Rodziny ptaków

Czerwonobrzuchy rozpoczęcie na nowo

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Data urodzenia:

Nazwa: Ropucha czerwonobrzucha -Bombina bombina (Linnaeus, 1761)

Oderwanie: Bezogonowy.

Rodzina: Mówiąc w kółko.

P.stan ochrony przyrody: Kategoria 2. Jest wymieniony w Czerwonych Księgach Regionu Kirowa i Republiki Tatarstanu.

Krótki opis: Długość ciała do 61 mm. Ubarwienie grzbietu jest szarawe lub brązowawe z czarnymi lub zielonkawymi plamami. Brzuch jest czerwony lub pomarańczowy z niebieskawo-czarnymi plamami. Nie ma podobnych gatunków.

Rozpiętość: Gatunek występuje w środkowej i południowej części europejskiej części Rosji. Na wschodzie dociera do Uralu. W Udmurcji leży na północno-wschodniej granicy obszaru.

Ekologia: Widok na wodę. W warunkach republiki występuje tylko w dolinach rzek. Zamieszkuje zbiorniki wodne porośnięte roślinnością wodną. Zimy na lądzie. Pojawia się w maju - lipcu. Poluje na pograniczu wody i powietrza, zjadając bezkręgowce wodne i lądowe.

Stan wiedzy: Dwie izolowane populacje są znane z env. miasto Iżewsk, a jeden z nich, położony na równinie zalewowej rzeki. Zima prawdopodobnie już minęła. W dolinie rzeki stwierdzono dużą populację. Kama w regionie karakulinskim. Tutaj na 100 m linii brzegowej przypadało do pięciu osobników. Miejscami w płytkich akwenach odnotowano nagromadzenia nawet kilkudziesięciu osobników. Ponadto miejscowa populacja ropuchy rdzawej w środowisku. poz. Kama (region Kambara).

Czynniki ograniczające: Brak siedlisk o odpowiednich warunkach temperaturowych, przemiany i niszczenie jednolitych części wód zalewowych. Populacjom z rejonu karakulińskiego grozi zniszczenie w wyniku planowanego podniesienia się poziomu wody w zbiorniku Nizhnekamsk.

Środki bezpieczeństwa: Utworzenie obszarów chronionych na siedliskach gatunku: polecany pomnik przyrody „Staw Górny”. Chroniony na terenie Parku Przyrody „Ust - Belsk”.

Źródła informacji: 1. Uchwała ..., 2011, 2. Red ..., 2006, 3. Kuzmin, 1999, 4. Garanin, 1983, 5. Borisovsky, 1997, 6. Rzadko ..., 2011, 7. Panczenko, 1979 , 8. Borisovsky, 1997b, 9. Borisovsky, Zubtsovsky, 1997.

Opracowany przez: Borisovsky A.G.

Wygląd zewnętrzny.

Nieco większy niż wróbel. Samiec jest jaskrawo umaszczony, z białym czubkiem głowy i „lustrem”, tj. z szerokim białym paskiem na skrzydłach, tył i spód głowy są czarne, brzuszna strona tułowia jest ciemno rdzawoczerwona. Samica jest skromnie ubarwiona w prawie monotonnym, czarno-szarym kolorze i jest ledwo zauważalna wśród kamieni. Młode osobniki są podobne do samic, ale samce mają białe „lustro”. W naturze można go łatwo rozpoznać po jasnym upierzeniu i ciągłym drżeniu ogona, charakterystycznym dla redstartów.

Rozpiętość.

Gatunek żyje tylko w strefie alpejskiej, dlatego sporadycznie występuje w górach południowej Syberii. Rasy w zachodnich i wschodnich Sajanach. Znaleziony na grzbiecie. Pogranichny, płaskowyż Sai-Taiga, w pobliżu lodowca Kusurgashev na wiewiórkach Agulskich, płaskowyż zlewisk rzek Kachika i Chinge-Kara-Khem na Wyżynie Wschodniego Tuwy, w Sajanie Zachodnim w pobliżu jeziora Buibinskoe [1 - 3].

Wydobywano go w pobliżu kopalni Biryusinsky, tj. na wschodnich granicach regionu zamieszkuje przypuszczalnie wzdłuż północnych dopływów rzeki. Khemchik. Został znaleziony na wyżynach zachodniego Sajanu na skałach i piargach, a jesienią rzadko spotykany w tundrze alpejskiej.

W Jenisejskiej części Sajanu Zachodniego (rezerwat przyrody Sayano-Shushensky) czerwonobrzuchy występuje rzadko, ale jest gatunkiem tła tundry górskiej [6, 7]. W dorzeczu rzeki. Bolshie Ury został znaleziony w cedrach alpejskich, w pobliżu granicy z lasami.

Ekologia i biologia.

Gniazduje w wysokich górach, na wysokościach 2000-3000 m npm, w pobliżu lodowców i śnieżnych pól, na stromych klifach i w pobliżu kamiennych placów w pasie alpejskim, zwykle w miejscach, gdzie alpejska tundra przechodzi na alpejskie łąki, na których żerują ptaki [1] , 9].

W dorzeczu rzeki. Bolshie Ury znajduje się również na dolnej granicy lasu cedrowego. Gniazdo jest wykonane w szczelinach skalnych lub między kamieniami. Lęg składa się z 3-5 białych jaj z czerwonawą plamką. Pisklęta wykluwają się w drugiej połowie lipca. 06.08.1996 w okolicach lodowca Kusurgashev we wschodnim Sajanie znaleziono dwie rodziny z wciąż słabo latającymi młodymi.

W pełni uformowane młode ptaki znaleziono 09.08.1994 na płaskowyżu Sai-Taiga. Pożywienia nie badano, jednak szczątki owadów znaleziono w żołądkach złowionych ptaków, dodatkowo te pręgierza żerują na alpejskich łąkach, a nawet na polach śnieżnych i lodowcach, gdzie zbierane są pajęczaki i owady. Zimy na zimowiskach Heilongzyan-Hebei i Gunsi-Fujian (ok. 1).

Liczba i czynniki ograniczające.

Rzadki ptak sporadyczny. W dorzeczu rzeki. Big Ury - 0,4 osobnika na 1 km2, na grani. Borderline jest rzadkością. W skalistej tundrze wulkanicznego płaskowyżu Sai-Taiga (wulkan Shivit-Taiga) 10 sierpnia 1994 r. Na obszarze o długości 3 km napotkano cztery lęgi z dobrze latającymi pisklętami (średnio po trzy młode w każdym) [1 , 10].

Na górze. Zagęszczenie postlęgowe Artysza wynosiło 8 lęgów na powierzchni 2,5 km2. Czynnikiem ograniczającym są ograniczone alpejskie krajobrazy z polami śnieżnymi i lodowcami, które są głównymi siedliskami czerwonobrzucha. Prawdopodobnie niska przeżywalność piskląt w okresie poplęgowym. Ogólnie rzecz biorąc, jego przyczyny nie są zbyt jasne ze względu na wyjątkowo słabą wiedzę o gatunku.

Środki bezpieczeństwa.

Podlega ochronie jako gatunek niezwykle rzadki i sporadycznie rozpowszechniony w południowych rejonach Terytorium Krasnojarskiego. W miejscach lęgowych jest gatunkiem mało wrażliwym i nie wymaga specjalnych środków ochronnych. Jednak podczas migracji śmierć ptaków jest możliwa z różnych powodów. Gatunek jest wymieniony w Czerwonej Księdze Republiki Chakasji.

Źródła informacji. Czerwona księga terytorium Krasnojarska. 1. Kim, Baranov, 1974, 2. Baranov, 2003, 3. Johanzen, 1929, 4. Sushkin, 1914, 5. Zabelin, 1976, 6. Sokolov i in., 1983, 7. Petrov, Rudkovsky, 1985, 8 , Prokofiev, 1987, 9. Sushkin, 1938, 10. Gavrilov, 1999.

Opracowany przez: AA Baranov, I.K. Gavrilov. Zdjęcie: Gennady Dyakin, Kazachstan.

Opis

Wielkość żaby zwykle nie przekracza 6 cm Samice są nieco większe od samców. Wygląd ropuchy jest osobliwy. Na szczególną uwagę zasługuje opis niezwykłego ubarwienia tych płazów. Górna część żaby jest szara lub prawie czarna, pokryta ciemnozielonymi plamami. Na brzuchu w kolorze czerwonym lub pomarańczowym znajdują się niebieskawo-czarne plamy z wieloma białymi kropkami. Jasnoczerwony kolor nie przekracza ciemnego w okolicy. Na spodniej stronie nóg znajduje się wiele małych czerwonych plam. Tym kolorem żaba ostrzega inne zwierzęta, że ​​polowanie na nią jest niebezpieczne i może prowadzić do zatrucia. Wiadomo, że skóra ropuchy jest zdolna do wydzielania toksycznej substancji - frynolicyny. Zasłania całe ciało żaby w momencie zagrożenia, chroniąc ją przed wrogami.

Błony są obecne tylko na tylnych łapach ropuchy, a nieobecne na przednich. Inną charakterystyczną cechą tej niesamowitej żaby są źrenice. Mają niezwykły trójkątny kształt przypominający serca.

Siedlisko i dystrybucja

Ten typ żaby najczęściej występuje w Europie Środkowej (do Niemiec i Austrii) oraz w Europie Wschodniej na Ural, w tym w rejonie Kirowa, Udmurcji i Baszkirii. Północno-zachodnia granica występowania ropuch biegnie z południa Danii i Szwecji, a południowa biegnie wzdłuż północno-zachodniej Turcji, terytorium Krasnodaru i Stawropola.

Ropucha rdzawa woli osiedlać się w płytkich, dobrze ogrzanych, stojących zbiornikach wodnych. Często można go spotkać w małych jeziorach, stawach, bagnach i błotnistych rowach, zwłaszcza tam, gdzie występuje dużo rzęsy i przybrzeżnej roślinności. Czasami można znaleźć tę żabę w półpłynnych rozlewiskach małych strumieni. Potrafi przemieszczać się z jednego zbiornika do drugiego, przemieszczając się drogą lądową na odległość do 700 metrów.

Styl życia

Żaba ropucha jest przeważnie zwierzęciem wodnym. Jest aktywny przy temperaturach powietrza od 10 do 30⁰С. W zbiorniku spędza praktycznie wszystkie ciepłe sezony, aw okresie październik-listopad przechodzi na zimę, którą spędza najczęściej na lądzie. Nory gryzoni, piaszczyste doły wzdłuż brzegów zbiorników służą jako ostoja, czasem zimowisko ropuchy znajduje się pod budynkami mieszkalnymi iw piwnicach. Hibernacja trwa zwykle 150 dni - do marca lub kwietnia. 2 tygodnie po jego zakończeniu żaby rozpoczynają okres lęgowy.

Jedzenie

W warunkach naturalnych kumak ropuchy (zdjęcie żaby w tym artykule) żeruje na małych bezkręgowcach i owadach - robakach, ważkach, chrząszczach itp. Dieta w dużej mierze zależy od siedliska. Tak więc w regionie Wołgi i Kazachstanie dominują w nim różne chrząszcze, w regionie Woroneża - dżdżownice, a na Kaukazie głównym pokarmem są larwy muchówek. Wśród żab tego gatunku czasami występuje kanibalizm, gdy duże osobniki zjadają małe.

Ropucha trzymana w terrarium lub akwarium może być karmiona ochotkami, mączniakami, tubifexami, świerszczami, małymi rozwielitkami i specjalnymi pokarmami sprzedawanymi w sklepach zoologicznych. Dieta żab domowych musi zawierać suplementy witaminowo-mineralne. Młodzież jest karmiona codziennie, a dorosłym wystarczy karmić raz na dwa dni.

Reprodukcja

Ropucha czerwonobrzucha osiąga dojrzałość płciową dopiero w drugim, a niekiedy nawet w czwartym roku życia. Okres lęgowy jest bardzo wydłużony i trwa przez całe lato. W płytkich obszarach zbiornika, gdzie nie ma prądu, samica składa nocą jaja, które przyczepione są do łodyg roślin i glonów. Średnio liczba składanych jaj w sezonie wynosi 300 sztuk.

Po około 10 dniach rodzą się kijanki. Mają długość od 3 do 5 mm i szeroką płetwę ogonową, za pomocą której mogą poruszać się na dość znaczną odległość. Przekształcenie ich w żabę zajmuje około 3 miesięcy.

Trzymanie w niewoli

Ropucha świetnie czuje się w domowym terrarium. Jeśli w ich naturalnym środowisku żaby rzadko żyją długo, to w niewoli ich oczekiwana długość życia wynosi 10-15 lat, a nawet więcej. W żadnym wypadku nie należy umieszczać ropuch w tym samym terrarium z innymi płazami, ponieważ ich trucizna będzie destrukcyjna dla sąsiadów. Ważne jest, aby przestrzegać pewnych wymagań, które eksperci nakładają na utrzymanie tych zwierząt:

  • Objętość terrarium nie powinna być mniejsza niż 30 litrów. Powinien zawierać niewielki zbiornik wodny o głębokości do 6 cm i obszar lądowy.
  • Ogrzewanie w dół. Temperaturę należy utrzymywać na poziomie 20–26⁰С w ciągu dnia i 16–20⁰С w nocy.
  • Gleba składa się z warstwy drenażowej, ziemi i niewielkiej ilości mchu. Najlepiej jest pokryć powierzchnię terenu torfowcem.
  • Na powierzchni wody należy postawić tratwę, na którą może się czołgać żaba.
  • Mieszkańcy terrarium zdecydowanie potrzebują zieleni. Mogą to być rośliny akwariowe w doniczkach (anubie, kryptokoryny itp.) Lub swobodnie pływające na powierzchni salwinii, ricia, elodei.
  • Z góry terrarium przykryte jest siatką, aby jego mieszkańcy nie mogli wyskoczyć.

Przy dobrej opiece żaba, taka jak ropucha, może długo mieszkać w domu.

Interesujące fakty

Te żaby zachowują się dość nietypowo. Język ropuchy ma pewne cechy strukturalne. Dzięki temu polując na owady nie wyrzuca go do przodu, jak robią to inne żaby, ale wskakuje na ofiarę, jednocześnie szeroko otwierając pysk.

Na widok drapieżnika ropucha przewraca się na plecy, odsłaniając pomarańczowy brzuch. To sygnał, że jest trujący i lepiej trzymać się od niego z daleka.

W okresie godowym samce osiadają na głębokości zbiornika i zaczynają bić łapami z całej siły o wodę, pokazując rywalom, że terytorium jest zajęte.

Biolodzy uważnie obserwują te płazy, ponieważ są one dość rzadkie i są wymienione w Czerwonej Księdze.

Cechy zachowania ropuchy

Ropucha czerwonobrzucha bardzo rzadko ląduje. Większość życia spędza leżąc na powierzchni zbiornika, od czasu do czasu pływa, odpychając się tylnymi nogami. Najczęściej dochodzi do brzegu z kałuż, w których woda jest bardzo gorąca. Prowadzi głównie dzienny tryb życia.


Migruje z pobliskich zbiorników wodnych i tylko wtedy, gdy narybek osiedli się, na zimowanie i przed zimowaniem, rzadziej, gdy zbiornik wysycha. Zwykle nie oddala się dalej niż 3-5 metrów od zbiornika i przy najmniejszym niebezpieczeństwie próbuje zejść do wody małymi skokami, a jeśli mu się to udaje, to zanurkuje na dno i zakopuje się w mule .

Złapany na lądzie, czasami jest wpychany łapami na łukowaty grzbiet, odsłaniając jaskrawopomarańczową kończynę dolną i tułów.

Dla tego gatunku, mniej związanego z lądem niż inne płazy, wilgotność i temperatura powietrza nie są głównymi czynnikami decydującymi o sposobie życia. Zakres temperatur wody odpowiedni dla ropuchy rdzawej jest znacznie szerszy niż u innych płazów. Ropuchę można spotkać zarówno w kałużach o temperaturze wody 40-45 ° C, jak i w źródłach i studniach, gdzie temperatura nie przekracza 8-10 ° C.

Czynność

Gatunek ten jest aktywny przez cały dzień i o zmroku, zwłaszcza w okresie lęgowym, kiedy płazy zbierają się w grupy i wydają niesamowite dźwięki. Wydaje się, że żaby mówią coś w stylu „umysł… umysł”. Czasami po dwóch okrzykach z przerwą sekundową następuje dłuższa przerwa. „Śpiew” ropuch może również wystąpić pod wodą. Aktywność nieznacznie spada przy wietrznej i zimnej pogodzie.

W zależności od siedliska ropuchy wyjeżdżają na zimę we wrześniu - na początku listopada, a budzą się pod koniec marca - na początku maja. Zimują najczęściej w norach gryzoni, zwykle w dużych grupach.

Wrogowie i niebezpieczeństwa

Podrażniona skóra ropuchy wydziela tajemnicę, która wygląda jak mydlana pianka. Nie jest to niebezpieczne dla człowieka, jednak jest bardzo żrące, a gdy dostanie się na błonę śluzową, piecze się dość wrażliwie. W przypadku zwierząt bliska znajomość tej żaby może być śmiertelna, ale nie zawsze chroni ją to przed drapieżnikami. Tak więc z gadów na ropuchy polują woda i zwykłe węże. Ponadto żaby mogą stać się pokarmem dla dzikich kaczek krzyżówek, czapli siwych, bocianów białych itp. Ich larwy i jaja są zjadane przez traszki grzebieniowe.

Jednak większość larw i osobników dorosłych umiera podczas suchego i gorącego lata z powodu wysychania zbiorników wodnych. Żaby giną również podczas wędrówek na zimowiska. Czasami rybacy używają ropuch i ich larw jako przynęty na wędki denne.

Ropucha ropucha jest jednym z najbardziej użytecznych gatunków płazów, ponieważ niszczy ogromną liczbę larw komarów. W związku z tym powinien być chroniony i nie wolno go niszczyć bez celu.

W warunkach naturalnych gatunek ten żyje średnio 10-12 lat. W niewoli znana jest ropucha, która dożyła 29 lat!

Źródło artykułu:

Podstawy zoologii i zoogeografii Abdurakhmanov Streszczenie.

Pitta czerwonobrzucha - Pitta erythrogaster. Trzy dwudniowe pisklęta z rodzaju Dichrozona. Mrówkojad w żółte paski - Dichrozona cincta. Katalog zwierząt kwiatowych. Strzyżyk białobrody Myrmotherula axillaris Batis białobrody Batis molitor Arakura białobrody Pithys albifrons Białobrewa. Pułapki na mrówki strzyżyki to strzyżyki. Strzyżyk białoboczny anttrap. Zając białobrzuchy Boleń Ropucha czerwonobrzucha Tanager górski czerwonobrzuchy.

Zwierzęta z literą K to pełna lista zwierząt na planecie.

Wiadomości Sport Muzyka Filmy Programy TV Humor Gry Więcej. Przepisy dla dzieci Taniec Programy telewizyjne Kreskówki Recenzje samochodów. Muzeum Zoologiczne Koblik 3 Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego. Ropucha czerwonobrzucha. Żółw czerwonobrzuchy krótkowłosy. Strzyżyk czerwonobrzuchy anttrap. Czerwonobrzuchy. Podstawy zoologii i zoogeografii Abdurakhmanov Doc4. Strzyżyk: strzyżyk czerwonogrzbiety, strzyżyk czerwonogrzbiety anttrap - Formicivora erythronotus Czerwonobrzuchy:.

Zamów Passeriformes AM Birds.

Wśród płazów bardzo powszechne są żaby drzewne, ropuchy czerwonobrzuchy, gąsienice, pułapki na mrówki, wytwórcy pieców, żaby z zatrutymi strzałkami, manakiny, endemiczne rodziny strzyżykowatych nowozelandzkich Xenicidae i guia.Metodyczny rozwój geografii na temat lekcji informacyjnej. Tłumaczenie strzyżyka krótkowłosego anttrap z łaciny na wszystkie języki 1. RUS strzyżyk czerwonobrzuchy anttrap f. 3.

Mrówkojad, strzyżyk czerwonobrzuchy.

Rodziny, ropucha czerwonobrzucha Bombina bombina, położna ropucha pułapek na mrówki, wytwórcy pieców, żaby z zatrutymi strzałkami, manakiny, kotlety, kosy do trawy i inne rodziny strzyżykowatych nowozelandzkich Xenicidae i Guia Callaeidae. Projekt Taourt jest kontynuacją Forum Neocenu. Filipiny, 1979. Seria Pitta. Czerwonobrzuchy pitta Pitta erythrogaster. Również. Strzyżyk nowozelandzki Acanthisithidae. 120.jpg. Skalisty. Muzeum Zoologiczne Koblik 4 Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego. Łodyga nowozelandzkich strzyżyków lub strzelców Xenicidae, związana z krzyczącym rzutem kombinowanym z okonia, czarną pułapką neoctantes niger, potężnym kapturem P. sordida i czerwonobrzuchy P. erythrogaster. Rodziny Związek Ochrony Ptaków Rosji. Anttrap Formicariidae, Striped Anttrap o Sikora rdzawoszyja Periparus rufonuchalis, Sikora rdzawobrzucha.

Klub Ludzi i Ptaków. FORUM Nawigator bazy wiedzy.

Myrmotherula erythrura WeiSkappen Rotschwanz czerwonobrzuchy czerwonooki Phoenicurus erythrogaster. Krasnobryukhaya krapivnikovaya muravyelovka oglądaj online. Strzyżyk perłowy Myrmotherula gularis Strzyżyk czerwonobrzuchy Myrmotherula guttata Brązowobrzuchy.

Rosyjskie nazwy Archive BVI: Systematyka.

Oto zdjęcie grubodziobego mrówkojada, zwanego TAKIM ptakiem. Jakie znaki automatycznie program Microsoft Word. Losowy pakiet Co? Gdzie? Gdy?. Baza pytań. Ropucha czerwonobrzucha Ognista kumak ropucha strzyżyk. Eurasian Wren Barred Antshrike. Ropucha czerwonobrzucha, ropucha położna, jej samce noszą zamiatane mrówko-pułapki, kuchenki, żaby z zatrutymi strzałkami, manakiny, cotting, nożyce do trawy i inne endemiczne rodziny strzyżykowatych nowozelandzkich Xenicidae i guia. 246.

Pino to gra logiczna online oparta na taktyce i strategii. To remiks szachów, warcabów i rogów. Gra rozwija wyobraźnię, koncentrację uwagi, uczy rozwiązywania powierzonych zadań, planowania działań i logicznego myślenia. Nie ma znaczenia, ile masz żetonów, najważniejsze jest to, jak są ułożone!

Pin
Send
Share
Send
Send