Rodziny ptaków

Cechy ptaków sów, adaptacje i zaskakujące fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Sowa z rzędu Strigiformes, która obejmuje ponad 200 gatunków ptaków drapieżnych przeważnie samotnych i nocnych, charakteryzujących się postawą wyprostowaną, dużą, szeroką głową, lornetkową wyobraźnią i proroctwem, obuusznym słuchaniem, ostrymi szponami i piórami dostosowanymi do cichego lot. Wyjątki obejmują dzienną sówkę północną i towarzyskiego sowa.
Ptak sowa poluje głównie na małe ssaki, robaki i różne ptaki, chociaż tylko kilka gatunków koncentruje się na szukaniu ryb. Występują na wszystkich obszarach Ziemi oprócz polarnych czap lodowych i kilku odległych wysp.
Sowy dzielą się na dwa gospodarstwa domowe: prawdziwą (lub typową) rodzinę ptaków sów, Strigidae i płomykówek z rodziny Tytonidae.

Grupa sów jest znana jako „parlament”.

Sowy mają olbrzymie, skierowane do przodu oczy i otwory na uszy, jastrzębi dziób, płaską twarz i zwykle rzucający się w oczy krąg piór, dysk na twarzy, wokół każdego oka.

Pióra tworzące ten dysk można wyregulować, aby ostro skupiać dźwięki z różnych odległości na asymetrycznie rozmieszczonych jamach usznych sów.

Większość ptaków drapieżnych ma oczy na obwodzie głowy, jednak stereoskopowy charakter oczu sowy skierowanych do przodu pozwala na większe poczucie głębi potrzebne do patrzenia w słabym świetle.

Chociaż sowy mają lornetkową wyobraźnię i przewidywania, ich gigantyczne oczy są osadzone w oczodołach - podobnie jak u większości różnych ptaków - więc muszą odwrócić swoje głowy, aby zmienić poglądy.

Ponieważ sowy są dalekowzroczne, nie są w stanie wyraźnie zobaczyć czegoś w zaledwie kilku centymetrach ich oczu.

Złapana zdobycz może być wyczuwana przez sowy, które na dziobie i łapach używają włoskowatych piór, które działają jak „czułki”. Ich daleko idąca wyobraźnia i przewidywanie, zwłaszcza w niskiej łagodnej, są wyjątkowo dobre.
Sowy mogą obracać głową i szyją nawet o 270 °. Sowa ma 14 kręgów szyjnych w porównaniu z siedmioma u ludzi, co czyni ich szyje wyjątkowo wszechstronnymi.

Ponadto sowa ma różne techniki krążenia, co pozwala na rotację bez odcinania krwi do umysłu:

otwory ich kręgów, przez które przechodzą tętnice kręgowe, mają około 10 razy średnicę tętnicy, zastępując mniej więcej identyczny pomiar, ponieważ tętnica jest jak u ludzi; tętnice kręgowe wchodzące do kręgów szyjnych zwiększały się niż u innych ptaków, powodując zwężenie naczyń, a tętnice szyjne łączą się w naprawdę gigantyczne zespolenie lub połączenie, najważniejsze z każdego chooka, zatrzymując dopływ krwi do niżej, podczas gdy obracają się szyje.

Pomagają w tym różne zespolenia między tętnicą szyjną i kręgową.

Najmniejszy ptak sowy - ważący zaledwie 31 g (1 uncja) i mierzący około 13,5 cm (5 cali) - to sowa elfowa (Micrathene whitneyi).

Wzdłuż tej samej drobnej wielkości, choć niewiele cięższej, znajduje się mniej rozpoznawalna sóweczka długowłosy (Xenoglaux loweryi) i sóweczka Tamaulipas (Glaucidium sanchezi).

Najważniejsze sowy to dwie jednakowej wielkości puchacze; puchacz zwyczajny (Bubo bubo) i sowa rybia Blakiston (Bubo blakistoni).

Najważniejsze samice tego gatunku mają 71 cm (28 cali) długości, 54 cm (21 cali) długości skrzydła i ważą 4,2 kg (9 funtów).
Całkowicie różne gatunki sów wydają zupełnie inne dźwięki; Taka dystrybucja odgłosów pomaga sowom znajdować partnerów lub mówić o swojej obecności potencjalnym rywalom, a także pomaga ornitologom i obserwatorom ptaków w znajdowaniu tych ptaków i rozróżnianiu gatunków.

Jak słynne powyżej, ich dyski twarzowe pomagają sowom przenosić dźwięk ofiary do ich uszu. U wielu gatunków dyski te są rozmieszczone asymetrycznie, aby zapewnić wyższą lokalizację.

Upierzenie sowy jest zwykle tajemnicze, chociaż wiele gatunków ma oznaczenia na twarzy i głowie, wraz z maskami na twarz, kępkami uszu i jaskrawymi tęczówkami.

Oznaczenia te są zwykle bardzo częste u gatunków zamieszkujących otwarte siedliska i uważa się, że są one używane do sygnalizowania różnych sów w warunkach słabego oświetlenia.

Dymorfizm płciowy

Dymorfizm płciowy to cielesna różnica między mężczyznami i kobietami danego gatunku. Odwrócony dymorfizm płciowy, w którym samice są większe od samców, zaobserwowano u wielu gatunków ptaków sów.

Dyplom z pomiaru dymorfizmu zmienia się w różnych populacjach i gatunkach i jest mierzony za pomocą różnych cech, porównywalnych z rozpiętością skrzydeł i masą ciała.

Ogólnie rzecz biorąc, żeńskie sowy są zwykle niewiele większe od samców. Dokładne wyjaśnienie tego ulepszenia u sów nie jest znane.

Niemniej jednak szereg teorii wyjaśnia zdarzenie dymorfizmu płciowego u sów.

Dywersyfikacja dla szukania

Wszystkie sowy są mięsożernymi ptakami drapieżnymi i pozostają na programie odchudzania robaków i małych gryzoni porównywalnego z myszami, szczurami i zajęciami.

Niektóre sowy są dodatkowo specjalnie przystosowane do polowania na ryby. Są bardzo biegli w spoglądaniu na swoje otoczenie.

Ponieważ sowy mogą występować praktycznie we wszystkich elementach świata i w wielu ekosystemach, ich ekspertyza i cechy różnią się od gatunku do gatunku, chociaż większość cech jest wspólna dla wszystkich gatunków.

Lot i pióra

Większość sów ma wrodzony sposób latania praktycznie bezgłośnie i bardzo wolno w porównaniu z innymi ptakami drapieżnymi.

Większość sów prowadzi głównie nocny tryb życia, a zdolność latania bez hałasowania zapewnia im znaczną przewagę nad ofiarą, która nasłuchuje najcichszego dźwięku w nocy.

Cichy, powolny lot po prostu nie jest tak potrzebny dla dziennych i półmrocznych sów, pod warunkiem, że ofiara normalnie widzi zbliżającą się sowę.

Podczas gdy morfologiczne i organiczne mechanizmy tego cichego lotu są z grubsza nieznane, konstrukcja pióra została dokładnie zbadana i przypisana w dużej części temu, dlaczego otrzymali ten środek.

Pióra sów są zwykle większe niż pióra pospolitych ptaków, mają mniej promieni, dłuższy półokrągły i mają czyste krawędzie o zupełnie innych konstrukcjach osadek.

Ząbkowane krawędzie obok lotek sowy przekazują trzepotanie skrzydła do praktycznie bezgłośnego mechanizmu. Ząbki są prawdopodobnie bardziej zmniejszające zakłócenia aerodynamiczne, co jest rozsądne, niż tylko zmniejszenie hałasu.

Podłoga lotek pokryta jest aksamitną konstrukcją, która pochłania odgłos ruchu skrzydeł.

Te charakterystyczne konstrukcje ograniczają częstotliwości szumów powyżej 2 kHz, sprawiając, że emitowana scena dźwiękowa spada poniżej standardowego słuchania widma zwykłej ofiary sowy, a także zmienia się w przypadku osobistego słuchania sowy.

Optymalizuje to środki sowy do cichego latania w celu złapania zdobyczy bez uprzedniego słuchania przez ofiarę ptaka sowy, ponieważ leci do środka. Dodatkowo umożliwia to ptakowi sowę obserwację dźwięku emitowanego przez próbkę lotu.
Dostosowanie piór, które umożliwia cichy lot, oznacza, że ​​pióra płomykówki nie powinny być wodoodporne. Aby zachować miękkość i cichy lot, płomykówka nie może używać olejku lub błota w proszku, których różne gatunki używają do impregnacji.

W wilgotnym klimacie nie mogą polować, co może mieć katastrofalne skutki przez cały sezon lęgowy. Nieustannie wykrywa się płomykówki, które topią się w bydłach zjadających koryta, ponieważ lądują, aby pić i kąpać się, jednak nie mogą się wydostać.

Sowy mogą walczyć, aby utrzymać ciepło, ze względu na brak wodoodporności, więc ogromna liczba puszystych piór pomaga im zachować ciepło ciała.

Wizja

Wzrok jest wybraną cechą ptaka sowy, która pomaga w nocnym chwytaniu zdobyczy.

Sowy są częścią niewielkiej grupy ptaków nocujących, jednak nie wykorzystują echolokacji do informacji o locie w warunkach słabego oświetlenia.

Sowy są rozpoznawane po nieproporcjonalnie dużych oczach w porównaniu z czaszkami.

Oczywistą konsekwencją ewolucji w pełni gigantycznego oka w stosunkowo małej czaszce jest to, że uwaga ptaka sowy musi przybrać kształt rurkowaty.

Forma ta jest obecna w różnych tzw. Oczach nocnych, takich jak oczy naczelnych strepsirrhine i ryb batypelagicznych.

Ponieważ oczy są zamontowane w tych sklerotycznych rurkach, nie są w stanie manewrować oczami na żadnej ścieżce.

Zamiast przesunąć oczy, sowy obracają głowy, aby zobaczyć otoczenie. Głowy sów mogą obracać się pod kątem około 270 °, po prostu umożliwiając im patrzenie za siebie bez zmiany położenia tułowia.

Oznacza to utrzymanie ruchu ciała na minimalnym poziomie, a tym samym zmniejszenie natężenia dźwięku wydawanego przez sowę, gdy czeka na zdobycz.

Uważa się, że sowy mają zasadniczo najbardziej wysunięte do przodu oczy spośród wszystkich zespołów ptaków, co zapewnia im kilka z największych lornetkowych pól wyobraźni i przewidywania.

Niemniej jednak sowy są dalekowzroczne i nie potrafią skoncentrować się na obiektach znajdujących się zaledwie kilka centymetrów od ich oczu.

Mechanizmy te mogą działać wyłącznie ze względu na duży obraz siatkówki.

Tak więc pierwszy nocny występ w wyobraźni i przewidywania ptaka sowy wynika z jego gigantycznej tylnej odległości węzłowej; Jasność obrazu siatkówki jest ledwo zmaksymalizowana dla sowy w ramach drugorzędnych zdolności neuronowych.

Te cechy ptaka sowy powodują, że jego nocny wzrok znacznie przewyższa wzrok zwykłej ofiary.

Przesłuchanie

Sowy wykazują wyspecjalizowane zdolności słuchowe i kształty uszu, które dodatkowo pomagają w patrzeniu. W niektórych rodzajach słyną z asymetrycznego umieszczania uszu na czaszce. Sowy mogą mieć zarówno uszy wewnętrzne, jak i zewnętrzne, z których każde jest asymetryczne.

Nie odnotowano wzrostu asymetrii do ucha środkowego lub wewnętrznego sowy. Asymetryczne ułożenie uszu na czaszce pozwala sowie na dokładne określenie położenia ofiary.

Jest to bardzo prawdziwe dla gatunków ściśle nocnych, takich jak płomykówka Tyto czy włochatka.

Z uszami osadzonymi w zupełnie innych miejscach na czaszce, sowa jest gotowa zdecydować o ścieżce, z której dochodzi dźwięk, z niewielką różnicą w czasie, w którym fale dźwiękowe przenikają do lewego i prawego ucha.

Sowa obraca głowę, aż dźwięk dociera do każdego ucha w tym samym czasie, na którym to poziomie natychmiast przechodzi przez dostarczanie dźwięku.

Tym razem rozróżnienie między uszami to kwestia około 0,00003 sekundy lub 30 milionowych części sekundy.

Za otworami na uszy znajdują się zmodyfikowane, gęste pióra, gęsto upakowane w coś w rodzaju kołnierza na twarzy, który tworzy skierowaną do przodu, wklęsłą ścianę, która zatrzymuje dźwięk w konstrukcji ucha.

Ta kryza twarzy jest słabo zarysowana u niektórych gatunków i wyróżniająca się, praktycznie otaczająca twarz, u różnych gatunków.

Dysk twarzowy dodatkowo kieruje dźwięk do uszu, a skierowany w dół, ostry trójkątny dziób minimalizuje odbicia dźwięku od twarzy.

Kształt dysku twarzowego można dowolnie regulować, aby z powodzeniem skupiać dźwięki.
Występy nad głową doskonałej rogatej sowy są generalnie mylone z uszami. Tak nie jest; to tylko kępki piór.

Uszy znajdują się na obwodzie wierzchołka w normalnym położeniu (w dwóch zupełnie różnych miejscach, jak opisano powyżej).

Szpony

Podczas gdy zdolności słuchowe i widzialne ptaka sowy pozwalają mu znaleźć i ścigać zdobycz, szpony i dziób sowy wykonują ostateczną pracę. Sowa zabija swoją zdobycz, używając tych szponów do zmiażdżenia czaszki i ugniatania ciała.

Energia zgniatania szponów sowy zmienia się w zależności od wymiarów i rodzaju zdobyczy oraz wymiarów ptaka sowy.

Ptak norki (Athene cunicularia), mała, częściowo owadożerna sowa, ma ciśnienie startowe tylko 5 N.

Większy płomykówka (Tyto alba) potrzebuje ciśnienia 30 N, aby wyrzucić zdobycz, a jedna z wielu największych sów, sympatyczna sowa rogata (Bubo virginianus), chce nacisku powyżej 130 N, aby wyrzucić zdobycz w szpony.

Szpony sowy, podobnie jak u większości ptaków drapieżnych, mogą wydawać się duże w porównaniu z pomiarem budowy ciała na zewnątrz lotu.

Sowa tasmańska ma kilka z proporcjonalnie najdłuższych szponów spośród wszystkich drapieżników; wydają się ogromne w porównaniu do budowy ciała, kiedy są całkowicie przedłużone, aby zrozumieć zdobycz. Pazury sowy są ostre i zakrzywione.

Domowe Tytonidae mają wewnętrzne i centralne palce mniej więcej tej samej wielkości, podczas gdy domowe Strigidae mają wewnętrzny palec, który jest wyraźnie krótszy niż środkowy.

Te całkowicie odmienne morfologie umożliwiają skuteczne chwytanie ofiar, szczególnie w całkowicie odmiennych środowiskach, w których żyją.

Dziób

Dziób sowy jest krótki, zakrzywiony i skierowany w dół i zwykle zaczepiony na czubku w celu chwytania i rozdzierania ofiary.

Gdy tylko ofiara zostanie schwytana, ruch nożycowy najwyższej i malejącej faktury jest używany do rozrywania tkanki i zabijania.

Ostry próg obniżki wyższej faktury działa w koordynacji z ostrym wyższym marginesem obniżenia faktury w celu wysłania tego ruchu.

Dziób skierowany w dół zapewnia sowie wyraźny widok, a ponadto kieruje dźwięk do uszu bez odbijania fal dźwiękowych od pyska.

Kamuflaż

Ubarwienie upierzenia sowy pełni kluczową funkcję, umożliwiając mimo to usiąść i wkomponować się w otoczenie, czyniąc ją praktycznie niewidoczną dla ofiary.

Sowy prawdopodobnie naśladują ubarwienie i ogólnie wzorce dotykowe swojego otoczenia, a płomykówka jest wyjątkiem.

Nyctea scandiaca, czyli ptak sowy śnieżnej, wydaje się praktycznie wyblakły w kolorze z kilkoma czarnymi plamkami, całkowicie naśladując ich zaśnieżone otoczenie, podczas gdy puszczyk (Strix aluco) w brązowe upierzenie pozwala mu czekać wśród wielu lasów liściastych preferuje swoje siedlisko.

Podobnie, sowa plamista (Strix ocellata) wykazuje odcienie brązu, podpalania i czerni, co sprawia, że ​​sowa jest praktycznie niewidoczna w okolicznych krzakach, zwłaszcza z tyłu. Często jedynym charakterystycznym sygnałem siedzącego ptaka sowy są jego wokalizacje lub jaskrawo kolorowe oczy.

Zachowanie

Większość sów prowadzi nocny tryb życia, aktywnie wypatrując swojej ofiary w ciemności. Niemniej jednak wiele odmian sów żyje zmierzchowo o zmierzchu o świcie i zmroku; jednym z przykładów jest sóweczka (Glaucidium).

Dodatkowo kilka sów żyje przez cały dzień; przykładami są sowa błotna (Speotyto cunicularia) i sowa uszata (Asio flammeus).
Wiele technik patrzenia przez sowy będzie zależało od skradania się i szoku. Sowy mają co najmniej dwie odmiany, które pomagają im w osiągnięciu ukrycia.

Po pierwsze, nieciekawe ubarwienie ich piór może uczynić je praktycznie niewidocznymi w pewnych okolicznościach.

Po drugie, ząbkowane krawędzie na awangardzie lotek sów tłumią uderzenia skrzydeł sowy, pozwalając sowie na praktycznie bezgłośny lot.

Niektórym sowom jedzącym ryby, dla których milczenie nie przynosi korzyści ewolucyjnych, brakuje tej adaptacji.
Ostry dziób sowy i niezwykle skuteczne szpony pozwalają jej zabić ofiarę przed połknięciem jej w całości (jeśli nie jest zbyt duża).

Naukowcom ustalającym dietę sów pomaga ich zachowanie polegające na zwracaniu niestrawnych elementów ich zdobyczy (porównywalnych z kośćmi, łuskami i sierścią) w ramach rodzaju wypluwek.

Tych „wypluwek dla sów” jest dużo i łatwo je zinterpretować, a czasami korporacje kupują je na uniwersytetach w celu ich sekcji przez studentów jako lekcja biologii i ekologii. [26]

Hodowla i rozmnażanie

Jaja sów mają zwykle biały kolor i prawie kulisty kształt, a ich ilość waha się od kilku do kilkunastu, w zależności od gatunku i aktualnej pory roku; dla wielu, trzy lub 4 to bardzo częsta ilość.

Przynajmniej w jednym gatunku żeńskie sowy nie kojarzą się z identycznym samcem na całe życie. Samice norki zazwyczaj podróżują i odkrywają różne partnerki, podczas gdy samiec pozostaje na swoim terytorium i kojarzy się z różnymi samicami.

Kwestie konserwatorskie

Wszystkie sowy są wymienione w Załączniku II światowego traktatu CITES (Konferencja w sprawie nielegalnego handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem).

Chociaż od dawna polowano na sowy, informacje z 2008 r. Z Malezji wskazują, że skala kłusownictwa sów również może wzrosnąć.

W listopadzie 2008 TRAFFIC poinformował o przejęciu 900 oskubanych i „gotowych do pieczenia” sów na Półwyspie Malajskim.

Wspomniał Chris Shepherd, starszy urzędnik ds. Programu TRAFFIC w południowo-wschodniej Azji: „To jest pierwszy raz, kiedy wszyscy wiemy o miejscu, w którym„ gotowe ”sowy zostały zajęte w Malezji i może to oznaczać początek zupełnie nowego rozwoju dzikiego mięsa z okolicy. Będziemy uważnie monitorować rozwój sytuacji ”.

TRAFFIC zarekomendował Wydziałowi Dzikiej Przyrody i Parków Ogólnokrajowych w Malezji na nalot, który odkrył masowy zaciąg sów.

Uwzględniono w zajęciach bezużyteczne i oskubane płomykówki, zauważono drewniane sowy, czubate wężowe orły, pręgowane i brązowe drewniane sowy, a także 7000 jaszczurek.

Źródło

Obejrzyj wideo: Ptaki przy karmniku - lista (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send