Rodziny ptaków

Indigo Bunting Cardinal 15 cm długości, samiec i samica mają różne upierzenie

Pin
Send
Share
Send
Send


Kardynał owsiany indygo

Indigo Bunting Cardinal 15 cm długości, samiec i samica mają różne upierzenie. W upierzeniu rozpłodowym samiec ubarwiony na niebiesko ma ciemny ogon, pióra skrzydeł ciemne z niebieską obwódką i czarnym paskiem uzdy. Zimą ma pióra z niebieską obwódką oraz białawy brzuch i dół ogona. Samica ma brązowe upierzenie z wyraźnymi pręgami na piersi i żółto-brązowymi paskami na skrzydłach. Sygnał wywoławczy to ostry cykl.

1. Dystrybucja

Latem żyje w południowo-wschodniej Kanadzie i wschodniej części Stanów Zjednoczonych, gdzie zamieszkuje otwarte, jasne lasy. Zimy w Indiach Zachodnich i Ameryce Środkowej. Na Wyspach Brytyjskich są osoby, które uciekły z niewoli.

2. Zachowanie

Kardynał Indigo Oatmeal przeszukuje ziemię, krzewy i drzewa w poszukiwaniu nasion, pąków, jagód, owadów i pająków. Po okresie lęgowym stada ptaków kierują się na południe, kierując się gwiazdami.

3. Powielanie

Gniazdo w kształcie misy zbudowane jest z liści, gałęzi i trawy, w większości przypadków bliżej ziemi, na niskich krzakach lub drzewach, wyściełane cienkimi włóknami roślinnymi, piórami i sierścią zwierzęcą. Lęg składa się z 3 - 4 jasnoniebieskich jaj. W zachodnim obszarze dystrybucji Indigo Bunting Cardinal również kojarzy się z Azure Bunting Cardinal.

Pin
Send
Share
Send
Send