Rodziny ptaków

Duży kakadu białoczubego

Pin
Send
Share
Send
Send


Biała papuga kakadu (Cacatua Cacatua) dobrze znosi niewoli, ptaki te często są trzymane jako zwierzęta domowe.

Rodzaj Cacatua Cacatua obejmuje kilka gatunków, w tym:

  1. Cacatua sulphurea, małe kakadu żółtoczubego,
  2. Cacatua galerita, duże kakadu żółtoczubego,
  3. Cacatua ophtalmica, kakadu okularowa,
  4. Cacatua Alba, Kakadu Białego, Kakadu Białego, Kakadu Alba,
  5. Cacatua moluccensis, kakadu molucka.

Białe kakadu żyją około 50 lat. Te ptaki są łatwe do nauczenia, są bardzo ufne i przywiązują się do swojego właściciela. Ich słownictwo jest niewielkie, głos papugi jest donośny i chrapliwy. Dobrze imitują różne dźwięki, dobrze naśladują głosy zwierząt i ptaków.

Biała papuga kakadu jest w stanie wykonywać różne sztuczki i dobrze radzi sobie z pokazanymi jej ruchami. Ptaki te często można spotkać na arenach cyrkowych.

Wygląd

Przedstawiciele tego gatunku papug są dość duże, ich długość ciała waha się od 35 do 55 cm, a ich waga może osiągnąć 700 gramów. Ogon mały, zaokrąglony. Upierzenie jest białe, na czubku głowy grzebień utworzony z długich piór.

Kolor czubka różni się u różnych gatunków kakadu białego, może być pomarańczowy, żółty lub czysto biały. Kolor podszycia i podudzia pokrywa się kolorem z grzebieniem, ale jest nieco jaśniejszy. Zwykle grzebień jest zakrzywiony wzdłuż grzbietu, jeśli papuga jest podekscytowana, pióra na jej głowie są szczeciniaste i przybierają kształt korony.

Łapy i dziób są ciemnoszare. Głowa ptaka jest duża, dziób bardzo mocny, dolna część dzioba jest szersza niż dziób, przy pomocy tego „wiadra” biała papuga kakadu z łatwością trzyma w dziobie okrągłe orzechy. Chropowaty język w kształcie łyżki umożliwia obsługę stałych pokarmów.

Dziobem papuga łatwo łamie duże gałęzie, orzechy i inne mocne przedmioty, w tym przybory domowe i pręty klatki. Potrafi zranić osobę i zwierzę domowe, gryząc dziobem w miękkie miejsce. Zauważono, że samice są bardziej „gryzące”.

Samice i samce praktycznie nie różnią się wielkością, wyróżniają się jedynie tęczówką. U samic kakadu białego ma kolor czerwono-brązowy, u samców brązowy, ale ciemniejszy.

Reprodukcja

Biała papuga kakadu łączy się w pary na całe życie. Okres lęgowy papugi trwa od grudnia do marca. Do aranżacji gniazda para wybiera wysokie drzewo z głębokim dziuplem, które na długie lata stanie się ich stałym siedliskiem.

Samica składa nie więcej niż 3 jaja raz w roku, wysiaduje je oboje rodzice. Po około 30 dniach pojawiają się pisklęta, wylęgają się dopiero po 2 miesiącach. Pisklęta zaczynają wylatywać z gniazda w wieku trzech miesięcy, ale przez kolejny miesiąc opiekują się nimi i karmią ich rodzice. W wieku pięciu lat biała papuga kakadu może już rodzić potomstwo i zachowuje tę zdolność do 30 lat.

Zawartość domu

Dużą papugę należy umieścić w przestronnej klatce lub wolierze, okresowo rozkładać skrzydła. Minimalne wymiary klatki to 120x90x120 cm Klatka jest umieszczona z dala od przeciągów, chroniąc ją przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Metalowe pręty muszą mieć co najmniej 4 mm średnicy; klatka musi być zabezpieczona 2 mocnymi zamkami. Drzwi powinny otwierać się do góry, aby papuga była trudniejsza w obsłudze. Chowane dno klatki ułatwia czyszczenie. Zaleca się ułożenie na dole materiału pochłaniającego wilgoć.

Dom (40x40x100 cm) jest umieszczony w klatce, w której będzie spać kakadu. Aby utrzymać aktywność, ptaki wieszają liny, ustawiają okonie i gałęzie drzew.

Konieczne jest uważne monitorowanie czystości i okresowa dezynfekcja pomieszczenia papugi: gdy trzymana jest w klatce, procedura ta odbywa się co tydzień, woliera może być przetwarzana raz w miesiącu. Podłoga w wolierze jest czyszczona dwa razy w tygodniu. Miski z jedzeniem i piciem należy myć codziennie. Grzędy, zabawki i liny są czyszczone, gdy się brudzą.

W klatce należy umieścić pojemnik z wodą do kąpieli, kakadu można spryskać butelką z rozpylaczem. Temperatura w nocy nie powinna spaść poniżej 8 ° C, kakadu biała nie potrzebuje dodatkowego oświetlenia. Konieczne jest, aby kakadu mogła latać przez pół godziny każdego dnia.

W okresie lęgowym papugi mogą wykazywać agresję, zaleca się podcinanie skrzydeł. Aby wyposażyć gniazdo, w klatce umieszcza się pień drewna o długości około półtora metra z zagłębieniem w środku. Zawieszony jest na wysokości 1 metra i wyposażony w dwa wpusty.

Jedzenie

Do karmienia kakadu można użyć specjalnej mieszanki ziaren, która powinna stanowić 70% diety. Dodatkowo podaj orzechy: orzeszki ziemne, orzechy laskowe, orzechy włoskie. Owoce - banany, papaja, granaty - urozmaicą dietę.

Kakadu uwielbiają świeżą kukurydzę. Możesz też zaoferować im zamrożone kolby, po rozmrożeniu. Świeża sałata głowiasta wisi na gałęziach, ptaki z przyjemnością ją skubią. Użyj liści mniszka lekarskiego jako tradycyjnego suplementu diety dla papug.

Jako suplementy mineralne kakadu podaje się kredę, skorupki jaj, skorupy mątwy. Pamiętaj o dodawaniu witamin do swojej karmy. Kiedy para ma pisklęta, do klatki można włożyć miskę z jedzeniem dla niemowląt - płatkami zbożowymi i przecierem owocowym.

Dorosłe kakadu wystarczy karmić 2 razy dziennie, ich pierwszy posiłek jest wczesny, o godzinie 5 - 6 rano. Młode ptaki karmione są częściej, do 4 razy dziennie. W klatce musi być miska ze świeżą wodą.

Populacja białych kakadu w przyrodzie stale spada. Wynika to z zanikania miejsc lęgowych, chwytania ptaków na sprzedaż i strzelania w poszukiwaniu pożywienia. Tylko zdolność rozmnażania się w niewoli zapobiega całkowitemu zniszczeniu tych ptaków. Papuga dobrze dostosowuje się do warunków domowych, a przy odpowiedniej pielęgnacji czuły oswojony zwierzak będzie Ci towarzyszył przez długi czas.

Lat. Cacatua alba, inż. Kakadu biała

Kakadu białoczubego po raz pierwszy opisał niemiecki zoolog F. Müller w 1776 roku.

Upierzenie tego gatunku jest przeważnie białe. Na głowie szeroki grzebień, którego pióra są rozszerzone na końcach. Po podniesieniu kępka przypomina otwarty wachlarz lub koronę. Wewnętrzne pióra skrzydeł, ogona i kępki są żółte, co jest wyraźnie widoczne, gdy papuga jest podekscytowana lub leci.

Oczy są ciemne, obwódka wokół oczu jest niebieskawo-szara. Dziób jest czarno-szary. Górna część ciemnoszarych nóg pokryta jest krótkimi białymi piórami.

Samice i samce różnią się przede wszystkim kolorem tęczówki, która jest czerwonawo-brązowa u dorosłych samic i ciemnobrązowa lub czarna u samców. Ponadto samce dużego białego kakadu mają zwykle szerszą głowę i większy dziób. Młode osobniki różnią się od dorosłych jedynie ciemnoszarymi oczami.

Długość ciała od 45 do 50 cm, długość skrzydeł od 25 do 31 cm, długość ogona ok. 20 cm Średnia waga dorosłej samicy to 450 gram, a samca 570 gramów.

Kakadu białoczubego występuje w nisko położonych lasach deszczowych, krzewach mango i obszarach rzek na wyspach archipelagu Moluccan. Siedlisko obejmuje wyspy Halmahera, Ternate, Tidore, Bakan, Kasiruta i Mandioli, a także północną Indonezję. Przedstawiciele tego gatunku występujący na wyspach Ob i Bisa to potomkowie sprowadzonych tam ptaków.

Największą gęstość zaludnienia obserwuje się w puszczy. Ostatnie badania wykazały, że duże, białe kakadu preferują górny poziom lasu, ale mogą również zamieszkiwać środkowy poziom, a także wokół polan.

Żyją w parach lub małych grupach do piętnastu osobników, ale czasami zdarzają się grupy kilkudziesięciu papug. Prowadzą dzienny i z reguły siedzący tryb życia, choć mogą wędrować w poszukiwaniu pożywienia.

Żywią się głównie owocami drzew, ale istnieją informacje o dużych kakadu białoczubych jedzących świerszcze, a nawet małe jaszczurki. Spośród owoców najczęściej używane są papaja, durian, rambutan, langsat i canarium. Od czasu do czasu sieją spustoszenie na polach kukurydzy, napadając na nie w dużych stadach.

Sezon lęgowy trwa od kwietnia do sierpnia. Dbając o samicę, samiec otwiera skrzydła, demonstruje jej swój herb, potrząsając głową w przód iw tył. Samica początkowo unika samca, ale w końcu pozwala mu się do niej zbliżyć, po czym rozpoczynają się wzajemne zaloty.

W okresie godowym pary opuszczają grupę i szukają odpowiedniego miejsca do gniazdowania. Gniazda powstają w dziuplach dużych drzew na wysokości od 5 do 30 metrów nad ziemią. Zwykle składają dwa jaja, które są wysiadywane przez oboje rodziców. Okres inkubacji wynosi 28 dni. Pisklęta wychodzą w wieku 13-15 tygodni. Dojrzewanie u młodych zwierząt następuje w trzecim roku życia. Średnia długość życia w sprzyjających warunkach może sięgać 60 lat.

Gatunek ten przeszedł szybki spadek liczebności populacji, głównie z powodu niedopuszczalnych poziomów połowów, i dlatego kwalifikuje się jako wrażliwy.

Styl życia

Zamieszkują lasy, lasy, namorzyny, wyręby, bagna, grunty rolne, brzegi rzek do wysokości 300-900 m npm. Trzymają w parach, w małych i dużych stadach (do 50 osobników). Ostrożny. Większość dnia spędzają w koronach drzew. Prowadzą siedzący tryb życia, przy braku pożywienia zaczynają migrować. W ciągu dnia w stadach gromadzi się do 50 osobników. Nocują w stadach na wolno stojących wysokich drzewach. Potrafi podrapać się po plecach gałęzią. Puka kijem w drzewo, informując inne ptaki, że teren jest zajęty. Żywią się owocami (papaja, durian), orzechami, ziarnami (kukurydza), nasionami, jagodami, owadami (świerszcze) i ich larwami, małymi gadami (skinkami). W okresie lęgowym większość diety stanowią owady. Powoduje znaczne uszkodzenia pól kukurydzy.

Opis


Kakadu białoczubata
Kakadu białoczubego to dość duży gatunek papug, około 60 cm od dzioba do ogona. Upierzenie jest przeważnie białe, spód i ogon żółty. Herb jest długi i szeroki; podniesiony przypomina odwrócony parasol. Dziób jest czarny, łapy są czarno-szare. Pierścień okołogałkowy jest niebieskawo-szary. Samce mają czarne oczy, samice brązowe.

Inne gatunki z rodzaju "Kakadu":

  • Kakadu żółtoczubego (Cacatua galerita)
  • Kakadu żółtoczubego (Cacatua sulphurea, Plyctolophus sulphurea)
  • Kakadu wielkooka (Cacatua sanguinea, Kakatoe sanguinea)
  • Kakadu molucka (Cacatua moluccensis)
  • Kakadu nosa (Cacatua tenuirostris, Kakatoe tenuirostris)
  • Kakadu salomona (Cacatua ducorpsii, Plyctolophus ducrops)
  • Kakadu filipińska (Cacatua haematuropygia, Kakatoe haematuropygia)
  • Kakadu Goffina (Cacatua goffiniana, Cacatua goffini, Kakatoe goffini)

Temperament i zachowanie


Kakadu białoczubata
Kakadu białogrzywego są z natury urocze, czułe i posłuszne, co czyni je wspaniałymi towarzyszami dla ludzi. Ptaki te rzadko są agresywne i bardzo szybko przywiązują się do swoich właścicieli.

W naturze kakadu są spokojnymi i przyjaznymi ptakami. Zwykle można je zobaczyć w małych skupiskach na wierzchołkach drzew.

Klasyfikacja

Gatunek obejmuje 4 podgatunki:

  • Cacatua sulphurea abbotti (Oberholser, 1917) - długość ciała do 40 cm
  • Kakadu pomarańczowa Cacatua sulphurea citrinocristata (Fraser, 1844)
  • Cacatua sulphurea parvula (Bonaparte, 1850) - długość ciała do 33 cm
  • Cacatua sulphurea sulphurea (Gmelin, 1788) - długość ciała do 38 cm

W zależności od klasyfikacji liczba podgatunków może się różnić, a gatunek może obejmować do 6 podgatunków, w tym:

  • Cacatua sulphurea djampeana
  • Cacatua sulphurea occidentalis

nauczyć się mówić doskonale.

Wychowanie

Kakadu są dość bezpretensjonalne w jedzeniu, ale jednocześnie są bardzo wrażliwe na irracjonalne odżywianie. Pasza powinna być zróżnicowana i zbilansowana: mieszanka zbożowa: owies, pszenica, różne odmiany prosa, dyni, słonecznika, krokosza barwierskiego i konopi, nasiona chwastów, młoda kukurydza lub parzona wrzątkiem, ryż, kiełki słonecznika, fasola (rośliny strączkowe), owoce dzikiej róży, niedojrzałe banany, jabłka, marchewki, pomarańcze, wiśnie, winogrona, orzeszki piniowe, orzeszki ziemne, młode gałązki drzew, krzewy i trawa.

W zależności od pory roku dostosuj ilość składników odżywczych: zimą trochę więcej krokosza barwierskiego i słonecznika, a latem więcej zieleni i pędów. Nie zapomnij o niezastąpionych suplementach mineralnych w postaci sepii i kamienia mineralnego.

Sugerujemy zapoznanie się z rasą kotów szkockich - jaka jest różnica, opis i charakter rasy, umaszczenie, choroby i typy Szkotów, niż gromadzić się, czytamy na stronie

Istnieje różnica w żywieniu osób w różnym wieku. Na przykład młode kakadu zwykle jedzą 3-4 razy dziennie, a dorośli 1-2 razy. W takim przypadku pierwsze karmienie powinno nastąpić wczesnym rankiem. Przez cały czas powinna być dostępna przefiltrowana czysta i świeża woda.

Powody odmowy przyjęcia papugi można znaleźć w licznych recenzjach właścicieli kakadu w Internecie. Najpopularniejsze wyjaśnienia: ptak krzyczy nieznośnie przez cały dzień, jest agresywny, gryzie, wszystko łamie, nie nawiązuje kontaktu, jeden z członków rodziny ma alergię.

Młode kakadu w wieku poniżej 3 lat krzyczą dość rzadko, ale nie łudź się, że to ty masz papugę, która z natury nie jest głośna. Wcześniej czy później ptak zacznie krzyczeć i to jest w porządku.

Płacz kakadu staje się problemem, jeśli ptak nieustannie płacze, a ten płacz staje się coraz bardziej histeryczny.

Oprócz tego, że możesz spotkać papugę o złożonym charakterze, twój spokój i przyjaźń z ptakiem zależy bardziej od tego, jak wychowasz emocjonalnego „tancerza”.

Twoja uwaga na papugę nie powinna być nieograniczona, ptak musi nauczyć się samowystarczalności, aby w przyszłości nie zależało całkowicie od twojej obecności. Podchodź do papugi, kiedy chcesz, a nie gdy ptak woła. W przeciwnym razie ryzykujesz, że staniesz się zakładnikiem własnego zwierzaka, który będzie histerycznie krzyczeć, dopóki nie podejdziesz lub gdy zostaniesz sam.

Nie daj się rozkazać, koniecznie naucz papugę słowa „nie”, w przeciwnym razie otrzymasz niezłomnego tępiciela wszystkiego w pomieszczeniu.

Aby zażądać czegoś od ptaka, konieczne jest, aby dać mu alternatywę: papuga musi być nieustannie intrygowana zabawkami-puzzlami, mocnymi przekąskami, nie może brakować Twojej łasicy i mieć stały dostęp do owoców i orzechów.

Traktuj swojego przyjaciela ze zrozumieniem i pomóż mu poświęcić czas na coś interesującego i ekscytującego, w klatce papuga, jeśli to możliwe, powinna tylko spać.

Oczywiście bardzo trudno nie zepsuć upierzonego przystojnego mężczyzny, gdy on sam podchodzi do uchwytów i pozwala mu go głaskać, ale zachowaj kontrolę i nie zapominaj, że nadmierne uczucie do kakadu może wyrządzić nie mniejszą krzywdę niż całkowite ignorowanie ptaka.

Dieta kakadu opiera się na specjalnym pożywieniu z porcjami owoców, warzyw i innych pokarmów spożywanych przez ludzi, jako uzupełnienie codziennej diety kakadu.

Kakadu lubi jeść razem z człowiekiem. Nie oznacza to jednak, że kakadu musi koniecznie siedzieć przy tym samym stole z właścicielem, ale możesz dać trochę tego, co sam jesz ze stołu.

Ważne jest, aby szanować ilość, uważać na jakość i całkowicie unikać awokado, czekolady, alkoholu i kofeiny, które są toksyczne dla ptaków. Niepożądane jest podawanie pokarmów bogatych w tłuszcz. Sól i cukier należy poważnie ograniczyć. Produkty mleczne należy podawać z umiarem i najlepiej z niską zawartością laktozy, takie jak mleko odtłuszczone, jogurt i większość serów. Mięso można podawać kakadu tylko w bardzo małych ilościach.

Większość kakadu uwielbia kąpać się, zwłaszcza popijając wodą. Uwielbiają prysznic ze strumieniem deszczowym, który wygląda jak deszcz, aż kakadu całkowicie zmoknie.

Co karmić?

Kakadu należy do tych drobiu, które wymagają nie tylko szczególnie starannej pielęgnacji, ale także zdrowej, zbilansowanej i co najważniejsze zróżnicowanej diety. W swoim naturalnym środowisku ptaki te żywią się owadami, larwami i świeżymi owocami.Takie odżywianie obejmuje wszystko, co jest niezbędne do pełnego funkcjonowania organizmu. Dlatego w domu jedzenie powinno być nie tylko satysfakcjonujące, ale także zawierać dużą ilość pierwiastków śladowych i witamin.

Główną zasadą przy ustalaniu diety dla kakadu jest znalezienie idealnego środka, w którym papuga nie odczuwa długotrwałego głodu, ale nie będzie przekarmiona. Zmiana diety poprzez stopniowe dodawanie nowych produktów i paszy jest również jednym z ważnych warunków prawidłowego żywienia tego ptaka.

Codzienne karmienie młodej kakadu dzieli się na 3 lub 4 etapy, stopniowo dodając niewielką ilość pokarmu. Dla dorosłych wystarczą 2-3 porcje dziennie. Pożywienie tych ptaków opiera się na mieszankach zbożowych, nasionach, orzechach, kukurydzy, migdałach. Jednocześnie jedzenie powinno być tak świeże, jak to tylko możliwe, kakadu są wrażliwe na już stojące jedzenie i wolą pozostać głodne niż próbować zepsutego jedzenia.

Ze względu na swoją wyjątkową zdolność przystosowania się do środowiska zewnętrznego kakadu pozytywnie podchodzą do spożywania wielu warzyw i owoców. Z warzyw lubią buraki, bakłażany, ogórki, marchew, fasolkę szparagową. Papugi nie mogą obejść się bez owoców, preferując nie tylko miazgę, ale także kości, które zawierają wiele składników odżywczych dla ich rozwoju.

Przed podaniem owoce należy pokroić w plasterki, aby papuga mogła bezpiecznie wziąć je w łapę. Nie pozostawiaj owoców ani innych pokarmów w klatce na dłuższy czas - natychmiast je usuń, aby nie zaczęły się psuć, a ptak ich nie zatruł. Młode kakadu przez długi czas nie jedzą niczego oprócz nasion słonecznika. W takim przypadku staraj się stopniowo dodawać do diety więcej owoców i ograniczaj jednoczesną podaż nasion.

Oczywiście są też pokarmy, których nie należy podawać papugom nawet w najmniejszych ilościach.

  • Warto od razu usunąć z diety wszystkie słodycze, a także potrawy o dużej zawartości cukru. Dotyczy to zwłaszcza słodyczy i wyrobów czekoladowych. Faktem jest, że cukier zawiera substancje szkodliwe dla papug, które wpływają na procesy ich trawienia.
  • W żadnych okolicznościach unikaj podawania tłustego, smażonego, słonego lub marynowanego jedzenia kakadu. Wszystkie te pokarmy mogą być bardzo lubiane przez twojego ptaka, ale i tak będą miały negatywny wpływ na jego organizm.
  • Odmawiaj dodawania mleka do diety, zawiera laktozę, która jest szkodliwa dla papug, której nie mogą przetworzyć czysto fizjologicznie. Z tego powodu ptaki mogą doświadczać zaburzeń jelitowych, biegunki.
  • Dla osobników dużego typu nie zaleca się podawania owoców o dużych ziarnach - w celu uniknięcia połknięcia przez papugę całych nasion.
  • Zapomnij o pirackich filmach i nigdy nie podawaj swojemu przyjacielowi z grzywacza alkoholu jako jedzenia lub picia. Nawet najmniejsza dawka alkoholu może mieć śmiertelny wpływ na narządy ptaka.
  • Ze wszystkich popularnych owoców i warzyw surowo zabrania się podawania awokado kakadu. Ten owoc zawiera ogromny procent tłuszczu, którego organizm tego ptaka nie będzie w stanie przetworzyć. Nie zaleca się również podawania pietruszki, kapusty i kawy.

Oferujemy zapoznanie się z białoruską rasą koni uprzęży: opis i zdjęcie

Skonsultuj się z doświadczonym zoologiem lub weterynarzem przed dodaniem do diety nowych owoców, warzyw, zbóż i innych produktów spożywczych. Pomoże Ci nie tylko wykluczyć szkodliwe substancje z diety, ale także opracuje szczegółową dietę ptaka na najbliższą przyszłość.

Kakadu białoczubego (Cacatua alba, Plyctolophus alba)

Kakadu białoczubego (Cacatua alba, Plyctolophus alba) - gatunek papug z rodziny kakadu (Cacatuidae).

Kakadu białoczubego po raz pierwszy opisała w 1776 roku niemiecka zoolog Stacy Müller (pseudonim - Philipp Alethophilus).

Długość ciała 45-50 cm, skrzydło 25-31 cm, ogon ok. 20 cm, waga do 600 g.

Upierzenie jest białe z połyskiem. Podgonek i podbicie są żółte. Herb jest biały i po podniesieniu tworzy koronę. Pierścień okołogałkowy jest niebieskawo-szary. Łapy i dziób są czarno-szare.

Różnice płci: charakterystyczną cechą mężczyzn i kobiet jest kolor tęczówki oczu. U samic ma odcień jasnoczerwono-brązowy, u samców ciemnobrązowy.

Siedlisko: Archipelag Moluków oraz wyspy Tidor, Batyan, Ternate, Obi i Halmacher.

Zamieszkują lasy, lasy, namorzyny, wyręby, bagna, grunty rolne, brzegi rzek do wysokości 300-900 m npm. Trzymają w parach, w małych i dużych stadach (do 50 osobników). Ostrożny.

Większość dnia spędzają w koronach drzew. Prowadzą siedzący tryb życia, przy braku pożywienia zaczynają migrować. Nocują w stadach na wolno stojących wysokich drzewach. Mogą podrapać się po plecach gałęzią. Pukają kijem w drzewo, informując inne ptaki, że teren jest zajęty.

Żywią się owocami (papaja, durian), orzechami, ziarnami (kukurydza), nasionami, jagodami, owadami (świerszcze) i ich larwami, małymi gadami (skinkami). W okresie lęgowym większość diety stanowią owady. Powoduje znaczne uszkodzenia pól kukurydzy.

Monogamiczne pary tworzą się na całe życie. Może stać się głęboko przygnębiony z dala od partnera. Gniazdują w dziuplach i wierzchołkach zgniłych drzew, na wysokości 5-30 m. Zwykle 2-3 jaja w lęgu. Jaja wykluwają się oboje rodzice. Okres inkubacji trwa 28-30 dni, pisklęta wychodzą do 2 miesiąca życia. W ciągu roku wykluwa się tylko jeden lęg.

To bardzo ufne i czułe papugi. Są wśród nich osoby zdolne do reprodukcji „mowy potocznej” i mniej zdolne, ale wszystkie mają talent artystyczny. W izolatce wymagają większej uwagi.

Średnia długość życia to 50-70 lat.

Stan ochrony: „Wrażliwe” (gatunki wrażliwe) ”.

Gatunki wrażliwe (VU) - stan ochrony przypisany gatunkom zagrożonym wyginięciem. Potrzebują monitorowania liczby i tempa rozmnażania, a także środków pomagających zachować ich siedlisko.

Niektórzy taksonomiści określają ten gatunek jako zagrożony.

Gatunki zagrożone (EN) - gatunki biologiczne, które są zagrożone wyginięciem ze względu na ich krytycznie małą liczbę lub wpływ niektórych czynników środowiskowych.

Synonimy: duży kakadu białoczubego, Plyctolophus alba, Plyctolophus alba.

Klasyfikacja naukowa

Królestwo: zwierzęta
Rodzaj: Chordates
Klasa: ptaki
Zamówienie: papugi
Rodzina: Kakadu
Rodzaj: Cockatoo
Gatunek: duże kakadu białoczubego

Pin
Send
Share
Send
Send