Rodziny ptaków

Sęp Neophron percnopterus

Pin
Send
Share
Send
Send


Zasięg sępa Neophron percnopterus L. obejmuje: Afrykę, Europę południową, Azję Mniejszą i Azję Mniejszą, Iran, Turkiestan, Afganistan, Indie.

Sęp zwyczajny w Europie występuje w Portugalii, Hiszpanii, we Francji - w Masywu Środkowym, w Sewennach i Alpach (do Mont Saleh w Szwajcarii), sporadycznie we Włoszech, na Balearach, Sardynii i Sycylii, na Bałkanach od północy do Dobrudży i dalej do odosobnionej kolonii Bukowiny - na Podolu nad Dniestrem, na Krymie, na Kaukazie. W Afryce, oprócz zachodniej strefy leśnej, na południu. Afryka jest sporadyczna, Wyspy Zielonego Przylądka i Wyspy Kanaryjskie. W Azji - M. Azja, Palestyna, Mezopotamia, Iran, Afganistan i siew. Indie, Turkiestan, na północy, być może do Ust-Urty (przynajmniej do Shah-Kadam na wybrzeżu Morza Kaspijskiego). Kara-Tau i centralny Tien Shan, przed dotarciem do Xinjiangu. Loty do ZSRR w dolnej Wołdze, nad General Syrt, w Baszkirii (Sushkin, 1897), w obwodzie Woroneża. (Severtsov, 1855), do Połtawy (Gavrilenko, 1929) i Mariupola (Golitsinsky, 1937), w Zap. Syberia i Tara, a nawet nad rzeką. Kondu koło Shukhtunkurt, około 61 ° 30 'N, gdzie odnotował to Raevsky w czerwcu 1944 r. W Europie były loty do Anglii, Niemiec (na Śląsk), Danii itd.

W północnej części swojego zasięgu sęp jest gatunkiem wędrownym (z możliwym wyjątkiem pojedynczych osobników), natomiast na południu osiadły. Istnieją przesłanki od Nordmanna (1840) i Nikolsky'ego (1892), że sęp osiadł na Krymie (zgodnie z instrukcjami Nikolsky'ego odlatuje zimą na stepie), a niektóre osobniki pozostają na Kaukazie na zimę (Radde, 1885) . Ale to nadal jest wątpliwe. W Europie M. Azja, a nawet siew. W Afryce sęp wędrowny, hibernuje w Sudanie w pobliżu południowej granicy Sahary, a młode - do okresu dojrzewania - przebywają głównie w Afryce (Stresemann, 1944). W Turkiestanie na zimę odlatuje (Turkmenistan, Kizyl-Kumy, centralny Tienszan itp.), Najwyraźniej do Iranu, Mezopotamii i prawdopodobnie do Beludżystanu. Bardziej prawdopodobne jest, że na Kaukazie nie ma sępa również zimą, na co wskazuje wielu autorów (Telav, Gruzja, nawet na południu w Armenii). Sępy latają pojedynczo i parami.

W okresie lęgowym zasiedla podgórza i góry wśród krajobrazów pustynnych i stepowych, w każdym razie obszarów o nierównej rzeźbie terenu, klifów, wzgórz itp. W okresie nielęgowym i na równinach, gdzie regularnie pojawia się pożywienie w okresie lęgowym. W pionie na Kaukazie wznoszą się do 2100 mw Gruzji i do 3600 mw Armenii, w Zeravshan Range od 1600 do 3000 m (Dal, 1936), w Tadżykistanie przeważnie do 1200-1300 m, rzadziej w górę do 1600-1700 m (Iwanow, 1940), znaleziony w Pamirze, ale rzadki we wschodniej części, na zachodzie. Pamir wznosi się do środkowego biegu rzeki. Gunt (Mecklenburtsev), w Tien Shan zwykle do 1200-1500 d, sporadycznie do 2100 (górne biegu Naryn, Severtsov), w Indiach do 2500 m.

Powszechny ptak w południowych częściach Turkiestanu - w Turkmenistanie (ale nie w Kara-Kum), w Tadżykistanie, na południu. Uzbekistan na hali. Tien Shan i Fergana w Kirgistanie, także na Zakaukaziu. Do centrum. Tien Shan i na Krymie jest rzadkością na wschodzie. Pamiry są mniej więcej przypadkowe, na Podolu jest tylko kilka par. Liczebność i rozmieszczenie sępów są najwyraźniej w pewnej zależności od czynności osoby dostarczającej ptakowi pożywienie w postaci śmieci, spadających na pastwiska itp. W Turkmenistanie zależność rozmieszczenia sępa od odnotowuje się ruch stad. W przeciwieństwie do innych sępów, sępy trzymają się zwykle parami i pojedynczo, rzadko (wiosną) tworzą małe stada, jeszcze rzadziej gniazdują w grupach lub koloniach. W miejscach śmierci zwierząt obserwuje się czasowe nagromadzenie sępów (a także innych sępów) (podobne zjawisko odnotowano w kampanii Sewastopol na południowym wybrzeżu Krymu, w Irbi). Wahania liczebności spowodowane zmianami płodności, nie stwierdzono wzrostu śmiertelności, jak w przypadku innych gatunków martwych.

Siedlisko

Powierzchnia sęp zwyczajny (Neophron percnopterus) obejmuje: Afrykę, Europę Południową, Azję Mniejszą i Mniejszą, Iran, Turkiestan, Afganistan, Indie. W Europie występuje w Portugalii, Hiszpanii, Francji, Szwajcarii, a czasami we Włoszech, na Balearach, Sardynii i Sycylii, izolowana kolonia sępów występuje na Podolu nad Dniestrem, są te ptaki również na Krymie i Kaukaz. W okresie lęgowym sęp zasiedla podgórza i góry wśród krajobrazu pustynnego i stepowego, uwielbia tereny o nierównej rzeźbie terenu, klify, wzgórza itp. W okresie nielęgowym ptak ten występuje również na równinach, gdzie regularnie przybywa na paszę w okresie lęgowym.

Wygląd

Sęp zwyczajny - mały drapieżnik w porównaniu z innymi padlinożercami, można go łatwo rozpoznać po czarno-białym ubarwieniu osobników dorosłych oraz po obszarze nagiej skóry na głowie. Kark i szyja sępów ozdobione są długimi, spiczastymi piórami.

Powielanie i zachowanie

Od połowy marca do maja sęp składa zwykle dwa jaja, które wysiaduje oboje rodzice. Pisklęta wykluwają się po 42 dniach, zaczynają latać w wieku 70-90 dni. Sęp jest raczej cichym ptakiem, z niewielką ostrożnością w stosunku do ludzi.

Jedzenie

Żywi się prawie wyłącznie śmieciami i padliną w późniejszych stadiach rozkładu. W Afryce jego dieta obejmuje również pisklęta ptaków kolonialnych. Sęp ma wyjątkową zdolność rozbijania dużych jaj za pomocą zaostrzonych kamieni, takich jak dłuta. Czasami sęp żywi się również żywą zdobyczą (na przykład gadami). Ptaki te chętnie piją wodę i gromadzą się w rzekach, aby pływać.

7 faktów na temat ptaka sępa

  • Sępy nie tylko szukają padliny. Czasami odwiedzają ludzkie osady, aby czerpać korzyści z odpadów z kosza na śmieci. Nie boją się ludzi, mogą siedzieć na dachach domów.
  • Uważa się, że większość padliny trafia do szakali, hien i tym podobnych. W rzeczywistości trafia do nich tylko 36% z 40 milionów martwych zwierząt. Resztę zjadają sępy.
  • W Egipcie sępy uważano za święte zwierzęta, a za ich zabijanie groziła kara śmierci. Do tej pory tych padlinożerców nie można zabić w Egipcie, chociaż nikt nie zostanie za to stracony.
  • Wśród ptaków najwyżej latają sępy. Na Wybrzeżu Kości Słoniowej widziano sępa lecącego na wysokości 11 278 metrów.
  • Sępy mogą migrować tysiące kilometrów. Znany jest przypadek, gdy sęp zaobrączkowany w Izraelu został wzięty za szpiega w Arabii.
  • Sępy często przynoszą do swoich gniazd resztki, które następnie po prostu leżą i gniją. Ptaki nie czują tego zapachu ani nie smakują mięsa, które zaczęło się rozkładać.
  • Zaskakujące jest to, że sępy, którym w najmniejszym stopniu nie przeszkadzają gnijące kawałki mięsa obok gniazda, są bardzo czyste. Potrafią czyścić i układać pióra godzinami.

Top 3: najciekawsze fakty o sępie

  1. Sępy to przebiegłe ptaki. Zdając sobie sprawę, że rozbicie strusiego jaja dziobem nie zadziała, rzucają w nie kamieniami. Jeśli nie uda się złamać, biorą cięższy.
  2. Sępy są naturalnymi ekologami. Jedząc zwłoki, niszczą wraz z nimi patogeny, zapobiegając ich rozprzestrzenianiu się.
  3. Sępy są najgorszymi wrogami kłusowników. Przelatują nad ciałami zabitych zwierząt, przyciągając uwagę ekologów.

Mało znane fakty na temat sępa

Obecnie sępy są gatunkami zagrożonymi wyginięciem. Tusze zwierząt zawierają coraz więcej dodatków chemicznych, które są śmiertelne dla sępów. Strzelają do nich kłusownicy, ptaki często są zatruwane ołowiem od zastrzelonych zwierząt. Giną również z powodu zwężenia terenu spowodowanego zagospodarowaniem terenów oddalonych przez ludzi.

W niektórych krajach zabronione są substancje trujące dla sępów. Trwa nieubłagana walka z kłusownictwem. W niektórych krajach zorganizowano karmienie ptaków. Jednak liczba sępów wciąż spada, choć nie tak szybko jak wcześniej. W niektórych krajach ekolodzy biją na prawdziwy alarm. Na przykład w Pakistanie i Indiach liczba padlinożerców spadła o 96% w ciągu zaledwie 10 lat.

Opis i wygląd sępa pospolitego

Sęp jest mądry, pożyteczny (jak pszczoła) dla przyrody i ludzi, a także piękny ptak. Ma białe upierzenie, które spektakularnie kontrastuje z czarnymi końcami skrzydeł. Na szyi, klatce piersiowej i plecach białe pióra rzucają żółto-brązowy kolor, dzięki czemu obraz jest bardziej harmonijny. Głowa sępa pozbawiona jest upierzenia i ma żółtą, czasem pomarańczową, fałdowaną skórę. Latającego sępa trudno pomylić z innymi ptakami drapieżnymi. Ma prostokątne, szeroko rozstawione skrzydła, ogon w kształcie klina i małą głowę z żółtą „twarzą” i cienkim zakrzywionym dziobem. Dorosły w locie przypomina bociana białego.

Małe sępy są raczej cichymi ptakami, niezdolnymi do wydawania ostrych i głośnych dźwięków. Spośród innych drapieżników sęp wyróżnia się lataniem. Podczas normalnego lotu ptak wydaje się niezdarny i powolny. Jednak drapieżnik może unosić się w powietrzu i nurkować, demonstrując prawdziwe umiejętności latania (jak ważki). Często kilka ptaków unosi się w powietrze jednocześnie, organizując „loty równoległe”. Ustawiają się w jednej linii, obok siebie, tak blisko, że prawie dotykają czubków skrzydeł. Sępy potrafią wspinać się jeden nad drugim, praktycznie przesuwając pazurami po plecach partnera i demonstrując akrobację podczas lotu.

Gdzie mieszkają sępy

Sępy wolą mieszkać na terenach górskich, latać w poszukiwaniu pożywienia nad dolinami rzek, w miejscach, gdzie pasie się bydło, a zwierzęta przybywają do wodopojów, stając się łatwym łupem dla drapieżników.

Ten sęp uwielbia budować swoje gniazda w odosobnionych skałach, ukrywając je pod zwisającymi kamieniami, w jaskiniach. Gniazdo sępów przypomina nagromadzenie szczątków: składa się z suchych gałęzi krzewów i drzew, kości i innych szczątków ciał ich ofiar, w tym wełny ułożonej we wnętrzu gniazda.

Pisklęta sępów

Samica składa dwa jasne, brązowo-plamiste jaja i wysiaduje je. Po 42 dniach z jaj wylęgają się pisklęta. Pisklęta sępów - małe i słabe stworzenia pokryte białym puchem. Trudno sobie wyobrazić, że już niedługo staną się nie mniej niż ich rodzice. Samica zajmuje się karmieniem piskląt, przynosząc im kawałki mięsa kilka razy dziennie. Gdy tylko pisklęta pokryją się prawdziwymi piórami, ptaki znajdują się w pobliżu gniazda, wystawiając swoje na wpół rozłożone skrzydła na promienie słońca, okresowo nimi machając. Więc „napompowują” mięśnie skrzydeł, przygotowując je do lotu. Po 80 dniach pisklęta „wstają na skrzydło”.

Pin
Send
Share
Send
Send