Rodziny ptaków

Amadines, Munii (łac

Pin
Send
Share
Send
Send


Twoje imię: Mikhalych
Misto, region: Połtawa
Obecny: 40110
Data przywrócenia: 06/08/2014
Вік: 53
Nagorodi:

Amadins, Munii (łac. Lonchura) to rodzaj ptaków z rodziny tkaczy zięb (Estrildidae).

Królestwo: zwierzęta
Rodzaj: Chordates
Podtyp: kręgowce
Klasa: ptaki
Superorder: nowicjusze
Zamówienie: PASSERIFORMES
Podrząd: ptaki śpiewające
Rodzina: Finch weavers
Rodzaj: Muni

[Jesteśmy winni, ale zarejestrowani i połączeni, więc proszę, proszę]

Amadyny to niezwykle atrakcyjne i wesołe ptaki. Te małe ptaki należą do rodziny tkaczy zięb, a na świecie występuje ponad 30 gatunków zięb. dystrybuowane w Australii, Azji Południowo-Wschodniej, Afryce, na wyspach archipelagu Malajskiego. Ich siedliskiem, oprócz otwartych krajobrazów, są także gęste zarośla leśnych obrzeży. Kolor upierzenia zięb jest jasny, ma pięć lub więcej odcieni. Samce i samice zięb wyglądają prawie tak samo, z wyjątkiem niewielkich różnic. Amadyny żyją zwykle w dużych stadach, gniazdują w parach. W niewoli utrzymanie zięb zwykle nie powoduje trudności, ponieważ ptaki te są bezpretensjonalne. Przy odpowiedniej pielęgnacji i karmieniu żywotność zięb wynosi około 10 lat.

Twoje imię: Mikhalych
Misto, region: Połtawa
Obecny: 40110
Data przywrócenia: 06/08/2014
Вік: 53
Nagorodi:

Wygląd

[Jesteśmy winni, ale zarejestrowani i połączeni, więc proszę, proszę]

Amadyny to małe ptaki - ich długość nie przekracza 11 centymetrów. Barwny, bardzo piękny kolor zięby nabiera około 10 tygodni po wykluciu. Ale dzieje się to trochę później. Samiec zięby wyróżnia się jasnym upierzeniem. Samica jest nieco jaśniejsza niż samiec: wynika to z faktu, że w naturze powinna być bardziej niewidoczna, ponieważ wysiaduje jaja, podczas gdy jasny kolor samca ma na celu wyprowadzenie potencjalnego drapieżnika z gniazda. Niektóre ptaki zmieniają kolor sezonowo. Samce w okresie godowym ubierają się w kolorowe upierzenie, a przez resztę czasu są jak ich przyjaciele.

Upierzenie samca Amadina jest popielate od głowy do szyi. Wole ma słabe czarne paski. Brzuch i pierś są żółtawo-białe z czarną plamą. Głowę zdobi czerwono-pomarańczowa plamka znajdująca się w pobliżu uszu. Po czerwonych bokach znajdują się małe białe plamki. Samica zięby ma na głowie czarne pręgi. Samce wyglądają jaśniej niż samice tylko w okresie godowym, w pozostałym czasie kolor ich upierzenia jest podobny.
Główną różnicą między młodymi amadynami jest czarny dziób (u dorosłych dziób jest koralowo-czerwony u samców i czerwono-pomarańczowy u samic). Co więcej, dziób wygląda nietypowo - fakturą przypomina wosk, dlatego czasami nazywa się je woskowatymi.

Twoje imię: Mikhalych
Misto, region: Połtawa
Obecny: 40110
Data przywrócenia: 06/08/2014
Вік: 53
Nagorodi:

Rozpiętość

Amadyny występują w całej Azji Południowej. Niektóre gatunki żyją na Sri Lance, Nowej Gwinei, Tajlandii, Indiach, Birmie. Żyją również w południowo-wschodnich Chinach, Malezji, Sumatrze, na wyspach Jawa, Lombok, Timor.

[Jesteśmy winni, ale zarejestrowani i połączeni, więc proszę, proszę]

Gatunek obejmuje 38 gatunków:
Munia śmieszka wschodnia Lonchura atricapilla (Vieillot, 1807), czasami uważana za podgatunek munia czarnogłowa (L. malacca atricapilla)
Czarno-biały zięba Lonchura bicolor (Fraser, 1843)
Muńka szarogłowa Lonchura caniceps (Salvadori, 1876)
Zięba srebrzysta Lonchura cantans (Gmelin, 1789)
Zięba kasztanowata Lonchura castaneothorax (Gould, 1837)
Zięba brązowoskrzydła Lonchura cucullata (Swainson, 1837)
Jawajski Munia Lonchura ferruginosa (Sparrman, 1789)
Yellow Munia Lonchura flaviprymna (Gould, 1845)
Lonchura forbesi pręgowana munia (Sclater, 1879)
Duża koszula zięba Lonchura fringilloides (Lafresnaye, 1835)
Zięba brunatna Lonchura fuscans (Cassin, 1852)
Great Munia Lonchura grandis (Sharpe, 1882)
Zięba perłowa Lonchura griseicapilla Delacour, 1943
Munia szara Lonchura hunsteini (Finsch, 1886)
Finch złotolędźwiowy Lonchura kelaarti (Jerdon, 1863)
Zięba białobrzucha Lonchura leucogastra (Blyth, 1846)
Zięba jawajska Lonchura leucogastroides (Horsfield i Moore, 1858)
Łuszczyca plamista Lonchura leucosticta (Albertis i Salvadori, 1879)
Białogłowa munia Lonchura maja (Linnaeus, 1766)
Malabar Finch Lonchura malabarica (Linnaeus, 1758)
Czarnogłowa munia Lonchura malacca (Linnaeus, 1766)
Zięba grubodzioba Lonchura melaena (Sclater, 1880)
Zięba molucka Lonchura molucca (Linnaeus, 1766)
Highland Munia Lonchura montana Junge, 1939
Alpine Munia Lonchura monticola (De Vis, 1897)
Munia Lonchura nevermanni Stresemann o żółtych piersiach, 1934
Funeral Munia Lonchura nigerrima (Rothschild & Hartert, 1899)
Muńczyk brunatny Lonchura nigriceps (Cassin, 1852)
Munia bladogłowa Lonchura pallida (Wallace, 1863)
Białobrzuchy Munia Lonchura pallidiventer Restall, 1996
Zięba łuskowata Lonchura punctulata (Linnaeus, 1758)
Lonchura quinticolor pięciokolorowa munia (Vieillot, 1807)
Wspaniały Munia Lonchura spectabilis (Sclater, 1879)
Zięba brązowa ostroogoniasta Lonchura striata (Linnaeus, 1766)
Czarna Munia Lonchura stygia Stresemann, 1934
Munia Lonchura teerinki Rand 1940
Zięba pogrzebowa Lonchura tristissima (Wallace, 1865)
Munia białolica Lonchura vana (Hartert, 1930)

Twoje imię: Mikhalych
Misto, region: Połtawa
Obecny: 40110
Data przywrócenia: 06/08/2014
Вік: 53
Nagorodi:

Styl życia

[Jesteśmy winni, ale zarejestrowani i połączeni, więc proszę, proszę]

W naturze zięby gromadzą się w dużych stadach, czasami liczących nawet do tysiąca osobników. Gniazdują w parach, zwykle składając od dwóch do czterech jaj. Miejsca lęgowe rzadko odlatują i nie odlatują daleko, ale są też gatunki, które wolą latać z miejsca na miejsce, prowadząc koczowniczy tryb życia.
Często zięby można zobaczyć w pobliżu domów, w ogrodach i parkach, choć zazwyczaj ptaki te wolą osiedlać się na wolności, w bezpośrednim sąsiedztwie zbiorników wodnych, na stepach lub na obrzeżach lasów. Jako siedliska wybierane są zarówno równiny, jak i pasma górskie.

Gniazda łuszczaków mają ciekawy kształt elipsy lub kuli. Amadyny dosłownie „szyją, tkają” swoje gniazda - stąd ich nazwa „tkacze”. Materiałem do budowy gniazd są liście i włókna pochodzenia roślinnego.

Twoje imię: Mikhalych
Misto, region: Połtawa
Obecny: 40110
Data przywrócenia: 06/08/2014
Вік: 53
Nagorodi:

Powielanie i konserwacja

W pomieszczeniu, w którym znajduje się klatka z amadynami, należy utrzymywać umiarkowaną temperaturę powietrza (około 18-20 ° C). Nie dopuszczaj do nagłych zmian temperatury. Wersje robocze są niedozwolone. Amadyny nie tolerują dymu papierosowego i innych silnych zapachów. Hałas i głośne, ostre dźwięki są dla nich szkodliwe. Porywisty ruch może ich przestraszyć, a nawet spowodować śmierć.
Głos Amadinów nie jest donośny, ale nie zawsze przyjemny. Oprócz ćwierkania zięby mogą wydawać dźwięki, takie jak brzęczenie, syczenie i gwizdanie.

[Jesteśmy winni, ale zarejestrowani i połączeni, więc proszę, proszę]

Amadyny to schludne ptaki, dlatego w klatce należy przez cały czas utrzymywać czystość. Wybierając klatkę dla zięby, lepiej zastanowić się nad opcją z dolną wysuwaną tacą: pozwoli ci to uporządkować mieszkanie zięb w odpowiednim czasie i bez niepotrzebnych wysiłków. Dno klatki pokryte jest wstępnie wypłukanym, wysuszonym piaskiem (warstwa o grubości ok. 2 cm). Każdego dnia za pomocą pędzla zmiata się z niego brud. Patelnia jest okresowo myta, zastępując cały piasek nowym. Grzędy i inne wewnętrzne elementy klatki również należy od czasu do czasu dokładnie umyć. Rozmiar klatki to około 350x200x250 mm (taki sam jak dla kanarków). Optymalne miejsce na klatkę z amadynami to miejsce jasne, ale z dala od przeciągów. Należy pamiętać, że słońce powinno oświetlać klatkę ziębami przez co najmniej trzy godziny dziennie.

Amadini nie są wybredni, jeśli chodzi o trzymanie się w domu. Dieta dla nich to przede wszystkim proso. Odpowiednie są również mieszanki zbożowe, które zawierają od 6 do 8 składników, w tym proso. Zwykle jedna łyżeczka tej mieszanki wystarcza, aby nakarmić zięby przez cały dzień. Optymalna mieszanka paszowa dla zięb to: 150 gr. płatki owsiane, 300 gr. kanarek, 50 gr. nasiona lnu, 100 gr. dżuma, rzepak, sałata, mogar, konopie, 250 gr. nasiona traw łąkowych. Tę mieszaninę dodaje się do 1 kilograma prosa. Menu zięb może zawierać jajka i produkty twarogowe. Zimą do diety można dodać kiełki pszenicy, owsa lub innych zbóż. Latem zięby są zawsze dodawane do pożywienia ze świeżymi drobno posiekanymi liśćmi roślin (babka lancetowata, mniszek lekarski). Amadinowie chętnie jedzą również jagody, warzywa i owoce. W okresie lęgowym amadyny muszą być zawarte w diecie żywych mączniaków, ochotek, hamarus i koretry. O każdej porze roku zięby powinny otrzymywać dodatki mineralne, którymi może być kreda, pokruszone muszle, skały z muszli rzecznych i piasek morski.

Lepiej jest wybrać małą miskę do picia dla zięb - ptaki te nie mają dużego zapotrzebowania na wodę. Oprócz poidła w klatce musi być zainstalowany pojemnik, w którym ptaki będą mogły pływać. Potrzebna jest tam trochę wody - kąpiel nie powinna być większa niż kilka centymetrów. Wodę należy podawać, lepiej filtrować, nie trzeba gotować. Umieść karmnik w klatce, aby pasza była mniej zanieczyszczona. Najlepsze miejsce jest w pobliżu okoni. Poidło i pojemnik do kąpieli można zawiesić na ścianie klatki. Podajnik nie powinien być głęboki, nie głębszy niż kilka centymetrów.

Twoje imię: Mikhalych
Misto, region: Połtawa
Obecny: 40110
Data przywrócenia: 06/08/2014
Вік: 53
Nagorodi:

Para zięb zwykle składa nie więcej niż cztery jaja. Potomstwo pojawia się po czternastu dniach, a oboje rodzice są bezpośrednio zaangażowani w karmienie piskląt. Amadyni karmią swoje potomstwo pokarmem, wydalając je z własnego wola. Nawet po wylocie piskląt z gniazda rodzice nadal je karmią. W naturze nasiona roślin uprawnych i dzikich służą jako pokarm dla amadynów. Kiedy zięby karmią swoje pisklęta, przechodzą z pożywienia roślinnego na owady.

Umieszczając kilka zięb w jednej klatce należy mieć na uwadze, że gatunek zebry jest dość kłótliwy z innymi ptakami. Lada w stosunku do swoich najbliższych krewnych - zięb, mogą wykazywać agresję. Pary lepiej osadzać w różnych małych klatkach (50 x 30 x 35 cm).

[Jesteśmy winni, ale zarejestrowani i połączeni, więc proszę, proszę]

W celu rozmnażania zięby należy wyposażyć w drewniany domek (wymiary domu 12x12x12, wejście 5 cm). Do budowy kulistego gniazda zięb konieczne jest zapewnienie miękkiej trawy lub łyka. Również do celów budowlanych ptaki mogą używać piór (na przykład można im zaoferować kilka jasnych piór kurzych, wcześniej zdezynfekowanych).

Twoje imię: Mikhalych
Misto, region: Połtawa
Obecny: 40110
Data przywrócenia: 06/08/2014
Вік: 53
Nagorodi:

Zięby zajmują się układaniem gniazda przez około tydzień, po czym codziennie zięby składają w nim jajko. W lęgu jest zwykle od 4 do 6 jaj, ale młode samice mogą po raz pierwszy złożyć tylko 2-3 jaja. Jaja ziębi wykluwają się razem przez dwa tygodnie. W tym okresie ważne jest zapewnienie ptakom spokoju: nie przeszkadzaj im, nie próbuj zaglądać do gniazda i nie straszyć ich ostrymi dźwiękami, gdyż w przypadku przestraszenia zięby mogą nawet przestać wysiadywać i opuścić sprzęgło. Pisklęta szybko rosną. Przez nieco ponad pół miesiąca (zwykle do trzech tygodni) przebywają w gnieździe, po czym je opuszczają. Rodzice uzupełniają pisklęta przez kolejny tydzień po wyjściu z gniazda. Zaraz po opuszczeniu gniazda przez młode zięby rodzice rozpoczynają nowy lęg.

[Jesteśmy winni, ale zarejestrowani i połączeni, więc proszę, proszę]

Zięby osiągają dojrzałość w ciągu półtora miesiąca, jednak rozmnażanie ich jest możliwe dopiero od 5 miesięcy. Modne jest pozyskiwanie do 4 lęgów rocznie wśród zięb. Nowonarodzone pisklęta - zarówno samice, jak i samce - nie różnią się od siebie. Kolor ich upierzenia jest bladoszary, dziób jest czarny. Dopiero po kilku miesiącach dziób nabiera czerwonawego odcienia charakterystycznego dla dorosłych ptaków.
Zapewnienie dobrych warunków bytowych dla zięb w niewoli nie jest trudne. Te ptaki są dość bezpretensjonalne. Przy odpowiedniej pielęgnacji i zbilansowanym odżywianiu oczekiwana długość życia zięb może przekraczać 10 lat.

Pin
Send
Share
Send
Send