Rodziny ptaków

Sandy Shoal Swallow / Riparia congica

Pin
Send
Share
Send
Send


Rodzaj: Riparia Forster = Shore Swallows

Gatunek: Riparia riparia Linnaeus, 1758 = kuna błotna

Gatunek: jaskółka płomykówka

Znaki terenowe. Jaskółka z brązowym grzbietem i poprzecznym pasem wola i klatki piersiowej. Ogon nie jest głęboko ścięty. Unosi się nad wodą lub wzdłuż brzegów zbiorników wodnych (Syroechkovsky, Rogacheva, 1980).

Rozpiętość. Szeroko rozpowszechniony w środkowej Syberii. Występuje wszędzie tam, gdzie występują gliniaste lub piaszczyste klify, od południowych granic regionu (nie schodzi w góry) na północ do Dudinki (Rogacheva, 1988).

Liczne gatunki płaskiej części Kotliny Minusińskiej. Gnieździ się głównie na stromych zboczach, ale niekiedy także w innych nieutwardzonych klifach pochodzenia antropogenicznego. W góry wpływa tylko w dolnym biegu większych rzek (Rogacheva, 1988).

W południowej tajdze na Jeniseju (59-60 ° N) większość kolonii jest ograniczona do wychodni lewego brzegu w pobliżu osad, średnia liczba wynosi 31 osobników na 10 km linii brzegowej. Niedaleko Nowonazimowa w 1977 r. W pobliżu wsi istniała kolonia licząca ponad 100 gniazd. Fomka - w wieku 50-60 lat na wyspie Bolszoj Kasowski - 40-50 gniazd. We wsi znajdowała się największa kolonia. Pogodaevo na bocznej ścianie dołu silosu (200-250 gniazd). Na prawobrzeżnych dopływach Jeniseju nie było obszarów przybrzeżnych, na lewobrzeżnych dopływach znaleziono je w niewielkich ilościach w dolnym biegu, na przykład na 150 km dolnego biegu Kas były trzy kolonie : jeden przy pysku (25 par) i jeszcze dwa: 5 i 11 par (Bursky, Vakhrushev, 1983). W Priangarye w dorzeczu rzeki. Czuny w czerwcu były liczne we wsiach (27 osobników / km2), w innych miejscach były pospolite (2 osobniki / km2) (Ravkin, 1984). W dolnej Angarze w pobliżu Motygina w 1962 r. Często występowały duże kolonie liczące do 400-500 par (Syroechkovsky i in., 1978).

W środkowej tajdze występuje licznie wzdłuż Jeniseju i występuje powszechnie w dolnym biegu niektórych jej dopływów (Varlamovka, Sarchikha). Największe kolonie (wiele setek, a nawet ponad 1000 par) znajdują się w pobliżu wsi Bor, Podkamennaya Tunguska, Lebed i Bakhta, ponadto istnieje kilkadziesiąt małych kolonii. Na rzece Brzegów rzeki jest niewiele, a gniazdują one tylko na jej dolnym 120-kilometrowym odcinku. W północnej tajdze często występuje średnio 3-4 ptaki na 1 km koryta, tyle samo w dolnym biegu rzeki. Pakulikhi. W Turukhansk (65 ° 45 'N), stojąc na stromych piaszczystych zboczach, linia brzegowa w 1977 roku. było liczne (41 osobników / km2). We wsi. Angutikha (skrajna północna tajga, 66o 10 'N) w latach 1956-1958 i 1963 Były 4 kolonie, dwie największe (do 200 par w każdej) znajdowały się na wyspie Bolszoje Konoschely (Rogacheva, Vakhrushev, 1983). Na terenie wsi. Tura in Evenkia (typowa północna tajga, 64o 15 'N) latem 1978 roku stale obserwowano pojedyncze jaskółki - podobno w pobliżu znajdowała się mała kolonia (Vakhrushev, Vakhrusheva, 1987). W skrajnej północnej tajdze w dolinie Norylska linia brzegowa gniazdowania jest powszechna, oprócz zwykłych norek na brzegach rzek, jaskółki robią je w kopcach torfowych wzdłuż brzegów jezior tajgi, typowa wielkość kolonii to 20-30 norek (Krechmar, 1966).

W lesie-tundrze Jeniseju występuje rzadko, ale na północy występuje do 69o N. W latach 1956-1963. mała kolonia lęgowa znajdowała się na wyspie Jenisej w pobliżu Nikolskiego (Rogacheva i in., 1983). Został również znaleziony w leśno-tundrze górnego biegu rzeki Turukhan, tutaj linia brzegowa jest rzadka, jej kolonie są małe (po 15-20 norek każda), ale regularnie występują nawet w południowej części jezior radzieckich (67 ° N) (Rogacheva i wsp., 1987).

Fenologia. W okolicach Krasnojarska, przyjazd 7-9 maja, pełne lęgi - 20 czerwca, wylęg piskląt - koniec lipca - początek sierpnia (Judin 1952). W Angutikha (66o 10 'N) przybycie 14-16 czerwca, początek budowy gniazda - 17 czerwca, pierwsze lęgi - 1-3 lipca, koniec migracji jesiennej - 1 września (Syroechkovsky, Rogacheva, 1980).

Reprodukcja. Ptaki kopią norę (głównie pazurami), zwykle o długości ok. 50 cm, niekiedy krótszą, czasem do 1,5 m. Na poszerzonym końcu nory znajduje się gniazdo wyschniętej trawy i piór. Sprzęgło - 4-5 białych jaj (Syroechkovsky, Rogacheva, 1980).

Jedzenie. Żywi się wyłącznie owadami latającymi. Pije wodę jak orka, szybuje po wodzie i zgarnia ją żuchwą (Syroechkovsky, Rogacheva, 1980).

Pin
Send
Share
Send
Send