkę, skorpiona, falangę, żabę. Złowiona zdobycz jest wyrzucana przez dudka, łapana w locie dziobem, a dopiero potem połykana. Drewniane dudki mogą ucztować na owocach i pić nektar kwiatowy.

Dudek czarnogrzbiety lub sierp (Rhinopomastus cyanomelas).

Dudki to ptaki monogamiczne, żyją w parach na całe życie. Kojarzenie się dudka sprowadza się do głośnych okrzyków przyciągających samicę, a następnie do wspólnego lotu nad terytorium przyszłego gniazda. Czasami rywalizujące samce mogą brać udział w potyczkach. Gniazda dudków zlokalizowane są w miejscach zamkniętych i półzamkniętych: dziuplach, szczelinach między kamieniami, klifami, pniakach, fundamentach i domach. Ptaki często korzystają z tego samego gniazda przez kilka lat z rzędu. Gniazda dudków są wykonane niedbale, oprócz naturalnego gruzu (kurzu), który może trafić do gniazda, jego tacę wyłożono kilkoma źdźbłami trawy i piór. Brzegi gniazda są zawsze zanieczyszczone odchodami, których ptaki te nie usuwają. Ponadto gniazda wydzielają nieprzyjemny zapach. Wcześniej zapach ten był przypisywany nieczystości ptaków, ale potem okazało się, że to nie gnój pachniał, ale sam ptak. Okazuje się, że samice i pisklęta dudków w okresie lęgowym wydzielają zapachowy sekret, który odstrasza drapieżniki. Same dudki monitorują czystość upierzenia i biorą kąpiele w kurzu, aby oczyścić się z pasożytów.

Dudek zagnieździł się w murze budynku.

Wędrowne dudki gniazdują raz w roku, w południowych częściach pasma w kwietniu, w północnych w czerwcu-lipcu. Ptaki osiadłe mogą gniazdować do trzech razy w roku. Liczba jaj w gniazdach dudków drzewnych wynosi 2-5; u dudka pospolitego ich liczba może się znacznie różnić w różnych latach - od 3 do 12 (zwykle 5-7). Jaja mogą być białe z nalotem ochry lub niebieskawym (u dudka pospolitego) lub niebieskie (u dudka nadrzewnego). Tylko samica wysiaduje lęg, a samiec dostarcza mu pożywienia. Czasami pod koniec inkubacji samiec może ją zastąpić na krótki czas. Inkubacja trwa 15-18 dni.

Para dudków z kukułką w pobliżu gniazda.

Oboje rodzice karmią pisklęta przez 22-28 dni. Pisklęta dudka pokryte są brązowawym puchem, zbliżając się do gniazda imitują siedzącego w zagłębieniu węża - syczą i wyprowadzają ostre ataki w kierunku wroga. Jeśli to nie pomoże, pisklęta mogą bombardować wroga płynnymi odchodami. Pisklęta, które wyleciały z gniazda, przez kilka tygodni pozostają blisko swoich rodziców, którzy nadal je karmią, a następnie zbłąkają w grupy rodzinne i wędrują po okolicy.

Dudek karmi dorosłe pisklę.

W naturze ptaki drapieżne, małe ssaki polują na dudki, węże mogą niszczyć swoje gniazda. W razie niebezpieczeństwa dudki mogą chować się w trawie w nietypowej pozycji: ptak rozkłada skrzydła i podnosi głowę tak, aby dziób wystawał do góry. Wprawdzie dudek w tej pozycji jest bardzo zauważalny, ale podobno taka pozycja ciała i jasny kolor rozczłonkowały sylwetkę ptaka, więc drapieżnik nie postrzega go jako zdobyczy. Samice dudków drzewnych, wysiadujące lęgi, chowają się na gnieździe, abyś mógł podejść do nich prawie z bliska.

Dudki z kukułkami często stają się rodzicami zastępczymi pasożytniczego ptaka - dużego przewodnika miodowego, który wrzuca jaja do gniazd.

Dudki są znane ludziom od dawna, wzmianki o tych ptakach można znaleźć w arabskim folklorze i na kartach Biblii (ptak ten był uważany za symbol króla Salomona). Pomimo tego, że dudki nie są gatunkami komercyjnymi, przynoszą niewątpliwe korzyści ludziom, niszcząc wiele szkodliwych owadów. Dudek jest uważany za narodowego ptaka Izraela i można go znaleźć na banknotach w afrykańskim kraju Gambia. Ptaki te nie są trzymane w niewoli i są rzadkie w ogrodach zoologicznych.

Słuchać, jak głos zwykłego dudka.

Przeczytaj o zwierzętach wymienionych w tym artykule: dzięciołach, wężach, jaszczurkach, żabach, konikach polnych.

Pin
Send
Share
Send
Send