Rodziny ptaków

Spectabilis Eider / Somateria

Pin
Send
Share
Send
Send


Eydr grenlandzki wyróżnia się przede wszystkim nieco mniejszym ciałem, a także tym, że u starych samców dziób jest pomarańczowo-żółty przynajmniej w okresie godowym, a ponadto średnio jest nieco krótszy: od „skroni” ", to znaczy łącznie z pierzastym palcem czoła na dziobie, zwykle wokół kaczki wokół kaczki, różni się tylko średnio nieco bardziej czerwonawym odcieniem.

Rasy na Grenlandii i Ziemi Baffina, Svalbardzie i Wyspie Niedźwiedziej prawdopodobnie obejmują również edredony gniazdujące na Ziemi Franciszka Józefa. Według zeznań prof. Palmena pokrywa Murmana zimą.

Edredon pacyficzny Somateria (Somateria ve-nigrum)

Kaczor edredona różni się od edredona pospolitego, do którego jest całkowicie podobny, stałą obecnością na białym gardle dość szerokiego czarnego paska przerywanego ostrym kątem, wierzchołkiem do brody, dodatkowo pistacjowym zielona plama po bokach tyłu głowy rozciąga się od niej i na przednią część policzków pod okiem ...

Kaczka ma jaśniejszy kolor niż edredon i jest nieco bardziej miękka w górnej części.

Kaczor ma pomarańczowo-żółty dziób z czerwonawą podstawą i mlecznym nagietkiem, nogi są brudno pomarańczowe lub żółtawe. Kaczka ma zarówno oliwkowo-brązowy kolor.

Skrzydło kaczora jest zwykle dłuższe niż 29,5, u kaczki zwykle dłuższe niż 27,5, śródstopie znajduje się w pobliżu dzioba (według niewielkiej liczby pomiarów).

Przy całej bliskości tych gatunków nie ma powodu, aby uważać tego ptaka za podgatunek edredona, chociaż ten ostatni, jako rzadka nieprawidłowość, ma czasami czarny pasek węgla drzewnego na gardle. Jeszcze mniej możliwe jest rozważenie tego, jak niegdyś zrobił to N. A. Severtsov, dla skrzyżowania edredona z grzebieniem.

Eider pacyficzny rozmnaża się w północno-zachodniej części Ameryki Północnej, a mianowicie wzdłuż północnego wybrzeża Alaski i do rzeki Mackenzie, a zwłaszcza wzdłuż zachodniego wybrzeża Alaski i wzdłuż odpowiadających jej wybrzeży Azji. Mianowicie występuje bardzo często na wszystkich wschodnich i południowych wybrzeżach Półwyspu Czukockiego i na terytorium Anadyr, gniazdując nawet w środkowym biegu Anadyru (Markowa), gniazdując na dowódcach, a nawet w północnych częściach Morza Ochock (Gizhiga, Buxton). Wzdłuż północnego wybrzeża ziemi Czukotki znacznie rzadziej, ale do Chauna, ani na Kołymie, ani na Nowej Syberii, a ujście Leny podaje tylko Pallas - prawdopodobnie przypadkowo zabłąkany.

Zimuje, podobnie jak inne edredony, w pobliżu miejsc lęgowych w pobliżu otwartego morza.

Wierzbówka grzebieniowa Somateria spectabilis (Somateria spectabilis)

U kaczora grzebieniowego dolna część głowy, szyja, wole i klatka piersiowa, szyja i grzbiet, większość małych i średnich skrzydełek jest biała, podobnie jak pióra pachowe, lędźwie z górnym ogonem, brzuch z bokami i podogonami, wydłużony i zakrzywione łopatki i wszystkie lotki - czarne, a także wąski pasek graniczący z naroślą lub guzem u podstawy dzioba oraz szeroki pasek na gardle złamany ostrym kątem, wierzchołek do brody, korona i potylica są jasnoniebiesko-szare, boki głowy pod oczami i do początku szyi są jasno pistacjowo-zielone. Oczy są żółte, dziób wyrostek, a nogi pomarańczowe.

Kaczka i młode w każdym wieku są ubarwione jak edredona, ale zawsze można je bardzo łatwo odróżnić dzięki temu, że wąski występ przedniego upierzenia jest bardzo długi i wystaje do przodu na dziobie znacznie dalej niż wypukłości upierzenia uzdy, daleko od poziomu nozdrzy.

Dziób śródstopia skrzydła kaczki (wydaje się być bardzo krótki, ponieważ pomiar jest wykonywany od końca przedniego upierzenia wystającego daleko do przodu), waga

Grzebień to okrągły ptak przybrzeżnej tundry. W Eurazji licznie gniazduje na wyspach morza polarnego od Kolgueva (gdzie pisklęta pospolite i puchate zostały złowione w 1902 r. Przez Buturlina) i prawdopodobnie Vaigach do Spitsbergenu, Nowej Ziemi, Wysp Nowosyberyjskich itp. (Ale na Ziemi Franciszka Józefa niewątpliwie nie występuje, chociaż Pleske w swoim wielkim dziele nazywa ją tam liczną).

Gniazduje na Murmanie, Kaninie, na Jamale na północ od rzeki. Yuryubei,

liczne w Zatoce Jenisejskiej wciąż na 72,25 ° N. sh. i najwyraźniej idzie trochę dalej na południe, znaleziony na rzece. Taimyr na 74 ° Middendorff, gniazduje w rejonie Khatanga u ujścia rzeki. Nowa 40 km poniżej wioski. Khatangsky (lęgi piór zebrane w 1931 roku przez AF Chirkova), zwykły ptak gniazdujący w tundrowej części delty Kołymy (Buturlin), wzdłuż północnego południowego (Zatoka Provideniya, lęgi nielatające w 1925 roku, Buturlin) wybrzeży Półwyspu Czukockiego a nawet na środkowym kursie Anadyr (Markowo, Sokolnikow), ale tylko zimy na dowódcach, latem znaleziono go w okolicach Giżigi (10 czerwca, Buxton), ale gniazdowanie tu i na Kamczatce nie zostało udowodnione.

Zimą migruje w zależności od zamarzania morza i czasami odlatuje daleko w głąb lądu.

Wierzbówka

  • Ptaki Aves klasy tetrapoda nadklasy
  • Zamów Anseriformes - Anseriformes
  • Family Duck - Anatidae
  • Podrodzina kaczek lub prawdziwe kaczki - Anatinae
  • Plemię kaczek morskich - Mergini
  • Rodzaj Gaga - Somateria

Wierzbówka - Somateria spectabilis... Lokalna nazwa to grzebień. Duża kaczka. Waga samców do 2 kg. Mieszkaniec północnych wybrzeży morskich i zbiorników arktycznej tundry na dużych szerokościach geograficznych. Tył jest czarny, szyja biała, na skrzydle wyczuwalne białe lusterko. Łapy brudno pomarańczowe. Dziób samca jest jasnopomarańczowy z dużą wypustką na czole. Lot jest szybki. Doskonale nurkuje. Głos - głośny trzykrotny okrzyk „Arr. Arr. Arr.”, U kobiety - szorstki „gag-gag-gag”.

Grzebień do gniazdowania preferuje nisko położoną tundrę. Rasy w oddzielnych parach (czasami kolonialnie gniazdują), często daleko od morza. Gniazdo - dziura w suchym miejscu chroniona płetwą, kamieniem lub trawą. Podszyta grubą warstwą ciemnego grubego puchu. Sprzęgło - 4-6 zielonkawych lub jasnych oliwek. Eder jest bardzo przywiązany do piskląt. W przypadku śmierci młode samice dołączają do innych lęgów, tworząc grupy liczące do 15-18 piskląt.

Żywi się bezkręgowcami wodnymi - skorupiakami, mięczakami itp.

Wygląd.

Podobny do edredona, ale nieco mniejszy, grzbiet jest czarny, głowa z niebieskawo-szarym karkiem i bez plamki na koronie. Dziób jest jasnopomarańczowy, z dużym wyrostkiem u nasady czoła. Samica jest brązowa, bardzo podobna do edredona, ale dziób jest stosunkowo mniejszy, na skrzydle znajduje się białe „lustro”.

Styl życia.

Mieszkaniec przybrzeżnej tundry, w okresie nielęgowym występuje na otwartym morzu. Emigrant. W niektórych miejscach jest powszechny, a nawet liczny. Rasy w oddzielnych parach, często daleko od morza.

Gniazdo układane jest w suchym miejscu pod osłoną płetwy, krzewu trawiastego lub kamiennego, zwykle w pobliżu jeziora lub rzeki, czasem całkowicie otwarte, wyłożone grubą warstwą ciemnego puchu. Lęg z końca czerwca składa się z 4-6 zielonkawych lub jasnych oliwek. Inkubująca samica siedzi w gnieździe mniej gęsto niż edredona.

Początkowo lęgi są trzymane na jeziorach. Samce zbierają się w lipcu - sierpniu na linienie w słabo odwiedzanych rejonach morza. Lot jest szybki, zazwyczaj kaczka, stado leci w kupie lub wyciągnięte w linii.

Głos jest głośnym, potrójnym okrzykiem „arr. aplikacja. aplikacja. ", Kobieta ma szorstki" knebel ". Doskonale nurkuje. Latem żeruje na jeziorach, resztę czasu na stosunkowo głębokich obszarach morza, wydobywając pokarm z dna lub ze słupa wody. Żywi się bezkręgowcami słodkowodnymi (larwy owadów, skorupiaki) lub morskich (mięczaki). Ptaki łowne, ale w niektórych obszarach polowanie jest zabronione.

Samiec różni się od edredona zwyczajnego i okularowego pomarańczowym wyrostkiem na czole i czarnej tylnej połowie, samica różni się od edredona stosunkowo małym dziobem i konfiguracją podstawy oraz białym "lustrem", od edredona okularowego w brak plamki wokół oka.

Zalecana i cytowana literatura

Przewodnicy-wyznaczniki geografa i podróżnika V.E. Flint, R.L. Boehme, Yu.V. Kostin, A.A. Kuzniecow. Ptaki ZSRR. Wydawnictwo "Mysl" Moskwa pod redakcją prof. G.P. Dementieva.

Ptaki Krymu

  • Tagi
  • Ptaki zaczynające się na literę O
Nazwa łacińska:Somateria mollissima
Angielskie imie:Zostać określone
Królestwo:Zwierząt
Typ:Chordates
Klasa:Ptaki
Drużyna:Anseriformes
Rodzina:kaczka
Rodzaj:Edredon
Wzrost:50-70 cm
Długość skrzydeł:2632 cm
Rozpiętość skrzydeł:80-110 cm
Waga:1800-3000 g
  • 1 Opis ptaka
  • 2 Właściwości odżywcze edredona
  • 3 Rozmieszczenie ptaków
  • 4 Powszechne gatunki edredonów
    • 4,1 okularowy lub Eider Fischera (Somateria fischeri)
    • 4,2 edredona (Somateria spectabilis)
  • 5 Samce i samice edredonów: główne różnice
  • 6 edredon hodowlany
  • 7 interesujących faktów na temat ptaków

Opis ptaka

Eder to duża, krępa kaczka z krótką szyją, dużą głową i klinowatym dziobem, nieco przypominająca gęś. Długość ciała ptaka wynosi od 50 do 70 cm, rozpiętość skrzydeł 80-110 cm, waga od 1,8 do 3 kg.

Upierzenie samca edredona na grzbiecie jest przeważnie białe, z wyjątkiem czarnego aksamitnego kapelusza znajdującego się na koronie, kark zielony i czarny ogon górny. Klatka piersiowa wyróżnia się delikatnym różowo-kremowym odcieniem. Brzuch i boki są czarne, z dużymi białymi plamami na ogonie. Kolor dzioba różni się w zależności od podgatunku: występują żółto-pomarańczowe, szaro-zielone. Ponadto dziób można ozdobić różnymi wzorami.

Samica edredona ma kolor brązowobrązowy z czarnymi smugami, szczególnie wyraźnymi na grzbiecie. Dziób zielonkawo-oliwkowy lub oliwkowo-brązowy, ciemniejszy niż u samca.

Młode zwierzęta zwykle przypominają samicę w upierzeniu, ale różnią się ciemnym, monochromatycznym upierzeniem, ozdobionym wąskimi smugami. Brzuch jest szary.

Właściwości odżywcze edredona

Głównym pokarmem edredona są mięczaki (ulubiony przysmak ptaków - małże), które znajdują na dnie morskim. W swojej diecie edredony obejmują także bezkręgowce morskie: skorupiaki, szkarłupnie i inne. Eidery rzadko jedzą ryby. W okresie lęgowym samice mogą spożywać pokarmy roślinne występujące na wybrzeżu (algi, jagody, nasiona i liście ziół).

Eidery zdobywają pożywienie w ciągu dnia, nurkując na dnie morza, zwykle na głębokość od 2 do 4 m. Ale ptaki potrafią nurkować nawet do głębokości 20 mi pozostawać pod wodą dłużej niż minutę. Przywódca watahy pierwszy nurkuje w wodzie, a wszyscy inni idą za jego przykładem.

Wieprzowina połyka znalezione pożywienie w całości. „Polowanie” trwa od 15 minut do pół godziny, po czym ptaki robią sobie przerwę i odpoczywają na wybrzeżu. W okresie zimowym edredony oszczędzają energię, próbują złapać dużą zdobycz lub mogą całkowicie odmówić jedzenia podczas zimowych mrozów.

Ptak rozprzestrzenił się

Eidery są szeroko rozpowszechnione w pobliżu arktycznych, subarktycznych i północnych umiarkowanych wybrzeży Kanady, Europy i wschodniej Syberii. Ptaki gniazdują również we wschodniej Ameryce Północnej, w Zatoce Hudsona, Zatoce Jamesa, na Półwyspie Labrador, Nowej Fundlandii, Cornwallis, Southampton, na wyspach Somerset. Eidery występują również na Alasce, na Aleucach oraz na wyspach św. Wawrzyńca i św. Mateusza.

Na miejsca lęgowe edredony wybierają małe skaliste wyspy, na których nie ma drapieżników, takich jak lisy polarne.

Pomimo surowego klimatu północnego edredony rzadko migrują i nie odlatują ze swoich zwykłych miejsc, dopóki morze nie zostanie pokryte warstwą lodu, a ptaki nie będą mogły zdobyć własnego pożywienia. Jednocześnie w celu zimowania edredony mogą podróżować dalej na północ, a nie tylko na południe. Wiele populacji europejskich prowadzi siedzący tryb życia.

Powszechny gatunek edredona

Oprócz edredona wyróżnia się dwa pokrewne gatunki: edredon okularowy i edredon grzebieniowy. Ptaki różnią się niektórymi szczegółami w wyglądzie i kolorze upierzenia.

Okulary lub Eider Fischera (Somateria fischeri)

Dość duży ptak o masywnej budowie, z dużą głową na krótkiej szyi i długim dziobem w kształcie klina. Długość ciała od 51 do 58 cm, waga około 1,5 kg.

Samiec w kolorze upierzenia przypomina samca edredona. Ma ten sam białawo-kremowy grzbiet, ciemną górną część ogona i brzuch. Jednak pierś tego gatunku jest czarna, a głowę zdobi charakterystyczny wzór dużych plam. Te same plamy, przypominające okulary, znajdują się wokół oczu ptaka. Czoło, korona i policzki samca są zielone, dziób jest pomarańczowy. Latem głowa i brzuch samca stają się szare, a klatka piersiowa brązowa.

Upierzenie samicy jest czerwono-brązowe przez cały rok z małymi smugami. Jest bardzo podobny do edredona i edredona grzebieniowego, wyróżnia się charakterystycznymi „szpicami”.

Młode są upierzone w taki sam sposób jak samice, ale są bardziej matowe i mają mniej smug.

Gatunek żyje w wąskim zasięgu - wzdłuż arktycznego wybrzeża Rosji, w wąskim pasie tundry między basenami Kołymy i Indigirki, a także w delcie Jukonu na Alasce.

Samce i samice edredonów: główne różnice

Edredon charakteryzuje się wyraźnym dymorfizmem płciowym. Samce wszystkich gatunków są jaśniejsze niż samice. W ich upierzeniu dominują czyste kolory: czerń, biel, zieleń. Samice bardziej przypominają zwykłe kaczki. Są koloru brązowego ze smugami. Wyróżniają się również ciemniejszym dziobem w porównaniu do samców. Młode zwierzęta zwykle wyglądają jak samice.

Hodowla edredonów

Eidery to ptaki monogamiczne. W drugim lub trzecim roku życia gniazdują w rodzinach, rzadziej w osobnych parach. Pary edredonów tworzą podczas zimowania i razem lecą na miejsca lęgowe. Wielkość kolonii jest różna: na przykład na otwartych przestrzeniach na jednym metrze kwadratowym często znajdują się 2-3 gniazda. Łączna liczba ptaków w koloniach sięga tysiąca lub więcej osobników. Eidery zwykle unikają stromych brzegów i ostrych klifów. Ich kolonie znajdują się nad wodą lub niedaleko wybrzeża, w miejscach o łagodnym nachyleniu.

Wiosną edredon często składa ikrę, nawet w już uformowanej parze. Podczas zalotów wstaje na wodę, trzyma ciało prawie pionowo, trzepocze skrzydłami i pokazuje samicy swój czarny brzuch. Następnie kaczor unosi szyję i dziób pionowo do góry i wydaje głośne gruchanie. Samce często walczą o samice.

Okres lęgowy ptaków przypada na drugą połowę kwietnia lub maj.

Gniazdo edredona to dziura o średnicy od 20 do 25 cm i głębokości około 10 cm, którą ptak wyciąga w torfie i rozprowadza roślinami i warstwą puchu, którą samica wyrywa z piersi i brzuszek. Eidery mają jeden lęg na rok, który składa się z 4-6 (rzadziej od 1 do 8) dużych jasnych oliwkowych lub zielonkawo-szarych jaj bez wzoru. Samica składa jedno jajo dziennie i dodaje nowe porcje puchu, który całkowicie pokrywa jaja do końca lęgu. Na krawędziach gniazda samica układa puszysty wałek.

Tylko samica jest zaangażowana w inkubację przez 25-28 dni. Samiec początkowo jest w pobliżu gniazda, ale wkrótce wraca do morza i nie dba o potomstwo. Pisklęta wylęgają się w ciągu kilku godzin i przez pierwsze kilka dni przebywają w pobliżu gniazda i łapią komary. Następnie samica zabiera je do morza, gdzie uczy żerowania wśród przybrzeżnych kamieni. Pod koniec drugiego miesiąca życia pisklęta doganiają dorosłe ptaki i usamodzielniają się; zaczynają latać w wieku 65-75 dni.

Długość życia edredona wynosi około 18 lat, najstarszy ptak odnotowany na Wyspach Brytyjskich od 37 lat.

Ciekawostki o ptaku

  • W pierwszym tygodniu życia (między pojawieniem się edredonów na świecie a ich zejściem do wody) ponad połowa piskląt staje się ofiarą drapieżników. W rejonach polarnych edredony polują głównie na białe sowy i lisy polarne. Na południowych szerokościach geograficznych atakuje je bielik, lisy rude i puchacze.
  • Dla ochrony edredona utworzono po raz pierwszy rezerwat ptaków - Sant Hubert.
  • Powszechnie znany jest lekki i ciepły puch edredon, który służy do wypychania poduszek i koców, a także ciepłej odzieży dla mieszkańców północy, wspinaczy i astronautów. Puch edredonowy charakteryzuje się niską przewodnością cieplną, elastycznością i niewielką wagą, dzięki czemu jest lepszy od innych ptaków. Wiele krajów północnych zajmuje się zbieraniem i przetwarzaniem puchu, ale Islandia tradycyjnie jest liderem w tych połowach. Już w XV i XVI wieku islandzcy dostawcy handlowali edredonem z Anglią.Ten puch został również zebrany w Rosji. Tak więc w XVI wieku Pomorzy przygotowali go na Spitsbergenie, aw XVII w. Kupcy rosyjscy m.in. importowali do Holandii tzw. „Ptasie puch”. Gniazdo, które rośnie na brzuchu samicy, różni się budową od dołu w innych częściach jej ciała. Ten puch jest dłuższy i ma więcej rowków, które przylegają do siebie, co daje słynną elastyczność puchu edredona. Z tego powodu puch jest zbierany z gniazd i nigdy nie jest zrywany z martwych ptaków. Dziś na Islandii istnieją specjalnie odgrodzone kolonie edredonów, stworzone do przemysłowej produkcji puchu tych ptaków, który jest cennym towarem eksportowym.
  • Eidery wydają głośne dźwięki tylko w okresie lęgowym, w pozostałym czasie ptaki milczą. Samiec gruchnie głucho i publikuje przeciągnięte „aguu-aguu” w okresie godowym. Jego głos przypomina trochę krzyki sowy. Kobiecy głos przypomina szarlatana i brzmi jak niskie „kor-crr-crr”.

Pin
Send
Share
Send
Send